Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:46:59
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: GAJDZIK - Jawa TS 350  (Przeczytany 21091 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jawsim

• Gość
Odp: Moja JAWA 350 TS
« Odpowiedź #75 dnia: Września 27, 2009, 22:01:37 »

Owiewka a'la Kubik jest juz nie do kupienia- zakładałem ją do tej czarnej Jawy już kilka lat temu. Poza tym nie polecam ich bo jakość światła jest tragiczna.

bobmelek

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: Września 27, 2009, 22:23:16 »

No tak ale jest mase owiewek które nadały by tej jawie taki Hardcorowy wygląd  :>

Poza tym taka troszke jakby no wiesz no ;p tak pusta sie wydaje bez naklejek ;p

Pozdro :>

Gajdzik

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: Września 28, 2009, 00:51:55 »

Naklejki nie wchodzą w grę...chromowane napisy jak najbardziej  <thumbup>

Brein

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Września 28, 2009, 05:54:49 »

Gajdzik - tylko że Twoja miała naklejki, a nie chromowane emblematy :) - do tych blach będziesz musiał z emblematów odcinać zaczepy mocujące i kleić, a to trochę jak kastracja ;)

AndrewS - posprzątałeś przede mną - ehhh... i wyszło kto lepszym szeryfem ;)

Pozdrawiam

Gajdzik

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Września 28, 2009, 18:27:41 »

Nie wiem jak to zrobiłem, ale instalacja jest gotowa <lol> Jestem aż z siebie dumny, bo w te "klocki" akurat jestem wyjątkowo słaby  :>

Jedna rzecz mnie zaniepokoiła...Jak ustawiałem wstępnie przerywacze to w GMP lewego tłoka czułem opór i przeskok. Myślę: "o nie...tłok będzie bił o głowicę"...Odkręciłem ją, a tak silikon  <blink> aż na tłoku. Kupiłem ten silnik i nie wiem jak jest złożony...środek na pewno lepiej niż ja bym złożył bo nigdy nie składałem 638. No ale z założeniem cylindrów to już nie taka filozofia. Z tego co wiem silikonu nie daje się pod głowice bo i tak go wydmucha...prawda? Poza tym głowica przeszła piekło. Pełno dziur i nierówności...mam jeszcze jeden komplet na szczęście :)

Kolejna sprawa...tłok ma takie luzy, że ooooooo kur*a. Tłoki są nowe, ale zmierzyłem suwmiarką cylinder (dokładniejszych przyrządów nie mam) u góry i wyszło mi równo 59mm. Ale to kawałek nie wytarty przez pierścienie...głębiej jest jeszcze większa średnica, cholera wie jaka  <blink> ...zobaczymy jak będzie "chodzić" na tych cylkach...ale nie wróżę im za dobrze :(  :'(

Edit:
Stare, ale w bardzo dobrym stanie technicznym, głowice wróciły z malowania proszkowego :) Malowane były w 200 stopniach C , więc nie powinno być problemu z temperaturą  <thumbup> D¼wigniom też się dostało, bo jedna czarna była...

Edit:29.09.2009
Zacisk wyczyszczony i załozony,dorobiona holenderka,zmienione uszczelki na tłoczkach, obróciłem tarczę o 180 st...prawie nie ma bicia  <thumbup>
W ogóle to jutro mam zamiar odpalić bestie  :> jestem taki podjarany, że zaraz chyba pójdę spać żeby "szybciej było jutro"
Kupiłem skórę dziś za flaszkę  :D  <lol>

Edit: 30.09.2009
Założyłem błotnik, wyłącznik zapłonu pod siedzeniem i pomalowane głowice ;), powymieniałem kilka kabli, iskra jest na obu cewkach  <thumbup> ,ale nie odpalałem dziś. Zmarzłem jak..........w trawie, poza tym pó¼no, a jawa bez tłumików  :>
« Ostatnia zmiana: Września 30, 2009, 23:18:44 wysłana przez Gajdzik »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: Października 01, 2009, 07:34:29 »

Napisy chromowane JAWA i 350 założysz bez problemu. Te 350 to przykręcasz do boczków i git- dobrze jest przerobic mocowanie tak by nie bylo jednego jęzorka i jednego otworu tylko dwa otwory. A na baku? Id¼ do lakiernika,ale takiego co wkleja też szyby- specjalnym "lakierem" wymaluje "JAWA" od wewnatrz , ten preparat zwiększa przyczepność materiału klejonego. A potem napisy wyschną i czarnym silikonowym klejem do szyb przyklej sobie znaczki- najlepiej wcześniej tasmą papierową-maskująca wyznacz pola pod emblematy,żeby się nie bawić za długo. W mojej czarnej ex- o ile Kubikowi nie odpadły- trzymają się do dziś.

Gajdzik

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Października 01, 2009, 22:09:31 »

Znów mnie pokonała małpa jedna  :> Pozostało założyć wydechy, kierunkowskazy, sprawdzić gdzie jest zwarcie...bo jak skręcam kierownicę do oporu w prawo to się włączają światła ;) Nasmarować linkę gazu, bo się blokuje, jeszcze raz odpowietrzyć przedni hamulec bo trzeba 2x nacisnąć, by dobrze złapał. Muszę jeszcze pokombinować z zapłonem - przy próbie odpalenia "na pych" kaszlnęła kilka razy. 200m pchania i prawie trzeba było karetkę do mnie wzywać <blink>  <lol> 10 minut dochodziłem do siebie  <lol>  Ale jak tak dalej pójdzie to kondycja przy jawie się wyrobi  :> Kolejne prace od poniedziałku, jutro Opole -> Kotlina Kłodzka -> Praga i z powrotem.
Kilka fotek :)
« Ostatnia zmiana: Października 01, 2009, 22:11:15 wysłana przez Gajdzik »

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #82 dnia: Października 01, 2009, 22:44:34 »

No terenia nabiera kształtów, no nic tylko gratulow3ać i życzyć aby jak najdłużej chodziła na 2 gary <lol>
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Gajdzik

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Października 09, 2009, 23:30:57 »

Pierwsza jazda za mną...ale nie długo trwała moja radość, bo jak się bestia zagrzała to bleeee...i zgasła  :'( Jak wystygnie to pali...
Jutrzejszy dzieñ poświęcę na znalezienie usterki i regulacje. Dorzucę też jakieś fotki...
Cylindry nominalne

« Ostatnia zmiana: Października 09, 2009, 23:37:22 wysłana przez Gajdzik »

Maliniak

• Administrator
« Odpowiedź #84 dnia: Października 09, 2009, 23:32:43 »

Jeżeli robiłeś szlif, to może tłoki spuchły?
A jeśli nie to wiem że dysze wykręcałeś, może się któraś wykręcił?

Gajdzik

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Października 15, 2009, 11:38:22 »

Jawa pali, ale silnik pracuje nierówno  :'( Wg mnie problem tkwi w poziomie paliwa lub "lewym powietrzu" , które gdzieś zasysa bez mojej wiedzy  :>
Do wiosny mam zamiar wymienić kolanka, wydechy, oponę z tyłu, obicie siedzenia. Do tego kosmetyka...(chromowane napisy,wymiana starych śrub, jakaś polerka ;) )
Tak się prezentuje  :P
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2009, 12:00:52 wysłana przez Gajdzik »

Gajdzik

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: Października 15, 2009, 11:40:56 »

Jeszcze 2 foty

Maliniak

• Administrator
« Odpowiedź #87 dnia: Października 15, 2009, 11:52:25 »

Bardzo ładnie się prezentuje.

dawidtysler209

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Października 15, 2009, 13:02:51 »

Jawa całkiem fajna :> gratuluję samozaparcia.

co rzuciło mi się w oczy to nie pasujące podniesione zawieszenie, ale teraz jest ok. <punk>

zmotywował mnie Twój temat, chyba wkoñcu się wezme i zajme moim knedlem..

stoi uśpiona od 19 lat.. mam nadzieje że bestia się zbudzi  <yes>

Crick

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Października 15, 2009, 13:37:34 »

Nooooo...

Gajdzik

• Gość
« Odpowiedź #90 dnia: Października 15, 2009, 15:55:35 »

Zadarty tył, który faktycznie paskudnie wyglądał wcześniej. Jest obniżony, ale nie aż do "fabrycznej wersji". Założeniem było, by linie wydechów i "zadupka" się pokrywały. Przez niskoprofilową oponę wizualnie jest duży prześwit między kołem, a błotnikiem. Myślę, że nowa opona mitas h06 18x 3.5 lub 4.0 rozwiąże sprawę. Do tego moto stoi na stopkach...
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2009, 21:01:17 wysłana przez Gajdzik »

7Kubik7

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Października 15, 2009, 17:36:53 »

Noo ladnie Ci to wyszlo :)  Jeszcze tylko zamontuj gmole dodalyby jej takiego rasowego charakteru  (moim zdaniem).   Pozdro  <punk>

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Października 15, 2009, 20:40:11 »

Mi ciągle czegoś tam z tyłu brakuje, jakoś tam tak pusto, ale ogólnie spoko  <worship>

Gajdzik

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: Października 15, 2009, 20:55:28 »

Boni...może kawałków rur wydechowych, które zostały kiedyś odcięte?  :>  <lol>

Co do gmoli...hmmm...jakoś nie jestem przekonany do nich...mam jedne, ale bez uchwytów.
Chcę jeszcze dorobić uchwyty dla pasażera, ale to na wiosnę bo teraz już studia w toku.
Za bardzo się nie nacieszyłem moją bestią :'( ale czeka na mnie okryta w garażu :)
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2009, 20:57:04 wysłana przez Gajdzik »

Gajdzik

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Października 15, 2009, 21:27:21 »

Linki są pospinane...a co do tabliczki...dobre pytanie  <blink>
Na pewno było wszystko co potrzebne bo moto bez problemu przeszedł kiedyś przegląd po zarejestrowaniu na mnie. Jak wrócę do domu to sprawdzę.

Gajdzik

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: Lipca 13, 2010, 00:37:57 »

Witam wszystkich po długiej przerwie :)
W koñcu udało mi się doprowadzić jawule do stanu jako takiej  używalności  <thumbup>
Wymieniłem simmering od strony zapłonu i w koñcu zaczęła palić. :D Nie muszę biegać po 100m żeby łaskawie odpaliła  :>
Pozostało chyba wyregulować zapłon bo między 2,5, a 3,5tys obrotów silnik troszkę nierówno pracuje, ale po wyżej jest super  <thumbup> Trochę martwi mnie, że wolno schodzi z obrotów  :'( mam nadzieję, że to nie wina lewego powietrza, bo już sprawdzałem CHYBA wszystkie opcje ;) . Nie wymieniałem jeszcze simmeringu od strony sprzęgła. Zobaczymy jak będzie po założeniu nowego. Czy poziom paliwa może mieć wpływ na pracę silnika w tym zakresie obrotów?
Czasami szarpnie na jedynce, ale tu stawiam na automat.

Jeśli pominąłem jakąś opcję to chętnie wysłucham propozycji.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2010, 00:40:13 wysłana przez Gajdzik »

Gajdzik

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Sierpnia 15, 2010, 22:48:35 »

W związku, że pogoda poprawiła się po południu spontanicznie stwierdziliśmy z dziewczyną, że jedziemy na przejażdzkę  :>

Przez pierwsze kilka km nie wiedzieliśmy gdzie jedziemy...po prostu jechaliśmy przed siebie.
Po jakimś czasie stwierdziłem, że odwiedzimy strony, gdzie spędzałem często wakacje ( Czechy, Trinec, szczyt Javorowy - czeskie Beskidy)

Z powodu pó¼nego wyjazdu nie wchodziliśmy na górę, ale zrobiliśmy trochę zdjęć spod stoku.

Oto kilka fotek :)

Zdjęcia kolejno od początku podróży  :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2010, 22:53:53 wysłana przez Gajdzik »

Gajdzik

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: Sierpnia 15, 2010, 22:50:21 »

i kolejne

Gajdzik

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: Sierpnia 15, 2010, 22:52:21 »

C.D

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #99 dnia: Sierpnia 16, 2010, 09:36:39 »

Wszystko fajnie, jest na co popatrzeć :> :> :> tylko te czerwone cylindry i zegary do mnie nie przemawiają.........

http://mienki1987.blogspot.com/