Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 23:41:07
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: brak iskry jawa/ cz 350  (Przeczytany 17609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Endżi

• Gość
brak iskry jawa/ cz 350
« dnia: Maja 22, 2006, 13:25:53 »

Witam!
Rok temu kupiłem sobie Jawę 350TS wszystko super chodziło, ale nie wiem co się stało.Tak opisze po krótce problem:
po zatankowaniu próbowałem odpalić... wszystko poszło ok, ale nie trzymała równych obrotów natsępnie zgasła..... próbowałem znowu odpalić i udało się teraz trzymałem na gazie jakieś 3tys obrotów, ale skakały do 1.5tys i znowu zgasła,potem próbowałem na popych ale nic teraz już nawet nie zapalała.Odkręciłem świece i okazało się że nie ma iskier ani na jednej ani na drugiej (a dopiero co świece były wymieniane)
odkręciłem fajkę i próbowałem sam kabel przyłożyć do cylindra ale dalej iskry nie było
czy przyczyną tego może być rozregulowany zapłon?
a może alternator się zepsuł?
bo wątpie żeby zepsuły się (kondensatory, cewki,itp.)po dwie rzeczy naraz <crybaby>
Proszę o pomoc.

Czarny

• Gość
Odp: brak iskry jawa/ cz 350
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 22, 2006, 14:35:18 »

Napewno zalało świece i niema iskry jak masz stare świece to wkręć i powino być ok, a jak niemasz starych to wysusz te i może odpalą ale to nie jest pewne.
Lepjej sobie ustaw zapłon jak planujesz tym je¼dzić jak człowiek.
Napewno alternator nie poleciał.

POZDRO

Endżi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 22, 2006, 16:09:17 »

Sprawdzałem inne świece i też nie ma iskry:( na żadnej własnie w tym jest problem:( i nie wiem o co tu chodzi. Zapłon był dobrze ustawiony... i wszystko chodziło idealnie.

cezet175

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 22, 2006, 16:13:33 »

hej mistrzu
powodow twojeje usterki jestw wiele \po pierwsze sprawdz czy regulator nie rozwalil ci cewek i kondensatorow cz nie jest uszkodzony i nie bylo przepiecia po 2 sprawdz czy jak podlaczysz probnik do przerywacza na wlaczonym zaplonie to czy przy rozwarciu przerywacza zarowka sie zapali jesli tak to przeczysc dobrze wszystkie styki jesli nie to wina cewek powodzenia  <punk> pozdr

profaner

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 22, 2006, 16:20:04 »

niestety trudno dokladnie powiedziec co to moze byc.

Musisz sam posprawdzac i powykluczac wile rzeczy.
Ja mialem problem ze znikala mi iskra na jednym garze tori roznych madrych glow bylo wiele. Najciekawsze bylo to ze jawa chodzila jak zdialem prawa kape a jak ja zalozylem to po chwili juz tylko jeden gar chodzil. Okazalo sie ze przetarty przewod laczyl sie z masa i byla kiszka...
Sprawdz porzadnie zaplon i kondensatory moze poprostu palisz siwce tyle ze wtedy powinna byc iskra na fajce.

Gooch

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 22, 2006, 20:10:13 »

A propo świec ja słyszałem że nowe świece trzeba porządnie wygrzać np. na kuchence gazowej albo tuż po założeniu ich przejechać jakis spory odcinek drogi np 60 -80 km. Ma to niby je "zahartować"  :P

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 22, 2006, 21:41:18 »

może to głupie ale ja miałem podobnie w CZ i okazało sie ze włacznik zapłonu przy manetce się rozlutował i koniec nie ma iskry... z własnego doświadczenia radził bym sprawdzić szczególiki.....
http://mienki1987.blogspot.com/

Endżi

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 23, 2006, 08:50:10 »

hehe już mi wszystko działa wczoraj rozkręciłem pół motoru i nagle zobaczyłem że kabelki są rozpięte.... podłączyłem i normalnie taka iskra się zrobiła że kumpla prawie zabiło..hehe już jest wszystko OK
Dzięki
Pozdro!

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 23, 2006, 09:03:08 »

hehe... to zamiast fajek kumpla podłączasz???  :> Ciekawe do jakich obrotów wytrzymuje  <thumbup>

Endżi

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 23, 2006, 09:18:49 »

hehe:):P aleś mnie rozbawił;d;d;d;d:P hehe  kumpla podłanczam do fajki:P hehe

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 23, 2006, 12:00:56 »

hahahahaha cos mi sie przypomniało fajnego, kiedys mialem jawke 50 i szalonego kumpla ktory robil zawsze to co chcialem, przykladowo jak nie chcial zrobic to sie smialem ze sie boi i wtedy musial udowodnic ze jest twardy  :] :] w mojej jawce co jakis czas sie pierdolil zaplon i nie było iskry :PP jak sie okazalo  iskry nei było ale za to byl prad i fajnie piescil :D:D  <eek>

albeercik

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 13, 2007, 00:19:47 »

Hm, niespodzanke zrobila mi moja Jawa.

Cala zime trzymana byla pod chmurka. Nic jej z tego powodu nie dolegalo. Palila ladnie. Zaraz przed ¦więtami złamała się jedna nóżka podstawki centralnej. Jako że musiałem coś szybko zaradzić, a kupić przed ¦więtami nie zdążyłbym (a opartej o murek parkingu bym na Wielkanoc nie zostawił) udało mi się uprosić sąsiada zeby ja przetrzymał u siebie w garażu. Wymieniłem dzisiaj stopkę, byłem pewien ze pieknie odpali (oczywiście nie stopka:D). A tutaj niespodzianka. Kopię i nic...

Okazało się że nie ma iskry. Byłem głodny i zmęczony więc wrociłem szybko do domu. Sprawdziłem tylko powierzchownie. Przewody przy alternatorze, regulatorze, itp popodłączane. Akumulator ładnie trzyma.
Bardzo dziwi mnie ta sytuacja. Rozumiem jeśli stałoby się to na trasie, po deszczu, po wywrotce. Ale Jawa palila przenocowala u sąsiada i nie pali:/ Nie wygląda więc to na zużycie czegoś/zawilgocenie/odłączenie przewodu...

Wiem ze bylo juz parę wątkow o braku iskry. W żadnym jednak nie było konkretnej porady (być może trudno o taką). Ale teraz pytanie do Was: co byście na moim miejscu pierwsze sprawdzili? Może gdzieś zadziałać miernikiem? Bo nie chcę zacząć od dupy strony i rozbierać pół motoru coby potem stwierdzić że włącznik nie działa...

Dodam, że świece wymieniłem i dalje to samo.

Pozdrowionka

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 13, 2007, 00:23:34 »

a sprawd¼ (wiem że to głupie ale to mi na myśl przyszło) wyłącznik zapłonu może sąsiad przechodząc obok moto przełączył przez przypadek
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

albeercik

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 13, 2007, 00:29:27 »

Jutro go rozkręcę i popatrzę do środka.

Nie spodziewam się odpowiedzi na zasadzie jasnowidztwa i podania mi gotowego rozwiązania:) Najcenniejsze by było gdyby ktoś napisał mi gdzie podłączyć miernik, żarówkę i co powinno być ew. czego obiawem jest to że będzie inaczej.

Piotr G

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 90r.
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 13, 2007, 06:28:42 »

Najszybszym sposobem według mnie będzie sprawdzenie czy cewki dostają prąd.
Możliwe że gdzieś przy stacyjce poszedł ci przewód.
po prostu zamiast cewki podłącz  żarówkę, włącz zapłon i kopnij, żarówka powinna zapalać się i gasnąć, to samo dla drugiej.

Brein

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 13, 2007, 07:26:49 »

zacznij od sprawdzenia czy aku daje prąd - daje - ok :)
następnie zrób taką typową rzecz - przeczyść styki na cewkach.
Jeśli to nie pomoże - śled¼ obieg prądu - od aku przez stacyjkę na cewki.
jeśli wczoraj paliła - a dziś nie - przeważnie jest to jakaś pierdoła w stylu zaśniedziały lub obluzowany przewód.

Dav

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 13, 2007, 08:52:16 »

A zapalaja ci sie kontrolki od luzu i ladowania po wsadzeniu kluczyka do stacyjki?
Kiedys po 2-3 tygodniach stania pod chmurka u rodziny jak musialem wyjechac padajacy deszcz itp spowodowal, ze styki w stacyjce zasniedzialy. Wystarczylo rozebrac, przeczyscic i zakonserwowac :)

piter19850207

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 13, 2007, 11:17:38 »

dokładnie tak, trzeba najpierw sprawdzić wszystkie pierdułki, a jeśli nie to no to pó¼niej coś poradzimy co robić dalej, ale moim zdaniem styki, gdzieś zaśniedziały

albeercik

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 13, 2007, 14:12:20 »

Dzisiaj znowu mam za malo czasu na wszystko ale udalo mi sie troche pobadac.

Oczywiscie kontrolki zapalaja sie po wlozeniu kluczyka. Napięcie na aku jest dobre. Przystapilem wiec do zmierzenia pradu. Wy wyjetym kluczyku oczywiscie 0, po wlozeniu ok 1A i teraz niespodzianka. Po przelaczeniu przelacznika zaplonu brak zmiany pradu! Z tego co czytalem powinien on wtedy wzrosnac (do cewek idzie czy tam alternatora - byl juz watek na forum o tym). Sprawdzilem przelacznik zaplonu, ale dziala bez zastrzezen.

Jak myslicie, gdzie szukac usterki? W stacyjce, w puszcze z elektronika?

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 13, 2007, 14:32:48 »

Do puszki nie masz co zaglądać, bo i tak by zapaliła jakby tam nic nie było (poza AQ oczywiście). Na początek sprawd¼ czy ci sąsiad fajek nie zamienił :> . Potem sprawd¼ czy cewka prąd dostaje a jezeli nie to podłącz na krotko (platynki > cewka > AQ).

piter19850207

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 13, 2007, 16:55:33 »

<lol> <lol> <lol> hahaha co ja się namęczyłem jak brat mi przełożył fajki, matkoooo, myślałem, że go zabiję :D

natal007

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 13, 2007, 19:35:05 »

Taaa...jak ja sobie przez przypadek pomyliłem fajki-buummm!!...
i wkład tłumika znalazł się parę metrów za motocyklem :D

A co do problemu-sprawd¼ stacyjkę, a konkretnie jasno niebieski przewód
biegnący do cewek(drugi niebieski idzie do kontrolki luzu).Jeżeli na tym przewodzie jest prąd to musisz sprawdzić po kolei cewki ,kable ,fajki ,świece ,kondensatory i przerywacze. Aczkolwiek dziwne by było gdyby szlag trafił zapłony obu cylindrów naraz. Najprawdopodobniej wina jest "na początku" czyli -brak prądu na cewkach.Jak koledzy wcześniej pisali-podepnij cewki na "krótko".
Pozdrawiam
Marcin

Brein

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 13, 2007, 20:18:33 »

taaak?? - moja poprzednia jawa je¼dziła tylko na odwróconych fajkach i nie było bata aby ustawić zapłon na normalnie założonych :)

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 13, 2007, 21:57:19 »

A może po prostu miała też zamienione przewody na platynkach?? :>

Ps. Kontrolka od luzu sterowana jest masą, więc na niebieskim kablu biegnącym do ww. kontrolki napięcie także powinno być

albeercik

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 15, 2007, 15:39:16 »

Ostatecznie zadziałała metoda windowsowa. podlaczalem kable do cewek, przelacznika po 5 razy i w pewnym momencie wszystko zaczelo dzialac. Domyslam się że po paromiesięcznym staniu pod chmurką zaśniedziało tu i ówdzie i teraz mam tego efekty. W każdym razie moto pali.
Gdyby miał ktoś podobny problem radzę robić tak jak ja robiłem. Punkt po punkcie sprawdzać instalację od akumulatora, poprzez stacyjke, przelacznik, cewkę. Ja sprawdzalem czy jest napięcie za tymi elementami (z czym też było dziwnie bp czasem robilo się 6V a czasem 9 <eek>). Sprawdzalem z rama jako masa.