Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:38:18
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Osłona £añcucha w Cz  (Przeczytany 6884 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bobson

• Gość
Osłona £añcucha w Cz
« dnia: Maja 07, 2009, 21:57:22 »

Macie może jakiś sposób na osłone łañcucha w Cz ja już nie wiem jak sobie z tym poradzić podkładam gume i robie co tylko sie da i nic to nie pomaga nie raz sie trze na luzie łañcuch a nie raz cały czas a nie raz osłona trze się  o piaste koła powiedzcie jak w sobie z tym radzicie ??

elomario27

• Gość
Odp: Osłona £añcucha w Cz
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 07, 2009, 22:46:51 »

Wiem że lubicie koledzy oryginał bez żadnych przeróbek ale ja bym zdjął cała tą osłone i dorobił tylko górną część żeby łañcuch nie brudził. Ja tak niebawem zrobię. Bobson nie wiem jak i co jest u ciebie nie tak ale najprościej zdjąć całą osłone i mieć problem z głowy i cieszyć sie jazdą. Są też i dobre strony jak zdejmiesz osłone bo jak ci łañcuch spadnie to koła nie zablokuje i nie bedziesz leżał na asfalcie lub w rowie nie mówiąc już jak byś miał w nadjeżdżający samochód trafić.
Także ja zdejmuję tą osłonę niebawem

Anarch

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 08, 2009, 07:30:46 »

Macie może jakiś sposób na osłone łañcucha w Cz ja już nie wiem jak sobie z tym poradzić podkładam gume i robie co tylko sie da i nic to nie pomaga nie raz sie trze na luzie łañcuch a nie raz cały czas a nie raz osłona trze się  o piaste koła powiedzcie jak w sobie z tym radzicie ??
Mam dokładnie ten sam problem,
ta tarcza która nachodzi mi na zębatkę poprostu ryje w zębatce także cały ten syf szedł na łąñcuch, zmieniałem zębatkę na starą itp, nic nie pomagało teraz kupiłem te wszystkie części używane z nadzieją że to pomoże, jak nie to będe dalej kombinował, w ostateczności wypieprze tą osłonę.
Jak się dba o łañcuch i kupi np DID-a to nie powinien pęknąć...ale zawsze można mieć pecha.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 08, 2009, 09:32:07 »

bobson (nie wiem czy rozmawiam z synkiem bobsonem czy tata bobsonem??) często wszelkie problemy z ustawieniem osłony wynikają z rozbitego zabieraka kola zębatego ( potocznie zwanego zębatka, Jawsim  <lol> ) łatwo to stwierdzić bo zw zabieraku tuz przy gumach wyrabiają się rowki zabierak głębiej wchodzi w piastę koła, wtedy i są problemy z wycentrowaniem koła względem całego motocykla jak i problemy z osłonami....
anarch pomiędzy ta srebrna blacha przy zębatce a zębatka powinna być mała tulejka( na 90%) jeśli ci jej brakuje blacha będzie się blokowała....

co do osłon ja zrobiłem sobie własna pół osłonę łañcucha, spisuje się nie¼le, jakby co mogę podesłać zdjęcia i wymiary osłony
http://mienki1987.blogspot.com/

elomario27

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 08, 2009, 09:51:33 »

Ja bym bardzo chciał żebyś przesłał wymiary i zdjęcia tej twojej osłony

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 08, 2009, 15:37:38 »

Ja w swojej ts wywaliłem osłone po tym jak pękł mi łañcuch zblokowało kolo i sruuuuuuuuuu gleba, a że jechałem po trawie, przemiaszaną z błotem czyli standardowa polna droga w RP nr.IV. Straty do pogięty tłumik zbita lampa, urwane kierunki, a na dodatek łañcuch zanim się zablokował uderzył w siedzenie i rozciąl jego poszycie. Dobrze że mnie w plecy nie trafił. Teraz na zębatce nie mam osłony, a tam gdzie jest automat sprzęgła mam założone połówki tych osłon gumowych i narazie nie narzekam.
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Odp: Osłona Łańcucha w Cz
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 09, 2009, 18:43:55 »

dobra panowie oto zdjęcia i wymiary, cała osłonę wykonałem z bardzo grubej blachy (blachodachówka produkcji prl) żeby całość była sztywna stad nie jest idealnie równa,   samo wycięcie nie stanowi problemu, podobnie jak powyginanie i wyklepanie jedyne problemy może sprawić ładne wyklepanie zagięcia  osłony nad łańcuchem, ale i to nie jest problem jak się zrobi sobie wcześniej model z sztywnego kartonu albo cienkiej blachy żeby wiedzieć co i  jak dociąć, co do wymiarów u siebie cześć osłony bezpośrednio nad łańcuchem zrobiłem na 2 cm ale myślę ze lepiej zrobić na 3 ewentualnie 2,5 żeby bardziej przysłaniało łańcuch, aha bym zapomniał jak zamontowałem osłonę (pod nakrętkę od zabieraka, na wahacz) to ona siedziała sztywno i co by nie powiedzieć trzeba było ja ręcznie dogiąć tak żeby odpowiednio zasłaniała łańcuch i spełniała swa funkcje, czasem może denerwować tarabanienie osłony o amortyzator wiec ja w miejscu styku amortyzatora  z osłona podkleiłem kawałek pianki na gumie

aha jeszcze jedna uwaga ja u siebie na każdym rogu pozostawiłem po 4mm blachy więcej i później podgiąłem ja do do wewnętrznej strony osłony żeby krawędzie nie były ostre i żeby jeszcze bardziej to usztywnić

http://mienki1987.blogspot.com/

WaspOne

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 03, 2010, 22:25:49 »

Odgrzebuje temat :) Co myślicie o jakiejś gotowej osłonie od innego moto. Ewentualnie przeróbka osłony jakiejś. Zastanawiam się nad założeniem właśnie czegoś takiego tylko nie mam pomysłu żadnego. Nie wiem od czego może podpasować. Po dzisiejszym knedlowaniu i zajściu w trasie nie mam zamiaru już zakładać org obudowy... Przy około 90-100km/h zablokowało mi tylne koło. No i co? No i tyle, że jakoś udało mi się nie zaliczyć szlifa i bezpiecznie zatrzymać. A rzucało mi dupą lewo/prawo. Pierwsze co pomyślałem jak stanąłem w tym szoku i zanim zobaczyłem co się stało to kapeć... Ale patrze a tu łañcuch osłone złapał od dołu i ją zabrał ze sobą... Złożyła się pięknie... Zatrzymała się na amortyzatorze. Poharatała mi troche opone, felge porysowała, tylny chlapacz troche rozcięty i błotnik porysowany...:/ Po moich domysłach puścił po prostu nit tej blaszki z tyłu osłony (ta w którą wkręcona jest śruba i trzyma górę i dół do kupy). Jak puścił to dolna obudowa poszła w dół, łañcuch ją złapał, zawinął i mi zablokowało koło...

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 04, 2010, 09:47:30 »

Albo miałeś lu¼ny łañcuch lub ¼le ta osłona była poskładana- jak chcesz to moge poszukać zdjęcie łydki kuzyna jak łañcuch mu ją roz... bo nie miał osłony i jak strzelił to nic tej energii ( prócz nogi i schowka ) nie pochłonęło.

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Października 04, 2010, 09:55:16 »

Od CZ 175 487 jest taka fajna osłona, co osłania tylko ana górze, śmiem przypuszczać że do 350 też podpasi.
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

WaspOne

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 04, 2010, 15:37:13 »

Jawsim łañcuch był ok na bank bo pare dni temu sprawdzałem naciąg. Ta osłona jak i w większości przypadków mi troche latała góra dół z tyłu na zębatce a jechałem sobie po takiej betonowej drodze z płyt i nie była ona za ciekawa. Od dziur puścił nit który trzymał tą blaszkę co łączyła górną osłone z dolną (jestem tego pewien na 100%). Dolna się opuściła, wysunęła do tyłu i wpadła między zębatkę a łañcuch, tam ją porwało, koło zablokowało i po zabawie.

Laszlo właśnie o coś takiego mi chodziło :) Teraz nie mam czasu bo muszę uciekać, ale jak wróce to muszę poszukać takiej osłonki na allegro albo gdzieś dorwać od miejscowych chłopków. Może ktoś coś takiego będzie miał... Tylko jeszcze ciekawe czy będzie pasowała.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #11 dnia: Października 04, 2010, 16:35:49 »

ja na początku miałem łañcuch od WSK , jechałem sobie tak z 85 km/h bo lekkich wertepach na naszych bocznych asfaltowych drogach razem z kolegą z tyłu na siedzeniu i mi łañcuch pękł. Zablokował koło na chwilę bo łañcuch wyrwał osłone , rozwalił kierunek i poleciał . Zatrzymałem sie , wyciągnąłem pogiętą osołonę i popchałem do domu  ;)
    Status GG

WaspOne

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Października 04, 2010, 17:42:19 »

Mój łañcuch nie pękł :) i problem miałem tej natury że osłona tak się zawinęła, że kołem nie mogłem ruszyć i dopiero na siłe do tyłu i jakoś jakoś poszło. Potem szukanie zapinki żeby rozpiąć łañcuch i wywalić tą osłone. I znowu problem bo wszystko zablokowane i naciągnięte a zapinki nie ma. No to że mieliśmy jakieś narzędzia to odkręciłem tryb wałka zdawczego żeby troche lu¼niej łañcuch był- do tego koło popuściłem i jakoś się udało to ściągnąć. Złożone do kupy wszystko no to odpalamy... Ni cholery... Po pierwsze nie chciała zapalić. Nie wiem co jej się stało, po drugie brakło biegów i sprzęgło nie wysprzęglało wcale. Czyli o odpalaniu z popychu mogłem zapomnieć. Po długich próbach i kombinacjach udało się. Zapaliła :) pokombinowałem troche, pobawiłem się no i biegi wróciły :). Dziwne to dla mnie strasznie było no ale. Szczęśliwie wróciłem. Ja niestety nie mogłem popchnąć do domu bo miałem 20km...
No a wracając do tematu- bo troche OT się zrobił to mam pytanko czy ktoś czasami nie ma takiej obudowy o której mówił Laszlo?