Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 09:35:10
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all 350] Gasnące po kolei gary  (Przeczytany 3575 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

waberni

• Gość
[all 350] Gasnące po kolei gary
« dnia: Maja 14, 2006, 20:49:44 »

Witam, osotatnio gdy "naprawiłem" moją jawe ( 350 6V ) myślałem że już do koñca jej dni nic juz jej nie będzie, a jeżeli coś się stanie to bede wiedzec co się stało i od razu się z problemem uporam. Przeliczyłem się. Powiem więcej nie wiem jak to naprawić i nie wiem co to jest!! :-/.

A mianowaicie wczoraj postanowiłem wybrać się na przejażdzke po wiejskich drogach. Przejechałem 10 km i zaczeła palić na jednego gara, zawróciłem i po dwóch kilosach całkiem padła <crybaby>.
8 kilosów pchałem ją po polnych drogach <punk>, w między czasie próbowałem ją odpalić. Odpaliełm :D , ucieszony siadłem na nią i ruszyłem ale po ok 200 m padła <mur> i tak sutuacja powtórzyłą się dwa razy. Za każdym razem gasła gdy schodziłem z obrotów. Bak był pełny, paliwo dochodziło. Zapłon był tydzieñ temu ustawiany i wszystko chodziło bez zarzutów
Pomocy !!
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2012, 14:49:15 wysłana przez Bulo »

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
Odp: czy w jawie może się coś NIE zepsuć?? <eek>
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 14, 2006, 20:51:54 »

a swiece ?? co sie dzieje : muli gasnie no jak to wyglada bo to dosc "suchy: opis
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 14, 2006, 20:56:42 »

a prad jest ??
padnie najpierw jednego cylindra, moze wlasnie swiadczyc o znikaniu fazy  :D
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

waberni

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 14, 2006, 21:34:47 »

najpierw palił na dwa bez problemów potem na jeden i na koñcu taka konkretna zmuuuuuuła i koniec. <lookaround>

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 15, 2006, 11:03:58 »

A może masz zwarcie ? Jak ja kupiłem Jawę i nie miałem w niej bezpiecznika  <furious> to też miałem problem z gaśnięciem jednego gara, a po wciśnięciu stopa motor zdychał. Okazało się, że czujnik stopu umieszczony pod lewą, metalową osłoną dotykał lekko dekla, co zabierało trochę prądu. Jak motor postał, ja przy nim coś pogrzebałem to zadziałał i przejechałem kilkanaście metrów i zgon. Drgania znowu dotykały czujnik  do dekla. Wpadłem o co chodzi i zaizolowałem czujnik. Wstawiłem bezpiecznik i przy okazji zrobiłem kawał elektryki. Teraz wiem, że elektryka mnie nie zawiedzie.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 15, 2006, 11:33:19 »

Sprawdz czy masz ładowanie, bo prawdopodobnie brak ładowania, albo zwarcie jest przyczyną Twoich problemów. Jak miałem zużyte szczotki od prądnicy miałem podobne objawy tzn. przejechalem jakich kawałek, kontrolka od ładowania sie nie świeciła, ale ładowania praktycznie nie było wiec najpierw gasł jeden gar potem drugi i koniec jazdy, jak sie troche poczekało to odpaliła, ale tak jak u Ciebie po przejechaniu 200-500m znowu koniec jazdy. Wymieniłem szczotki i szczotkotrzymacz (poprzedni właścicie cos z nim kombinował) i było po problemie. Sprawdz też jak wyglądają świece i czy maja odpowiednią ciepłote. A jak bedziesz dbał o sprzęt to odpowiedz na Twoje pytanie z tematu brzmi TAK.  ;)

pzdr

waberni

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 15, 2006, 13:05:23 »

A jak sprawdzić czy jest ładowanie i czy szczotki są zużyte <unsure>??

jawamania

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 15, 2006, 13:32:48 »

Posprawdzaj zlaczki przy przerywaczach.Opisywalem juz gdzies tutaj moja awarie.