Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 19:46:51
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Nie wchodzą biegi w dół - proszę o pomoc  (Przeczytany 4976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

spartakus1989

• Gość
Nie wchodzą biegi w dół - proszę o pomoc
« dnia: Lutego 01, 2009, 16:39:23 »

Witam na wstępie wszystkich. Wspomnę tylko, że przygoda z tym motocyklem dopiero się zaczyna. Mam mianowicie problem z wybierakiem biegów (patrz zdjęcie http://s80.photobucket.com/albums/j181/motokross/?action=view&current=zd1.jpg ). W miejscu gdzie są strzałki, są powinny być dwa ruchome klinki, w miejscu zielonej jest, a tam gdzie czerwona brak. Mogę zmieniać biegi jedynie do góry. Oprócz tego jest minimalny luz na koszu sprzęgłowym, spowodowany najprawdopodobniej łożyskiem. Jak się za to zabrać, tzn czy rozpoławiać silnik od strony kosza sprzęgłowego czy alternatora, a może jest sposób na ominięcie rozpoławiania?
« Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2009, 22:08:58 wysłana przez Brein »

grucha591

• Gość
Odp: Wybieranie biegów, jak to zrobić??
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 01, 2009, 16:59:09 »

silnik rozpoławia się na pół tak wiec co za różnica czy będziesz go rozpoławiał od strony sprzęgła czy alternatora ?rozbierz silnik i wymieñ przy okazji inne części np łożyska na wale które na pewno szybciej się zużywają od tego sprzęgłowego simeringi itp  . natomiast pieski z łatwością możesz wymienić ściągając sprzęgło

spartakus1989

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 01, 2009, 17:08:42 »

No dobra, kosz sprzęgłowy bez problemu zdejmę, bo wcześniej już zdejmowałem specjalnym zespawanym przeze mnie unieruchamiaczem. Natomiast jak odkręcić ślimak obrotomierza?? Za nic nie chce ruszyć. Wolę wcześniej się zapytać niż robić to młotkiem

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 01, 2009, 17:16:32 »

http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,4656.0

SZANOWNI NOWI U¯YTKOWNICY U¯YWAJCIE OPCJI SZUKAJ I CZYTAJCIE REGULAMIN!!!!!!!  <hammer> <hammer> <hammer> <furious>
« Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2009, 17:18:12 wysłana przez Rozztocz »
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

spartakus1989

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 01, 2009, 17:51:51 »

Dziękuję za wskazanie opcji szukania, ale naprawdę nie ma na forum żadnych patentów, czy opisów jak się odkręca ślimak obrotomierza. Chcę po prostu się dowiedzieć czy ta nakrętka nie jest zamocowana na jakichś frezach, w którą stronę się odkręca itp. mogę użyć siły odkręcając to kluczem pneumatycznym czy młotkiem i kluczem, ale zepsuć coś jest nie trudno. Proszę tylko o odpowiedzi na moje pytania, za które serdecznie dziękuję. A tak na koniec to przydałby się taki artykuł "jak rozpołowić silnik" czy "wymiana danych cześć" w silniku, coś na styl naprawy skrzyni biegów w dziale WARSZTAT. Naprawdę takie coś mi się podoba i łatwo to znale¼ć. Zdjęcie ślimaka o który mi chodzi.
http://s80.photobucket.com/albums/j181/motokross/?action=view&current=zd2.jpg

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 01, 2009, 17:58:18 »

poszukaj wątków z narzędziami specjalnymi do Jawy.
Po pierwsze jak masz pneumatyka to smiało odkręcaj pneumatykiem.
Normalnie zdjemuje się tarcze sprzegła (bo i tak trzeba je zdjac... bo po co w innym wypadku odkrecał byś ten ślimak - chyba, że dla samej jego wymiany) i wklada sie odpowiednio wyprofilowane narzedzie blokujące kosz sprzęgłowy. Dalej jak masz zablokowane, to normalnie odkrecasz.
Do zdjęcia zębatki z wału potrzebujesz ściągacza. Cieżko trafić na seryjny pasujący, dlatego sporo osób dorabia.

Wojt@s

• Gość
Odp: Nie wchodzą biegi w dół - proszę o pomoc
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 02, 2009, 22:27:07 »

Mariush ja używałem zwykłego ściągacza prostego dwurammiennego i bez problemu zdjąłem zębatkę.

http://www.allegro.pl/item537536127_sciagacz_dwuramienny_4_100mm_do_lozyska.html
Takiego typu jak na zdjęciu.

kruk70

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 08, 2009, 10:05:36 »

Witam macie racje z poradami tylko nie wiem czy kolega wie o tym że rozpoławiając silnik nie zapomniał o ustawieniu korbowodów bo inaczej nie rozpołowii silnika.

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 08, 2009, 12:38:12 »

ślimak obrotomierza to nic innego jak trochę plastiku nalanego na nakrętkę która trzyma na stożku zębatkę z której napęd przekładany jest na łañcuszek sprzęgłowy , więc nie rozumie czego się boisz.