Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:50:38
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: zbity wal  (Przeczytany 3662 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dzb125350

• Gość
zbity wal
« dnia: Stycznia 20, 2009, 11:38:20 »

Witam ostatnio rozkladalem silnik do cz 350 i zbilem wal <hammer> uzywajac sciagacza do polowek,siedzialy tak ciezko ze ramie walu weszlo do srodka blokujac korbowod,teraz polowki sie rozeszly ale korbowod niechce sie ruszyc a bez przekrecenia go to nie da rady rozpolowic silnika, <mur>zastanawialem sie ale nadal niewiem co z tym zrobic.Moze ktos mial podobny przypadek prosze o podpowiedzi z gory dzieki :D

BoNes

• Gość
Odp: zbity wal
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 20, 2009, 11:43:12 »

Napisz konkretniej o co chodzi z tymi ramionami. Coś mi się wydaje ze zapomniałeś o jakiejś śrubie i dlatego tak się stało się. Wał do regeneracji raczej się nadaje - koszt 400zl u dealera Jawy.

dzb125350

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 20, 2009, 11:53:18 »

no chodzi o to ze jak sciagacz opieral sie o ramie walu(tam gdzie przykreca sie srube z napedem obrotomierza)to to ramie wchodzilo do srodka az stanelo na korbowodzie i polowki rozeszly sie ale nadal niemoge ich sciagnac bo przeszkadza mi w tym korbowod poniewaz niewyjdzie przez tan waski kanal bo jest pod ukosem.Niewiem jak to zrobic aby znow to ramie walu wyszlo tak jak przedtem i odblokowalo korbowod tak aby mogl sie poruszyc w polozenie gorne i nie blokowal nic.Nom ja regeneracje mam u siebie w okolicy za okolo 150zl poniewaz mieszkam w okolicy nowej deby a tu kiedys skladali wsk wiec duzo ludzi ma odpowiedni sprzet i sie na tym zna.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 20, 2009, 12:49:45 »

Tu tez chodzi oto żeby wał nie miał bicia. Ci chyba chodzi oto ze czop wału wcisnął się i zblokował korbowód. Zrób zdjęcie jak sytuacja wygląda a na pewno się rozwiąże problem  ;) 

MaRaS

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 20, 2009, 13:53:02 »

hehe.... ciężka sprawa ;P tak przynajmniej mi się wydaje na pierwszy rzut oka ;P

nie wiem czy to możliwe ale chyba rozwiązaniem byłoby rozłożenie wału, który siedzi dalej w karterach.

Czyli jedna połówka zeszła tak?? a druga połówka silnika dalej siedzi na wale przez zablokowany korbowód ?? - swoją drogą to fajnego masz pecha ze Ci akurat trafiło w korbowód  :>

A może Ci się uda wysunąć lekko to ramię/czop wału , tak żeby ruszył się korbowód na tyle żeby można było go ustawić w pozycji do wyjęcia.

dać kilka podkładek na czop wału i nakręcać nakrętkę  - też zależy z której strony ci zostało -,-

Marcino666

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 20, 2009, 15:03:23 »

Mogę ci w tej sprawie powiedzieć tylko
Nic na siłę wszystko młotkiem  <hammer>

dzb125350

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 20, 2009, 15:23:36 »

nom mam juz zdjecia gdzie je wyslac?? chodzi wlasnie o to ze niema jak czopu wypchnac aby odblokowal korbowod....

QTR

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 20, 2009, 17:03:53 »

Jedyne co mi przychodzi do głowy to spróbuj na czop nałożyć jakieś podkładki, tulejki lub coś podobnego. ¦rednica wewnętrzna tych podkładek powinna być troszkę większa niż średnica czopu a średnica zewnętrza taka aby tulejka mogła się oprzeć na wewnętrznej szalce łożyska. Jeśli nie zależy Ci na łożysku a prawdopodobnie tak jest  :P to możesz założyć troszkę większe te podkładki byle spierały się na łożysku. Podkładek naskładaj na taką wysokość aby wystawało tylko troszkę gwintu na czopie. Następnie na gwint nakręcaj nakrętkę. Kręcąc nakrętką jeśli wszystko dobrze dobrałeś powinieneś wyciągać czop z wału. Gdy braknie Ci gwintu a korbowód jeszcze będzie zablokowany to odkręć z powrotem te nakrętkę i podłóż jeszcze jedną podkładkę. Czynność powtarzaj aż do skutku. Pamiętaj aby nie nakręcać nakrętki na małą ilość gwintu ponieważ możesz go wtedy zerwać. Powodzenia ;) 

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 20, 2009, 20:30:53 »

Oddaj wał do wycentrowania, koszt około 35zł

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 20, 2009, 20:50:30 »

Problem w tym ze go wyciągnąć nie może  <lol>

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 20, 2009, 22:16:28 »

QTeR dobrze radzi  <yes> <yes>
W tym przypadku to jedyne wyjście.

dzb125350 z której strony miałeś założony ten ściągacz???
Pierwsze słyszę aby ktoś z tej strony rozpoławiał silnik  <blink> <blink>

dzb125350

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 20, 2009, 23:49:23 »

mialem go od strony sprzegla,z drogiej to mialo byc zalozone?? mi sie wydaje ze dobrze///????

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 21, 2009, 09:19:51 »

Przecież to niema różnicy z której się rozpoławia. Chyba  :P Nie wiem jak z płytka zmiany biegów. Ja przykręciłem ściągacz z tamtej strony gdyż miałem na stole alternator i moglem wcześniej wywiercić otwory a ze silnik na wiosce był.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 21, 2009, 10:03:56 »

A podczas składania silnika w który karter najpierw wkłada się skrzynie i wał? Ano w lewy od strony sprzęgła, dlatego podczas rozpoławiania karterów najpierw zdejmuje się prawy karter od strony prądnicy tak żeby skrzynia i wał zostały w lewym karterze. Zawsze demontaż robi się w odwrotnej kolejności niż montaż!
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2009, 10:06:33 wysłana przez nerlst »

dzb125350

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 21, 2009, 10:57:41 »

no niby tak ale to itak nierozwiaze mojego problemu.korzystalem z ksiazki WK£ i tam bylo tak ubugo napisane na temat naprawy silnika ze tego nieujeli. <book>  <furious>

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 21, 2009, 20:40:43 »

QTeR niestety zbity wał wymaga wycentrowania. Nie róbmy wsi.

QTR

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 21, 2009, 20:43:30 »

Ale najpierw trzeba go chyba wyciągnąć z karterów no nie <hammer> A bez odblokowania korbowodu tego nie zrobi. Czytaj uważnie wątek bo nawet Bones Ci pisał o co chodzi...

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 21, 2009, 22:16:59 »

Zbaniowałem sie;] Sorry. Posty do usuniecia.