Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 18:28:32
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zużycie przerywacza czy inna chłoliera?  (Przeczytany 8942 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kronobel

• Gość
Zużycie przerywacza czy inna chłoliera?
« dnia: Stycznia 17, 2009, 09:19:43 »

Witam Was Mądrzy i Zacni Bracia Jawerzy.Mam do Was pytanko.Ostatnimi czasy stałem się posiadaczem MZ ETZ 250 (BEZ OBAW NADAL POLUJę NA JAWę TS!!!!!!!).Wszystko ładnie, pięknie.MZ jak marzenie, ale mam pewien kłopot.Na wyższych obrotach silnik przerywa.Od razu mówię ze to nie paliwo.Sprawdzalem i kran, i uszczelkę i czy nie ma pęcherzyków w wężyku paliwowym w momencie przerywania.Na 1 i 2 biegu ładnie się zbiera, a na trzecim biegu ok 4tyś obr zaczyna szarpać.Nawet walnęła w komin.Jak zrobiłem nią 10 km ( chciałem przepchać zatkany kran) zaczęła wariować już na każdym biegu.Wróciłem do garażu, zmieniłem cewkę i kondensator.Nic, dalej to samo.Pogrzebałem przy zapłonie.Nic...
Przypomniało mi się że gość od którego ją kupiłem marudził coś o przerywaczu który szykuje się do wymiany.Patrzę, a na kowadełku taki biały osad zajmuje 1/3 powierzchni.Wziąłem papierek i przetarłem.No i zaczęła śmigać jak należy.Pamiętam że brat naczelny łapał jakiś osad na przerywaczach.Sam kiedyś tak miałem i wdaje mi się ze to była cewka...ale nie jestem pewien co może tak nadpalać przerywacz.Skoro wymieniłem wszystkie potencjalnie winne za taki figielek podzespoły to chyba będę miał spokój.Co o tym myślicie?

zagierr

• Gość
Odp: Zużycie przerywacza czy inna chłoliera?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 17, 2009, 10:30:43 »

To mogła być wina kondensatora. Możliwe też jest, że jeśli moto długo stało to styki same zaśniedziały.

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 17, 2009, 10:34:59 »

No tak, stala pół roku w szopce :)

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 17, 2009, 21:23:06 »

Odrazu wymieñ 2 uszczelniacze wału puki jest zima;] Bo za kilka km padną.

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 17, 2009, 21:57:36 »

Nie no, nie stała 100 lat w szopce na Sybirze tylko kilka miesięcy na polskiej wiosce.Była regularnie (jako tako) przepalana a w sezonie albo przed przeszła całkowity remont włącznie z wymianą uszczelniaczy na nowe :)

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 18, 2009, 08:41:50 »

Cytat: Kronobel
Nie no, nie stała 100 lat w szopce na Sybirze tylko kilka miesięcy na polskiej wiosce
<lol> <lol>
Kilka lat temu moja Jawa stała w zimnym garażu "całymi latami"
 Przez kilka lat odpalana  raz w roku tylko po to aby pojechać na przegląd.  <blink>
I co???
Nic w niej padało, nie rdzewiało mimo że w czasie odwilży bywała cała mokra od wykraplającej się na niej wilgoci z powietrza.

Takie  gadanie o "zmurszałych" simeringach  i innych usterkach powodowanych upływem czasy raczej miedzy bajki włożyć by należało.

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 18, 2009, 10:10:57 »

Niewiem to chyba zalezy od regionu, u nas sprzet postoi półroku i uszczelniacze sa do wymiany.

kamil

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 18, 2009, 10:22:15 »

Czyli co? Wymiana uszczelniaczy po każdej przerwie zimowej? Bez przesady Hubert...   <lol>

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 18, 2009, 10:44:22 »

I ja potwierdzę, że czas nie musi niszczyć simmeringów. Lata temu rodzice wrzucili do garażu na wiosce (bardziej to starą szope przypomina) nowiutkiego simsona z przebiegiem 600km i ot tak go zostawili bez żadnych ceregieli. Przestał tam dobre 10 lat jak nie więcej zanim ja zacząłem je¼dzić i co? Nic, zupełnie nic. A przez ten czas nikt go kijem nawet nie dotknął. Wszystkie simmeringi były ok. Dzisiaj po ponad 20-tu tys. km dalej są te same oryginalne simmeringi i dalej nic:D Tzn. jak wymieniałem olej w lagach to założyłem tam nowe i po niedługim czasie zaczęły się lekko pocić (te nowe). A dodam, że lagi w miejscu pracy simmeringa były lekko podrdzewiałe od tego stania w bezruchu. Na wałku startera jedynie teraz lekko popuszcza, że okolica jest ciut zawilżona, ale tutaj wałek chodzi też na boki, więc syf z zewnątrz szybciej go rozwala.

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 18, 2009, 20:18:07 »

Panowie no jak bym tego nierobił na codzieñ to bym nie pisał;]

aker6

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 19, 2009, 16:17:41 »

Widzę coraz wyra¼niej że forum upada... :'( takie offtopy róbcie na gg

Kronobel, jeżeli nie będzie spokoju to załóż na wężyk paliwa filterek i przeczyść ga¼nik bo jak był tam syf to mógł zostać na jakiejś dyszce.
jak i to nic nie da to przegląd kabli od cewek i w miejscu kabel-przerywacz, miałem podobne objawy przy przebiciu w tym miejscu. Takie przebicia są cholernie upierdliwe

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 19, 2009, 19:45:02 »

Dzięki za rady Bracie Hankowski.Póki co wiem już że to nie wina wymienionych części.Jutro z rana przedmucham jeszcze ga¼nik.MZ wariuje już na każdym biegu.Wiec może tam coś się przytyka...Zobaczymy.

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 19, 2009, 22:33:20 »

A trzyma wolne obroty?

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 20, 2009, 21:53:27 »

Trzyma obroty.Co więcej dziś doszedłem do sedna sprawy.Wykręciłem ga¼nik z mojej MZ TS 250 i założyłem do ETZ.Kopniaczek i wszystko chula jak marzenie.Zabrałem wadliwy  ga¼nik pod kompresorek.Wszystko ładnie przedmuchałem, wymyłem.Próbowałem wszelkich kombinacji i regulacji ( podnoszenie,opuszczania iglicy, przedmuchiwanie dysz, regulacja śrubą)....nic.Dalej wariuje.Jest to ga¼nik nowszego typu montowany w MZ ETZ 250 od 87 roku i w ETZ 251.Tragedia.Badziew ma mało możliwości regulacji.Sam już nie wiem co z nim może być nie tak.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2009, 21:55:57 wysłana przez Kronobel »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 20, 2009, 22:26:35 »

Kronobel  a czy przypadkiem ten ga¼nik nie jest tajwanski albo chinskopodobny?
http://mienki1987.blogspot.com/

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 20, 2009, 22:57:49 »

Mam rozumieć,ze styki przerywacza już nie pokrywają się białym nalotem? Wierzcie lub nie,ale niekiedy ga¼niki tez się po prostu zużywają. Co najgorsze,że tego zużycia często wcale nie widać gołym okiem. I nie musi być to wcale ga¼nik skośnej produkcji. Wariowanie to dośc szeroko pojete określenie usterki co sie dzieje? Nie ma mocy? Przerywa? Dławi się? wchodzi sama na jakieś kosmiczne obroty? I czy na ciepłym czy zimnym silniku? zobacz czy linka ssania nie jest jakos tak dziwnie ułożona,że pod wpływem skręcania kiera samo cholerstwo się nie uruchamia (ssanie). Buahaha,albo to czoło wału  <lol>

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 21, 2009, 07:44:05 »

TO przeczytaj uważnie moje posty to może załapiesz to szeroko pojęte określenie usterki.Nie będę w każdym poście przepisywał rodzaju nienormalnych objawów pracy silnika.
Pod terminem Wariowanie w tym poście kryją się wypisane na początku wątku objawy  :D
A ga¼nik jest oryginalny od tego modelu.
Tak wygląda:
http://moto.allegro.pl/item515956791_mz_etz_250_251_nowy_gaznik.html

A taki założyłem:
http://moto.allegro.pl/item526171641_nowy_gaznik_mz_etz_250_ts_250_najlepsza_cena.html

I wszystko było cacy.
Już myślę się skusiuć na taki z Allegro, ale nie wydaje mi się zeby to były oryginalne niemieckie ga¼niki.Wyglądają co prawda tak samo....
Jak myślicie?

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 21, 2009, 07:57:37 »

Oj dzięki wielkie Brachu, ale cena miażdży :D
Chyba poszukam oryginalnej sprawnej używki gdzieś u mnie w okolicy :)

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 21, 2009, 11:35:49 »

Hmm. Przeczytałem. Tyle,że na początku winy szukano w zapłonie- mało tego- wyczyszczenie styków pomogło. Potem wyszło,że to jednak ga¼nik. Wnioskuje,że ga¼nik jest dobry. Skoro czasem jest ok a czasem nie. Tylko nie dostaje paliwa,stąd strzały i kichanie w wydech i szarpanie-przerywanie na wysokich obrotach. Czyli dysza główna i iglica przepustnicy- zobacz czy jest prosta i nie wyrobiona na stożkowej części- może czasem się ustawi tak,że dobrze daje wahę w gardziel a czasem nie i stąd te objawy. Dokładnie obczaj iglicę- wymontuj- poturlaj po jakimś płaskim przedmiocie,np lustro. Czasem ktoś mógł na chama montować przepustnice i skrzywił to lekko.

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 21, 2009, 20:38:21 »

Kup nowy chiñski ga¼nik taki jak masz w TS;] Sam na nim śmigam kilku kumpli też i powiem smiało ze za ta cene nie dostaniesz. Spalnie w normie około 4-5l. Jeden kumpel w trasie zszedł do śmiesznej wartości 3l.

W ga¼niku N3 jest jedna zajebista wada jaka jest kanalik obejsciowy przepustnicy który sie zapycha kamieniem i szlag trafia ga¼nik.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 21, 2009, 20:49:09 »

Chiñski gaznik? chyba żartujesz, te ga¼niki raz ze nie trzymają wymiarów nikt nie dba w nich o  jakość wiec dysze, kanały aluminium, gwinty i wszystko jest tandetne, poza tym słyszałem o przypadkach gdzie kanały wewnątrz ga¼nika w ogole nie były zrobione ( co prawda nie w jawie). poazytym jest jedna zelazna zasada ze gowna sie nie kupuje...

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 21, 2009, 21:17:30 »

Za Mienkim

Huber wiedzę zdobytą na PMA (czy na czymś podobnym- nie znam się jestem laik) niby masz....To we¼ z łaski swojej rozłóż i obejrzyj dokładnie ten ga¼nik i oryginalny i pochwal się na forum zauważonymi różnicami

takie forumowe znajd¼ 101 różnic

bo różnice są i to nie tylko kolorystyczne
o dyszkach i ich jakości nawet się nie wypowiem .... :'(
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

kamil

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 21, 2009, 21:26:46 »

Oryginalny Bing jest drogi, ale wart swojej ceny. Nie bez powodu MZ'ciarze kupują w zdecydowanej większości właśnie oryginały. Jak coś ma dobrze służyć, to musi sporo kosztować. Druciarstwo spowoduje to, że po pewnym czasie i tak będziesz musiał kupić chinola. Nie lepiej wydać raz te 3 stówy i mieć spokój na dłuuugi czas?

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 21, 2009, 21:39:36 »

Prawda jest tez taka ze w dzisiejszych czasach idzie jeszcze kupić nie używany ga¼nik z lat 80 czy 90, w czasach czerwonego ustroju w sklepach nie było dysz pływaków czy innych duperałów a jak się już coś pojawiło z części to ludzie brali jak szlo, wiec często u przysłowiowego pana henia z za rogu na polce leży nówka ga¼nik, bo była okazja wiec kupił, ja tym sposobem otrzymałem 3 prądnice jawy, nieużywane starej daty, choć ząb czasy je rdza nadszarpnął, na jednej jeżdżę, tylko przerywacze przeczyściłem i śmiga jak trzeba....

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 21, 2009, 22:24:59 »

Jak ga¼nik leżał 10 lat nie jest już dobry zaśniedział ;]
Ga¼nik chiñski różni sie nieznacznie jakoscia odlewu, zamontowałem już troche tych ga¼ników i wszyscy użytkownicy sa zadowoleni. Unikać należy tylko chiñskiego N3 nie da sie go wyregulować.

N2 sprawuje sie świetnie. Mój trzyma nastawy i mam na nim spalanie 4,5l. Jak ktoś chce sie bawić w remont używki to robie wyliczenie na szybko:
Kompiel w wanie ultrad¼wiekowej u mnie 30zł
Nowa przepustnica(chiñska innych nie ma)- 35zł
Komplet dysz(chiñskie inych nie ma a stare to mozna sobie czasem o dupe rozbić, śnied¼ kamieñ rozkalibrowane dokumentnie)- 15zł
Pływak nowy(od tak dla pewności)- 15zł
Sprezyna przepustnicy - 10zł

Co najlepsze dalej pewności nie ma czy ga¼nik bedzie działał poprawnie bo moze sie okazac ze korpus trzeba tulejowac a taka przyjemnosc koszt- 50-100zł(cholernie trudna robota).

A tu przynosze ze sklepu, ustawiam poziom paliwa, sprawdzam czy wszystkie dysze sa na swoich miejscach(chinole czasem zamienia miejscami), wkrecam i wszystko działa nie ma dzwonienia przepustnicy nagle wolne obroty sa równe itp.