Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 18:39:05
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Czy dobrze myślę? pomóżcie  (Przeczytany 11222 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wiacu

• Gość
Czy dobrze myślę? pomóżcie
« dnia: Stycznia 07, 2009, 20:44:49 »

Tak czytam po trochu od paru dni forum i widze ze ten klocek na dole cylindrów na łaczeniu sie karterów może przyspożyc sporo problemów.
u mnie występuje problem takiego typu że jadąc sobie se stałą predkośca przy około 3, 3,5tys obotow slychac jak lewy gar nie ciagnie caly czas jak ten prawy tylko tak jak by przerywał delikatnie, gdy przyspieszam mam 4tys albo ponad na obrotomierzu wszysto jest ok oba ida rowno. Czy to może być spowodowane przez ten lu¼ny klocek?
od razu jeszcze jedno pytanko, tym razem natury prawnej:)
Jestem 3 włąścicielem moto i nie mam umowy 1 właściciela z tym drugim czy będą sie czepiac przy rejestracji?

Jeśli sie powtarzam to sorki :-/
ale jakby coś ktoś widział na forum z moich problemów to byłbym wdzięczny za linka.
Pozdrawiam

modjo

• Młodszy Jawer
  • **
Odp: Czy dobrze myślę? pomóżcie
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 07, 2009, 21:02:55 »

Witaj.
Luzny klocek moze byc przyczyna przerywanej pracy lewego cylindra,zobacz jakiego koloru sa swiece.

Niestety ale musi byc ciaglosc umow z kolejnymi wlascicielami wiec wydzial nie zarejestruje Twojego motocykla.
Mechanika Pojazdowa 507-098-858 Zapraszam

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 07, 2009, 21:05:14 »

będą problemy musisz mieć umowę z tym co jest w dowodzie ewentualnie ciągłość umów podbitych w urzędzie w ciągu 2 tygodni od czasu zawarcia.

Spróbuj wyregulować zapłon lub zmienić świece ewentualnie kondensator stracił wartości
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Kowal

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 07, 2009, 21:18:41 »

Tak jak przedmówca proponuję wyregulować zapłon, sprawd¼ kable...
Ech co będę się rozpisywał... Po prostu przejrzyj i wyreguluj cały zapłon 
 <yes> A z tymi umowami to nie wiem jak jest, dla mnie to czarna magia  :(

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 07, 2009, 21:19:33 »

ciągłość umów czyli musisz mieć umowę z tym  właścicielem który figuruje w dowodzie rejestracyjnym,
http://mienki1987.blogspot.com/

wiacu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 07, 2009, 21:31:21 »

no właśnie wszystkie opcje juz były chyba, przekładanie wszystkiego z prawego gara wymiana cewek fajek, swiec, kabli, kondensator tez. Przy składaniu silnika jakies 2 lata temu to cos mi swita ze ten klocek to za ciasno nie wszedł.
Apropo tej rejestracji to macie jakis pomysł jak to rozwiązać? Bo ten kolo co dowod rejestracyjny jest na niego całkiem niedaleko mieszka ode mnie...

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 07, 2009, 21:31:54 »

Sory ze się wcinam ale nie chce tematu kolejnego robić.
Czy jak na umowie kupna/sprzedaży rodzic podpisze się innym długopisem to mogą być pó¼niej problemy ?  I jeszcze jedno, bo nie chce mi się rejestrować teraz i bym poczekał chętnie do wakacji kiedy będę mieć 18 lat to mogą być jakieś problemy z tym ze tak długo nie przerejestrowałem ? Dodam ze connect nie przerejestrowywał tej Jawy na siebie  ale mam ciągłość omów.

Jeśli niedaleko to możesz iść do niego i poprosić żeby spisał z tobą umowę, bo przecież nikt z "nowych właścicieli" jej na siebie nie rejestrował. Może przejdzie, ale niech jakiś prawnik się wypowie  ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2009, 21:35:03 wysłana przez BoNes »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 07, 2009, 22:11:11 »

wiacu to na co ty czekasz idziesz do gościa spisujesz umowę jak trzeba i tyle de facto jeśli na moto są tablice to właścicielowi powinno zależeć na tym by motocykl nie stal na niego bo możesz się zatankować na stacji za free i potem będą do niego przychodzić po tablicy
bones;
kolor długopisu nie ma znaczenia ważny jest podpis (nie będę wnikał w szczegóły bo okaże sie ze i kolor może mieć znaczenie ale cichosza w twoim przypadku nie ma znaczenia, szczerze mowie)

Niby istnieje obowiązek przerejestrowania w ciągu chyba 3 tygodni od zakupu ale brak przepisów które by to sankcjonowały wiec nie będzie żadnych problemów, jakby co możesz wpisać datę tydzieñ wstecz..

i nie umowa kupna-sprzedaży tylko kupna....

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 07, 2009, 22:46:55 »

jeszcze ja się podłącze jak jest w koñcu z tym rejestrowaniem zabytków, coś się zmieniło po nowym roku czy nie bardzo , bo mam na oku fajny sprzęcik z 62 roku, bez kwitów ,
Czyli jak kupie motocykl z papierami to praktycznie rzecz biorąc muszę go zarejestrować  dotąd dopóki poprzedniemu właścicielowi nie skoñczy się OC bo wtedy będzie on ścigany przez PZU ?

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 07, 2009, 22:49:58 »

Mienki a pupa prawda

Umowa kupna sprzedaży to taka w której jedna ze stron deklaruje nabycie (czyli zakup) przedmiotu a druga zbywa (czyli sprzedaż) prawa własności za odpowiednią ilością pieniążków

czyli "umowa kupna/sprzedaży"

jedne kupuje drugi sprzedaje a dowodem jest umowa taka sam dla obu stron
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 08, 2009, 07:12:33 »

Wiacu, otóż z umowami to jest tak:
jesteś trzecim właścicielem-teraz musisz ustalić, czy po pierwszej sprzedaży pierwszy albo drugi właściciel udali się do wydziału komunikacji i czy pierwszy wymeldował motocykl u siebie (wymagane w ciągu 30 dni, ale większość ludzi tego nie robi-to taki dupochron na wypadek gdyby nowy własciciel nie zarejestrował moto na siebie i coś nawywijał)-potwierdzeniem tego faktu jest pieczęć wydziału na umowie. Jeśli nie, musisz sprawdzić czy drugi nie zarejestrował jej na siebie-dla urzędu ważna jest data na umowie. Jeśli tak, musisz umowę podpisać z drugim, jeśli nie-możesz z pierwszym. Dla urzędu ważna jest data na umowie.
Co do ubezpieczenia-jeśli kupujesz pojazd w Polsce, masz 30 dni (od daty na umowie) aby wypowiedzieć umowę OC u dotychczasowego ubezpieczyciela-ale wtedy musisz tego samego dnia zawrzeć umowę z innym. Swoją drogą, akurat w przypadku moto nie za wielki masz wybór ubezpieczycieli i stawki też są wyrównane... Jeśli nic nie zrobisz-dostaniesz pisemko od dotychczasowego ubezpieczyciela z informacją, że zostałeś nabywcą pojazdu i w związku z niewypowiedzeniem w ciągu 30 dni umowy została ona automatycznie przedłużona na następny rok i proszony jesteś natychmiast z dokumentami do oddziału celem przeliczenia składki i wystawienia polisy na Twoje nazwisko.
Jeśli przetrzymasz umowę bez wpisywania daty i bez zgłaszania jej w wydzile komunikacji za datę obowiązywania polisy-już się domyślasz co się stanie?
W świetle prawa właścicielem jest sprzedający a więc zostanie poproszony o zapłatę składki OC za moto-dopóki umowa jest nie zgłoszona, dopóty w świetle prawa nie zostały przeniesione prawa własności pojazdu.
Na pocieszenie-ubezpieczyciel ma obowiązek wypłacić pieniążek za niewykorzystany okres ubezpieczenia...
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 08, 2009, 17:02:35 »

Mienki a pupa prawda

Umowa kupna sprzedaży to taka w której jedna ze stron deklaruje nabycie (czyli zakup) przedmiotu a druga zbywa (czyli sprzedaż) prawa własności za odpowiednią ilością pieniążków

czyli "umowa kupna/sprzedaży"

jedne kupuje drugi sprzedaje a dowodem jest umowa taka sam dla obu stron

Pawle a pupa prawda jak powiadasz z tego względu ze polskie prawo nie zna czegoś takiego jak umowa kupna sprzedaży w kodeksie znajdziesz tylko umowę kupna i polega ona na tym iż jedna osoba nabywa własność rzeczy za określonym ekwiwalentem...

i to ze jedna strona kupuje druga sprzedaje nie daje nazwy umowie

dwa podobnie durna rzeczą jest dodawanie do umowy kupna  artykuliku  ze 

W kwestiach nie uregulowanych niniejsza umowa zastosowanie maja przepisy KC, jak go nie zawrzemy to potem nikt przed sadem nie może powoływać się na to ze przepisy nie maja tu nic do rzeczy bo nie było artykułu o tym mowicego..  strony nie mogą wyłączyć obowiązywania przepisów do ich umowy mogą kształtować niektóre elementy umowy wedle swojego upodobania dzięki tzw przepisom ius dispositivum

i wiem co mowie bo mam z tym styczność codziennie....

przepisy Kc zawsze maja zastosowanie do kazdej umowy a taki dodatek jest tylko śmieszny

wiacu

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 08, 2009, 18:04:46 »

Hubertus 2 właściciel jej nie rejestrował ani nie opłacał. Zrobił tak samo jak ja z nim tylko spisał umowę i to wszystko. OC było do lipca chyba 2003r. Natomiast czy ten pierwszy zgłosił sprzedaż motocykla tego nie wiem.

Ze spisaniem umowy z właścicielem na którego stoi dowód rejestracyjny chyba by nie było problemu o ile on mieszka nadal tam gdzie jest podane w dowodzie, tylko ciekawe jak z tym OC nie płaconym przez ponad 5lat  :-/
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2009, 18:08:47 wysłana przez wiacu »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 08, 2009, 23:10:54 »

Prawo prawem a kraj krajem- odkąd pamiętam zawsze używano nazwy umowa kupna-sprzedaży- a czy to poprawna forma? A kogo to obchodzi? rejestrowałem już na siebie 18 sprzętów i jakoś nikt nigdy nigdzie nie marudził, że nie jest to poprawna forma. Co do tych umów - dowiedz się od gostka który jako ostatni miał na siebie zarejestrowany faktycznie motocykl-figuruje w dowodzie rej jego nazwisko i adres- czy zgłaszał sprzedaż w swoim Wydz.Kom . Chodzi o to,że musisz mieć umowy ze wszystkimi gostkami,którzy w jakikolwiek sposób zostali zaznaczenie w kartotece motocykla. Jeśli nawet pierwszy właściciel tego nigdzie nie zgłosił,to moto mogło mieć nawet 100 włąscicieli potem i miej to w dupie- licza się tylko umowy z lud¼mi,którzy widnieją w kartotece motocykla.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 09, 2009, 09:26:22 »

A propos niesymetrycznych zaplonow , zmien simmering na wale po stronie ktora nie ladnie pali . Ja jak kupilem motor to na poczatku prawy gar sie wlaczal tylko powyzej 3500 obr i byl taki efekt "turbo" =) po zmianie uszczelnienia palila równo .

[edit]
Dziura w starym simmerze byla 5mm x 10mm , takze przedmuchy byly ... ekhmm ... spore =]
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2009, 09:27:53 wysłana przez von_Majzel »

wiacu

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 09, 2009, 21:46:49 »

o widzisz MAjzel tu mi dałeś do myślenia, właśnie po tej stronie co ten gar tak niezbyt goli czyli od trony sprzęgła ten rant wokół simeringa iest troche poszczerbany, tak ze zabezpieczenie przez jakieś 1,5 - 2cm niema za co załapać :-/

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 09, 2009, 22:39:07 »

Ja mialem slady paliwa na pradnicy (mialem prawy cylinder nie chodzacy i 6V) widac golym okiem ze simmering nie trzymal . Ja tez mam wyszczerbiony rant przez poprzedniego wlasciciela ... ale jakos dziala . Troszke silikonu zeby bylo szczelne i samo nie wypadnie . Fakt ze wymienialem simerring od strony sprzegla chyba ze 3 razy , bo mi zasysal olej ze skrzyni do cylindra , ale jest zrobione i dziala =)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2009, 22:40:45 wysłana przez von_Majzel »

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 10, 2009, 10:20:09 »

TAKI MA£Y <offtopic>  czy zauważyliście ze prawa korba szybciej siada?? i że prawy cylinder ma większy próg??
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

maciek399

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 30, 2009, 21:31:03 »

spisz umowe zawierajac dane pierwszego właściciela podpisz sie ty za siebie i niech ktos podpisze sie za tego który miał pierwszy ta jawe.... i wszystko.. powinno przejsc...

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 31, 2009, 19:19:14 »

"Czy dobrze myślę? pomóżcie" Co to za temat. Jak ktoś ma go znależć szukając odpowiedzi na problem klocka przy cylindrach.

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 31, 2009, 23:03:37 »

Witam, to i ja podłącze się pod ten wątek. Kupiłem jawe ts 350 od kolegi, papiery wszystko jest. On jej na siebie nie przerejestrowywał bo w sumie po 2 miesiacach mi ją sprzedał, musze tylko z nim umowe spisac. Problem koledzy jest taki że ten motocykl ostatni przeglad ma w 1990, i to jest ostatnia data rejestracji. Moto z oczywistych względów nie ma ubezpieczenia. Może mi ktoś podpowiedzieć jak poradzić sobie z zalegalizowaniem maszyny?? Na dowodzie nie ma  pieczątki o wyrejestrowaniu motocykla, czyli powinien taki w bazie się znajdować, niestety w urzedzie miasta twierdzą że mój moto nie istnieje. Byłem w firmie ubezpieczeniowej i niby jest tak że w pierwszej kolejności trzeba zrobić przegląd, to prawda?? W stacji diagnostycznej powiedzieli że dopiero jak ubezpieczą motocykl to on podbije przeglad. Może mi to ktoś wytłumaczyć jak krowie na rowie bo przyznam że się pogubiłem.
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Kulfon

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 01, 2009, 04:10:20 »

no więc odpowiem Ci na własnym przykładzie.
Kupowałem CZ 175 od sąsiada. On ją też wcześniej kupił od kogoś i nie rejestrował. Co się z tym wiąże, nie ubezpieczał ani nie miało to przeglądu.
Więc spisałem z sąsiadem umowę, wziałem też od niego umowę którą on wcześniej z gościem spisał.
Następnie pojechałem na stacje diagnostyczną. Tam mi gość wystawił przegląd na kartce. Nie wbijał w dowód. I tak Ci powinni zrobić. Wystawiają odpowiednią kartkę.
w międzyczasie Urząd skarbowy i potem wydział komunikacji.
Tam dałem dowód, kartkę z przeglądem, obie umowy i tablicę rejestracyjną czarną. (jak nie masz tablicy to chyba też idzie to przeskoczyc. wypełniasz bodajże jakis druk o zaginięciu tablicy). w chwilę pó¼niej dostałem nową tablicę i dowów tymczasowy (tzw. miękki) i z tym w ten sam dzieñ (to ważne żeby w ten sam dzieñ co rejestracja, zeby kary za opó¼nienie nie płacić) do ubezpieczalni. Zapłaciłem OC. Jak mi się pani pytała czy nie ubezpieczony czasem moto, to powiedziałem że nie jest. A poprzedniego numeru rejestracyjnego ani nazwiska właściciela nie pamiętam, a umowy kupna-sprzedaży nie mam przy sobie. ot żeby sąsiadowi problemów z niepłaceniem OC nie robić.
I w ten sposób załatwiłem całą sprawę. bez żadnych problemów.

Więc w skrócie kolejność taka.
- stacja diagnostyczna (przegląd na kartce)
- urząd skarbowy (pieczątka na umowie)
- wydział komunikacji (rejestrowanie)
- (z nowym dowodem) ubezpieczalnia.

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 01, 2009, 21:44:17 »

Dzięki wielki Kulfon. <cheers> A mam jeszcze jedno pytanie. jakie są tego koszty??
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Kulfon

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 02, 2009, 01:25:44 »

zwykły przegląd okresowy. czyli koszt 64 zł.
w skarbówce. zależy na ile opiewa umowa. poniżej 1000 zł nie płacisz nic.
wydział komunikacji... Tu nie wiem dokładnie ile. Ale chyba coś koło 120 zł. biała tablica + naklejki + dowód. Nie pamietam dokładnie a nie wiem gdzie mam dowód wpłaty. No ale liczmy do max 150 zł.
no i ubezpieczenie. To już zależy od ubezpieczyciela. Stawka na rok w PZU teraz chyba 52 zł. W warcie z kontynuacją zapłacilem 38.

czyli łącznie trzeba około 250 zł liczyć.

wiacu

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 25, 2009, 19:48:45 »

witam po dłuższej przerwie. odkopuje sprawe rejestracji.
skontaktowałem sie z kolesiem od ktorego kupiłem jawencję(on jej nie rejestrował) czyli z drugim wlascicielem ja jestem trzecim, mowi ze ma umowe z tym pierwszym wlascicielem na ktorego ja mam dowod rejestracyjny. Kiedy kupowałem od niego moto ani on ani ja nie bylismy pełnoletni:)(to było z 5 lat temu) jeżeli teraz spiszemy umowe pomiedzy soba to nie beda sie czepiać w wydziale komunikacji dlaczego moto nie było przez niego rejestrowane?