Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 25, 2026, 03:03:21
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: czym wyczyścic tłumik!!!!  (Przeczytany 3123 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Grzesiek_£

• Gość
czym wyczyścic tłumik!!!!
« dnia: Listopada 27, 2008, 20:00:59 »

Witam wszystkich. Może ten wątek już był na forum ja go niestety nie znalazłem. Chodzi mi czy macie może jakieś swoje wypróbowane metody i specyfiki do wyczyszczenia kominków. Słyszałem o sodzie kaustycznej ale o ile pamiętam to chłodnice potrafi przedziurawic. Proszę o porady. pozdrwawiam

lluke

• Gość
Odp: czym wyczyścic tłumik!!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 27, 2008, 21:05:52 »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 27, 2008, 21:16:52 »

A możesz sprecyzować? Czy z zewnatrz? Czy od środka? Kolanka czy tłumiki?

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
  • Jawy, Cezety i Cafe Racery - To lubię! :)
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 27, 2008, 21:32:53 »

Ja od zarania dziejów tłumik z nagaru wypalam a potem stukam tym co jest pod ręką w tłumik od wewnątrz i nagar odpada. Nawet ten twardy jak kamieñ.

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 27, 2008, 21:33:26 »

Ja robiłem tak: wybebeszyłem tłumik z wkładów, solidnie przepłukałem go naftą,  ustawiłem pionowo (wylotami do góry), od dołu (w otwory na kolanka) dałem trochę gazety i oparłem tak, ze tłumik stał pionowo ale otwór na dole nie był zasłonięty. No i gazetę na dole podpaliłem. Nagar w tłumiku, nasiąknięty naftą, zapalił się i płomieñ przesuwał się ładnie od dołu do góry przez cały tłumik. Jak się wypaliło to ostukałem tłumik z resztek nagaru i już. Płomieñ był tylko w środku tak że chrom z zewnątrz pozostał nie tknięty.
Wyglądało to tak: http://pl.youtube.com/watch?v=87bYVjFBaSs
Tylko uwaga, bo tłumik będzie piekielnie gorący.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 27, 2008, 23:09:39 »

EEE <blink> serio tylko metoda płomienna daje efekt? A gdzie humanitarne podejście?
Do kolanek polecam Wycior Jawsima ( poolo nie komentuj bo w dziąsło ) czyli- szczotka druciana na wiertarkę z możliwie jak najmniejszą piastką i średnicy zewnętrznej druciaka około 45-40 mm- do oski- uchwytu tej szczotki przyspawać kawałek stalowej linki- około 6-8mm średnicy i do jej koñca kawałek pręta stalowego jakiegobąd¼kolwiek byle był okragły i podobny do linki srednica. Mamy stalową szczotke do butelek która dzięki elastyczności linki i wiertarce wyskrobie nam cacy kolanka wydechu bez obawy,że się wypalą za bardzo. Do wydechów można zrobić taką samą ale druciak o większej średnicy niż wydech o około 5mm. Jeśli nie chcecie mieć dwóch wyciorów można zrobić na lince zamiast bezpośrednio spawanego druciaka rurkę grubościenną w miarę z gwintem wewnątrz i wtedy uchwyt-ośkę druciaka gwintujemy i mamy linkę elastynkę z wymiennymi druciakami w zależności od potrzeb. Należy jednak pamiętać o tym,że albo szorujemy wiertarką na lewych obrotach ( bo się nam druciak odkręci i zostanie w kolanku ) albo kontrujemy połączenie nakrętką uprzednio nakręconą na ośkę druciaka. Ot...taka moja rada.
« Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2008, 23:27:57 wysłana przez Jawsim »

Grzesiek_£

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 28, 2008, 16:59:00 »

Dziękuje za wasze porady. wypróbowałem prawie wszystkie został tylko ten druciak ale to do kolanek. a co do czyszczenia tłumika i wkładu to najlepsze i to bym polecał to metoda wypalania. naprawdę super i nie trzeba się zbytnio natrudzic, a teraz mnie czeka czyszczenie kolanek. Spróbuje też przed tym druciakiem na wiertarce metodę "wujka samo zło" zaleje je całe rozpuszczalnikiem. zobaczymy jak to działa. ;]