Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 13:47:35
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: wieksza moc  (Przeczytany 7675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BoNes

• Gość
Odp: wieksza moc
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 12, 2008, 10:51:49 »

Na lustro się nie poleruje < robiłem doświadczenie z 3 króćcami z ogarku
1 oryginał
2 wypolerowany na lustro
3 wypolerowany papierem 1500 z "rysami" papierem 500

2 na tym króćcu mieszanka się skraplała i świece zalewało, po zdjęciu króćca w środku były krople.
3 mieszanka płynęła "kanalikami" osiągi się poprawiły

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 12, 2008, 11:25:24 »

Ja u siebie w silniku ni będę się bawił w polerkę kanałów. Pousuwam tylko wady odlewnicze i progi na połączeniach króciec-cylinder, cylinder-karter i cylinder-tuleja cylindra. Wypoleruję może tylko komorę spalania,bo wypolerowana trudniej łapie nagar.

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 12, 2008, 12:13:28 »

HubertBaran, jeśli nawet udałoby się w ten sposób w ZNACZ¡CY sposób zwiększyć szybkobieżność silnika (w co raczej powątpiewam znając te silniki) i , tu się zgodzę, podniesienie obrotów wygeneruje większy moment, to niestety, zredukowanie liczby cykli pracy z dwóch do jednego spowoduje spadek momentu. I raczej myślę, że to drugie przeważy.
Ale nie bedę się kłócił, bo w sumie to nieważne.
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 12, 2008, 17:20:13 »

Rezerwy mocy w silnikach zazwyczaj są w wydechu. Normy hałasu powodują że tłumiki mocno zatykają silnik.
Rekordzista to jakieś ferrari. Na sportowym tłumiku ma ponad 100 koni więcej. Ale to extremum.
W moim bandicie zmiana wydechu dała na hamowni +15 koni.

Polerowanie kanałów to tylko wstęp do poprawy silnika. W przypadku jawy bardziej chodzi o zniwelowanie progów, nadlewów...... które mocno zakłócają przepływ mieszanki.

Co do negatywnych skutków polerowania na lustro: tak, w 4 suwach mieszanka idzie jak po maśle i nie ma impulsów do zawirowania w postaci jakichś nierówności. Więc jest ,,gorsze" spalanie.

U nas musi najpierw wpaść do skrzyni korbowej, potem przez okienka nad tłok......

Bones..... jesteś dla mnie człowiekiem zagadką. Wszyscy po tobie jadą za pier...nie głupot a ty niezmordowanie produkujesz nowe.
Pogadam z Demonosem, niech ci zmieni status z :Sr Member na ,,just BoNes" ;D

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 12, 2008, 19:20:21 »

Tak Bonie, i może przestañ w koñcu wpierdalać ten budyñ?
Zanim rozpaplamy się jak stare dewoty odpowiem na pytanie przewodnie tego wątku- tak można przerobić wał w Jawie by dwa tłoki chodziły razem ale jest to niekorzystne ze względu na drgania i trwałość. Fine

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 12, 2008, 21:03:19 »

MOTOMYSZOR, tylko nie zapomnij dodać, że rezerwy mocy na tłumikach dotyczą tylko czterosuwów, dwusów jako silnik rezonansowy po zdjęciu wydechu straci moc. Wyrażaj się jasno bo znowu jakiś amator "tjuningu" zacznie coś tworzyć...
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

zagierr

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 12, 2008, 21:39:46 »

Hubertus rezerwy mocy na tłumikach dotyczą nie tylko czterosuwów ale również dwusuwów. Tylko, że w dwusuwie największe znaczenie ma dostrojenie tłumika do konkretnego silnika. Fabryczne motocykle mają standardowy tłumik którego nie stroi się do każdego silnika tylko ogólnie we wszystkich silnikach są takie same dlatego w wydechu dwusuwa są rezerwy mocy. Co do polerowanie kanałów to właśnie polerowanie na lustro w silnikach dwusuwowych daje najwięcej. A odnośnie tłoków pracujących razem to były tak przerabiane fabryczne jawy używane w sporcie. Szczególnie na początku udziału Jaw w wyścigach terenowych gdzie zwykłe silniki powodowały bardzo łatwe zrywanie przyczepności koła. Potem Jawa zaczęła stosować silniki jednocylindrowe. W jednym z opracowañ Pana Sałka dotyczącym Jawy 350 jest właśnie opisane przestawienie korbowodów jako sposób na wzmocnienie Jawy tylko, że dotyczy on starych Jaw z chromowanym bakiem które być może miały inaczej wyważony wał i nie powodowało to wibracji.

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 12, 2008, 22:13:26 »

Nie bardzo widzę logike w tym co piszesz o polerowaniu kanałów na lustro, bo o ile mogę zgodzić się z Motomyszorem że usunięcie niedoróbek zmniejszy opory ssania, o tyle kwestia zawirowañ w dwusuwie znaczenia raczej nie ma-co z tego że kanał dolotowy jest lusterkiem skoro mieszanka wpada najpierw do skrzyni korbowej, na dodatek z wirującymi elementami i to ze zmiennymi prędkościami-zawirowañ nawet nie próbuj liczyć... Co do tłoków na raz-rozum podpowiada coś innego... może się mylę a może i nie... hamownia pokazałaby kto ma rację...
Zresztą, jak już pisałem wcześniej, nie ma to znaczenia w praktyce...
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

zagierr

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 12, 2008, 22:25:33 »

Polerowanie kanałów na lustro poprawie prędkość przepływu mieszanki jak również zmniejsza efekt skraplanie się paliwa na ściankach kanałów co w dwusuwie jest szkodliwe. Odnośnie tłoków pracujących razem to jest to korzystniejsze ze względu na większą pulsację momentu obrotowego. Jest to korzystne nie tylko w terenie ale również na torze wyścigowym np. silnik Yamahy typu Big Bang. Odnośnie zwiększenia mocy to pisał o tym Pan Sałek i zaznaczyłem to w swoim poście.

mati krk

• Jawer
  • I love it. CZ 175/487 1988r.
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 19, 2008, 21:04:05 »

proste kup sobie Suzuki HAYABUSE mocy pod dostatkiem  <cheers>

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 19, 2008, 22:41:26 »

odświeżam wątek bo mnie nie było jak byłem na wyjeżdzie

Otóż polerowanie kanałów dolotów itp na "lustereczko" wcale niczego nie poprawia (chyba że nasze samopoczucie) Oczywiście jest tu wspominany Pan Sałek i jego teoria, która przez wielu jest wyznawana jako niemalże biblia .....
Ja również jestem zwolennikiem teorii P. Sałka jako teoretyka-praktyka (nie jest to sama teoria która jak wiadomo często w realiach życia rozmija się znacznie z praktyką) i w jego wielu publikacjach a w książce na samym początku wyrażnie jest powiedziane że: ".... nie poleruje sie kanałów dolotowych w celu uzyskania jak najrówniejszej powierzchni gdyż wpływa to ujemnie na zjawiska rezonansowo-falowe pracy silnika 2T...."
Jest też wspomniane że silniki wysoko wyczynowe mają najpierw polerowane "doloty itp" w celu uzyskania gładkich powierzchni przejść między elementami (chodzi o krawędzie) a następnie celowo szlifowane specjalnymi szczoteczkami w celu uzyskania odpowiedniej chropowatości - aby zjawiska falowe zachodziły jak najbardziej korzystnie.....

Amen

jak ktoś chce wypisywać półprawdy a pó¼niej przekonywać świat o słuszności tego co pisze niech najpierw sięgnie do literatury.....

.....google naprawde nie gryzą     
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 19, 2008, 23:11:30 »

paweł nie prawda- nie zgadzam się! mam google na kivacki do kasku typu oldschool jet i są wykoñczone taka pianka która ewidentnie gryzie mnie w twarz! Tak więc google gryzą!!  :> ;) 

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 19, 2008, 23:19:50 »

Jawsim bo to.....

.......złe google były
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

zagierr

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 20, 2008, 09:29:49 »

Swoją wiedzę o kanałach czerpałem z artykułów pana Sałka zamieszczany w ¦M a tam zawsze było napisane, że należy dokładnie polerować kanały. Może obecna wiedza na ten temat jest inna i z tąd zmiana w sposobie opisu. Podobnie było z kanałami w czterosówach.

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 20, 2008, 09:48:01 »

Panowie polecam ksiazke Bella o rasowaniu silników. Ksiazke sałka mozna potraktować jako wstęp.

ZEby silnik był mocny musi mieć czym oddychać ! A silnik jawy nie ma czym oddychać, 1 ga¼nik zasilajacy 2 garnki to porazka. Do tego fatalne rozmieszczenie kanalów, wszystko trzeba by poprawiać od poczatku do koñca. Nawet tłok trzeba by przerobić. Jak komuś sie chce i ma przynajmniej 1500zł w rekach moze coś zaczynac bo o 1KM nie ma co walczyć.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 20, 2008, 17:58:55 »

Zagierr nie mówie że prawisz żle.
To polerowane ma własnie na celu tylko równanie czy to osadzonych gniazd zaworowych czy to niedoskonałości odlewów złego spasowania elementów itp....

Może stąd głownie wynika nieścisłość odnośnie tematu polerowania

A tak w ogole to ten tema nieodmiennie kojarzy mi się z tematem "Rze¼bienie w gównie" jest takie powiedzenie "mimo najlepszych chęci z gówna bicza nie ukręcisz"
Nie mówię, że jawa czy inny stary 2t to gówno.... To motocykle już dzisiaj "niedzisiejsze" i nie ma sensu żyłowanie tych motocykli bo koszt poprawiania fabryki pewnie osiagnie cene starej cebry czy giepezety a to juz samo z siebie lata grubo ponad 100.

Tak jak Hubert napisał kupe zabawy a mocy o jednego "kunia" wiecej...
...to juz chyba prościej zdjąć zbędna masę jak ktoś chce doznañ prędkościowych na jawie

lepiej wstrugać od razu "podkowe" i zrobić wypełnienia wału