Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 25, 2026, 00:53:43
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Hamowanie silnikiem, skutki?  (Przeczytany 3106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gringo

• Gość
Hamowanie silnikiem, skutki?
« dnia: Października 31, 2008, 17:13:32 »

dzisiaj w programie "Jazda Polska" na tvn turbo mowa była między innymi o hamowaniu silnikiem, itp w celu oszczędzania benzyny, ale po stwierdzeniu że w przypadku takowego hamowania przy odjęciu gazu silnik NIC nie spala benzyny, ponieważ w nowoczesnych samochodach elektronika odłącza paliwo, i takie tam bzdety, to jak kurwa silnik miałby dalej dzialac?? inteligenci, bo tej własnej bzdurze podwazyłem sens stwierdzenia że "hamowanie silnikiem nie ma wpływu na silnik", czy aby na pewno nie ma znaczenia?? tzn negatywnych skutków??

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
Odp: Hamowanie silnikiem, skutki?
« Odpowiedź #1 dnia: Października 31, 2008, 17:36:03 »

Sprawa wygląda tak:

Hamowanie silnikiem - każdy wie o co biega. Wytraca się prędkość wykorzystując "wewnętrzne" opory pracy silnika spalinowego. Według mnie najlepszy i najbezpiecznejszy z możliwych sposobów hamowania pojzadu- wyłączając retardery i telmy bo tego w osobówkach się nie montuje. Bezedura że silnik nic nie spala.... To tak samo jakby mówić, że po uruchomieniu silnika jak sobie silniczek pracuje na obrotach jałowych nie pobiera do tego celu paliwa, no bo przecież gazu nie wciskam.... a jednak silnik pracuje i nie pracuje na pewno na samym powietrzu czy na dobrym słowie. Nie wiem co zupełnie do rzeczy ma nowoczesna elektronika bo zasady działania silników cieplnych są niezmienne od kilku dekad- jak nie podasz paliwa to zeby nie wiem co nie będzie pracował taki silnik( czy to parowy czy to diesel czy to nowoczesny wodorowy).

ogólnie nie znam żadnych negatywnych skutków stosowania hamowania silnikiem- w 2t jest troche inna technika tej samej czynności a wiąże sie to ze sposobem smarowania "bebechów" silnika

tak samo idiotyzmem a w zasadzie "starą pekaesiarsko/szoferską szkołą" jest mówienie o tym że oszdzedza się tak paliwo- podobnie ma sie sprawa z jazdą na  "luzie"- czy ktoś z Was spotkał sie w literaturze tamatu z terminem "jazda na luzie" ?? bo ja nigdy
a ponoć to tez żywe oszczędności- nie tak dawno je¼dziłem autokarem wierzcie lub nie ale za "jazdę na luzie" z roboty wyrzucono pare osób i nie bynajmniej dlatego że "przewałowali"  pare litrów oszczędności tylko dlatego ze stwarzali zagrożenie dla swoich pasażerów

głośny wypadek polskiego autokaru z firmy na "P" z Zamoscia pod Dunkierką w którym zginęło trzy osoby był spowodowany jazdą na luzie - ale o tym sie w tv nie mówiło bo lepiej bylo powiedziec ze zapieprzal jak głupi albo ze nikt nie spi tylko amen wciagaja wszyscy ... się znaczy bardziej medialne            
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #2 dnia: Października 31, 2008, 17:45:21 »

Jazda na luzie, i to że auto mniej pali to wielka bzdura!!! Wracaliśmy oplem vectra gps z meczu, górka, dość spora tak z kilometr gługa. Wrzucam luz komputer pokładowy wskazuje spalanie 2.2 litra. 2 tygodnie to samo auto, ta sama trasa tylko inne wskazanie komputera pokładowego, a mianowicie 1.5 litra.
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Jawomaniak

• Jawer
  • Jawa Ts 350 typ 638-1 . Suzuki GSF 1250SA Bandit
« Odpowiedź #3 dnia: Października 31, 2008, 17:52:47 »

według mnie hamowanie silnikiem w 2t, że paliwa nie dostaje to nieprawda bo nieraz mi się zdarzyło hamować silnikiem, nawet słychać w mojej jawie jak podczas hamowania silnikiem pryka z tłumików co świadczy że dostaje paliwa a obroty mam ustawione 1tyś/min

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 31, 2008, 17:54:37 »

Hamowanie silnikiem jest bardzo ekonomiczne, z tego co słyszałem w nowoczesnych silnikach elektronika całkowicie odcina dopływ paliwa podczas hamowania silnikiem. Najgorsze co może być to wrzucanie na luz podczas jazdy, raz, że nie ma to nic wspólnego z ekonomiczną jazdą, dwa jest to bardzo niebezpieczne!! Jak jest komputer pokładowy i samochód jest w miarę nowy można przeprowadzić pewien test, po puszczeniu pedału gazu podczas jazdy (oczywiście powoli) komputer pokładowy będzie pokazywał spalanie chwilowe 0L na 100km, natomiast po wrzuceniu luzu będzie pokazywał 1-3L na 100km, zależy od samochodu.

pzdr

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 31, 2008, 18:06:34 »

Ktoś wie jak wyglada algorytm działania wtrysku cyz bijecie piane?

Jesli zajdzie pewna odpowiednia proporcja miedzy czujnikami wtrysk wykrywa hamowanie silnikiem i zostaje zaprzestane podawanie przez wtryski paliwa tyle tylko ze podczas wyrównywania predkosci z kołami w pewnym momencie silnik dostaje paliwo i cyk mamy zapłon;) Nawet w niektórych gaxnikach jest taki zaworek mebranowy który odcina paliwo podczas hamowania silnikiem(ba i nawet montowane to jest w motocyklach). Hamowanie silnikiem 2T nie słuzy jego zdrowiu ale i tak hamuje silnikiem:P

modjo

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Października 31, 2008, 18:11:29 »

Panowie!
Otoz wszystkie silniki 4T zasilane wtryskiem elektronicznym maja tzw odciecie paliwa przy hamowaniu silnikiem miedzyinnymi zeby nie emitowac do atmosfery niespalonych weglowodorow,np moje Punto odcina paliwo do 1750 obr ponizej zaczyna dzialac wtrysk zeby silnik nie zgasl. Jakis wielkich oszczednosci z tego tytulu nie widze ale jest bezpieczniej niz na luzie i troche mniej hamulce sie zuzywaja.
Mechanika Pojazdowa 507-098-858 Zapraszam

lluke

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 31, 2008, 18:30:25 »

Temat był już poruszany na forum. Czy słyszeliście o spalaniu sukowym??
http://pl.wikipedia.org/wiki/Spalanie_stukowe
W 2T podczas hamowania silnikiem tak właśnie się dzieje (patrz punkt ostatni przyczyn.

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 31, 2008, 19:35:31 »

W autach jest tyle elektroniki teraz że zamiast narzędzi trzeba mieć komputer do sprawdzenia o co biega..... Tak se obliczyli że mniej truje środowisko jak mu się odetnie paliwo przy hamowaniu silnikiem. Co do spalania na luzie: wskazania na waszych komputerkach zależne będą od temperatury otoczenia (przepływomierz się kłania) a co za tym idzie temp silnika.

w 2T odpuszczasz gaz to i odpuszczasz smarowanie. W wyczynowych 2T jest specjalny przycisk nawet do tego odcinający zapłon. Jak gdzieś zjeżdżasz na biegu to  wyłączasz zapłon guzikiem i odkręcasz gaz do oporu. Smarowanie i chłodzenie w jednym. Puszczasz przycisk i lecisz dalej..... ale tam akurat o ekonomikę nie chodzi :D

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #9 dnia: Października 31, 2008, 22:11:41 »

W wyczynowych 2T jest specjalny przycisk nawet do tego odcinający zapłon. Jak gdzieś zjeżdżasz na biegu to  wyłączasz zapłon guzikiem i odkręcasz gaz do oporu. Smarowanie i chłodzenie w jednym. Puszczasz przycisk i lecisz dalej.
Przecież w Jawie też jest taki wyłącznik...  <lol> <lol>

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 31, 2008, 22:13:09 »

Ale nie naciskany  <lol>