Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 00:20:18
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Nie mam już sił do CZ :/  (Przeczytany 5604 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mati krk

• Jawer
  • I love it. CZ 175/487 1988r.
Nie mam już sił do CZ :/
« dnia: Października 19, 2008, 19:46:12 »

Nie mam już sił do CZ :/ a stało sie tak ze ostatni czyscilem dysze w moim ga¼niku a wygląda tak http://www.allegro.pl/item446171649_nowy_gaznik_jawa_cz_350_175_junak_wsk_175_nowy.html
a potem zwiekszylem mu troche dawki pali gdzieś z 2 obrotow sróbki do 2,5 a potem do 3 i jest tak ze obruci z 2 razy tłokiem i gaznie naprawde nie mam juz sil do tego motocykla caly czas sie cos psuje wiec prosze o pomoc  <punk>   <cheers>

edit bak: Wiem, że każdemu się zdarza nie użyć polskiego znaku, ale bez przesady. Poza tym, to otworzyłeś temat, i opisałeś problem w taki sposób, że nie wiadomo o co chodzi.
« Ostatnia zmiana: Października 19, 2008, 20:11:32 wysłana przez bakczysaraj »

mati krk

• Jawer
Odp: Nie mam już sił do CZ :/
« Odpowiedź #1 dnia: Października 19, 2008, 21:49:34 »

tego sie nie da inaczej opisac po prostu czycilem gaznik wykrecilem dycze i zwiekszylem dawke paliwa o 0,5-1 obrotu (srubka od paliwa w ga¼niku0 i potem nie chce jezdzic zapali i gdy dodam gazu to gaznie wiec prosze o pomoc ...

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 19, 2008, 22:04:16 »

Spróbuj zmienić paliwo, ja kiedyś też tak miałem. Może wlałeś jakiś szajs. Ja kiedyś wlałem z Petrochemii Płock i nie chciała mi palić, wpadłem na to ze to paliwo dopiero jak je zmieniłem, zapalił od razu i je¼dził bez zarzutu.

Nie mówię, że to pomorze ale spróbować warto.

mati krk

• Jawer
« Odpowiedź #3 dnia: Października 19, 2008, 22:10:40 »

mam paliwo z lotosu i olej shtila (sztila) no na pewno nie to bo je¼dziłem ostatnio na tym samym paliwie z tydzieñ przed

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 19, 2008, 23:14:27 »

Wykręcając śrubkę ZMNIEJSZASZ a nie zwiększasz ilość paliwa w mieszance. To,że gaśnie jest skutkiem ,jak sądzę, niedoboru paliwa.

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 20, 2008, 09:17:50 »

mati to jest śrubka od regulacji powietrza i tak jak napisał jawsim wykrecajac ja zwiększasz ilośś powietrza zmniejszasz paliwa i na odwrót , nie zmieniaj żadnego paliwa bo to co napisał lejek to istny absurd , tak wiec wrkec se ta srubke do konca i odkrec 1.5 obrotu , pozniej gdy bedziesz regulowal obroty jalowe mozesz ja wykrecic o 0,5 obrotu lub wkrecic w zaleznosci od potrzeby

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 20, 2008, 09:20:37 »

¦ruba nadmiaru powietrza;) Wkrecajac zmieniasz skład mieszanki na obrotach jałowych. Wkrecajac wzbgacasz mieszanke w paliwo.

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 20, 2008, 12:32:30 »

Sam jesteś bzdurą. Ja tak miałem. Motor mi gasł, nie chciał palić i w ogóle do dupy chodził. Wystarczyło, że zmieniłem paliwo i wszystkie problemy zniknęły. Wiem co mówie, dlatego przestrzegam wszystkich przed tankowaniem na jakiś zadupiach.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 20, 2008, 14:41:26 »

Każdy chce jakoś dorobić, doleją parę litrów wody do zbiornika a samochód zapali i tak. silniki dwusuwowe bardziej reagują na rodzaj mieszanki. I "sztil" pisze się Stihl  ;)

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 20, 2008, 15:17:11 »

Bo samochody mają filtr paliwa. I jak ktoś sobie założy filtr paliwa w motocyklu, to też ma filtr paliwa.

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Października 20, 2008, 15:52:15 »

Motor mi gasł, nie chciał palić i w ogóle do dupy chodził. Wystarczyło, że zmieniłem paliwo i wszystkie problemy zniknęły. Wiem co mówie, dlatego przestrzegam wszystkich przed tankowaniem na jakiś zadupiach.

Te silniki są projektowane za socjalizmu. To paliwo co lejemy teraz to i tak jest za dobre.  :> Jak silnik jest OK to zapali nawet na 85 oktanach  ;)
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

mati krk

• Jawer
« Odpowiedź #11 dnia: Października 20, 2008, 16:24:22 »

wielkie dzięki za pomoc  <cheers>

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Października 20, 2008, 21:36:39 »

Panowie jaką wodę do paliwa. Przecież to są ciecze o różnej gęstości i one się nie mieszają. Jak ktoś nie wieży to niech zrobi doświatczenie w szklance. Nalać paliwa,dolać wody,zamieszać i odstawić.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Października 20, 2008, 21:55:15 »

Nawet jeśli to i tak taniej kosztuje litr rozpuszczalnika niż benzy  ;)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #14 dnia: Października 20, 2008, 21:58:00 »

prawda jest taka ze lepiej nie tankować na stacjach dopiero co otwartych bo w zbiornikach zanim zaleją benzynę jest bardzo dużo syfu co zanieczyszcza paliwo, z ta woda jest jak z cukrem tez sie nie rozpuści w benzynie no i nie zatrze silnika....
http://mienki1987.blogspot.com/

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Października 20, 2008, 22:08:24 »

<offtopic>
Oglądałem kiedyś "Pogromców Mitów". Robili różne cuda z paliwem. Dopiero wybielacz do tkanin zatarł silnik.

Przypadek z życia,kolega nalał przez pomyłkę do silnika w maluchu Utwardzacz do farb epoksydowych.Ilość niecały litr. Dla niewtajemniczonych kolor i gęstość jak olej silnikowy. Przejechał około 1 km i Amen. Tak go zakleiło że tłok z cylindra młotem nie szło wybić.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

lluke

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Października 20, 2008, 22:35:38 »

grucha591 Co ty tak na wszystkich naskakujesz? Nie oceniaj innych póki ich nie poznasz. To już chyba drugi jak nie trzeci taki wyskok. Co do paliwa to też może mieć wpływ. Pamiętam że ktoś już opisał taki przypadek na forum że motocykl ledwie chodził po zatankowaniu benzyny i dopiero po wylaniu starej i wlaniu nowej-konkretnej zaczął chodzić dobrze. Co do regulacji jawsim ma racje a reguluj zgodnie z instrukcjami które ktoś poniżej wypisał (nie chce mi się sprawdzać kto <lol>)