Wolna Strefa Jawa - CZ

• Października 03, 2026, 06:41:44
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zamienniki czy Oryginał. Części do Jawy 350 TS.  (Przeczytany 204 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukaszooo

• Jawer
  • JAWA 638, Honda 900rr
Zamienniki czy Oryginał. Części do Jawy 350 TS.
« dnia: Września 22, 2026, 10:40:05 »

Część. Przyszedł czas na wizualną renowacje mojej TS. Motocykl mam od ponad 10 lat, kupiony w stanie agonalnym, oryginału została rama i silnik. Mechanicznie doprowadzony do fajnego stanu. Nie boje się zrobić w niedzielę trasy 200km. Po nastu latach przyszedł czas na efekt wizualny. Po renowacji mechanicznej wiem, że każdy zamiennik który kupiłem poszedl na śmieci nawet głupi regulator napięcia.

-Muszę wymienić kierunki, moje Ori kierunki idealne już nigdy nie będą, tyły porysowane, obwódka chromowana nawet po polerce nie będzie ładna. Czy ma ktoś doświadczenie z zamiennikami kierunków ? Cena podpowiada że jakość jest słaba ale może się mylę ? Z drugiej strony cena nowych oryginałów to jakaś abstrakcja.

- Tylne amortyzatory, moje Ori są po wymianie uszczelnień, działają, nie ciekną ale mają połamane podstawy, sprężyny zardzewiałe.Trzeba wymienić. Zamienniki kosztują ok 120zl, warto zawracać sobie nimi głowę ?

-Lampa przednia, moja Ori plastikowa jest wygięta, wygląda to słabo. Kupiłem drugą używkę niby w stanie idealnym ale również jest wygięta i między obwódką a obudową jest dziura. Jak to rozwiązać aby ładnie wyglądało ?

- Plastikowe nakładki zbiornika. Zamienniki 60zl za dwie. Ten sam temat warto ?

- Na sam koniec przełączniki, moja jawa przez 14 lat stała na dworze przykryta maską od poloneza, przełączniki po drobnej naprawie działają ale są wyblakniete, nie widać żadnego znaku, jest na to jakiś patent czy tylko wymiana ?
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2026, 10:44:52 wysłana przez lukaszooo »

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Jawa 42 FJ
Odp: Zamienniki czy Oryginał. Części do Jawy 350 TS.
« Odpowiedź #1 dnia: Września 22, 2026, 12:39:40 »

Wypowiem się o tym co wiem, nakładki na bak za długie te z teraźniejszej prod, ktoś miał robić na wzóz starych, popytaj.., amorki tył, kupowałem różne, ogólnie miękkie wszystko, ale jedne znalazłem dosyć twarde i w miarę solidne, jak preferujesz tył twardy, to moge podesłać linka, lampe do swojej TS założyłem aluminiową, te plastiki to szmelc, jak piszesz, powyginane.., kierunki nowe dobrze wybieraj, bo niektóre nawet odbłyśników nie mają, pomijajac fakt że przewody lutowane do sprężynek    :)
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #2 dnia: Września 22, 2026, 13:51:17 »

Cytat: lukaszooo

-Muszę wymienić kierunki, moje Ori kierunki idealne już nigdy nie będą, tyły porysowane, obwódka chromowana nawet po polerce nie będzie ładna. Czy ma ktoś doświadczenie z zamiennikami kierunków ? Cena podpowiada że jakość jest słaba ale może się mylę ? Z drugiej strony cena nowych oryginałów to jakaś abstrakcja.

Kierunki te tanie nowe są jednakowe (przód tył - nie mają "oczka" na środku), odbłyśniki nie pamiętam dobrze ale chyba nie były chromowane. Mają takie same kolory przewodów, czasem trzeba poprawić styki w środku. Osobiście szukałbym używek w dobrym stanie

- Tylne amortyzatory, moje Ori są po wymianie uszczelnień, działają, nie ciekną ale mają połamane podstawy, sprężyny zardzewiałe.Trzeba wymienić. Zamienniki kosztują ok 120zl, warto zawracać sobie nimi głowę ?

Te tanie są w miarę ok, ale jeżdżąc w dalsze trasy wybrałbym coś z japonii tak jak podpowiad Andree

-Lampa przednia, moja Ori plastikowa jest wygięta, wygląda to słabo. Kupiłem drugą używkę niby w stanie idealnym ale również jest wygięta i między obwódką a obudową jest dziura. Jak to rozwiązać aby ładnie wyglądało ?
Wstaw amelinową z Cezety. O wiele lepiej się prezentuje

- Plastikowe nakładki zbiornika. Zamienniki 60zl za dwie. Ten sam temat warto ?
Brak dobrego zamiennika, pracuję nad tym. Być może niebawem będą dostępne i w sprzedaży

- Na sam koniec przełączniki, moja jawa przez 14 lat stała na dworze przykryta maską od poloneza, przełączniki po drobnej naprawie działają ale są wyblakniete, nie widać żadnego znaku, jest na to jakiś patent czy tylko wymiana ?
Możesz spróbować wyczyścić i potraktować tym:
https://allegro.pl/oferta/owatrol-polytrol-regeneracja-plastikow-metalu-marmuru-przywraca-kolor-200ml-14912733324?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=5bbcf423-b34e-4045-b3f2-d6f79700dab4&utm_content=638f2a79581c#
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

lukaszooo

• Jawer
  • JAWA 638, Honda 900rr
« Odpowiedź #3 dnia: Września 22, 2026, 14:19:00 »

Poproszę link do tylnych twardszych amorków. TS z 1991r mam czarne sprężyny choć nie wiem czy takie powinny być fabryczne.

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Jawa 42 FJ
« Odpowiedź #4 dnia: Września 23, 2026, 09:33:19 »

Poproszę link do tylnych twardszych amorków. TS z 1991r mam czarne sprężyny choć nie wiem czy takie powinny być fabryczne.

Ja miałem takie w swojej TS; https://allegro.pl/oferta/amortyzatory-jawa-350-634-638-szklankowe-zakryte-13183969958, pod moje 120 kilo w sam raz :)
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów