Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 17:01:13
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa elektrownia Ducati, prądy ładowania padły.  (Przeczytany 1325 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jawabuza

• Świeżak
  • *
  • Coś tam w stajni jest
Jawa elektrownia Ducati, prądy ładowania padły.
« dnia: Października 08, 2025, 23:30:21 »

Dobry.

No więc, na 99% wyzionął ducha u mnie regulator napięcia, widoczny na foto, od soboty, kiedy wykrakałem(zdechła na amen kontrolka ładowania), ze ładowanie padło szukam sobie i szukam. I nic w sumie nie znalazłem żeby kupić w zamian tego oryginalnego regulatora Ducati po numerach. Ale no żeby nie było, na forum odnalazłem temat, w którym jest podane rozwiązanie z regulatorem Vape R67 i przeróbką wtyczek. I dalej idąc  internety milczą  na ten temat od X lat, nawet w Czeskich sklepach w sumie nic oprócz jednego czopu prawego nic ni ma do tego w razie czego...

Na serio do dnia dzisiejszego nikt nie rozwiązał tematu tego zapłonu?, czeski film serio :o [size=78%], [/size]czop wału inny, simmering przy okazji do wymiany, bo się posikał, to to najłatwiejsze do ogarnięcia jest ;D , ale Czesi odwalili numer z tym :( jak Pat i Mat. Po za tym, że simmering poszedł i regulator, stojan wygląda ok, po zdjęciu magneta widać, że papudroki tam jeszcze nie siedzieli. Sam stojan daje prąd międzyfazowo(dwa kable) do około 70V, silnik odpala, chodzi, więc w sumie działa. Ale w razie większej buby to pozostaje posmarować smalcem i rzucić psom na pożarcie 8) .

Czyli pozostaje kupno nowych uszczelnień, regulatora Vape R67, a może jakiegoś innego? i to wszystko? A może doszedł już ktoś i się podzieli wiedzą, od czego bezinwazyjnie pasuje w razie czego stojan i cała reszta?
« Ostatnia zmiana: Października 08, 2025, 23:34:09 wysłana przez Jawabuza »
Jawabuza 350 1997 :P

Makaron

• Starszy Jawer
  • Cz 350 472-6 jawa 350TS
Odp: Jawa elektrownia Ducati, prądy ładowania padły.
« Odpowiedź #1 dnia: Października 09, 2025, 08:00:10 »

Gdzieś pisał na temat regulatora do pełnego vape, nie jestem teraz tego w stanie znaleźć.
Kupiłem w sklepie od chipsa ktory parametrami w-g  pomiarów przewyższał org. Vape. 3 sezon eksploatacji bez awarii.
Zagładzie do org vspe i nawet krzysiek 98 próbował go traktować ale temat umarł śmiercią naturalną.

Jawabuza

• Świeżak
  • *
  • Coś tam w stajni jest
« Odpowiedź #2 dnia: Października 09, 2025, 22:22:45 »

Tak, o tym regulatorze z Vape czytałem, R-67, też napisałem o nim w pierwszym poście. Ok, ale w tym temacie co krzysiek98 kombinował jest mowa tylko o tym, że z jakiegoś quada dużego Chińskiego 150-250 pojemność. I na tym właśnie koniec tematu, bo co i jak dalej nikt nie napisał, a szkoda.

Szukam dalej w internetach i nic nie ma, po numerach nic nie znajduje oprócz jednego ogłoszenia w Czechach, które już jest i tak nie aktualne. Ani nie wiadomo co dobrać w razie w na stator, cewkę zapłonową, ani nic w ogóle, no typowy czeski film aż dziwnie się zrobiło przez to  :P :D . Jedynie to, że sam regulator ze stratą na masę, a co wybrać i dalej począć to wie tylkojuż chyba jakiś dobry elektryk :-\ .
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2025, 22:26:25 wysłana przez Jawabuza »

sibert

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #3 dnia: Października 09, 2025, 23:10:30 »

Saszek5 przerabiał temat regulatora u siebie. Pisz do niego.
    Status GG
Ogień z rurów i farfocle z gumów:D
JAWA 350(638=>640)Black Style - było
JAWA 640-1 Black Style
ROMET 50-T1
BMW R1100RT
Kiedy patrze tak na Ciebie jesteś fajna ajjjjj... Ja mam Black Stajla ;)

Makaron

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #4 dnia: Października 10, 2025, 09:31:50 »

Kurde Jawabuza szukałem tego regulatora bo miałem jeden w zapadie kupiony i nie mogę go zlokalizować. Będę jeszcze kopał. Znajdę to wrzucę tutaj

Jawabuza

• Świeżak
  • *
  • Coś tam w stajni jest
« Odpowiedź #5 dnia: Października 10, 2025, 12:37:57 »

Ok, już napisałem nawet do "przedstawicielstw" Jawy, no na razie nikt nie odpisał co nie dziwi :) .

saszek5

• Jawer Weteran
  • Jedziem tam :D
« Odpowiedź #6 dnia: Października 10, 2025, 15:33:26 »

zakładałem regulator z vape i działa nie było z nim problemów .

Makaron

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #7 dnia: Października 12, 2025, 11:36:47 »

Jawabuza. Do kopałem się do mojejnelektrowni tak jak pisałem po isterce regulatora vspe zamontowanym chińczyka i 2 sęOn na nim śmigam na pełnym vape. Zakupione go u siebie w sklepie rowerowym. Mierzylem partnery i wychodzi ze mniej obciąża vape niż org regulator vape. tyle mogę ci pomóc.

Jawabuza

• Świeżak
  • *
  • Coś tam w stajni jest
« Odpowiedź #8 dnia: Października 12, 2025, 12:32:48 »

Ok, dziękuję Panowie za naprowadzenie :) .

Rozmawiałem też wczoraj z kolega elektrykiem i podsunął mi też do wyboru taki regulator, bardzo podobny do Ducati i w sumie kto wie, czy to nie to samo nawet, choć wymiarowo wg obrazka nie jest jota w jotę z tym co się skończył-> https://pl.aliexpress.com/item/1005006022510414.html

Tak więc pozostają do wyboru Vape R67 i coś z pokazanych tutaj chińczyków wybrać.

Simmering i oring pod stojan już zamówiony, także pozostaje mi zdecydować się na któryś z nich, albo kupić oby dwa(trzy) :) . Choć mam jeszcze z tturbozabytków regulator  z Iża49 i on działał, to może też go wziąć pod uwagę do "testu", mimo iż jest 3 fazowy?

A sam regulator sTucati pójdzie do rozbiórki, żeby obadać co tam padło i ile toto kosztuje.
« Ostatnia zmiana: Października 12, 2025, 12:48:39 wysłana przez Jawabuza »

Makaron

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #9 dnia: Października 12, 2025, 12:42:23 »

Działaj testuj dziel się wynikami

Jawabuza

• Świeżak
  • *
  • Coś tam w stajni jest
« Odpowiedź #10 dnia: Października 24, 2025, 23:56:07 »

No więc jakiś tydzień temu zamontowałem regulator Vape R-67. Dzisiaj odebrałem nowy multimetr Unit UT-203+(stary chińczyk wariował 4V-17V), no i wskazania bez świateł i na światłach to 14,4V. Na wolnych oczywiście ciut spadają, ale światła tylko delikatnie przygasają. Kontrolka ładowania działa. Czyli sprawa załatwiona.

Wygląda to teraz jak wygląda pod prawym boczkiem, jak będę miał czas pomontuję nowe kostki, które już czekają.

Makaron

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 17, 2026, 20:40:39 »

dziś w czeluściach klamotów znalazłem 2 nowe tłoki p1, L1 oraz nieszczęsny regulator napięcia którym zastapiłem org. reg vape w swoich knedlach post z października ubieglego roku. Fotki dla ułatwienia identyfikacji. Kupiłem 2 takie w sklepie roqerowo skuterowym. Po pomiarach wyszli mi ze trzyma lepsze parametry niż org vape.