Cześć,
Kupiłem kota w worku. Szukałem Jawy. Podstawowo - miało być tanio. Model Kyvacka albo Panelka. Zdecydowanie nie planowałem wydawać majatku. Zajmuję się renowacja motocykli i co jakiś czas odtwarzam sobie totalnego trupa. Ostatnio ze śmietnika, który prawie się nie kwalifikował odbudowaliśmy żonie komarka (na zdjęciu), teraz wpadłem na pomysł zbudowania sobie Jawy do ... jazdy na co dzień. Mialem różne propozycje jednak nie umiałem odmówić 354. Próbowałem ale to było silniejsze ode mnie. Przyjechało takie coś. Może znacie egzemplarz z ogłoszeń.
Teraz będę potrzebował Waszej pomocy bo nie mam o Jawach bladego pojęcia. Coś tam się edukuję ostatnio. Zdecydowanie jest to wymarzony i wyśniony pojazd więc chcę z sercem do odbudowy podejść. Za razem nie zamierzam budować show-bike a zwykły pojazd do codziennego ganiania i wakacyjnych wycieczek. Blachę odtworzę, silnik zrobię, pomaluje proszkowo, szparunki zrobię. Chromy dla oszczędności również spróbuję sam zrobić

Zbiornik odtworzymy itd. Pytanie co dalej?
Będę miał do Was dużo pytań w trakcie.
1. Co tu jest nie tak? Napewno góra lampy - dół będzie pasować jak kupię właściwą górę? I kupowac ją ze stacyjkączy bez?
2. Czego nam brakuje poza sprawami oczywistymi: prawa pokrywa silnika, lewy schowek, siedzisko

, osłona łańcucha razem z tymi talerzami, lampa z licznikiem, osłona gaźnika, osłona ta za osloną gaźnika co łączy dwie boczne
3. Zawieszenie - tył o dziwo dziala perfekt, tylko odświeżę go, nie będę na razie ruszał. Za to przód słabo odbija. Nie znam się na zawieszeniu przednim Jawy - czy czeka mnie wymiana wszystkiego za 10 mln pln?

Czy sprężynka, uszczelniacz i jazda do przodu?
4. Pokrywa prawa silnika - nie bardzo są dostepne. Czy w 353 była taka sama?
5. Lampy są jakieś właściwe? Szukać jakiejś konkretnej?
6. Co to w ogóle za rocznik? Jakie ma swoje cechy dla danego rocznika tudzież jak bardzo jest polepiona z "niewiadomo czego" ?
Bedę miał pewnie w trakcie jeszcze wiele zagadek. Prosze o wyrozumiałość
Z góry dziekuje za pomoc.