Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 18:24:14
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Nietypowa decyzja pomóżcie!! CZ czy JAWA  (Przeczytany 8660 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MOTOPSYCHO

• Gość
Odp: Nietypowa decyzja pomóżcie!! CZ czy JAWA
« Odpowiedź #25 dnia: Września 11, 2008, 16:18:00 »

Do ,,Agent 634-7'' dzięki za rade do mnie ten facet nieżle wystraszył  <worship> wielkie dzienki za pomoc.  <worship>
Do ,,Mienki'' dzięki. Obecnie spraw przedstawia się tak: posiadam nie dobitek JAWY TS 350 na dzieñ dzisiejszy. Wał do niczego. zadaje wam inne zadanie  :> Czy mam nie szczędzić grosza na ten złom czy za śmieszną cene kupić od sąsiada Cz 350 co stoi w garażu ok nie jestem pewien 5 lat?? Chyba. Braki to: brak dentki w przednim kole i brak akumulatora. Mam problem z dołączeniem fotki z resztkami ts-ki. Prosze o pomoc. Z gury dziękuje. Piszcie dalej!!! <worship>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #26 dnia: Września 11, 2008, 18:02:10 »

http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/action,search

poszukaj pod hasłem czy warto albo czy sie opłaca.... wtedy bedziesz wiedział czy warto... aha i popraw ortografie bo razi.. no i nie pisz do kogo piszesz i tak wszyscy wiedza o co chodzi
http://mienki1987.blogspot.com/

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #27 dnia: Września 12, 2008, 23:22:16 »

Cytat: Jawsim
niedawno- chwaliłem swoją TS nie dlatego,że to był dobry motocykl- choć zła nie jest,tylko dlatego,że nie było mnie stać na nic innego

patrz Pan, a mnie od dwana stac na cos innego, ale jakos nie ciagnie mnie do tych pospolitych i bezdusznych plastikow w ktorych komplet zebatek kosztuje tyle co remont silnika w Jawie

reszty nie skomentuje, bo ten watek znacznie by sie wydluzyl

np m4riusz albo Naczelny czytajac Twoja nowa opinie  o jawie powinni sie zastanawiac w polowie swoich podroży, nad generalnym remontem silnika
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #28 dnia: Września 13, 2008, 00:51:59 »

No właśnie.
Takie teksty to jak puszczanie brzydkich bąków  :-/

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #29 dnia: Września 13, 2008, 05:17:41 »

Takie teksty to jak puszczanie brzydkich bąków....
Opinia Brata Jawsima przypomina mi to trochę opinię o kierowcach Jaw i CZ z jednej takiej gazety "motocyklowej'' ( czy aby na pewno motocyklowej??)
Było to mniej więcej tak:

"Kierowca Jawy to najczęściej biedny chłopak za wsi, który znalazł ten motocykl u sąsiada w stodole, jeżdżący na rozklekotanym,niezarejestrowanym motocyklu bez prawa jazdy, najczęściej po piwku lub Jabcoku po swojej wiosce i okolicznych polach..."  <mur>

...Są tu tacy???     He He....

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Września 13, 2008, 18:34:51 »

A Wy panowie w ogóle potraficie czytać ze zrozumieniem?   <eek> no chyba,że ja napisałem niejasno. To nawet prawdopodobne :) Chodziło mi o to,że DLA MNIE Jawucha TS nie jest żadną rewelacją i nie traktuje tego motocykla w kategorii jest bo musi tylko jest bo go chcę.
"patrz Pan, a mnie od dwana stac na cos innego, ale jakos nie ciagnie mnie do tych pospolitych i bezdusznych plastikow w ktorych komplet zebatek kosztuje tyle co remont silnika w Jawie
"
 spieszę z wyjaśnieniem,że w motocyklu jest tyle duszy ile tchnie weñ motocyklista,który go posiada. Dotyczy to zarówno japonii,włoszczyzny,ruska,niemca jak i knedla. To kwestia przywiązania- ja mogę stwierdzić,że moja Revka ma duszę a TS nie miała ( to bzdura bo miała,ale to tylko przykład) i jak mi udowodnicie,że tak nie jest. Dalej- Dla kogoś kto traktuje wybitnie po macoszemu Knedla to raczej mało prawdopodobne pomyśleć,by ten motór miał duszę- co najwyżej DYSZę <hammer>
Dalej- AndrewS- w Hondzince mam mniej plastiku niż Ty w swojej TS albo podobną ilość. Nie wiem więc po co mi ta uwaga była zgłoszona. Co Do pieniędzy- a dżentelmenem nie jestem to powiem-że utrzymanie i doprowadzenie knedla wymaga ich często więcej niż tej paskudnej i niedobrej japonii. Kupić-wyremontować-dopieszczać-co jakiś czas coś wymienić... tu nie kwestia mamony jest istotna co zamiłowania. sam poświęciłem wiele krwi,łez i potu by fioletowo czarna ts przerobiona na crossa z pospawanym wałem i braku instalacji zaczęła jako tako wyglądać- już mi o zastosowane zmiany wyglądu nie chodzi ale o ogólny stan i estetykę pojazdu. Nie zapomniałem o tym i nie zapomnę.
 Zestawem napędowym się nie martwię bo mam kardana.... z resztą mi nie o to chodziło. Jawol też przesadził- bo aluzje pojąłem- nie jestem wołem o krótkiej pamięci. Co do podróży- nie zaprzeczycie,że do wyjazdu troszkę się przygotowywali,prawda? Ale jeśli jest ktoś kto poczuł się urażony to... trudno bo ja takiego zamiaru nie miałem. Napisałem tylko swoje W£ASNE spostrzeżenia i NIC nikomu nie SUGEROWA£EM. Każdy lubi to co chce i chwała mu za to. I zdania nie zmienię- Jawę/CZ można polubić,dać jej duszę itp- jak wszystko na tym świecie- ale to nie jest taki super dobry i "najlepsiejszy" na świecie motocykl- i im bardziej chcemy- tym bardziej taki nie jest. Ma swoje zady i walety jak wszystko. Dla mnie po prostu tych wad okazało się za dużo po jakimś czasie albo też najnormalniej w świecie mi się znudził. Mam chyba prawo i nie potrzebuję krytyki,która jednak szanuję. pozdro.

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Września 13, 2008, 20:21:48 »

Sorry że długo nie odpisywałem(pochorowałem się wyszedł mi całonocny rajdzik Jawką ;) ). Niestety mam takie coś w sobie że jak posiadam jakiś pojazd to mam go do koñca życia. Mam takie zapytanko czy do Jawy TS można założyć wodziki i prowadnice i sprzęgło od Cz 175. Na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo tylko nie wiem jak ze stopniem wytrzymałości, jakością. Nabyłem za 27 zł(pytam także ile jest warta) kompletną skrzynię z nowymi trybami i sprzęgłem bez jednej tarczy ściernej oraz wodzikami i prowadnicą itp. co wewnątrz od Cz 175. ;) Do kolegi jawol ,,Kierowca Jawy to najczęściej biedny chłopak za wsi, który znalazł ten motocykl u sąsiada w stodole, jeżdżący na rozklekotanym,niezarejestrowanym motocyklu bez prawa jazdy, tułający się swojej wiosce i okolicznych polach..." z tą wersją w moim wykonaniu zgadzam się ja jestem z tych. ;) . U mnie na wsi wszyscy czują szacunek, respekt do Jaw, Cz i Mz. pewien chłopak J.W.Z.H.B.(Jarek Wichroski Z Huty Borowskiej) Pokazał kiedyś ludziom co warte są te motocykle nie było dnia żeby nie przekroczył 130km/h tymi motorkami a przeważnie była to kupa złomu że strach jechać  <scared> . Tylko chłopina stoczył się i jak zacznie pić to pije prawie miesiąc.  :[ Smutna prawda o ludzkim życiu. :'(

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Września 13, 2008, 22:56:39 »

Albo masz specyficzne poczucie humoru, albo... sam nie wiem. Mamy już specjalistę od turbo w ciągnikach, teraz 14latek wyciskający 100kg... Uwierz mi kolego, że JWZHB nigdy nie jechał 130km/h, bo prędkość max tych motocykli (w stanie fabrycznym) to 125km/h, czeskie liczniki bardzo zawyżają prędkość.... tak czy inaczej powodzenia w dążeniu do celu, ale zastanów się 10 razy zanim coś napiszesz jeśli chcesz żeby ludzie brali Cie na poważnie. ;)

Acha dodam jeszcze coś odnośnie wypowiedzi Jawsima ... masz racje jeśli chodzi o Jawy/CZ, ale piszesz jak typowy Polak, czyli to co ja mam jest najlepsze.... do momentu kiedy tego nie sprzedam i nie kupie czegoś lepszego, bo wtedy to co miałem jest do dupy, a to co mam teraz jest najlesze. Nie wiem czy to tylko typowe dla Polaków, ale każdy twierdzi, że jego samochód się nie psuje, pali 6litrów benzyny i zawsze pierwszy rusza spod świateł. Tylko po sprzedaży przyznają się, że "palił jak smok i w ogóle jak odpalił to było dobrze, ale teraz to sobie furę kupiłem, pali 6litrów benzyny, nie psuje....." itd. Słyszałem to już na prawdę wiele razy. Jawa/CZ ma wady, ale jedni ich nie dostrzegają, bo zdają sobie sprawę, że nie stać ich na nic lepszego i wmawiają sobie, że to najlepsze motocykle na świecie do momentu kiedy nie kupią czegoś lepszego. Inni zdają sobie sprawę z wad tych motocykli, ale nie sprzedadzą ich, bo darzą sentymentem te maszyny, spędzili wiele godzin w garażu z tymi motocyklami, dzięki temu jadąc na nich myślą, "jadę, bo sam zrobiłem" to o wiele lepsze od "jadę, bo kupiłem".

pzdr
« Ostatnia zmiana: Września 13, 2008, 23:37:54 wysłana przez nerlst »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Września 14, 2008, 00:39:40 »

Pragnę zaznaczyć,że nadal mam dwa knedelki- 356 i 638. I nie wiem skąd to przekonanie,że japoñce się nie psują?? Też nawalają i to niektóre wybitnie często. I nie prawda- nadal za swoje najlepsze autko uważam 126p,który był wręcz kochany- i mimo,że go sprzedałem to najmilej go wspominam. Niestety lepsze jest wrogiem dobrego <lookaround> z resztą w przypadku tak wiekowej japonii nie zawsze jest to tylko jadę bo kupiłem- często jest jadę bo dbam i sam zrobiłem no a to,że bywają jednak mniej zawodne to chyba nie jest ich wada? na siłę nie będę naprawiał sprawnej maszyny,żeby poczuć się lepiej. tu można by dodać najwyżej- jadę bo sobie sam na to zarobiłem ( a to czy jest to Knedelek, Rusek czy jakiś ryżowiec to inna miska bigosu  ;) )

lluke

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Września 14, 2008, 09:50:19 »

Najbardziej psują się stare Kawasaki- nie ciekawe silniki. Jawsim teraz masz honde i to na kardanie więc pewnie zapomnisz co to awaria chyba że sam coś uszkodzisz ;)
Co do kupna motocykla:
Każdy kupuje to na co go stać jak mój sąsiad mi mówił w zeszłym roku że będę je¼dził yamahą xj 600 to powiedziałem mu że jest nie poważny - zbierałem wtedy pieniądze na szczęki hamulcowe! Jednak cały czas marzył mi się zakup motocykla i rozmawiałem wtedy z jawsimem jaki motocykl kupić w moim zakresie funduszy który miał wynieść ok 1,8tyś na początek sezonu wtedy doszedłem do wniosku że kupie MZ bo mniej awaryjna na szczęście nie kupiłem tylko je¼dziłem starą TS dziadka kulnąłem wtedy 4,5tyś po czym okazało się że uzbierałem 3,5tyś. Mając taką sumę zacząłem rozglądać się za japonią i znów padł wybór niezawodnej maszyny Yamahy Xj 600. Niestety jak się pó¼niej okazało miała ona ukryte  wady: Lekko przerysowaną głowicę w jednym miejscu czego efektem był lekki wyciek z pod pokrywy zaworowej oraz przegnieciona laga czego efektem był wyciek. W wakacje poszedłem do pracy nazbierałem sianka mój dziadek postanowił sprzedać działkę której część była moja więc postanowiłem sprzedać xj na której zrobiłem 7tyś byłem nią nad morzem itd. nigdy mnie nie zawiodła po za swoimi wadami. No i sprzedałem trafił się jeleñ i poszła za 4100 a ja kupiłem Fazerka znów maszynę która cieszy się małą, prawie bez awaryjnością tyle że pali więcej niż xj bo xj jak je¼dziłem naprawde turystycznie (do 80km/h) schodziła poniżej 5l realnym spalaniem było 5,5 a fazerek pali niestety 6l. Tak czy inaczej jak napisał Jawsim lepsze jest wrogiem dobrego i nie warto trzymać czegoś co zżera nasz czas i pieniądze nie będąc tego wartym. TS jest za młoda na motocykl zabytkowy a wg. mnie tylko zabytki są warte dłubania....

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Września 14, 2008, 13:28:01 »

Mam takie zapytanko czy do Jawy TS można założyć wodziki i prowadnice i sprzęgło od Cz 175. Na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo tylko nie wiem jak ze stopniem wytrzymałości, jakością. Nabyłem za 27 zł(pytam także ile jest warta) kompletną skrzynię z nowymi trybami i sprzęgłem bez jednej tarczy ściernej oraz wodzikami i prowadnicą itp. co wewnątrz od Cz 175. <thumbup> Możecie myśleć że bajki opowiadam. Lecz witajcie na wsi!! Każdy wie jak podkręcić każdą maszyne a w jaki sposób to każdy ma na to swój patęt. Na Trzcincu kiedyś znajdowało się kółko rolnicze. Mój wujek pracował tam jako traktorzysta/kombajnista. Każdy ciągnik był podkręcony. Ale szybko koñczyły swoją żywotność. Dzięki za krytyke!  <worship> Piszcie dalej <worship>
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2008, 13:30:13 wysłana przez MOTOPSYCHO »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Września 14, 2008, 13:30:02 »

Motopsycholu nie chwal się za bardzo tym AgroTuningiem <hammer> to mało szanowany temat i wyrobisz sobie opinię surowca do produkcji cukru.

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Września 14, 2008, 13:32:23 »

Kolego Jawsim możesz mi pomóc?? Czy skrzynia od cz 175 z roku 1988. nada się do ts-ki?? <worship>
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2008, 13:40:47 wysłana przez MOTOPSYCHO »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Września 14, 2008, 13:37:01 »

nie- inne średnice czopów wałków skrzyni- w cz chodzi na tulejach  a w TS na łożyskach igiełkowych, przełożenia też chyba są inne

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Września 14, 2008, 13:43:54 »

O kucza jak tam są takie same wałki zębatki wszystko takiej samej wielkosci po tyle samo zębatek mechanizm wodzikowy wszystko identyko. <eek> Jak by co to skrzynia od cz tej nowszej 4 biegowej, z 1988r. <dontgetit> http://moto.allegro.pl/item436597973_cz_175.html jak by co to od takiej cz 175. Choroba wie kto jak umieścić zdjęcie w odpowiedzi?? bo chce a nie moge!! <mur>
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2008, 14:10:26 wysłana przez MOTOPSYCHO »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Września 14, 2008, 14:03:01 »

Jak to od nowszej 4 biegowej??  <blink> a starsze ile miały niby biegów? 3 <lol>
od lat 50 były skrzynki 4 biegowe więc i w mojej kivacce jest widać ta nowsza ;)
zębatek w skrzyni 4 biegowej od cz będzie tyle samo co w 4 biegowej ts przecież- różnice mogą być w liczbie zębów. i  ciągle podejrzewam,że w średnicach wałków też.

a tak po namyśle- czy to aż taki wielki problem w dzisiejszych czasach znale¼ć skrzynię od 638 <lookaround>?
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2008, 14:08:19 wysłana przez Jawsim »

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Września 14, 2008, 14:22:45 »

niestety problemy bywają z znalezieniem jakich kolwiek części w dobrym stanie nadawających się do czegoś!! Zwracam chonor ale wiem że były Jawy 175 takie starocinki i myślałem że z tą pomyliłeś!!Choroba wie kto jak umieścić zdjęcie w odpowiedzi?? bo chce a nie moge!! <mur>
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2008, 14:25:56 wysłana przez MOTOPSYCHO »

michal350

• Jawer
  • CZ 350
« Odpowiedź #42 dnia: Września 14, 2008, 15:07:48 »

Skrzynia od cz 175 nie pasuje do jawy ts ani do cz350.Wiem bo sam kiedyś to sprawdzałem.Ta skrzynia jest w wyglądzie identyczna jak te od 350-tek ale ma drobniejsze i mniejsze tryby,cieñsze wałki i jest za wązka do karterów 350.Co do wodzików to prawdopodobnie pasują,ale prowadnica już nie bo jest za krótka.
    Status GG
Jawa TS 350 "89
CZ 350 472.5 "82
CZ 350 472.6 "86
Wsk 125
Jawa babetta

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #43 dnia: Września 14, 2008, 20:37:07 »

moto.. po co ci skrzynia biegów jak chcesz sie tłuc tylko po polach i do remizy i z powrotem? wystarczy ci tylko 1 żeby ruszyło robiło dużo hałasu i 3 żeby sie bujała i w po co więcej biegów?  no chyba ze chcesz legalnie, spokojnie użytkować jawę jak przykazania nakazują wtedy zaglądasz na jawaczesci.pl czy agmot.pl zamawiasz skrzynie i montujesz....

lluke

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Września 14, 2008, 23:13:04 »

Mienki daj mu spokój ;) Każdy kombinuje jak może. Ja na początku też tylko po polnych drogach je¼dziłem i wcale nie twierdze że to było głupie. To że ty masz pieniądze i dostęp do części nie oznacza że wszyscy mają np. w moich rejonach spotkać Jawę albo CZ to jest naprawdę wyczyn!

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #45 dnia: Września 15, 2008, 14:17:16 »

Dzięki Luke za wstawienie się za mną  :> . Ja od początku kombinuje żeby wszystko pracowało idealnie <thumbup> . W moich stronach to także wyczyn spotkać wogule Cz lub Jawe. A jak się spotka to najczęściej są to niedobitki które leżą pod płotem :'( . Tak jak wcześniej pisałem. W moich stronach to są tylko WSK, SHL i czasem MZ. Także Było kilka jaw 250 i jedna 350 (stary typ). A u mnie z kasą i dostępem do części trudno. Dzięki za pomoc Michal350 nareszcie ktoś odpowiedział konkretnie na pytanie  :P  <thumbup> . Kolego Mienki ja szanuje to co mam i w przyszłości mam zamiar zrobić prawko na motory. Pozatym moja momuśka posiada prawko na motorki. Więc staram się zrobić pojazd dla niej którym będzie jeżdzić do pracy. Mam obecnie ts-ke w której poszła prowadnica z wodzikami oraz wał już do niczego sie nie nadaje( wie może ktoś kto potrafi wymienić czopy wału bo jakiś debil naspawał je i przetoczył). Obecnie reaktywuje TS-ke. Piszcie dalej. <thumbup>
« Ostatnia zmiana: Września 15, 2008, 14:26:30 wysłana przez MOTOPSYCHO »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #46 dnia: Września 15, 2008, 15:27:26 »

pisałem juz raz że wał mozesz wysłac do Ruszczyka moze on dojdzie z nim ładu,a prawa jazdy na motor nie zrobisz bo jeszcze nie slyszałem żeby ktoś pojechał gdzieś na silniku i miał na niego prawo jazdy, a motorki to sa w wesołym miasteczku na karuzeli, czesto naprzemian z konikami, kucykami itp.... ale poważnie jezeli chcesz robic skrzynie i ma ona sluzyc latami to najlepiej wyłuskac skadś pieniadze i pokupic nowe wąłki wodzxiki kute i prowadnice i wtedy wszystko złożyć tak zeby za jakis czas znow do tego nie wracac....

lluke

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Września 15, 2008, 16:13:05 »

A z tymi "motorkami" to racja Jawa to MOTOCYKL

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Września 16, 2008, 18:36:24 »

Dobra  Mienki zwracam ci honor Jawa to bestia nie motorek. <thumbup> Jak możesz mi pomóc to podaj m namiary do tego Ruszczyka bo ja jestem nowy  i nie znam wszystkich.  <yes> Pójde za twoją radą i zrobie wszystko jak należy.  <thumbup> środki wyłuskam w jakiś sposób <blink> . Prosze cię o pomoc. <worship>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #49 dnia: Września 16, 2008, 19:24:31 »