Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 18:44:12
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jak wymienić dętkę w tylnim kole  (Przeczytany 7973 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mati krk

• Jawer
  • I love it. CZ 175/487 1988r.
Jak wymienić dętkę w tylnim kole
« dnia: Sierpnia 24, 2008, 20:30:24 »

Jak wymienić dętkę w tylnim kole ? Przebilem dętkę i nie wiem jak ją wymienić  <sadwalk>

ile gdzieś mi to pochłonie czasu ???  <eek>

kamil

• Gość
Odp: Jak wymienić dętkę w tylnim kole
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 24, 2008, 21:57:07 »

We¼ koło i id¼ do wulkanizatora.  <mur> Naprawdę nie wymieniałeś nigdy dętki w czymś co porusza się na kołach?  <eek>

Gonzo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 24, 2008, 22:43:17 »

Najlepiej id¼ do wulkanizatora i daj te 10zł(to nie majątek) bo przynajmniej będziesz miał porządnie zrobione koło. Ja uznałem że sam sobie dętke pokleje i skoñczyło się to zakupem nowej dętki.A wszystko przez to że zastosowałem złą technike zakładania opony

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 25, 2008, 00:06:10 »

A ja całkiem przewrotnie powiem Ci kolego Mati że absolutnie nie idz do żadnego zakładu.

Wyjmij koło (uważaj na te wszystkie tulejki-tulejeczki dystansujące piaste) Odkrecasz tylko nakrętke (rozmiar jak dobrze pamietam 22) i wybijasz (nie po gwincie) ośke. ¯ebyś nie panikował jak zostanie na wachaczu zębatka z osłoną (jak masz osłone) - Tak ma być ona zostaje na wachaczu.
Jak już masz kółko luzem to: rozkładasz sobie jakieś szmaty/karton/stary dywan coś co uchroni wszystko przed zabrudzeniem w piasku ziemi itp. Pózniej rozkładasz i składasz wszystko w jak największej czystości. Jak juz masz kolo na ziemi to odklejasz opone (może się zdarzyć że nie bedziesz wcale musial tego robić- a możliwe że bedzie to konieczność) Odkleja się opone w nastepujący sposób- wykrecasz wentylek, bierzesz twarde buciory i depczesz opone tuż przy feldze - i tak aż do odklejenia całego obwodu po dwóch stronach.

Jak już mamy bezstresowo odklejoną opone bierzemy się za jej ściaganie. Przydatne przy tym procederze okażą się łyżki do opon- im wiecej tym lepiej ale wystarczają dwie albo przy odrobinie wprawy jedna. £yżka to nie jest: śrubokręt, "łapka" do wyciągania gwożdzi, łom, przecinak, pręt 12 żeberkowany itp. Jak nie masz łyżki to masz duże szanse na: pocięcie w kilku/kilkunastu miejscach dętki, połamanie sobie palców, albo wybicie zębów  :> Ewentualnie zniszczenie (nieznzaczne) felgi.........ponoć da się też połamac szprychy ale nigdy mi się to nie udało. ;)
£yche wkładasz między felge a krawędz opony (można między felge a łyżke podłożyć kawałek grubej skóry gumy albo nawet szamty- żeby sobie feli nie pokiereszować ) Jak już masz założoną łyżke to przytrzymując sobie całe koło ( ja staje na felge) usiłujesz wyciągnąć opone ponad krawędz felgi. Jak idzie bardzo ciężko to wkładasz drugą łyche w odległości 10-15cm dalej i napierasz jedną pożniej drugą.
Generalnie musisz zdjąć "kawałek" opony z felgi i ałymi kawałkami zdejmujesz całośc opony. Pamietać muszisz o tym że wyciagając opone nie możesz wyciagać jej za kawałek dętki (przed włożeniem łyżki dobrze jest palcami odsunąć dętke wewnątrz opony)
Jak zdejmiesz jedną strone to odkręcasz wentylek i wyciagasz dętke. I to by było na tyle. Tyle wystarczy do naprawy dętki. Ja jednak proponuje śćiągnąc całkowicie opone i sprawdzić czy nic nie ma wewnątrz opony czy "rawka" dobrze zaslania nyple szprych itp.

z górki czyli składamy -przydatne gumowy młotek, woda z mydełkiem, pompka/spręzarka, talk

Na gołą felge zakładasz opone jedną stoną(najczęsciej bezproblemowo i robi sie to gołymi rękami) Pózniej wrzucasz troche talku do opony (nigdy tego nie robiłem i żyje nadal więc ośmielam się stwierdzić że bez talku tez przezyjesz) Rozprowadzasz go we wnętrzu i częściowo na dętce (którą wcześniej połatałeś albo wymieniłeś) wkładasz dętke (logiczne że zaczynasz od wentylka) wkładasz wnetylek i nakręcasz na niego nakrętke. Zakładsz reszte dętki na felge w oponie. Póżniej zaczynasz drugą strone opony (tą nie włożoną w felge) zakładać na rant felgi możesz teraz pomagać sobie wodą zmydłem. Smaruje się tym płynem krawędz opony żeby lepeij się prześlizgiwała po feldze.

Jak już założysz opone sprawdzasz jak jest ustawiony wentylek- ma być prosto, nie przekrzywiony- jak jest prosto dociągasz palcami nakrętke. Obijasz młtkiem opone na krawędzi felgi i pompujesz całość. Sprawdzasz czy jest równo osadzona opona. Jak jest to spuszczasz powietrze pompujesz jeszcze raz  (możesz nadmuchac nawet więcej niż zalecane) Jak nie jest równo ułożona opona to odrazu możesz rękami spróbować ją wyciągnąc/albo to samo uczynić młotkiem gumowym możesz tez kilka razy napompować ją wiecej niż zalecane. Pózniej wrocić do normalnego ciśnienia. Ja ma taki sposób że jak się nierówno układa to przejeżdzam kilkanaście metrów na niskim cisnieniu w oponie skręcam pare razy zawracam itp -najczęściej pomaga ale bez przesady żeby nie jechac na feldze...

Jak pierwszy raz pompujesz powietrze to ostatecznie dokręcasz nakrętke na wentylku zwracajac uwage czy jest prosty (ma być prosto bo inaczej sie urwie)

Pisze to z jednego powodu.... Trzeba niektóre rzeczy wiedzieć jak zrobić bo nie zawsze masz blisko "gumiarnie" a zestaw naprawcz kosztuje coś koło 10 zł. Nie jest to trudna czynnośc ( w czasie pisania tego posta pewnie bym zdjął opone nałożył i jeszcze raz zdjął) Dluże mi się to opisuje niż robi -tylko troche wprawy trzeba. Krzepa też się przydaje- ostatni widziałem film z rajdu weteranów gdzie była konkurencja zdejmowanie opony z felgi junak.... Koleś wbił łyche złapał jedną łapą opone pod felgą a drugą felge i dosłownie zdarł gume z felgi  <eek> ..... ale łape miał jak dwie moje :>

Mozesz potrenowac na kole rowerowym             

"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 25, 2008, 08:52:37 »

miałem tego nie komentować ale Pawel ujałes ten temat tak profesjonalnie ze szok....
http://mienki1987.blogspot.com/

mati krk

• Jawer
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 25, 2008, 12:38:49 »

dzięki wielki pawel  <cheers>

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 25, 2008, 13:13:09 »

Aha jeszcze jedna sprawa.

Jeśli Mati masz oryginalne oponki Barum to nie zrażaj się że będąone ciężko schodzić....

Gorzej zdejmowało mi się tylko 30-40 letniego Deguma -którego w koñcu przeciąłem bo i tak popękały druty w rancie.

Barumki to jedne z najtwardszych opon z jakimi miałem doczynienia ale to nie znaczy że nie dają się zdjąć

paradoksalnie najlepiej zakładało mi się oponki przywiezione z Ukrainy a totalny odlot to opony żużlowe (można je kupić na aledrogo całkiem nie drogo ale najczęsciej w rozmiarze 19")- te to wogóle zdejmuje sie zakłada bez łyżki     <punk>
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

mati krk

• Jawer
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 25, 2008, 22:25:40 »

mam jeszcze 1 pytanie czy ta guma pod dętka musi być założona (co chroni dętkę przez przebiciem na koñcówkach szprych) bo mi sie ona przerwała i myślę żeby oblepić całą felgę wewnątrz taśmą izolującą czy to zły pomysł  <sadwalk>

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 25, 2008, 23:03:32 »

Mati chodzi ci o tą gume na feldze pomiedzy rantami która osłania nyple szprych?

Tak musi ona być założona na feldze bo w przeciwnym razie nyple poprzecierają/poprzecinają/poprzebijają dętke.

Kiedyś można było kupić gotowe takie gumy- nie wiem jak teraz. Jak nie masz takiej gumy to znajdz starą dętke od roweru przetnij ja tak aby nie tworzyła okregu pózniej przetnij ją na pół po szerokości. Owiñ felge nadmiar obetnij (dobrze tą gume troche nacągnąć- żeby nie była taka flakowata) i możesz ją skleić w jedną całość budaprenem a nawet dobrą taśmą izolacyjną.

Sama taśma jest za cienka nawet jak jej dużo nakleisz to nyple i tak prawdopodobnie wyjdą (mnie powychodziły kiedyś -
miałem coś koło 37 dziur  <lol>)

Możesz jeszcze kupićsobie koła od "jamy" tam są szprychowane beztędkowe  ;)  <cheers>       

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 30, 2008, 14:28:07 »

Pawel ladnie opisane, to sie nadaje na artykul na strone

a BTW moj szeroki pneumant tak ciezko schodzi i wchodzi, ze nie wyobrażam sobie wymiany go gdzies w terenie  <scared>
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

mati krk

• Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Września 04, 2008, 19:37:34 »

wiecie o tym ze jak zmieniałem dętkę to ja przebiłem łyżką lepiej jest chyba oddać ja do wulkanizatora niż uczyć się na błędach  :>
 :P
najbardziej trudne jest zdjęcie opony bo jest strasznie twarda jak to kolega PAWEL mówił  <punk>

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Września 04, 2008, 20:20:10 »

Człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach.

No cóż ja też od razu nie zdejmowałem opon bez uszkodzenia dętki... ale powoli powoli się nauczyłem i radze każdemu się nauczyć tej prostej i w sumie banalnej czynności bo niestety ale jesteśmy w jawach/cezetach skazani na dętki a jak łapei się gume to najczęściej w: środku zadupia, w polu, w lesie, gdzieś daleko od ludzkości, na jakiejś wiosce 30km od najblizszego wulkanizatora itp itd słowem złośliwość losu niezna granic.....

Zestaw naprawczy do klejenia z tarka do dętki klejem i chyba siedmioma łatkami kosztuje w rowerowym przeciętnie 5-7zł  a mieści się w kieszeni albo w każdym schowku jawy razem z łyżką (małą)

...talku nie trzeba ze sobą wozić

Mienki i AndrewS dzieki za słowa uznania   <cheers> kiedyś ktoś mnie pomógł teraz ja staram się pomóc innym   

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #12 dnia: Września 04, 2008, 23:40:26 »

moja opona jest dosc twarda i bez powietrza da sie te 15 km spokojnie przejechac, przenoszac sie troche na bak
30 tez pewnie daloby rade, tylko wtedy jakos mocno sie grzeje  :)
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

mati krk

• Jawer
« Odpowiedź #13 dnia: Września 07, 2008, 17:48:05 »

ja jak próbowałem jechać na przebitej dętce to wrażenie było takie jakbym jechał na croosie bo tak tyłek zarzucało (tylko oponę xd)

pozdrawiam kolegów  <cheers>

mati krk

• Jawer
« Odpowiedź #14 dnia: Września 07, 2008, 17:57:05 »

a i teraz najlepsze  <punk> poszedłem do wulkanizatora wszystko w porządku (jak zarazie) patrze co robi a tu on jeszcze bardziej okaleczy (przebił dętkę) powiedzial ze muszę przywieść mu nowa bo jej nie załata powiedziałem dobra i pojechałem do sklepu następnego dnia przychodzę
z nowa dętka a tu mechanik od 7 boleści nie potrafi wsadzić wentylka do rachewki (felgi) mówi mi ze za tydzieñ mi to zrobi postanowiłem ze nie będę czekał i mu powiedziałem ze sam sobie to zrobię na to on poszedł do warsztatu obok za chwile przychodzi i się mnie pyta jak w pojedynkę potrafiłem włożyć ten wentyl xD  :> naciągnęliśmy oponę i zainkasował jeszcze za to 10zl a mechanik taki ze mi go zal ze on po mechaniku a ja nie xD  <cheers>

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Września 07, 2008, 18:07:45 »

Właśnie miedzy innymi dlatego trzeba niektóre rzeczy wiedzieć a niektore umieć

podarł dętke potrzebował pomocy i jeszcze skasował "dyche" -no ja nie moge "fahura jak siem patszy" 

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #16 dnia: Września 07, 2008, 20:03:47 »

niektóre rzeczy wiedzieć a niektore umieć
<yes> <yes> <yes>
Jeśli nie potrafisz załatać i zmienić samodzielnie dętki "w trasie" to w ogóle w trasę się nie wybieraj.
Co najwyżej "w trasę" do sklepu po piwo i z powrotem...  <lol> <lol>