Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 03:59:25
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: rejestracja  (Przeczytany 3861 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nerlst

• Gość

Witam

Problem mam taki, że jak zrobie tylny hamulec (bo to ostatnia rzecz w moim moto z którą są małe problemy) to chcialbym moto zarejestrować i spokojnie sobie je¼dzić  :) problem polega na tym, ze nie mam umowy KS, mam dowód rejestracyjny z obciętym rogiem(wszystkie numery sie zgadzają), a Jawa byla wyrejestrowana na stałe w 97r. (jest z 82r.). Pytanie brzmi od czego mam zacząć? Gdzie mam iść? Ile to bedzie kosztować? Czy w ogole jest to mozliwe? Chociaz sam Dziawer na forum ¦M pisał, że jest to możliwe, to są tez tacy którzy twierdzą, że nie jest to możliwe, więc pytam sie Was Jawowiczów bo może ktoś miał podobny problem.

pzdr

Demonos

• Gość
Odp: rejestracja
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 20, 2006, 10:04:31 »

Problem jest taki, że jak była na stałe wyrejestrowana, to teraz raczej nic się nie da zrobić.  <no>
Po drugie - najistotniejsza jest jednak umowa. Musisz udowodnić, że pojazd należy do ciebie.

No, ale nawet umowa ci nie pomoże. Gdyby była czasowo wycofana z ruchu, to dałoby się ją zarejestrować, ale tak jesteś skazany na jazdę po lasach  :(

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 20, 2006, 10:38:49 »

Obciety róg albo przedziurkowany dziurkaczemdowod rejestracyjny uwaza sie za uniewazniony a pojazd za zezlomowany lub skasowany w inny trwaly sposob wykluczajacy go z ruchu (teoretycznie)

Moja sugestia : rozejrzyj sie za papierami do jawy lub cz -tabliczke nabijesz a silnik jest czescia wymienna, chociaz moge sie myli wiec niech ktos prostuje   
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 20, 2006, 12:04:20 »

To czemu inni rejestrują WSKi które w ogole nie mają papierów? Z tego co pamiętam niektórzy pisali, że wystarczy iść do US poprosic o skierowanie na badanie techniczne jak moto przejdzie badanie to po sprawie... to ja juz nie wiem, Dziawer też pisal ze ma dużo "młodych klasyków" i nie ma moto, którego nie dało by sie zarejestrowac poprostu musi być sprawny... Zrobie hamulec i wybiore sie do US popytam sie tam co i jak i tyle, zobaczymy co bedzie.

pzdr

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 20, 2006, 13:54:51 »

Zgadzam sie z Demonosem teraz są nowe przepisy.Według nich nie można rejestrować tego co zostało na stałe wyrejestrowane.Także napewno nie jest to tak ,że wystarczy ,że pojazd jest sprawny.Kiedyś szło powtórnie zarejestrować pojazd ,ale niestety nie teraz.Możesz spróbować ,popytaj ,ale na 99% raczej nic nie zdziałasz.

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 20, 2006, 16:24:08 »

To o czym pisał Dziawer dotyczy rejestracji zabytku- nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie wymagał papierów na motor z przed wojny wyszarpany gdzies ze żlomu. Wtedy trzeba udowodnic że się jej jego posiadaczem- jakaś umowa KS albo przez zasiedzenie, a następnie załatwić oponie rzeczoznawcy że faktyycznie ten modfel jest zabytkiem i przedstawia jakąś wartość "historyczną"- to tak w największym skrócie.

Co do rejestracji pojazdu wycofanego. Jeżeli został wycofany w celu złomowania nic nie zrobisz, ale.... moja WSKa była wycofana z powodu zużycia i okazało się że to nie to samo co złomowanie i że po pozytywnym przejściu badania technicznego może byc powtórnie zarejestrowana. A co do braku umowy KS, nie chcę nic sugerowac ale skąd urzędnik wie kto sie na niej podpisał, ale ostrzegam w świetle prawa to jest fałszerstwo !!!

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 20, 2006, 19:38:53 »

Co sie nie da? Wszystko sie da...

Kupiłem na jesieni Cezet wyrejestrowaną... Z obciętm rogiem dowód...

Wycieczka do Urzędu. Oni sami nie wiedzą. Bo od 97r weszły te przepiszy które mówią że nie można ponownie zarejestrowywać wyrejestrowanych pojazdów. Prawo nie działa jednak wstecz. Pojazd wyrejestrowany przed 97 można więc przywrócić do ruchu...

Sprzęta na przegląd. W Urzędzie prosili aby diagnosta wpisał więcej info jak na noprmalnym przeglądzie. Moce, wagi, ładowanosci, obciążenia... Przegląd na jakiejs kartce a4...

Z tym do urzędu... Pismo o Przywrócenie Motocykla do Ruchu...
I heja na drogę......

Do tematu:
Nie znam dokładnej daty do której można rejestrowac moto w tym 97...
Bez umowy kupnasprzed nic nie zrobisz....
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

SE630PL

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 02, 2006, 15:51:21 »

Czy wy też w nowych dowodach macie wpisaną pojemność 350cm3 bo wydaje mi sie że w statych dowodach wpisywali prawdziwą pojemność?

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 02, 2006, 18:22:24 »

Też mam w nowym dowodzie 350,00ccm i nie wiem po co te dwa zera jeszcze skoro i tak nie jest to dokładna pojemność. W dopuszczalnej masie całkowitej mam 343kg (343 jest chyba dokładną liczbą ccm), a w masie własnej mam 0kg  <eek> jak na tą masę to dość ciężko ją się pcha...

pzdr

SE630PL

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 03, 2006, 15:41:57 »

To też ciekawe bo ja w masie wlasnej mam wpisane 158kg a maksymalnej 315kg :)

Badyl

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 03, 2006, 18:51:59 »

ja mam przeznacznie 00 tak ze coś sie im musiało poprzestwiać odnośnie masy heh :)
JA mam dowód wydany w 1982 i takie wpisy   :
pojemnośc 343 cmm3 ;
mase 175 kg ;
i mase całukowitą 355 kg :D wow

Brein

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 04, 2006, 07:15:07 »

ja przy starej Jawie miałem pojemność 254ccm :)

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Października 04, 2006, 09:41:11 »

a ja jak bylem rejestrowac motor to babka kazala powpisywac wszystkie dane, wszedłem na stronke i spisałęm sobie wszystkie dane, i tak oto mam wszystko napisane prawidłowo ( tzn. tak jak Milimetr wpisał  :> )

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 12, 2007, 20:21:15 »

Chłopaki zrobiłem przegląd opłaciłem skarbówkę ile jeszcze musze kasy wydać na zarejestrowanei??
tablica ile??
dowód ile??
ubespieczenie??
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v