Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 06:14:52
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zakup motocykla w częściach  (Przeczytany 3661 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Benio45

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Zakup motocykla w częściach
« dnia: Sierpnia 25, 2021, 09:41:44 »

Witam panowie. Pracuję w Niemczech, ale bywa taki moment w życiu, że trzeba wrócić na ojcowiznę więc chciałbym wracając do Polski przytargać fajnego klasyka, kiedyś posiadałem CZ175. Tutaj w Niemczech znalazłem fajnego klasyka w dobrej cenie - jest nim Honda Cb350 taka jak ta:

https://www.ebay.co.uk/itm/144127825026?hash=item218eb01482:g:epsAAOSw7M1gumvZ

Pojazd jest z 72 roku. Jednak jest pewien problem -  Honda jest w częściach na paletach - jest kompletna,  właściciel rozebrał ją w celu renowacji. Jak z nim rozmawiałem to mówił że brakuje mu czasu na renowację i motocykl stoi bezczynnie w częściach. Cena jest dosyć atrakcyjna. Pojazd został wyrejestrowany w 2019 roku w Niemczech, dokumenty posiada. Z tego co wiem po nabyciu pojazdu mam 30 dni na rejestrację pojazdu w Polsce. Wiem że jej nie złożę w 30 dni. Czy nie będę miał jakiś kar związanych z rejestracją np rok później? Jak to jest teraz z Polskim prawem?

Bison

• Jawer Weteran
Odp: Zakup motocykla w częściach
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 25, 2021, 10:45:37 »

Śmiało kupuj, targaj do kraju i baw się w renowację pojazdu. 30 dni to masz na zgłoszenie nabycia pojazdu a nie na jego przerejestrowanie, z tym możesz spokojnie czekać aż skończysz remont. Poza tym to motocykl z dokumentami ale wyrejestrowany za granicą. Kupujesz, opłacasz umowę w urzędzie skarbowym, zgłaszasz zakup w wydziale komunikacji i finito. Tu sobie poczytaj: https://www.wyborkierowcow.pl/zawiadomienie-o-kupnie-pojazdu-jak-i-gdzie-to-zrobic-oraz-w-jakim-terminie/
Jawa 350 OHC - 2025
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

havana

• Świeżak
  • *
  • Jawa 634-7 1982, 12v
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 25, 2021, 19:49:43 »

Siema,

Ja mam CB350F i CB400F. Przyjemne do składania motocykle. Ty masz twina więc jeszcze łatwiej (nie ma 300+ części w 4 gaźnikach  :o [size=78%] )[/size]
Bierz a potem jeszcze może się złapiemy na cebulową jazdę  8)
Służę pomocą jak coś.

Potrzebujesz przedni błotnik ?  :P

Pozdro

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 25, 2021, 21:18:17 »

Śmiało kupuj, targaj do kraju i baw się w renowację pojazdu. 30 dni to masz na zgłoszenie nabycia pojazdu a nie na jego przerejestrowanie, z tym możesz spokojnie czekać aż skończysz remont. Poza tym to motocykl z dokumentami ale wyrejestrowany za granicą. Kupujesz, opłacasz umowę w urzędzie skarbowym, zgłaszasz zakup w wydziale komunikacji i finito. Tu sobie poczytaj: https://www.wyborkierowcow.pl/zawiadomienie-o-kupnie-pojazdu-jak-i-gdzie-to-zrobic-oraz-w-jakim-terminie/

W porządku, tylko ten motocykl jest z zagranicy, a więc bez dowodu rejestracyjnego i bez wpisu do CEPIK. To nieco zmienia postać rzeczy i obawiam się, że obowiązuje go 30 dniowy termin. Opcją jest dogadać się z właścicielem i podpisać umowę bez wypełniania daty zawarcia transakcji, a tę uzupełnić po złożeniu pojazdu.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 25, 2021, 21:19:56 wysłana przez Jacek_L »
Aktualnie: HD Heritage Softail TC88, Royal Enfield Himalayan.
Wcześniej: Enfield Bullet, Jawa 638.0, BMW R1100R, Royal Enfield Classic, CBX 750F, Dniepr MT12, CZ 180 Roland, 3x Jawa 350, VN700, VN1500 i tak dalej...

havana

• Świeżak
  • *
  • Jawa 634-7 1982, 12v
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 25, 2021, 21:42:52 »

Sorry, może nie ogarniam. Wiem, że w Polsce zawsze jazda z kwitami..

A co ma złożenie pojazdu do rejestracji?
Chyba że przegląd chcą ?

Benio45

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 25, 2021, 22:08:13 »

W porządku, tylko ten motocykl jest z zagranicy, a więc bez dowodu rejestracyjnego i bez wpisu do CEPIK. To nieco zmienia postać rzeczy i obawiam się, że obowiązuje go 30 dniowy termin. Opcją jest dogadać się z właścicielem i podpisać umowę bez wypełniania daty zawarcia transakcji, a tę uzupełnić po złożeniu pojazdu.

I to mnie właśnie martwi, w sumie to fajny twin taka oldschoolowa Honda, czterocylindrówkę pewnie trzeba kręcić na obroty. Może poszukam w jednym kawałku, jest jeszcze wersja o pojemności 450cc też twin.

muczacz

• Jawer Weteran
  • gazu gazu na wirazu
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 25, 2021, 22:08:54 »

najważniejszy jest urząd skarbowy resztę można przeciągnąć z terminami
Jawa TS 350 638-1 z wozem
traktorek Sam z silnikiem cz 175 rok budowy nieznany
cz 175 typ 450 rok budowy 1961 kolor wiśniowy stan zabytkowy CZ 75 B Omega

Benio45

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 25, 2021, 22:56:15 »

Sorry, może nie ogarniam. Wiem, że w Polsce zawsze jazda z kwitami..

A co ma złożenie pojazdu do rejestracji?
Chyba że przegląd chcą ?

Dokładnie chodzi o przegląd, najpierw przegląd, jak jest przegląd to dopiero dadzą blachy a że jest 30 dni na rejestrację to koło się zamyka. Jak minie 30 dni to kara.

havana

• Świeżak
  • *
  • Jawa 634-7 1982, 12v
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 25, 2021, 22:57:15 »

Nie trzeba kręcić, urok 2 zaworów na cylinder a nie 4.

450tkę to tylko black bomber;)
Podobno się sypią 450ki twiny, ale trzeba by sprawdzić samemu

Benio45

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 25, 2021, 23:21:38 »

Nie trzeba kręcić, urok 2 zaworów na cylinder a nie 4.

450tkę to tylko black bomber;)
Podobno się sypią 450ki twiny, ale trzeba by sprawdzić samemu

To raczej kwestia zaniedbanego egzemplarza. Seria tych silników jest raczej mało awaryjna. Kurna no chodzi mi po głowie ta Honda zobaczcie sami:

https://youtu.be/O6VjG_hro0Y

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 26, 2021, 08:07:51 »

I to mnie właśnie martwi, w sumie to fajny twin taka oldschoolowa Honda, czterocylindrówkę pewnie trzeba kręcić na obroty. Może poszukam w jednym kawałku, jest jeszcze wersja o pojemności 450cc też twin.

Dlatego porozmawiaj z właścicielem. Powiedz mu jak wygląda sytuacja i zapytaj, czy nie zgodzi się na napisanie umowy bez wpisywania daty. Nie wiem na ile istotne jest to w Niemczech czy płaci podatek i musi to zgłaszać, czy nie ale w razie czego możecie się umówić, że dasz mu znać gdy skończysz składać motocykl, a więc będziesz go mógł zarejestrować i wtedy wpiszecie sobie taką samą datę na umowę.
W tym wypadku ustawodawca dał ciała nie przewidując takiej sytuacji, więc trzeba sobie jakoś radzić. Motocykl jest ciekawy i warty zachodu. Powodzenia!
Wcześniej: Enfield Bullet, Jawa 638.0, BMW R1100R, Royal Enfield Classic, CBX 750F, Dniepr MT12, CZ 180 Roland, 3x Jawa 350, VN700, VN1500 i tak dalej...

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 26, 2021, 08:24:10 »

Bison, Muczacz - obaj nie macie racji.

W linku przytoczonym przez Bisona, autor tekstu wprowadza trochę zamieszania.
Bo naturalnie można się "bawić", odwoływać i ganiać po sądach jak ten pan (którego sprawa zapewne zainspirowała autora tekstu Bisona):
https://www.auto-swiat.pl/porady/prawo/czy-trzeba-przerejestrowac-kupione-uzywane-auto-niekoniecznie/0cmy6e1

tyle, że tylko z pojazdami zakupionymi w kraju.

Pojazdy SPROWADZANE podlegają OBOWIĄZKOWI REJESTRACJI i to jest bezdyskusyjnie wskazane w przepisach.

Niestety.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2021, 08:27:09 wysłana przez Jacek_L »

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 26, 2021, 08:59:52 »

Na zagranicznych się nie znam, fakt, artykuł dotyczy pojazdów rejestrowanych w Polsce.
Ale za jakiś czas odbieram z wydziału komunikacji twardy dowód od Oriona to się dopytam jak to jest w tym konkretnym przypadku.
Jawa 350 OHC - 2025
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

Benio45

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 26, 2021, 16:25:23 »

Niemcy są dosyć nieufni, nie dziwię się bo jest to państwo iście policyjne, poza tym on też ma tam skarbówkę tak jak i my mamy, nie wydaje mi się żeby poszedł na obchodne z datą zawarcia umowy. Nie znacie mentalności tego narodu. Odpuszczę tą ofertę poszukam takiej samej tylko w jednym kawałku
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2021, 16:26:54 wysłana przez Benio45 »

muczacz

• Jawer Weteran
  • gazu gazu na wirazu
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 26, 2021, 18:59:08 »

kup normalnie , w umowie zapisz że wymaga naprawy instalacji elektrycznej , opłać w skarbówce, , zgłoś zakup w WK ( nie musisz jeszcze w tym momencie  rejestrować ) napraw i zarejestruj
Jawa TS 350 638-1 z wozem
traktorek Sam z silnikiem cz 175 rok budowy nieznany
cz 175 typ 450 rok budowy 1961 kolor wiśniowy stan zabytkowy CZ 75 B Omega

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 26, 2021, 20:40:29 »

Niemcy są dosyć nieufni, (...) nie wydaje mi się żeby poszedł na obchodne z datą zawarcia umowy. Nie znacie mentalności tego narodu.

Dziwne, ja nie miałem z tym problemów i niemiecki właściciel spokojnie sprzedał mi w taki sposób motocykl. Czasem warto po prostu porozmawiać.
Rób jak uważasz. Trzymam kciuki za dobry zakup czy tego, czy innego egzemplarza.

Benio45

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 26, 2021, 21:19:41 »

Niemcy są dosyć nieufni, (...) nie wydaje mi się żeby poszedł na obchodne z datą zawarcia umowy. Nie znacie mentalności tego narodu.

Dziwne, ja nie miałem z tym problemów i niemiecki właściciel spokojnie sprzedał mi w taki sposób motocykl. Czasem warto po prostu porozmawiać.
Rób jak uważasz. Trzymam kciuki za dobry zakup czy tego, czy innego egzemplarza.

Staram się nie wpieprzyć w bagno. To leciwy sprzęt, wystarczy że nie będzie po złożeniu działać albo będzie jakiś poważny brak i nie przejdzie przeglądu. Właścicielem jest starszy dziadek, tak 65+ Bóg wie może coś zgubił albo o czymś zapomniał. Jak go poprosiłem żebym go złożył i odpalił przed kupnem u niego to odmówił. Nie ma problemu z częściami do niego są nawet części NOS org z epoki, jednak w odróżnieniu od części do Jaw i CZ są one dostępne głównie na Ebay. Nie chodzi o pieniądze bo byłbym w stanie nawet włożyć 15-20 tys PLN tylko o czas, a przesyłki swoje idą. Tu jest też moja idea uratować choć jeden egzemplarz od pocięcia i przerobienia go na cafe Racera. To smutne ale wiele ofert sprzedaży które przeglądałem są właśnie takimi przeróbkami. Z resztą zobaczcie sami:

https://www.otomoto.pl/oferta/honda-cb-honda-cb-550-76r-cafe-racer-ID6DYTIO.html

A tu oryginał:

https://youtu.be/bxD305f4Jjw
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2021, 21:32:41 wysłana przez Benio45 »

havana

• Świeżak
  • *
  • Jawa 634-7 1982, 12v
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 26, 2021, 22:21:21 »

Jest sporo w oryginale. Nie musisz się martwić.
Ja przygarnę w częściach i na oryginale bym robił. Daj znać na priv ile to się ceni

Jechać z tą pip pip,
Hondy trzeba rzezać 8)

https://youtu.be/NT1WPjc4Rms

elroj

• Starszy Jawer
  • JAWA 350/640 Sport White Style
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 27, 2021, 03:44:50 »

Po co w ogóle teraz to rejestrować, przywieź do Polski zrób remont , będziesz chciał rejestrować to napiszesz sobie umowę z Niemcem wstawisz odpowiednią datę i będzie dobrze, nikt tego nie weryfikuje bo nie ma jak, zresztą mogłeś kupić motocykl i trzymać go w de, metodą na Niemca czy Holendra kupiłem już kilka samochodów i motocykli i nigdy nie było problemów
bo jazda na CEZECIE to najlepsza jazda na świecie a jazda na JAWIE to spełnienie marzeń !!! :-)

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 27, 2021, 06:50:18 »

Po co w ogóle teraz to rejestrować, przywieź do Polski zrób remont , będziesz chciał rejestrować to napiszesz sobie umowę z Niemcem wstawisz odpowiednią datę i będzie dobrze, nikt tego nie weryfikuje bo nie ma jak, zresztą mogłeś kupić motocykl i trzymać go w de, metodą na Niemca czy Holendra kupiłem już kilka samochodów i motocykli i nigdy nie było problemów
Miałeś zwyczajnie farta ale przy tej metodzie, niestety bardzo powszechnej, można mieć grube kłopoty.
Jawa 350 OHC - 2025
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 27, 2021, 07:51:43 »

Miałeś zwyczajnie farta ale przy tej metodzie, niestety bardzo powszechnej, można mieć grube kłopoty.
bizon a miałeś ty kiedyś kłopoty z takim rejestrowaniem ???
    Status GG

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638, Jawa RVM 500 ADV
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 27, 2021, 09:21:31 »

Kilka lat temu mandat zza granicy nie dochodził wcale. Dzisiaj w tydzień  potrafi dojść zawiadomienie z Niemiec, czy Francji.
Jak się "dodatkowa umowa" nie wyda to ok., ale jeśli się z jakiegokolwiek powodu wyda to masz sprawę o fałszowanie dokumentów. A to już jest przestępstwo i sprawa karna.

Benio45

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 27, 2021, 10:44:15 »

Koszt tego motocykla zważając na stan - 18 tys PLN. Czterocylindrowe wersje są sporo tańsze, twiny jednak trzymają cenę. Cena tego modelu związana jest z pewnym wydarzeniem, to właśnie tymi dwoma liniami motocykli - CB200, CB250, CB350, CB350 i CB 550, Cb750 Honda podbiła świat. Były tańsze od konkurencji i bardziej niezawodne, miały lepsze prowadzenie elektryczny starter tarczę w niektórych modelach, co nie było u konkurencji standardem. Krótko mówiąc Honda tymi modelami zakończyła żywot wielu angielskim markom (Norton, BSA itd) został tylko Triumph. To tak jakby w tamtych czasach spotkało się dwóch kierowców, jeden jeździ 125p a drugi Polonezem. Takim gwoździem do trumny były dwa modele japońskich maszyn bo w tamtym czasie liczyły się tylko dwa przedsiębiorstwa:

Honda z flagowym modelem:

https://youtu.be/nkvzG1yzPpQ

Kawasaki z flagowym modelem:

https://youtu.be/3gWQdwNx9RE

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 30, 2021, 13:37:35 »

bizon a miałeś ty kiedyś kłopoty z takim rejestrowaniem ???
Ja osobiście nie miałem kłopotów ale miałem przyjemność rozliczać kilka osób za takie umowy   ;D  A wracając do meritum sprawy, właśnie odbierałem dokumenty w WK i dopytałem jak to wygląda. Zakup takiego motocykla w częściach jest oczywiście w pełni do ogarnięcia. Kupujemy, piszemy ze sprzedającym prawdziwą umowę z faktyczną datą, targamy sobie sprzęta do kraju i spokojnie zajmujemy się jego renowacją. Podatek w US płacimy normalnie w przepisowym terminie. Jak już sobie pojazd poskładamy to wtedy wycieczka do urzędu celem rejestracji. Tam składamy pisemne oświadczenie kiedy pojazd został przywieziony do kraju, data z umowy kupna nie interesuje użędnika, pojazd mógł czekać na transport nawet kilka miesięcy. Granice są otwarte, nikt tam nie ewidencjonuje przewożonych pojazdów więc w oświadczeniu można wpisać datę dowolną. Jak widać, sprawa jest prosta, wystarczy w urzędzie zapytać i nie trzeba kombinować z umowami czy Niemcem.
Jawa 350 OHC - 2025
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

wikingc1

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 30, 2021, 15:21:28 »

"Tam składamy pisemne oświadczenie kiedy pojazd został przywieziony do kraju,"  I znowu kłamiemy i składamy fałszywe oświadczenie?? Polska to ciekawy kraj, za jedne "oszustwa" by człowieka zamknęli  a inne Pani w okienku podpowiada sama, i koledzy służbiści rozpowszechniają je po internetach  :P Pomijam kwestie że co wydział komunikacji to inna interpretacja przepisów.A nie można po ludzku i bez kombinowania opłacić US i złożyć wniosek w wydziale komunikacji, i wtedy możesz remontować i 5 lat, z tego co mi wiadomo kara nie jest za nie przerejestrowanie (tak się potocznie mówi) tylko za nie zgłoszenie kupna, więc w czym ogólnie jest problem??