Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 19:07:57
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Kilka pytañ co do TS  (Przeczytany 4901 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aRoN

• Gość
Kilka pytañ co do TS
« dnia: Lipca 29, 2008, 17:06:36 »

Więc chciałem zadać kilka pytañ na które jasnej odpowiedzi nie znalazłem ;/ Czy to prawda, że jak się rozbierze silnik do części pierwszych to trzeba regenerować wał, robić szlif i wymieniać tłoki?
I jeszcze jedno, w mojej jawie po ok. 13kkm zaczęło stukać w silniku (nie powiem jaki to stukot bo ojciec rozebrał silnik przed ponad 17 latami a ja mam 16) i silnik leży do tej pory w częściach pierwszych... Wał sam jest rozebrany na pół. Czy muszę wymieniać ten wał czy wystarczy regeneracja? Do tego czy to ¼le jak łożyska na wał wchodzą idealnie bez większych oporów bo gdzieś czytałem, że łożyska te trzeba nabijać itp. No i czy jest sposób na tañsze zdobycie nowego wału niż ten z jawaczesci.pl bo 680 zł za sam wał mi się nie uśmiecha  <mur>

gringo

• Gość
Odp: Kilka pytañ co do TS
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 29, 2008, 17:54:37 »

regeneracja wału wskazana, wychodzac z załozenia że ojciec choc troche wie co w tym gra, to napeewno nie rozłozył wału bez powodu, wystarczy regeneracja, napisz skad jestes, a ktos poleci jakis najblizszy znany dobry warsztat gdzie regenerke zrobią, co do tłoków itp, to ewentualnie mozez cyknac fotki /oby tylko dobrej jakosci komórka odpada/ to moze jeszcze poje¼dzisz na tym, ale szczerze jak juz masz rozbabrany silnik to lepiej zrobic szlif cylindrów, kupic nowe tłoki, pierścionki, łożyska na wał skrzynie itp.

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 29, 2008, 19:18:17 »

Trochę mało (13 tys. km) jak na Jawę. Jak wał był rozłożony, to należy go oddać do regeneracji. Po 13 tys. km nie opłaca się moim zdaniem kupować nowego. Jeśli tłoki są ok i gład¼ w cylindrach to nie wymieniaj (cylindry możesz oddać na sprawdzenie do firmy, która zajmuje się wykonywaniem szlifów). Tylko pierścienie. Pó¼niej należy je¼dzić jak na dotarciu, ale nie przez tak długi czas.

A może to było po prostu spalanie stukowe ;) ? U mnie w Jawie miałem takie zjawisko, bo się zapłon rozregulował. Paliła bardzo dobrze, przyspieszała i wchodziła na obroty równie dobrze, a jednak stukało niemiłosiernie, szczególnie poniżej 2,5-3 tys. RPM. A też już się nad remontem zastanawiałem...

aRoN

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 29, 2008, 19:27:13 »

Mam kilka konkretów... Ojciec kiedyś jadąc w upale miał "wypadek" że zblokowało mu tłok/tłoki i oddał to do serwisu... Teraz ma jeden tłok B i jeden A przy czym oba cylki są na selekcję B.... A jestem z chełma w lubelskim... Sprzedawać się nie opłaca bo w ogłoszeniach to te jawki na chodzie z rejestracją lecą poniżej 800zł... Czyli za moją wezmę ze 200-300 na tych ziemiach  <crybaby> I teraz małe sprostowanie... To jest Jawa 350 638-0 (chromowane napisy Jawa i 350 na blachach) z tą osłoną boczną obok silnika (ta rura chyba Gnole to nazywają) zapewne też wykupię nowe świece i zastanawiam się nad zapłonem elektronicznym od Vape albo Pireli (chyba ¼le napisałem) I co jeszcze mam zmienić?  Wał to chyba będzie do wymiany ale zobaczy się.

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 30, 2008, 10:22:15 »

Jak na mój gust trzeba zrobić porządny remont. Zazwyczaj jak już się rozbiera silnik to się robi całość, a nie np. wymienia jedno łożysko na wale, bo jak wiadomo drugie niedługo i tak się uszkodzi. Tak samo jest ze szlifowaniem jednego cylindra.
Czeka Cię: wymiana tłoków, pierścieni, wału, łożysk, i wszystkiego tego co ma dość którką żywotność.

aRoN

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 30, 2008, 11:32:40 »

Zapewne to całe ułożyskowanie w silniku, skrzyni itp wymienię. Hm, mam możliwość kupienia wału 3kkm po regenerce 120zł i tłoków nowych na 2 szlif z pierścieniami 10 za sztukę... Opyla?

aRoN

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 31, 2008, 16:42:23 »

Sry za double ale mam konkrety co do Jawy... Czeka mnie szlif cylindrów, nowy wał i wszystkie łożyska silnika... Czoło wału jest dobre, kartery też, sprzęgło stan 4-, łañcuch sprzęgła i zdawczy też.... Czyli kupuję nowe tłoki B na 1 szlif, nowy wał (masakra cenowa) i wszystkie łożyska... Jakie polecacie firmy, bo wiem że C3 (wszędzie takie polecają) i nie najdroższe... Bo już mi zaśpiewał koleś za tłoki, cały wał z korbowodami i łożyska środkowe 300zł... Chyba będę szukać dalej... A i jaki jeszcze akumulator, świece i czy cewki są dobre po 17 latach nieużytku  <punk>

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 31, 2008, 18:39:39 »

C3 to luz łożyska, a nie jego marka. Generalnie unikać łożysk CX. Poleciłbym szwedzkie SKF, niemieckie FAG ewentualnie japoñskie KOYO czy nawet polskie F£T. Byle nie CX.

A czy nie taniej byłoby oddać wał do regeneracji?

http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,3081.0

W tym temacie Bakczysaraj pisze, że u Ruszczyka regeneracja + szlif + tłoki + łożyska boczne wału wychodzi 634 zł.

aRoN

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 31, 2008, 20:34:03 »

Wiem że C3 to luz... Bez obrazy ale nie zwariowałem... Ja za 300zł mogę mieć wał po regenerce + nowe tłoki z pierścionkami i łożyska all do wału...

A co do mojego to ojciec go "przepołowił" czyli oddzielił te "kręgi" od czopów... I czop środkowy został przy chyba lewej części wału... Do tego jak przekładany był ten wał to trochę go "poobijaliśmy" i ma delikatne nierówności... Więc raczej się nie nada... A za szlif w normalnym zakładzie ile dam? 50zł nawet mniej... To zejdzie 350zł i mam to samo co u ruszczyka  <scared>