Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 07:51:32
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zabezpieczenie motocykla na ok 20 lat jak to zrobić?  (Przeczytany 4138 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Limbo

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Zabezpieczenie motocykla na ok 20 lat jak to zrobić?
« dnia: Maja 01, 2021, 21:22:06 »

Hej, nie wiem czy to właściwy dział :)
W skrócie, kupiłem jakiś czas temu cz 175 487 w opłakanym stanie.
Moim planem docelowym jest zrobienie z tego motocykla prezentu dla mojej rocznej córki :) brzmi to dość zabawnie... ale ja widzę w tym wiele plusów. W garażu mam motocykle z obecnej epoki i to raczej te z "lepszych" nie planuje jeździć CZtą.
Do rzeczy.. zrobiłem pełny remont silnika, wymieniłem wszystko oprócz karterów, dekli i wałków skrzyni (wyglądały lux) Zrobiłem tez  remont przedniego zawieszenia (łożyska główki ramy, uszczezlanicze lag, nowy olej) wymieniłem wszystkie elementy aparatu zapłonowego na nowe. Na nic nie oszczędzałem forsy bo plan jest inny niż "tradycyjny" :)  W tej chwili pozostało mi już tylko odnowienie elementów blacharskich, plastiki, girpy, kierunki (wygląd) zrobię to w wolnej chwili. Korzystając z pomocy i wiedzy kilku forumowiczów (głownie odnośnie ustawień gaźnika) doprowadziłem do tego, że CZ pali od muśnięcia, chodzi na bardzo wolnych obrotach i pracuje wręcz wzorowo. Jestem zadowolony. Mój plan jest taki, że jak zakończę mój projekt to motocykl odstawiam na ok 20 lat. Córka gdy dorośnie zdecyduje czy go sprzeda i kupi sobie np samochód, czy inny motor (myślę, że za 20 lat, tak odrestaurowany sprzęt będzie wart dużo więcej).
I teraz jak go zabezpieczyć? silnik czymś zalać? cały motor w jakiś worek foliowy? nie mam pomysłu... w sumie też nic ciekawego nie znalazłem w sieci... dajcie znać co przychodzi wam do głowy. Pozdrawiam i dziękuje!

Bison

• Jawer Weteran
Odp: Zabezpieczenie motocykla na ok 20 lat jak to zrobić?
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 01, 2021, 21:33:20 »

Kasę dla córki oszczędzaj, sztabki złota jakieś kup albo nieruchomość w dobrym miejscu, zadbaj o jej dobre wychowanie i wykształcenie a nie kombinuj jak dla niej przechować kawał czeskiego złomu  ;) 
« Ostatnia zmiana: Maja 01, 2021, 21:36:39 wysłana przez Bison »
Jawa 350 OHC - 2025
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 01, 2021, 21:44:19 »

Najważniejsze żeby stało w suchym pomieszczeniu.

Rozsądnie będzie przynajmiej raz w roku uruchomić motor i zrobić nim jakieś kilkadziesiąt kilometrów.

W silnikach dwusuwowych jest to ważne, bo łożyskowanie wału korbowego jest wrażliwe na korozję. Gładź cylindra też, bo nie ma zaworów i przez wydech lub układ ssący może się dostawać wilgoć.

Dodatkowo jeśli motor pojeździ to olej w skrzyni biegów i amortyzatorach się przemiesza i rozbryzga po wszystkich elementach.

Simeringom i innym uszczelniaczom też wyjdzie na zdrowie jeśli co jakiś czas się poruszają i przesmarują świeżym olejem.

Miałem kilka motocykli które stały nieodpalane kilkanaście lat i przeważnie po kilku dniach jazdy pojawiały się wycieki, albo łożyska dostawały dużych luzów i poprostu szlag je trafiał.

A motory z tych samych lat, które poprostu jeździł wytrzymywały o wiele więcej.

Zalej do pełna zbiornik paliwa.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Limbo

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 01, 2021, 21:48:14 »

tak czułem, że odbiór będzie w tym stylu. Nie chce tu opisywać zbytnio siebie ale motocykle to moja pasja od lat. W garazu mam sprzętu za worek złota. Ponieważ lubię zajmować się naprawami- odnowieniem... to potraktowałem jako ciekawy.. i raczej mało spotykany pomysł na prezent :) wolny czas zamiast spędzić przed TV spędzam w garażu :)  obecnie córka ma chodziki i autka do nauki w cenie zblizonej do tej cezety. Pieniadzę na jej studia i inne potrzeby na koncie już mam. To ma być prezent, zabawa, sam nie wiem jak to nazwać. Dajcie znać jak to zabezpieczyć na te lata a nie szukacie problemu :)

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 01, 2021, 21:50:59 »

Tak jak Muczos prawi, z tej perełki, po 20 latach postoju, zrobi się szmelc do ponownego remontu.    A córeczka stwierdzi: tego starego to chyba pogięło, ale mi kur... spadek zostawił, rarytas kolekcjonerski CZ 487  ;D  Skończ składać motór i się nim ciesz sam. Skąd wiesz czym się będzie pasjonować córka jak dorośnie ?
« Ostatnia zmiana: Maja 01, 2021, 21:53:00 wysłana przez Bison »
Jawa 350 OHC - 2025
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

Limbo

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 01, 2021, 21:51:21 »

Syriusz słusznie zauważył :) powinienem to zrobić z motocyklem z dawnej epoki ale bardziej uznanym. ja tego jednak nie planowałem. Czta wpadła mi trochę w ręce- praktycznie za darmo. Nie wiedziałem co z nią zrobić..

Limbo

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 01, 2021, 21:53:40 »

to po odpoiwedzi Bisona przychodzi mi do głowy sprzedaż

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 01, 2021, 21:57:56 »

Skończ odbudowę motocykla i się nim zwyczajnie ciesz. Z tego co napisałeś, to raczej kasy projekt wciągnął. Dobrze sprzedać, czyli znaleźć jelenia co sypnie odpowiednim groszem, łatwo nie jest.
Jawa 350 OHC - 2025
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

Limbo

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 01, 2021, 22:04:26 »

ale co mam sie cieszyc? dla mnie to padlina :) mam w garażu 3 inne BMW, gdzie najsłabszy ma 90 km a mocniejszy 175km...Cztą mogę pojechać po fajki.. dla jaj :)

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 01, 2021, 22:07:15 »

Bo to jest właśnie radocha, odpalić starego knedla i jechać nim po fajki  ;D  do tego się świetnie nada.
Jawa 350 OHC - 2025
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

Jacek635

• Młodszy Jawer
  • **
  • jawa 250
    • prototypownia janicki blog
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 01, 2021, 22:56:06 »

Praktyka pokazuje, że najlepiej zachowują się elementy pod warstwą starego smaru. Tak też sie konserwuje elementy w przemyśle lotniczym. Silniki w przemyśle lotniczym konserwuje sie napełniając całość olejem i obracając. Potem wkłada sie do foliowego worka odsysa powietrze i umieszcza w newralgicznych punktach woreczki z silica żelem mającym za zadanie absorbować wilgoć. Tak radze zrobić w tym przypadku.
prototypownia-janicki.blogspot.com

Jawa353, MZ250, Junak,
WSK125 B3,64,Z2,2xGil,M06L,Pak,
WSK175 M21,S1,S2,
Romet760,50T1 Pegaz710,
IŻ Jupiter, SHL M11W, M06U, WFM,
Harley Davidson Road king, Sportster Ironhead,
Zaporożec, Tarpan, Wartburg, BMW E24
i inne

mirageg3

• Jawer
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 01, 2021, 23:11:57 »

ale co mam sie cieszyc? dla mnie to padlina :) mam w garażu 3 inne BMW, gdzie najsłabszy ma 90 km a mocniejszy 175km...Cztą mogę pojechać po fajki.. dla jaj :)

A moim zdaniem wcale źle nie kombinujesz. Za dwadzieścia lat ta cezetka będzie pewnie więcej warta niż te trzy BMK-i. Przypomnijcie sobie ile kosztował 20/30 lat temu Junak M10. Na oryginała nikt nie chciał patrzeć  tylko wszyscy przerabiali.

michal_kubek

• Świeżak
  • *
  • CZ 175 450 1962r., Jawa 350 TS 638 1990r.
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 01, 2021, 23:34:02 »

A ja tam dla swoich córek zrobiłem kilka win w roku którym się rodziły i planuje dać na 18-stke ;p

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 01, 2021, 23:44:49 »

A moim zdaniem wcale źle nie kombinujesz. Za dwadzieścia lat ta cezetka będzie pewnie więcej warta niż te trzy BMK-i. Przypomnijcie sobie ile kosztował 20/30 lat temu Junak M10. Na oryginała nikt nie chciał patrzeć  tylko wszyscy przerabiali.
CZ 487 nigdy nie będzie tak kultowym motocyklem jak przywołany tu Junak M10, moim skromnym zdaniem porównanie zupełnie nie trafione. Pewne modele motocykli, produkowane masowo, przez wiele lat, zwyczajnie są pospolite. Widać to nawet na przykładzie cen i dostępności rynkowej wśród knedli . Co kolega chce zrobić ze swoją Czesią i jaki ją los czeka, to oczywiście jego sprawa, chciał opinii innych, to ją dostał.
Jawa 350 OHC - 2025
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

grześ350

• Jawer
  • jawa 638-1 639 640 Tramp 640 Sport
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 02, 2021, 01:20:57 »

wykop dołek a taki nie mały  ;) wycementuj go  :P wsadź ten motor  :)  i od znajomych plus swoje pojazdy , bierz olej przepalony i zalewaj ten dołek  :D tam nic nie zardzewieje  ;D

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 02, 2021, 06:46:34 »

Powinno wystarczyc zabezpieczenie takie jak na postoj zimowy:
http://www.jawacz.pl/index.php?topic=22577.msg198429#msg198429
Oczywiscie warto takie zabezpieczenie odnowic  co kilka lat, najlepiej po przejechaniu kilkudziesieciu kilometrow.
I sluchaj Bizona. Ktos, kto dziecko wychowal i doprowadzil do doroslosci wie z wlasnego doswiadczenia o co w tym chodzi. I ze sa rzeczy duzo wazniejsze niz stary motor.
Od siebie dodam, aby ogarnac stan prawny cezetki i kontynuowac rejestracje przez lata postoju. Za 20 lat zarejestrowanie dwusuwa moze juz nie byc mozliwe ze wzgledow “ekologicznych”.

Ez57

• Jawer
  • Jawa 350 TS 638.1
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 02, 2021, 08:24:13 »

Tu masz z książki Jeżdżę motocyklem WSK H. Załęskiego jak przygotować motocykl dwusuwowy do długiego postoju.

Jacek635

• Młodszy Jawer
  • **
  • jawa 250
    • prototypownia janicki blog
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 02, 2021, 09:44:02 »

Nikt nie będzie tego rejestrował bo to zabytek muzealny. Nikt nie będzie tego "przepalał" bo to tylko szkodzi. Mądrzy ludzie swój kapitał gromadzą w postaci innej niż gotówka, która cały czas traci wartość.
prototypownia-janicki.blogspot.com

Jawa353, MZ250, Junak,
WSK125 B3,64,Z2,2xGil,M06L,Pak,
WSK175 M21,S1,S2,
Romet760,50T1 Pegaz710,
IŻ Jupiter, SHL M11W, M06U, WFM,
Harley Davidson Road king, Sportster Ironhead,
Zaporożec, Tarpan, Wartburg, BMW E24
i inne

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 02, 2021, 10:22:52 »

Nie wiem co się dzieje na tym forum. Człowiek pyta jak zakonserwować knedla na dłuższy postój a tu mu rady wychowawcze sypią...

Rozumiem jeszcze kogoś kto napisał jednego posta, ale stary "wyjadacz" żeby na forum poświęconym motocyklom Jawa i Čezet pisał "kawał czeskiego złomu"???
"Čezeta nigdy nie będzie kultowym motocyklem"?

Nosz kurr... Fora się z popularnym serwisem społecznościowym poyebały czy co?

Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Limbo

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 02, 2021, 10:25:58 »

Rozztocz, dziękuję :)Rozumiem, że kogoś może zastanawiać "co on odpier@#?" i pewnie dlatego takie pytania.Myślę też, że wbrew opiniom, CZ za te 20 lat będzie coś warte. Już dziś, ciężko mi kupić błotnik.Zapoznam się z instrukcjami z książki i powinienem dać rade :) dziękuję

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 02, 2021, 10:33:13 »

Rozztocz, dziękuję :)Rozumiem, że kogoś może zastanawiać "co on odpier@#?" i pewnie dlatego takie pytania.Myślę też, że wbrew opiniom, CZ za te 20 lat będzie coś warte. Już dziś, ciężko mi kupić błotnik.Zapoznam się z instrukcjami z książki i powinienem dać rade :) dziękuję

Na pewno na wartości nie straci. Ale czy tylko pryzmat $$$ jest najważniejszy?

Moim zdaniem pomysł fajny. Aczkolwiek trzeba do niego dobrze podejść. Skoro masz kilka motocykli to na pewno wiesz jak je przechowywać po sezonie. Čezetkę postaw gdzieś, skąd raz na jakiś czas ją wyciągniesz i pojedziesz choćby po w/w fajki... A może jak córka troche podrośnie na małą przejażdżkę? Mojego syna tak zarażam odkąd pamiętam, córcia też jeździ. I to moim zdaniem też ważne. Bo jak wyciągniesz po 20latach Moto z garażu to może popatrzeć na niego z politowaniem. A jeśli będzie się kojarzyć z jakimiś wspomnieniami z dzieciństwa?

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 02, 2021, 10:56:24 »

Pierwsze i najważniejsze do takiego przechowania to suchy garaż i jakiś fajny pokrowiec w którym motor będzie oddychał a nie się kisił jak kapusta. Silniki w tych sprzętach strasznie nie lubią długich przestojów szczególnie łożyska wału korbowego od samego stania mogą skorodowac ponieważ nie są one non stop w kompieli olejowej dobrze jest więc zalać przez dolot olej do skrzyn korbowych  na długi postój tłoki najlepiej ustawić w pozycji takiej aby kanały wydechowe obydwu cylindrow były zasłonięte przez tłoki i na koniec jak już ustawimy se te tłoki to wypadało by przez otwór w świecach też nalać oliwy . I wybacz co poniektórym zbędne umoralniania nie wspominajac o wpisie w stylu czeski złom  ;)
    Status GG

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 02, 2021, 11:09:29 »

Nie wiem co się dzieje na tym forum. Człowiek pyta jak zakonserwować knedla na dłuższy postój a tu mu rady wychowawcze sypią...

Rozumiem jeszcze kogoś kto napisał jednego posta, ale stary "wyjadacz" żeby na forum poświęconym motocyklom Jawa i Čezet pisał "kawał czeskiego złomu" ???
"Čezeta nigdy nie będzie kultowym motocyklem"?

Nosz kurr... Fora się z popularnym serwisem społecznościowym poyebały czy co?
Nie rady wychowawcze tylko własny punkt widzenia na pomysł o przechowaniu CZ 487 dla rocznej córeczki. ,, kawał czeskiego złomu " w kontekście, jak może być motocykl postrzegany przez córeczkę za 20 lat i wreszcie ,, cezeta nigdy nie będzie kultowym motocyklem " - ta konkretnie CZ 487 w porównaniu do Junaka M10. Oczywiście fora też mi się nie poyebały z popularnym serwisem społecznościowym. Troszkę mnie Marcinie chyba znasz, skoro określasz mianem starego wyjadacza, może faktycznie moje poglądy są kontrowersyjne w pewnych sprawach ale proszę, czytaj moje wypociny w całości i nie wyrywaj półsłówek z szerszego kontekstu.
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2021, 11:11:25 wysłana przez Bison »
Jawa 350 OHC - 2025
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 02, 2021, 11:58:01 »

Arturze ja Ciebie znam, ktoś nowy na forum - niekoniecznie. I ja właśnie czytam "Twoje wypociny" w całości. Wybacz ale to od człowieka zależy jak jego dziecko będzie postrzegało motocykl a nie od tego motocykla. Jesli przychodząc do garażu zapyta: "Tato co to za motor"? Usłyszy "to taka czeska kupa złomu" to tak będzie go postrzegać.
Co za 20lat będzie trudno przewidzieć, aczkolwiek stwierdzenia tego typu na forum miłośników marki są co najmniej "nie na miejscu"

Jeśli nie wiesz co komuś podpowiedzieć w formie tego jak napisał na przykład Muczos czy Asbescik to po prostu nie pisz. Twój własny punkt widzenia nie musi być "czyimś"

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 02, 2021, 13:11:53 »

Spoko, aluzju poniał. Ale nie taki był cel moich wypowiedzi, jak zostały odebrane.
Jawa 350 OHC - 2025
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Yamaha FZ6 Fazer - 2007