Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 18:57:33
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zmiana średnicy przeciwwag, modyfikacja wału w 638.  (Przeczytany 2728 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

albiNOS

• Jawer
  • Kia Sorento, , Audi A4, Swift Coastline, Romet M1
Zmiana średnicy przeciwwag, modyfikacja wału w 638.
« dnia: Stycznia 31, 2021, 16:27:19 »

Jakiś czas temu znalazłem na Youtube takowy oto film:
https://youtu.be/WAkQdmpcZ2w
Bardzo ciekawi mnie ta przeróbka, czy ktoś coś wie na temat takiej modyfikacji? Ps, nie mam zamiaru niczego przerabiać, czysta ciekawość.
Ps, w ramach edycji dodaję dla tych którym umkneło, bardzo ciekawy materiał o wyścigach i modyfikacjach motocykli w Polsce w latach 60
https://youtu.be/LFZDW9qYeXs
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2021, 16:39:14 wysłana przez albiNOS »

wikingc1

• Młodszy Jawer
  • **
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Odp: Zmiana średnicy przeciwwag, modyfikacja wału w 638.
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 31, 2021, 17:53:20 »

Zmien w temacie bo to silnik żeliwny z tego co widzę. A taka przeróbka ma na celu szybsze wkręcanie się na obroty, ale czy to coś daje praktycznego podczas jazdy to nie wiem, raczej do sportowego stylu jazdy. Przy mniejszym wale można też pomniejszyć "szkodliwą pojemność skrzyni korbowej" co poprawi trochę pracę silnika. Kiedyś walka o 1KM była wyczynem a teraz to przerost formy  nad treścią (oczywiście moim zdaniem).

suchy

• forumowicz
  • Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?Tak,jeżdżę motorem.
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 31, 2021, 17:55:50 »

Jakiś czas temu znalazłem na Youtube takowy oto film:
https://youtu.be/WAkQdmpcZ2w
Bardzo ciekawi mnie ta przeróbka, czy ktoś coś wie na temat takiej modyfikacji? Ps, nie mam zamiaru niczego przerabiać, czysta ciekawość.
Tak, autor tego filmu.

Ps, w ramach edycji dodaję dla tych którym umkneło, bardzo ciekawy materiał o wyścigach i modyfikacjach motocykli w Polsce w latach 60 https://youtu.be/LFZDW9qYeXs

Był tydzień temu tu; http://www.jawacz.pl/index.php?topic=1302.msg385502#msg385502
Mniej teorii więcej praktyki.
CZ 350 472.5 83'  Garwolin  tel.602 792 446

albiNOS

• Jawer
  • Kia Sorento, , Audi A4, Swift Coastline, Romet M1
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 31, 2021, 21:24:08 »

Zmien w temacie bo to silnik żeliwny z tego co widzę. A taka przeróbka ma na celu szybsze wkręcanie się na obroty, ale czy to coś daje praktycznego podczas jazdy to nie wiem, raczej do sportowego stylu jazdy. Przy mniejszym wale można też pomniejszyć "szkodliwą pojemność skrzyni korbowej" co poprawi trochę pracę silnika. Kiedyś walka o 1KM była wyczynem a teraz to przerost formy  nad treścią (oczywiście moim zdaniem).
A no tak, masz rację, aczkolwiek z fizyczneho punktu widzenia o efekt chodzi. No ciekawi mnie to bardzo, bo zmniejszając wał, zmniejszamy moment bezwładności, tam na innym filnie widzialem, że komorę wstepną wypełnia się wkładką aluminiowa. Wydaje mi się, że jednak taka przeróbka mocno może zmienić charakterystykę pracy silnika, łatwiej się bedzie wkrecala na obroty ale i łatwiej bedzie z nich schodziła, to może pogorszyć elastyczność, pracę na nizszych obrotach.
Ja pamiętam jak w swojej jawie tylko dwie rzeczy zmodyfikowałem, skróciłem tłoki o 2 mm i dałem iglicę w gaźniko o jedno zabezpieczenie wyżej. Miała przenatycjmiastową reakcję na gaz, wręcz wiedziała sama, że już gazu chcę dodać... no ale to jednak z tematem nie związane.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 31, 2021, 22:39:09 »

Moim zdaniem problem tkwi w skrzyni biegów. W Jawach przeciwwagi pełnią rolę koła zamachowego. Mając do dyspozycji jedynie 4 biegi po odchudzeniu wału w pewnych sytuacjach wałowi korbowemu może brakować momentu bezwładności żeby się swobodnie rozpędzać.

Trzeba pamiętać że te motocykle nie były budowane jedynie dla nas, czyli ludzi których interesuje budowa motoru i technika jazdy, ale dla przeciętnych ludzi którzy potrzebowali środka transportu i niekoniecznie są dobrymi kierowcami.

Silnik 638/639/640 to już jest max co fabryka mogła osiagnąć bez poważnej modernizacji i zmiany skrzyni na 5 lub 6-biegową.

Ale myślę że taka przeróbka połączona z kilkoma innymi mogłaby być fajną maszynką do zabawy dla ogarniętego jeźdźca.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2021, 23:48:32 wysłana przez muczos »
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."