Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 18:02:00
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Kopę lat minęło  (Przeczytany 2757 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tokarz

• Gość
Kopę lat minęło
« dnia: Lipca 20, 2008, 19:18:04 »

Witam,

nie zaglądałem na forum od dość dawna, ale widzę, że wciąż prężnie się rozwija - gratulacje.

Z łezką w oku wspominam czasy, gdy dłubałem przy swojej Jawie. Dzisiaj napisałem maila do kupca, dowiem się czy wciąż nią je¼dzi. Btw - kilka razy mijałem mój dawny motocykl na ulicy i prezentuje się wciąż znakomicie.

Może kiedyś kupię jeszcze Jawę, żeby ją solidnie wyremontować. Tymczasem częściej będę zaglądał na forum.

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
  • Jawy, Cezety i Cafe Racery - To lubię! :)
Odp: Kopę lat minęło
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 20, 2008, 21:38:45 »

Jak widzisz trochę młodych jawerów jest na forum np ja ;) Kupuj jawę bo przecież warto :) Pozdrawiam :)

connect

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 20, 2008, 21:41:09 »

szajbus ma rację :P miałeś już jawe to dlaczego nie miał byś kupić sobie następnej i cieszyć się z jazdy:D

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 20, 2008, 23:39:03 »

Właściwie jak będę miał garaż i trochę czasu to pewnie kupię - lubię trochę pogrzebać. A przy Japoñczykach nawet nie ma po co... bo i co tam mogłoby się zepsuć ?
Obecnie nic nie kupię, bo kuruję się po wypadku. Mój motocykl jest rozbity, raczej nic z niego już nie będzie. Szkoda, bo udana maszyna była, w sumie niezawodna, silna. Klasa motocykl.

Na forum ciągle te same tematy - "nie chce palić", itp. ;) To lubię w Jawach.

lluke

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 20, 2008, 23:59:49 »

Co miałeś za maszynę?? Szybkiego powrotu do zdrowia życzę <cheers>

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 21, 2008, 00:03:21 »

Yamaha FZS600 '99. Design zrobiony na '02.
Dzięki.

lluke

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 21, 2008, 00:07:54 »

Takiego mam do kupienia tylko sianka mi trochę brakuje;/ Fazer to fajny motocykl ale  <offtopic> się robi ;)  Jawa to zabawa ale trzeba mieć do niej cierpliwość sam to z resztą wiesz

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 21, 2008, 00:21:44 »

Bardzo polecam te motocykle. Tylko zwróć uwagę na koszty przeglądów serwisowych. Ja nie miałem pojęcia ile to kosztuje kupując motocykl, a pó¼niej się bardzo zdziwiłem.

Co do Jawy to wymagała dużego nakładu pracy, mniejszego finansowego i zaczęła działać jak należy. Nie psuła mi się. Tylko regulowanie zapłonu było męczące :) Fajne motocykle.

antek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 21, 2008, 08:49:03 »

Witam,tez mnie trochę na forum nie było.W zeszłym roku kupiłem honde ntv , ciężarówka była mocniejsza(wyprzedzałem zgodnie z przepisami i kierowca przy zmianie pasa mnie nie zauważył).Miesiąć odpoczynku i wróciłem do formy.Niedawno udało mi się zakupić(bez wiedzy żony) orginał Jawy Tramp(wstanie wzorowym ,8tys.km .Dużo przyjemności sprawiło mi zrobienie dużego przeglądu i kilka krótkich przejażdzek.Lubie jawy i to juz 4 od 1995 roku.Nie porywają mocą ,ale do spokojnego jeżdzenia wystarczy .Przy okazji co jakiś czas można trochę podłubać i jak są w dobrej kondycji to jeżdzi się bez awarii.Oczywiście polecam zapłon VAPE i teraz mam dozownik oleju ,tarczówke ,fajny wygląd(mało spotykany model-biały kruk)
« Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2008, 09:34:10 wysłana przez antek »

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 21, 2008, 09:48:16 »

U mnie wystaczył Yaris, żeby mnie unieruchomić praktycznie na pół roku. Pó¼niej jeszcze rehabilitacja. Wymusił pierwszeñstwo przy lewoskręcie.
Jawa rzeczywiście bardzo fajna i rzadko spotykana. Nie mogę nigdzie znale¼ć ofert sprzedaży. Z ciekawości zapytam ile kosztuje ten model ?

antek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 22, 2008, 12:02:01 »

zapłaciłem 3 tys.zł,nie była jeżdzona od 2002 roku , pierwsza rejestracja 1999(pierwszy właściciel 67lat).Przegląd polegał na wyczyszczeniu baku,gażnika,przesmarowaniu linek,łożysk kół,nowe oleje,płyn hamulcowy,sprawdzenie ukł hamulcowego,przejrzenie instalacji elektrycznej,opon(orginalne),nowy akumulator VARTA,świece CHAMPION,filtr paliwa,powietrza,wyczyszczenie i umycie.Stała w suchym garażu i jej stan wizualny jest wzorowy(jak nowa),silnik super-8.2 TYS.KM.6lat nieużywana i zapaliła bez problemu(3 kopy na saniu, załączony zapłon 1 kop i zapaliła,).Teraz ma jakie 8800km i jestem z niej zadowolony,nie ma w niej nic niepokojącego.Dobrze się prowadzi , jest wyższa od ts i lżejsza-145kg.

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 22, 2008, 13:33:40 »

Zaraz, zaraz. Albo mnie oczy mylą, albo w nowo produkowanych Jawach 350 (w tym w Trampie) jest silnik 640, czyli prawie taki sam, jeśli nie taki sam, co był w TS 350 ?

Co znaczy zdanie poniżej ? Chciałem zobaczyć cennik 350, ale wyświetla mi sie ten komunikat. A innych klas pojemności normalnie cennik jest dostępny.

Motocykly JAWA 350 nejsou urèeny k prodeji v zemích EU.

No i gdzie w Polsce jest jakiś dealner Jawy (Warszawa lub okolice), żeby np. obejrzeć i zamówić jazdę próbną.
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2008, 13:37:35 wysłana przez tokarz »

antek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 22, 2008, 14:09:29 »

Do 2002 roku były silniki dwusuwy  takie jak w ts (drobne zmiany) ,póżniej normy UE spalin wykluczyły poczciwe dwu (przestarzałe) na czterosuwy-125cm,250cm,650cm. W Polsce ciężką jest kupić nową jawe .W czechach widziałem bardzo ładne Jawy 650 ,ale ceną dorównywały japoñskim maszyną. W kilku sklepach w naszym kraju były do kupienia trampy ,style ,choper, sport.Ale sprzedaż była słaba i czasami czekały kilka lat za nowym nabywczą .W Warszawie jakiś pośrednik miał na sprzedaż w 2004 roku nieużywaną jawe 350 style (rok 1995 stała w  magazynie), ale legalnie nie można było jej zarejestrować.Problem z homologacją
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2008, 14:58:51 wysłana przez antek »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 22, 2008, 18:47:27 »

ależ proszę oto motocykle Jawa do kupienia, 650 wcale nie jest aż taka droga, a biorą pod uwagę stylistykę a`la motoguzzi i sprawdzony silnik rotaxa znany z bmw to warto ja kupić...
http://mienki1987.blogspot.com/