Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 15:50:52
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: pasazer  (Przeczytany 2476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KracK

• Gość
pasazer
« dnia: Lipca 15, 2008, 22:55:01 »

może i głupi temat ale co mi tam  :]
tak sobie siadłem dzisiaj na miejscu pasażera na mojej ts... i czegoś mi tam brakowało... czego ma się trzymać pasażer?
owszem jak wiozę dziewczynę (co się fuuul rzadko zdarza) to jak najbardziej mnie, i im ładniejsza tym mocniej  ;)
ale jak wiozę kumpla...? nie wiem jak wy ale ja odczuwam lekki dyskomfort jak mnie koleś obejmuje  :-/
gmola pod siedzeniem zarąbiście niewygodnie (chyba ze masz łapy jak pawian)
czyżby Czesi o czymś zapomnieli????!!!!

gringo

• Gość
Odp: pasazer
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 15, 2008, 22:57:45 »

nie nie zapomnieli, nie masz uchwytów, powinny byc pod siedzeniem pod pasarzerem dwa poziome metalowe uchwyty.

connect

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 15, 2008, 23:11:54 »

gringo chodzi ci o gmole?? pasażer trzymając się ich po trasie około 7km odczówa ból pleców (mówie na swoim przykładzie dlatego szukam jakiegoś patentu na rączke nad zadupkiem)

lluke

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 15, 2008, 23:15:11 »

Dyskomfort to inna sprawa ale pasażer obejmujący kierowce lub trzymający się baku lepiej wchodzi w zakręty bo ma mniejsze możliwości odchylenia się w przeciwną stronę :)  Jazda z pasażerem to nie łatwa sprawa i tak naprawdę pasażer też musi mieć jakieś pojęcie o je¼dzie i musi współistnieć w je¼dzie a wtedy naprawdę można pokonywać spore trasy. Niestety jeden z motocyklistów z mojego miasta zginął bo pasażer nie złożył się w zakręt :'(

KracK

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 15, 2008, 23:22:07 »

a może tego paska co idzie przez środek siedzenia?? u mnie gdzieś się poniewiera w garażu... jest dość solidny...
tylko znów mi ktoś będzie łapy pod tyłkiem trzymał... ehh beznadzieja  <blink>

moja mama sie pochyla w drugą stronę jak ją kiedyś po podwórku przewiozłem  <no> i wjechałem w krzaki więcej ze mną na motor nie wsiądzie

ja zawsze powtarzam: pochylaj się ze mną! a jak nie wiesz jak... to się przytul dziewczyno  :>

henryk_o

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 16, 2008, 11:25:29 »

U mnie pasażer trzyma się "pseudo oparcia" które sam wyrze¼biłem z płaskowników i przedniego gmola.

Tu zdjęcie:
http://s4.zapodaj.net/4920395.jpg.html

Jak chcecie to mogę zrobić więcej zdjęć i opisać jak zrobiłem to  trzymaczko-oparcie

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 16, 2008, 12:33:51 »

Tak jak napisał Luke, trzymanie się kierowcy to najpewniejszy sposób na okazyjnego plecaka. Nawet gdy mu przyjdzie do głowy poprawić usadowienie na kanapie albo co gorsza zobaczy znajomka i zechce mu pomachać (jak mój znajomy to zrobił) a ty akurat składasz się do zakrętu będziesz poinformowany o ruchach jego rąk. A że jedzie z tobą facet...... chyba każdy zrozumie że własna dupa i życie ważniejsze od tego co ktoś pomyśli bo kolega cię trzymał..... Albo zaporoponuj mu oparcie się o bak......

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 16, 2008, 12:52:33 »

Luke : 100% racji . Napisalbym dokladnie to samo  :)

alan666888

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 16, 2008, 18:08:13 »

Jak oglądałem program Motocyklicznie na TVN Turbo to instruktor powiedział że pasażer ma siedzieć sztywno, nie przechylać się w żadna stronę tak jak kierowca bo to utrudnia wyjście z zakrętu itp.

lluke

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 16, 2008, 19:03:15 »

Jeśli chodzi o rączki z tyłu to też nie jest to super sposób bo przy mocniejszych motocyklach wiadomo ma się większy apetyt na przyśpieszenie i nagłe dodanie gazu może zrzucić pasażera.  Jak ma być naprawdę stabilnie to jedna ręka na rączkę druga na bak. Ostatnio miałem okazje je¼dzić z koleżanką która podświadomie w trakcie ostrego przyśpieszania ręce na bak normalnie trzymała się mnie poprostu super mi się z nią je¼dziło - czułem pasażera

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 16, 2008, 19:34:01 »

Jak oglądałem program Motocyklicznie na TVN Turbo to instruktor powiedział że pasażer ma siedzieć sztywno, nie przechylać się w żadna stronę tak jak kierowca bo to utrudnia wyjście z zakrętu itp.

tak tvn turbo i ich instruktorzy, ciekawe  czy ten instruktor je¼dził kiedyś motocyklem i czy je¼dził z pasażerem,  jak pasażer kładzie sie z Toba łatwiej wchodzi sie w zakręty, jak siedzi sztywniej jedzie sie tez lekko sztywno,ale jak plecaczek wychyla sie w przeciwnym kierunku to jest masakra bo mimo ze ty sie kładziesz to motocykl nadal wali na wprost.... a co do trzymania najlepiej jak będzie sie trzyma kierowcy, co do trzymania z rekami do tylu to słyszałem że jest to niebezpieczne dla pasażera bo w razie gleby może połamać sobie ręce...
http://mienki1987.blogspot.com/

alan666888

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 16, 2008, 20:07:55 »

¦ciągam odcinek żeby jeszcze raz zobaczyć i usłyszeć co mówi instruktor bo może ¼le zapamiętałem. Jak obczaję to napisze.

alan666888

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 16, 2008, 20:56:12 »

Po obejrzeniu zanotowałem że :

Pasażer nie powinien sie podpierać
Nie może odchylać się w żadną stronę względem kierowcy
Powinien mieć ten sam kąt pochylenia tułowia co kierowca, taki sam jak motocykl