Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 20:59:16
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: dalej tak jak bylo;/POMOCY  (Przeczytany 8322 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hafus

• Gość
dalej tak jak bylo;/POMOCY
« dnia: Czerwca 28, 2008, 09:00:18 »

Siema ...wlasnie zlozylem swoja ts i gdy ja odpalilem cto chodzi tak samo jak przed remontem....dalej niechce sie zbierac...niechodzi na wolnych obrotach tylko po kilku sek gasnie a jak z wolnych daje gaz to sie wogole niezbiera ,,,,to niemoze ciagnoc lewego powietrza bo zlozylem silnik dokladnie i jest tak uszczelniony ze szok .....dla pewnosci dwa razy uszczelnilem gdy za pierwszysm razem bylo tak samo postanowilem jeszcze raz rozebrac i zaradzic temu ....teraz jjuz sam niewiem co sie dzieje bo nawet niepali na kopa ....jak juz chce sie przejecgac to na popych a pozniej to na wysokich obrotach musze trzymac bo jak nie to zgasnie a jawa troche wazy wiec niechce mi sie jej pchac <crybaby> BLAGAM POMOZCIE

Agent 634-7

• Jawa 350 634-7 1985 r.
  • Starszy Jawer
  • Jawa 350 634-7-13
Odp: dalej tak jak bylo;/POMOCY
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 28, 2008, 09:04:57 »

A kolego remont tzn napisz może co wymieniałeś, bo to jest pojęcie względne bo mogłeś wymieniać tylko pierścienie i tłoki ( podaje tylko przykład ).
Może masz za pó¼ny zapłon, coś z ga¼nikiem albo nieszczelne czoło wału.
Nie wiem nie miałem do czynienia nigdy z silnikiem od TS.
Jawa 350 634-7-13
Jawa 350 638-5 (w trakcie odbudowy )

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 28, 2008, 09:14:57 »

Kolego silnik po remoncie należy wyregulować - nic nie działa tak że przykręcisz ga¼nik i stojan z platynkami i chodzi jak strzała. Zresztą pewnie przy składaniu smarowałeś np. tłoki olejem i teraz ten olej zalega w skrzyni korbowej - musi go przepalić. Jak "dobrze" uszczelniłeś to pewnie Ci "wycisnęło" sylikon do środka silnika i teraz przy każdym odpalaniu bedzie go odrywało i jak to w życiu będzie on robił spinkę na świecy (obejżyj świece czy jest dobra iskra) bo może ci na jeden gar chodzi. Z drugiej strony jak wyglada filtr powietrza??
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 28, 2008, 10:53:32 »

przedewszystkim po tym remoncie wez ja troche przepal na tych nieco wyzszych obrotach tak zeby caly silnik w miare sie zagrzal a nastepnie wez sie za regulacje zaplonu , platynek . gaznika , sprawdzenie swiec , podlaczenie altka i calego silnika do instalacjii elektrycznej (bo pewnie go odlaczales)

lluke

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 28, 2008, 12:14:10 »

Tak jak wszyscy piszą - regulacja regulacja i jeszcze raz regulacja. Nie wiem jak gruntowny remont robiłeś ale niektórzy po kompletnym remoncie żeby odpalić musieli holować moto za ciągnikiem czy samochodem <yes> Jak wiadomo wszystko musi się ułożyć. Ustaw ze spokojem zapłon na naszym forum jest artykuł dot. ustawiania zapłonu. Wyreguluj ga¼nik i będzie si! I nam się tu nie załamuj :P

hafus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 28, 2008, 16:58:21 »

Dzieki panowie za takie wsparcie i wogole ale moja jawka jest naprawde upierdliwa ...Robiac ten remont wymienilem lozyska w silniku na korbach pierscienie simeringi no i chcialem tez klocka wymienic ale jak sie okazalo moj jest nadwymiarowy i tak mial luzy ..wiec zlozylem na uszczelkach i porzadnie na silikonie ,nawet klocek porzadnie siedzi i wszystko bylo fajnie do momentu odpalenia ...{aha kable odrazu podlaczylem  gdy tylko silnik mialem na ramie } .... <sadwalk> <sadwalk> :[ :'(Na kopa wogole niechce zapalic a gdy nawet zalapie to sobie tak pyrka a pozniej gasnie...nawet gdy chce go podczymac ,dodac mu gazu to wogole niereaguje ...wrecz przeciwnie gasnie;/.......po tym wszystkim chwycilem nerwa i wziolem go na popych z kolega {tez ma czeskiego sprzeta...ale igle ...sam mu robilem :PCZ175} przejechalem sie i stwierdzilem ze jest gorzej niz bylo poodczas jazdy bo cos przerywalo i poprostu szok....gdy juz zagrzalem jak tylko moglem to chodzil sobie na jeden cylinder ze 2min a  pozniej zgasl i tyle go bylo slychac..wjechalem do garazu i do dzis nierazgladalem.....................i z tym zaplonem ustawialem 100000000reazy przed remontem co prawda macie racje ze sie musi ulozyuc i wogole no i teraz powinienem jeszczeraz ustawic po no ale juz niemialem sily.....no i na dodatek moj gazniczek jest tak wypasiony ze wogole nieidzie ustawic wolnych obrotow poniewaz albo sa zawysokie obroty albo gasnie i podczas tego gasniecia nawet dodawanie gazu mu niepomaga .....troche sie rozpisalem  :> no ale to dla mojej tS:Dheh POMOZCIE

hafus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 28, 2008, 17:09:11 »

aha moj tato mial dawniej nowiutka cz350 i troche sie zna na mechanice ,,,jest mechanikiem ....mowi ze iskra jest bardzo dobra i sam mi ten zaplon ustawial ,,,,, a filtk wyglada wywiutko ....{suchy}a z tymi garami to tak jest ze na zimnym chodzi na dwa a gdy jade znaczy dodaje gazu na 1 to tak jakby n a jednym chodzil a po chwili jakby sie turbina wlanczala i mega dospieszenie;d ....ale tak na serio to ten zaplon ustawialem 1000 raz y oczywiscie tak  jak jest na forum...i dalej to samo ...no a z tym garem to moze ustawoe jeszcze raz ale niespodziewam sie niczego rewelacyjneggo...;/

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 28, 2008, 19:28:43 »

Kolego to Ty masz ga¼nik brudny skoro albo chodzi na podwyższonych albo gaśnie. Tak to go nie odpalisz z kopa skoro twoja żeby chodzić musi mieć ze 3 tysiące obrotów a jak jeszcze na ssaniu zapalasz to nic dziwnego że ją zalewa (przy takich "wolnych") do tego jeszcze Ci na jeden gar chodzi. Moja zapali na jeden gar ale teraz jak już zjeżdżona trochu jest ale zaraz po remoncie to nie ma szans. Tak czytam to Ty układu tłok-cylinder nie ruszałeś?? Bo jak tego nie zrobiłeś to nie ma dziwne.
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

hafus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 28, 2008, 20:57:16 »

no tlokow niewymienialem .,..zalozylem tak jak byly ,,,prawy i lewy .... a cylindry byly wyrobione to zrobilem takiego myka ze zalozylem pierscienbie z 1 szlifa ...oczywiscie musialem pod pilowac pilniczkiem ....ale zalozylem porzadnie ...tak jak ma byc .,....a z tymi tlokami  to moze przez to niechodzic ?? ale co to ma do tego ze tloki stare ?? wyczyscilem je ladnie i mysle ze powino byc ...

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 28, 2008, 21:02:35 »

no tlokow niewymienialem .,..zalozylem tak jak byly ,,,prawy i lewy .... a cylindry byly wyrobione to zrobilem takiego myka ze zalozylem pierscienbie z 1 szlifa ...oczywiscie musialem pod pilowac pilniczkiem ....ale zalozylem porzadnie ...tak jak ma byc .,....a z tymi tlokami  to moze przez to niechodzic ?? ale co to ma do tego ze tloki stare ?? wyczyscilem je ladnie i mysle ze powino byc ...

ręce opadają  :'( a zmierzyłeś luz między tłokiem a cylindrem?? Same pierścienie to przy zjechanych tłokach jak "leczenie syfa pudrem". Ga¼nik ustaw..
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

hafus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 29, 2008, 12:05:20 »

Tloki sa dobre!

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 29, 2008, 12:49:43 »

Tloki sa dobre!

a jak to sprawdziłeś i pomierzyłeś średnice tłoków i cylindra i luz byl odpowiedni czy może przyjrzałeś sie tłokowi stwierdziłeś ładny nie porysowany no najwyżej przetrę go i wyczyszczę z nagaru i heja... nawet nie wiem jak ci tłumaczyć jaka role maja tłoki i jak dużo znaczy ich odpowiedni rozmiar stan itp. bo to jest dla nas zbyt oczywiste...  przynajmniej zalożyłeś je strzałka do kolektora wydechowego???
http://mienki1987.blogspot.com/

hafus

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 29, 2008, 14:16:32 »

no to ba....mierzylem suwmiarka i tloki maja ok 5 mm luzu miedzy tlokiem a tuleja .....to by moglo przez to niepalic ze ma luzy ?

hafus

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 29, 2008, 14:23:04 »

kurde sorki nie  5 mm ;D heh ok 2 do 2 mm max ...

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 29, 2008, 16:22:10 »

no skoro twoje mają ok 2mm luzu to Ci napiszę że luz nowego jest na 0,06mm
wnioski sam wyciągaj....
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 29, 2008, 17:51:52 »

hafus rozbrajasz mnie  <punk> miedzy tłokiem a tuleja ?o ktora tuleje Ci chodzi o cylinder czy o sworzen ?

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 29, 2008, 19:18:13 »

Tak to czytam i przypomina mi się historia mojej TS :'(. Miał ją też mechanik (czytaj 15 latek) <mur>, niby ga¼nik uszkodzony bo nie chodziła tak samo jak bohaterka tego wątku. Jak się okazało to cylindry z nominału na 3 szlif,czoło wału lu¼ne że samo wylatywało z karterów, o wale nie wspomnę.  Przynajmniej kupiłem ją za śmieszne pieniądze :D
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

hafus

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 29, 2008, 19:48:12 »

SPOKO <thumbup>

hafus

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 29, 2008, 20:12:24 »

no to powiedz mi co mam dokladnie zrobic zeby chodzila ..... <furious>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 29, 2008, 20:40:07 »

konkretnie to na początek szlif, wymiana tłoków, pierścieni, łożysk, simmeringów, czoła potem regulacja zapłonu i ga¼nika...
http://mienki1987.blogspot.com/

j@wa

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 29, 2008, 20:43:09 »

Dokładnie to co napisał Mienki. Tylko porządnie,pomału i dokładnie. A nie spierd.... robotę a potem narzekać jakie te czeskie motocykle to ....
Jawa 638.0 '87r

I coś tam jeszcze.

hafus

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 29, 2008, 21:35:20 »

no to zostala mi tylko wymiana tlokow pierscieni i szlif....   ej a co zjebalem skoro tak piszesz ?? bo sam niewiem ///moze napiszesz??

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 29, 2008, 22:01:43 »

bo jak cos sie robi to od poczatku do konca <hammer>
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

j@wa

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 29, 2008, 22:06:00 »

Kolego nic nie zjebałeś. Po prostu do tego silnika potrzeba trochę wiedzy,a silniki dwusuwowe,wielocilindrowe mają swe tajniki. Ale pytasz się,dowiadujesz,pokazujesz i to jest +.

Sprawd¼ dokładnie czoło wału(ta przegroda pomiendzy przeciw wagami) ,powinno wchodzić ciasno w kartery. Osobiście polecam pełne czoło (około 100zł) które się nie wybija. Tak jak pisałeś szlif,sprawd¼ wał czy niema luzów, porządna regulacja ga¼nika i zapłonu. Po tym niema siły żeby nie chodziła jak książka pisze. No i porządnie,pomalutku,dokładnie poskładać.

Przeszukaj dokładnie forum,są tu zawarte informacje na wagę złota. 

Ps. Jeżeli czegoś nie wiesz, pytaj.
Jawa 638.0 '87r

I coś tam jeszcze.

hafus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 30, 2008, 11:41:32 »

Siema PANOWIE ..Jawa sie odzywa ....NARESZCIE ..:D ustawilem zaplon ,,,,przerwe na przerywaczach ustawilem tak ze ledwo wchodzi 0,3 ....a zaplon tak idealnie na styk ...tylko jak ustawialem pierwsza plytke to bylo wypas ..a gdzu doszedlemd o drugiej to braklo mi regulacji bo sie wogole nieswiecilo ....zrobilem tak ze dokrecilem jedna srobke i pod samym koncem i zaswiecilo ...troszke wrocilem polplytka i dokrecilem obie ...motor pali od kopa ....ALE ,,,zawsze jest jhakies ALE ...niewiem jakie maja byc przerwy na swiecach ?? swiece sa czarne i zalane ..motor sie wogole niezbuiera na gaz...poprostu gasnbie ale na wolnych sobie chodzi ....jeszcze ustawie gaznik i ma byc ? poziom paliwa to na 12 mm??