Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 10:56:35
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Francuska zagadka  (Przeczytany 2459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
Francuska zagadka
« dnia: Lutego 11, 2020, 19:54:35 »

Cześć, temat o takiej nazwie oczywiście dla atencji, a teraz do rzeczy:
Pacjent- Peugeot 406 1.8 16v 1996r

Od dwóch lat posiadam swoje lwiątko, i od tego samego czasu walczę z problemem układu chłodzenia, po kupnie wariowała temperatura, wartości skakały od 70 do 110 w kółko, po kolei znajdowałem usterki, to zatarty jeden wentylator, to zaśniedziała masa, walnięty przekaznik, przepalony bezpiecznik, ciągle coś jednak w połowie zeszłego roku wyciągnąłem silnik celem rozłożenia, weryfikacji, wymiany tego co znajdę i uznam że wymiany wymaga(skończyło się na wyjęciu i założeniu nowych uszczelniaczy), jednak wyjechałem do pracy za granicą i wróciłem miesiąc temu, od tamtej pory po włożeniu serca na miejsce  nie załączają mi się w ogóle wentylatory ani klimatyzacja (to już jako tako zrobiłem ale o tym dalej), szukam, szukam, szukam i znalazłem zaśniedziała masa od instalacji wentylatorów, szczęśliwy dołożyłem bezpośrednio przewód z akumulatora(poza tym jest zrobiona big 3jka pod car audio) , odpalam auto i oglądam jak wszystko elegancko działa, klima się załącza, wentylatory śmigają, cud miód i orzeszki normalnie, no tak nie do konca... Zgasiłem auto, odpaliłem ponownie i powrót do rzeczywistości, wentylatory stoją, klima nie bangla, no nic, szukamy dalej, po nitce do kłębka doszedłem do modułu BITRON PPE-GF10 od którego przewody nie były zaśniedziałe a wręcz czarne w środku, oczywiście przewody przed rozcięciem poznaczylem żeby się nie pomyśli który gdzie szedł lecz w przypływie emocji gdy ciąłem wiązkę centymetr po centymetrze aby dojść do zdrowych przewodów to zanim się zorientowałem że to co zaznaczyłem pociąłem a małe wałeczki było już za późno i przechodząc do sedna sprawy i tego czego oczekuje: czy ktokolwiek ma wiedzę jak dojść który przewód jest od czego zważając na to iż na przewodach nie ma numerow, były przy samym module BITRON, schemat elektryczny układu chłodzenia mam z autodaty,  w sprawach elektrycznych jestem tępy i dopiero stawiam swoje pierwsze kroki, to znaczy- przewody pokutuje, proste czujniki pomierze, przejścia posprawdzam i odczytam na schemacie co jest czym i z czym polaczone ale w praktyce na aucie to jest dla mnie ciężka sprawa. Coś tam pokombinowałem, połączyłem to czego  byłem pewien i resztę "tak jak mi się wydawało" efekt jest taki że klima załącza mi się z kabiny jak powinna ale wentylatory dalej stoją, jednakże po manulnym zetknięciu przekaźnika chodzą jak trzeba, dodatkowo po moich zabawach z przewodami świeci mi się kontrolka braku ciśnienia oleju nawet przy wyciągniętym kluczyku i zamkniętym aucie. Z góry dzięki jeżeli ktoś przebrnął przez te wypociny i cokolwiek jest w stanie pomóc
"Lepiej, żeby nienawidzili Cię takim jaki jesteś, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będziesz"

Masselo

• Świeżak
  • *
  • JAWA 350 638,1
Odp: Francuska zagadka
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 11, 2020, 20:46:59 »

A autodacie  na schemacie powinny byc numery pinów  w złaczach . Najprościej to chyba obciąc te obwody  w starej wiązce od wentylatora i kontroli oleju i porobić bajpasy od nowa.

michal_t

• elektronik-programista
  • Jawer
  • Cezet 350 / Honda VT700C Wrocław
    • Honda VT700c oraz Jawa 350
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 11, 2020, 21:36:30 »

Tak jak kolega wyżej proponuje. Sam mam Renault Megane II i przewody oraz wtyczki w francuzach to jakaś wielka pomyłka. Zrób nową instalację na grubszych przewodach i porządnych miedzianych wtyczkach to będzie spokój. Ja u siebie tak zrobiłem ze światłami i przewodami do klapy bagażnika.
    Status GG
https://hondavt700c.wordpress.com ale też coś o Jawie i Cezecie się znajdzie ;)

muczacz

• Jawer Weteran
  • gazu gazu na wirazu
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 11, 2020, 22:05:48 »

zmień francuza na auto :D
Jawa TS 350 638-1 z wozem
traktorek Sam z silnikiem cz 175 rok budowy nieznany
cz 175 typ 450 rok budowy 1961 kolor wiśniowy stan zabytkowy CZ 75 B Omega

suchy

• forumowicz
  • Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?Tak,jeżdżę motorem.
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 11, 2020, 22:54:29 »

Nie kupuje się aut na "F", Fiatów, Fordów i francuskich :D
Mniej teorii więcej praktyki.
CZ 350 472.5 83'  Garwolin  tel.602 792 446

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 11, 2020, 23:59:54 »

Dobra, po kolejnych godzinach stanąłem znowu na etapie, klima działa, wentylatory ni chujet ale chociaż kontrolka od ciśnienia oleju mnie nie straszy
"Lepiej, żeby nienawidzili Cię takim jaki jesteś, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będziesz"

waldip

• Starszy Jawer
  • ČZ 350 472,6 ČZ 180 487.4
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 12, 2020, 07:29:12 »

Nie myślałeś o tym by odwiedzić jakiś szrot i nabyć w/w moduł razem z wiązką? Ta zjarana kostka to nienormalne zjawisko.

Swoją drogą lubią takie odpowiedzi typu : jak ustawić zapłon w Jawie?
Kup Yamahę ;D

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 12, 2020, 08:27:30 »

Myślałem, oczywiście że myślałem ale jak to we francuzie było pasuje tylko od 406stki z klimą z 1996r od innych nie ma opcji, dodatkowo mam auto składane chyba z zapasów magazynowych, buda 406 silnik teoretycznie 406 przynajmniej dół bo głowica jest jakaś dziwna, komputer i instalacja z tego co mówią komputery diagnostyczne to jest to peugeot 405

Cyniux

• Świeżak
  • *
  • 638.1 '89 . 472.6 '86 . 487 '86
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 12, 2020, 09:03:30 »

Z tego co patrze na szybko to sterowanie wentylatorami idzie z tego bitrona i modułu bf00. Z bf00 prawdopodobnie ida plusy na sterowanie przekaznikami zas z bitrona moze isc masa do sterowania przekaznikami od wentylatorow. Posprawdzaj multimetrem wejcia na przekaznikach co gdzie idzie i zobaczysz czy brakuje Ci plusa czy masy.
Zeby rozkminic dokladnie ten schemat powinnien byc w autodacie lub innym programie schemat wtyczek do tych urzadzen i te nr co masz na tych schematach beda przyporządkowane wejsciu we wtyczce. Wtedy pospinasz to tak jak powinno byc.
Jesli recznie po nacisnieciu przekaznika startuja wentyle to znaczy ze zasilania na stykach masz ok. Nie masz tylko sterowania przekaznikami

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 12, 2020, 09:37:16 »

Chłopaki dobrze piszą. Francuzi są dobrzy w produkcji sera i wina. Włosi robią dobrą pizzę i kilka niezłych makaronów. Od wytworów ich przemysłu motoryzacyjnego trzymać się należy z daleka. Rzadko kiedy jak jedzie laweta to na niej nie ma francuskiego auta

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 12, 2020, 09:51:14 »

Z tego co patrze na szybko to sterowanie wentylatorami idzie z tego bitrona i modułu bf00. Z bf00 prawdopodobnie ida plusy na sterowanie przekaznikami zas z bitrona moze isc masa do sterowania przekaznikami od wentylatorow. Posprawdzaj multimetrem wejcia na przekaznikach co gdzie idzie i zobaczysz czy brakuje Ci plusa czy masy.
Zeby rozkminic dokladnie ten schemat powinnien byc w autodacie lub innym programie schemat wtyczek do tych urzadzen i te nr co masz na tych schematach beda przyporządkowane wejsciu we wtyczce. Wtedy pospinasz to tak jak powinno byc.
Jesli recznie po nacisnieciu przekaznika startuja wentyle to znaczy ze zasilania na stykach masz ok. Nie masz tylko sterowania przekaznikami
Bf00 to wychodzi mi że są to bezpieczniki w kabinie

elroj

• Starszy Jawer
  • JAWA 350/640 Sport White Style
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 12, 2020, 11:38:27 »

Chłopaki dobrze piszą. Francuzi są dobrzy w produkcji sera i wina. Włosi robią dobrą pizzę i kilka niezłych makaronów. Od wytworów ich przemysłu motoryzacyjnego trzymać się należy z daleka. Rzadko kiedy jak jedzie laweta to na niej nie ma francuskiego auta
Pierdolenie o szopenie, sam mam lagunę na której wszyscy psy wieszają, ojciec scenica a mama Clio, wszystko jeździ i działa, że niby inne się nie psują? Piernicza się tak samo tylko taki to już głupkowaty urok Polaka że Passat albo Audi z licznikiem na 300 tys lepsze od Reno z przebiegiem 100 mimo że renowka młodsza i tańsza
bo jazda na CEZECIE to najlepsza jazda na świecie a jazda na JAWIE to spełnienie marzeń !!! :-)

muczacz

• Jawer Weteran
  • gazu gazu na wirazu
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 12, 2020, 12:33:44 »

Myślałem, oczywiście że myślałem ale jak to we francuzie było pasuje tylko od 406stki z klimą z 1996r od innych nie ma opcji, dodatkowo mam auto składane chyba z zapasów magazynowych, buda 406 silnik teoretycznie 406 przynajmniej dół bo głowica jest jakaś dziwna, komputer i instalacja z tego co mówią komputery diagnostyczne to jest to peugeot 405

trzeba by zapytać Turka co Jugolem i Polakiem wyklepali ten samochód z budki telefonicznej  :D

a na poważnie zacznij myślę od wymiany modułu ja miałem podobnie z mercedesie ale było tak że wiatraki chodziły cały czas w trybie awaryjnym
i jeszcze jedno podpinałeś toto do kompa?

elroj nie spinaj się tak , przecież wiesz że tylko sobie łacha drzemy z żabojadów, ja uważam że mają jedne z najlepszych silników i jedną wadą jako samochody : żadnych zalet :P

Cyniux

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 12, 2020, 12:42:27 »

Bf00 to wychodzi mi że są to bezpieczniki w kabinie
Czyli na sterowaniu przekaznikami masz miec staly plus. Bitron bedzie dawal ci mase do załączenia przekazników. Jesli masz lexie i byle jaki multimetr to wysteruj pierwszy bieg wentylatora za pomoca lexii a miernikiem sprawdzaj na którym styku pojawia sie przejscie z bitrona do masy. Wtedy znajdziesz przewod na pierwszy przekaznik do pierwszego biegu wentylatora. Analogicznie robisz z drugim biegiem. Gorzej jak nie masz interface'u  do puga to bedziesz musial znalesc opisy wtyczek i wtedy multimetrem ustawisz na sprawdzanie ciągłości obwodu. Nastepnie jeden kabel od multimetra na przekaznik a drugi na koniec kabla - w taki sposob znajdziesz przewody ktore sa od sterowania cewka przekaznika. A pozniej po opisie wejscia z bitrona podlaczasz te zidentyfikowane kable. Tak wylapiesz sterowanie tymi przekaznikami od wentylatorow.
Na pewno w autodacie beda opisy wtyków co gdzie idzie. Na schemacie sa wejscia zasilan z bezpiecznikow, sygnal z czujnika temteratury, sterowanie z sygnalu wlacznika klimy i jeszcze pare innych. Na weekendzie zajrze do swojej autodaty ewentualnie gdzies mialem program od instalacji od francuzow tylko nie pamietam jakie modele to rzuce okiem
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2020, 12:53:15 wysłana przez Cyniux »

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 12, 2020, 13:04:12 »

Pojęcia nie mam co to jest lexie, google też nie wie, mówi że to amerykańska raperka

Czmielu

• Global Moderator
  • knedel knedel knedel
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 12, 2020, 13:04:48 »

Tak ten tego... u mechanika  :P
Čz 472.6 87'
Jawa 250 353 60' + Velorex 560+ PAV 40
Jawa 638-5 87'
ČZ 472.5 x3
Jawa 350 638.1x2
Jawa 634-638 "tęczówka" + velorex 562
Jawa 639 91'
ČZ  175/450 62'

tel. 508 168 776

Cyniux

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 12, 2020, 13:10:57 »

Pojęcia nie mam co to jest lexie, google też nie wie, mówi że to amerykańska raperka
Lexia  ;D

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 12, 2020, 17:03:54 »

Lexia  ;D
U mnie nie zdało by to egzaminu, mam prostokątne wejście do którego przejściówkę ma tylko jeden warsztat w okolicy a i tak łączy się tylko z peugeotem 405 i nie widzi żadnych błędów nawet jeżeli te są

Cyniux

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 12, 2020, 17:18:33 »

pp2000 ogarnia 406 bez problemu  :) trzeba miec tylko dobrą lexię na pełnej płycie
Taka to magiczna przejsciówka do tego urzadzenia  ;)
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2020, 17:27:22 wysłana przez Cyniux »

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 13, 2020, 20:42:00 »

Francuskie to jest dobre wino i kobiety. A tak na poważnie życzę powodzenia jak pociąłeś przewody w drobny mak a nie poznaczyłeś.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 14, 2020, 00:52:14 »

Poszedłem trochę na łatwiznę, samej wtyczki nie chcieli mi sprzedać to kupiłem całą instalację elektryczną auta, od lampy przedniej przez moją wtyczkę po lampę tylnią, i to wsio, z przekaznikami, wentylatorami i innymi duperelami za 150zl z dowozem, teraz nie ma opcji żeby nie działało

muczacz

• Jawer Weteran
  • gazu gazu na wirazu
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 14, 2020, 10:03:44 »

Ty chyba kolego fora pomyliłeś