Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 12:32:56
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Moja nowa czeszka - tym razem w wersji extreme  (Przeczytany 2880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa TS 350, CZ 380/514, MZ TS 150
    • Mój profil na bikepics.com
Moja nowa czeszka - tym razem w wersji extreme
« dnia: Czerwca 23, 2008, 09:16:04 »

Ponieważ zawsze ciągnęło mnie do jazdy offroad, a Jawa niestety do tego się zupełnie nie nadaje, doszedłem do wniosku, że potrzebuję czegoś do tego stworzonego. W sobotę kupiłem czeski motocykl crossowy CZ 514/380. Z moją Jawą TS jedyna wspólna rzecz jaką znalazłem to kranik paliwa, których zresztą ma dwa:)
Motor chodzi niesamowicie na każdym biegu na żwirze tylne koło idzie w poślizgu. Na razie muszę go trochę podszykować i nauczyć się na tym je¼dzić, bo moc jest potężna (45KM przy 115 kg) i można tym już trochę poszaleć. Wibracje silnika są takie, że po 15 min jazdy rozkręcił się tylni amortyzator oraz śruba trzymająca silnik.
Miał ktoś z was kiedyś do czynienia z tymi sprzętami?

Tutaj jeszcze zdjęcie (w tle Jawa, zwróćcie uwagę na rejestrację:):
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ee945aece066e0df
« Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2008, 21:15:47 wysłana przez Siekier »

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
  • Jawy, Cezety i Cafe Racery - To lubię! :)
Odp: Moja nowa czeszka - tym razem w wersji extreme
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 23, 2008, 10:29:06 »

No gratuluję! Fajny sprzęt! Ile to ma pojemności? ¯e tak zapytam z ciekawości  :>

PRONAL

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 23, 2008, 12:45:58 »

Sprzęt rewelacja ,gratuluje zakupu .Mam pytanie a jak z częściami do cz 514/380 czy są ogólno dostępne czy są problemy ?

cyt: Ile to ma pojemności?

380 cm3  <worship>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 23, 2008, 14:59:01 »

super sprzęt.. dziś ciężko dostać taka Cz a jeszcze gorzej w oryginalnej ramie... czekamy na dłuższy opis...
http://mienki1987.blogspot.com/

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 23, 2008, 21:32:59 »

Zmieniłem link do zdjęcia bo na imageshack przestał działać.
Tak jak napisał PRONAL, CZ ma 380 cm3 pojemności, 514 to oznaczenie modelu, model ten produkowany był chyba w latach 1983-1990.
Z częściami nie ma podobno aż tak dużych problemów, do dostania są np w polecanym na tym forum Impolu z Mrągowa. Co ważne części są tañsze niż do japoñskich crossówek, ale jednak od części do Jawy dużo droższe. Dla przykładu pytałem się ile kosztuje komplet na 4 szlif tłok+pierścienie+sworzeñ+łożysko = 266 zł z kosztami przesyłki.
W CZ wszystko jest oryginalne prócz przedniego błotnika, kierownicy no i opon, brakuje również lewej bocznej osłony.
Teraz co będę musiał zrobić to dostroić pod siebie zawieszenie. Na razie wiele więcej nie mogę napisać, bo za mało na tym je¼dziłem.

Piotr G

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 90r.
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 23, 2008, 21:44:56 »

Robi wrażenie, chciałbym widzieć jak się sprawuje w terenie. A tablica rej. w jawie  <thumbup>

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 23, 2008, 22:03:10 »

Giera2 , ty z ch-ży jesteś? mam tam kilku kumpli z jawami:)

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 23, 2008, 23:59:17 »

Tak jak pisałem, mało tym je¼dziłem więc nie mogę wiele napisać.
To co na razie zaobserwowałem, to że ciężko się tym rusza, sprzęgło chodzi bardzo ciężko i właściwie ma tylko 2 położenia - włączone i wyłączone:) Więc albo motor gaśnie jak się da za mało gazu albo szarpie i podnosi przednie koło lub mieli tyłem, może to jest jeszcze kwestia regulacji i wprawy.
Kolejne to co pisałem to duże wibracje, po kilku minutach jazdy ręce mnie bolały ogólnie jeżdżąc tym zmęczyłem się bardziej niż jakbym jechał rowerem:)
Przy większych nierównościach i szybkim przyspieszaniu ciężko go opanować, bo wyrywa kierownice i przednie koło skacze, a tył ucieka na lewo i prawo, to też chyba kwestia dostrojenie zawieszenia i prawidłowej pozycji.
Co do pracy silnika to jest bardzo elastyczny i właściwie na każdym biegu super przyspiesza, tak że nawet czasem nie wiem na jakim biegu jadę. Czy to szuter, czy łąka czy piach, jak wejdzie na obroty idzie jak burza:) Kilka razy jak jechałem na za wysokim biegu na wolnych obrotach po miedzy, trawach na metr wysokich to mi go zamuliło. Chyba się silnik zalał i nie mógł wejść na obroty, bo po kilku-kilkunastu sekundach jak się przepalił znów zapier...
Biegi przerzucam bez sprzęgła, bo podobno w crossach tak można, poza tym jak pisałem sprzęgło chodzi tak ciężko, że po kilu wciśnięciach ręka wysiada :) Może jak mi trochę ręka się przyzwyczai zacznę używać sprzęgła, bo jednak szkoda skrzyni.
Dla mnie jest to pierwszy kontakt z motocyklem crossowym, więc jeszcze muszę się sporo nauczyć, zarówno z techniki jazdy jak i serwisowania motoru.
No i niestety jest to dość kosztowny sport. Jestem na etapie kompletowania ochraniaczy i ubioru, na co wydam ponad 500 zł, ale bez tego nie ma co się w to bawić, bo o kontuzję nie trudno.
Na tym filmiku koleś skacze na takiej CZ tylko 250tce:
http://pl.youtube.com/watch?v=goL2CkUNGTA

« Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2008, 00:14:34 wysłana przez Siekier »

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 24, 2008, 00:20:15 »

Długo te crossy wytrzymują takie upadki na glebe?

lluke

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 24, 2008, 00:25:40 »

Co do jazdy crossem to jest to wdzięczny temat do nauki jazdy na kole - kolega który waży ponad 130kg ma crossa i nauczył się je¼dzić:P ¯yczę powodzenia:)

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 24, 2008, 11:10:19 »

Ile wytrzyma takich upadków to nie wiem, na pewno więcej niż zwykły motor, ale spokojnie, na razie nie planuję takich skoków:)
Co do jazdy na tylnym kole, to jak najbardziej zamierzam się nauczyć.