Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 10:01:19
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Problem Z blokiem  (Przeczytany 10609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

beni0

• Gość
Problem Z blokiem
« dnia: Czerwca 20, 2008, 22:54:05 »

Witam jestem nowy w temacie z jawami i nie zabardzo wiem o co chodzi w motocyklach. Mama taki porblem ze wczoraj jak odstawiłem motor do garazu chodził elegancko a dzis jak prubuje go zapalic to coś syczy a ja nie wiem co to jest. mam kolege znawce i on mówi ze napewno mi pęk blok bo nie spusciłem wodyz chłodnicy. ale koledzy jawerzy gdzie jest ta chłodnica bo jej znaleść nie moge ?? prosze o pomoc czy te płatki na tym co wystaje z silnika mają cos z tym wspulnego ? prosze o pomoc <oops>

lluke

• Gość
Odp: Problem Z blokiem
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 20, 2008, 22:56:17 »

Tej majster co ty masz za jawe że chłodnice ma?? Jak by ci pękł blok to by ci olej wyciekł a no i kopnij tego znawce w dupe. Szanowni moderatorzy przepraszam za wyrażenie ale beczeć mi się chce

beni0

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 20, 2008, 22:58:38 »

a mam tom jawe 350 z instalacja 12v to te ze tak powiem "zebera " to nie chłodnica

lluke

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:02:30 »

Z tym kolegą znawcą to zrób tak jak ci wcześniej napisałem. A co do tego syczenia spróbuj zlokalizować miejsce z którego syczy. A w ogóle pali ta twoja jawa?? AA no i te płatki co wystają z cylindra to są radiatory i one są odpowiedzialne za odprowadzanie ciepła ale tam nie ma wody!!

gringo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:11:44 »

pffff no mało sie nie osrałem, heh jak wyżej, je¼dzi toto wogole ta chłodnica na kołach? ten syk to nie z koła?? skad??

beni0

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:12:58 »

to co tam jest jak nie ma wody ? motor nie pali  <oops>  nieee syk jest z bloku motoru

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:14:05 »

syczec moze ssanie . moze normalnie ja zalałes. syczec moze kompresja przelatujaca obok tłoka . akumulator masz naładowany??  tam jest aluminium i to wystarcza <lol>
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

beni0

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:18:29 »

aluminum w akumulatorze ma wystarczyc?? nie rozumiem prosze prociej kolego GUSTAW

lluke

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:20:27 »

Gustawowi chodziło że radiatory są aluminiowe. A pytanie było czy masz naładowany akumlator?? Czy twoja jawa pali?? Skąd się wydobywa to syczenie??

gringo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:20:56 »

motor=silnik, motocykl=pojazd, ktos tu kogos nie rozumie... ale raczej wiekszosc ma racje... "i ona jest przy nas", z silnika powiadasz, A Z KTÓREJ CZESCI SILNIKA?!?!?!??! JESLI JESTES W STANIE OKRESLIC...

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:23:50 »

1. Na początek zdejmij bak i spróbuj dokręcić osiem nakrętek, które widać w głowicach jak się na nie spojrzy z góry, dokręcaj po przekątnej.
2. Spróbuj odpalić motocykl z biegu, czyli 1 lub 2 bieg, zapłon, sprzęgło, biegniesz i puszczasz sprzęgło.
3. Nie słuchaj kolegi "znawcy", bo nie ma on zielonego pojęcia o mechanice.
4. Jeśli dokręcenie nic nie pomoże, być może żywot zakoñczył któryś z simmeringów.
5. Zainstaluj Mozillę, bo ona podkreśla na czerwono błędy ort.

pzdr

beni0

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:28:57 »

dzieki juz insaluje mozille a z moto bede prubować jutro  <cheers> aha a jat to jest z  olejem do paliwa leje sie go do silnika tam pod ten czarny korek. a pużniej moto sam robi mieszanke ?? ja nie wiedziałem gdzie sie go leje wiec mi kolega doradził zeby tam wlać . dobrze zrobiłem ? aha i puzniej jak do baku wlewałem benzyne bez oleju to strasznie mi sie moto grzał moze silnik mu zamało oleju podawał.a to syczy na dole koło mocowania motoru

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:34:19 »

<eek> Są granice... domyślam się, że wcześniej miałeś skuter. W Jawie niestety dozownika nie ma więc olej trzeba mieszać z benzyną, a dopiero potem wlewać do baku... Prawdopodobnie zatarłeś silnik i po ptokach...

beni0

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:35:55 »

tz. ze jak "zatarłem silnik "to cos strasznego? bo sie przestraszyłem :-/

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:37:52 »

No nie wierze nie wierze nic nie piłem nić nie spożywałem nic mi nie zaszkodziło......
Nie wierzeeee.........

BeniO powloutku spokojnie opisz swoją historie z motocyklem (jak go nabyłes skad jestes i wogole coś wiecej napisz o sobie i o motocyklu) opisz swój problem a ktos Ci pomoże.

a tego swojego mechnika-kolege wyslij do szkoły albo lekarza - może być okulista i sam zajmij się swoim motocyklem bo kolega mechanik widocznie na oczy niedomaga........albo na głowe........

p.s
nie wiem czy szanowne Towarzystwo zauważyło że dzisiaj z banicji może powrócić Bones     ;)    wieć z przymrużeniem oka prosza chociaż Benia juz lubie z powodu jego bezradności

niniejszy wątek zdobywa tytuł:

"Wątek miesiąca"
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

gringo

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:38:48 »

granice bracie nerlst granice... własnie sie osrałem... beni0 na miłość boską pytać to nie hañba!! nikt z nas sie z zadna wiedzą nie urodził, urzuwaj opcji szukaj, nie znajdziesz?? spytaj napewno jakos uda sie pomóc.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:44:34 »

Wiesz co kolego nie wiem co Ci teraz doradzić, bo nie wiem co jeszcze doradził Ci Twój "znawca". Jeśli Jawa w ogóle jeszcze kiedyś odpali to będzie cud. Radzę oddać ją do mechanika może jeszcze coś poratuje, a potem zająć się wnikliwym studiowaniem forum, dopiero potem ewentualnie zacząć coś przy niej robić i może je¼dzić, jeśli jest jeszcze w stanie.

PS. Paweł z tym Bonesem jakoś też od razu mi sie po kojarzyło...  ;)

pzdr

gustaw

• Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:44:53 »

Gringo ale co komu po szukaniu jak ktos nie zna podstaw <mur>  Kolego nie odbierz nas ¼le ale nie mielismy takiego przypadku jeszcze <photo> moze napisz tez ile masz lat tylko szczeze bedziemy wiedzieli jak podejsc d o sprawy.
A co do tego sykotania to pewnie jest piszczenie . jedyny ratunek to zrób mieszanke 1:30  1 litr bezyny 0,3 setki oleju mixolu nalej do baku albo lepiej odrazu do cylindrów po przez otwory na swiece które trzeba odkrecic i kop z 50 razy zeby wszystko sie nasmarowało
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2008, 23:49:44 wysłana przez gustaw »

beni0

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:51:13 »

to od teraz bede pytał o wszystko  <thumbup>

To od poczatku
Jawe Cz 350 kupiłem na wiosne od starszego pana. motocykl je¼dził dobrze tak mi się wydaje :-/ dopuki nie siadłem ja   :( . jezdziłem  po szutrowych drogach bo prawka sie jeszcze nie dorobiłem ;) jeżdziem je¼dziłem aż w ostatnich dniach motor zaczoł mi szwankować ale ja dalej je¼dziłem aż stało sie to co opisuje

a właśnie za motor dałem 1,400,- ten dziadek muwił ze niby jest w stanie dobrym (ale juz nie jest) ja jestem z podkarpacia a tak dokładnie to z bieszczad mam 18lat

beni0

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:52:54 »

dzieki koledzy za pomoc bo z moim koleą tym znawcą to bym za dużo nie narobił

gustaw

• Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:54:15 »

no to po kolei odkrecasz swiece..  nalej tam troszke mixolu 1 zakretka od butelki na jeden cylinder . Pózniej delikatnie ruszaj kopniakiem ale nie za mocno zeby nie wypluło go odrazu. Nastepnie wyczysc swiece zapewne beda białe z nalotem kremowym albo mocno brazowe ( uzyj szczotki drucianej bad¼ papieru sciernego ) . Spusc paliwo z baku i zrób mieszanke 1:40 czyli na 10 litów bezyny 4 setki oleju Mixol do silników dwusówowych. Bezyne nalej do baku . Sprawdz stan akumulatora najlepiej dla pewnosci podładuj...próbuj odpalic . Odpalaj wg instrukcj: otwierasz kranik - wciskasz przy ga¼niku taki bolec i czekasz z 10 sekund aż wyleci przez taki otwór obok wkładasz kluczyk , po prawqej stronie masz przełacznik zapłonu sa tam 3 pozycje ustaw na środkowej i próbuj odpalic , powinna odlalic , jesli nie to zaprzegnij tego mechanika do pchania . Pozdrawiam i zycze udanego odpalenia
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2008, 00:06:15 wysłana przez gustaw »

beni0

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:56:20 »

co mam odkręcić ? prosze jasniej jak do starego chłopa nie znającego sie na niczym

Dobra ja ide spać ale od jutra słucham waszych porad i powoli musze zrobić ten motor
dobranoc wszystkim
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2008, 23:59:33 wysłana przez beni0 »

wnyku

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 21, 2008, 00:08:00 »

to dobranoc Beniu !
p.s. Oj jutro czeka nas długi dzieñ. ale myśle że pomożemy koledze beni0wi

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 21, 2008, 00:11:34 »

Ja bym radził jej nie ruszać, niech stoi na razie. Skoro nie masz wiedzy podstawowej nie dotykaj się do niej, radzę najpierw poczytać forum, jeśli chcesz tylko szaleć nią po polach, no to już poszalałeś, więcej nie da rady. Jeśli chcesz tym motocyklem normalnie je¼dzić, najpierw poczytaj o tym motocyklu. Najlepiej by był jakby ktoś kto ma Jawę/CZ obejrzał moto czy w ogóle jest szansa ją odratować. Korzystaj z opcji szukaj, pytaj czego nie wiesz, ale na razie nie ruszaj motocykla, z taką wiedzą możesz tylko pogorszyć sprawę i pod żadnym pozorem nie słuchaj co kolega "znawca" radzi!! Powodzenia życzę!!

pzdr

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 21, 2008, 00:18:10 »

No widzisz Beniu nie jestem z Bieszczad ale jestem w Bieszczadach zakochany na zabój

.........najblizszy termin wizyty w Bieszczadach okolice 14-17 sierpnia (bieszczadzkie anioły w Cisnej).........

a tak bardziej technicznie lałeś do baku samą benzyne czy mieszałeś wcześniej z olejem to co wlewałes do baku ?
bo to ma kluczowe znaczenie
to pod czarny korek to olej do skrzyni biegów i nie smaruje on silnika jako takiego co w dwu takcie jest niestety wymagane 
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2008, 00:20:56 wysłana przez Pawel »
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)