Witam Jawerską Brać.W tymże wątku chciałbym spytać o jedną sprawę.
Otóż zaobserwowałem w mojej Jawie pewne zjawisko.Kiedy silnik się nagrzeje biegi zaczynają ciężko chodzić.Wręcz powiedziałbym -strzelają.Każdy taki zgrzyt przyprawia mnie o rozstrój żołądka.Jestem typem pierdoły który każde pierdnięcie dobiegające z wnętrza silnika przeżywa jak najstraszliwszą awarię.Wcześniej z tego co pamiętam takiego czegoś nie miałem.W czasie remontu wymieniłem trybik od czwartego biegu-miał wyłamane 2 z 4 zębów zahaczających o kolejny tryb i zmieniłem wodzik na kuty ( tylko jeden bo miałem tylko jeden kuty ) drugi został blaszany.Od tamtego czasu jak silniczysko się nagrzeje to biegi ciężko pracują przy zmienianiu, a na postoju nie sposób wyczuć luzu.D¼wignia skacze z 1 na 2 i odwrotnie olewając luzackiego kolegę jakby nie istniał.Kolejna sprawa to remont.Nie powiem, Jawa chodzi jak marzenie.Nic nie ruszam.Pięknie pali.Tylko leję paliwo i jadę.Ale dlaczego osiąg tylko 100km/h?Mam licznik od ¦kody jak kilku Jawerów na Naszym Forum.Wiem że nie pokazuje dokładnie takiej prędkości jaką osiąga Jawa ale porównywałem Vmax z innymi Motocyklami (FJ 1200) i wychodzi na to że moja Jawa osiąga 100km/h może 110km/h w porywach.Mam oryginalne zębatki 18 i 52 zęby.Jawa ma zrobione ponad 1500km.Je¼dzi jak marzenie ale dlaczego do stu piorunów osiąga tak gównianą prędkość.Jasne, nie mam jej po to żeby bić rekordy prędkości ale to jest 350 i te głupie 120km/h po remoncie to chyba powinna osiągać spokojnie.Jak ją wkręcę do 5000 tyś cała się trzęsie buczy, huczy, ale to na pewno nie jest 120km/h.Więc chyba coś jest nie tak.Moja MZ TS 250 która ma klekoczący silnik bierze Jawę i na Vmax i na przyspieszenie ( tu ma akurat przewagą kół 16").Troszkę się zawiodłem, bo wpakowałem w Jawę sporo części, pracy i kasy.Chyba ją sprzedam i kupię coś innego.Od początku osiągała magiczne 100 na budziku i koniec.Wtedy jednak była przed remontem i tłumaczyłem to słabą kompresją.Wszystkie inne Jawy jakie miałem oprócz mojej czarnej grzały tyle ile Jawa jechać powinna.Czy ktoś mi to może wytłumaczyć?