Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 03:19:43
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [638] Lagi z ETZ (tarcza) do Jawy TS 350  (Przeczytany 16483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sikor

• Gość
[638] Lagi z ETZ (tarcza) do Jawy TS 350
« dnia: Października 24, 2005, 18:04:12 »

Witam mam pare pytañ dotyczących wymiane przednich lagów w TS z oryginalnych na te z ETZ oczywiście z hamulcem tarczowym. Wiem że niektórzy z was mają już takie coś w swoich jawach więc prosze o dokładny opis co trzeba zrobić jakie części trzeba mieć na co uważać i czy coś trzeba dorabiać. A może jest jakaś inna alternatywa dla zawieszenia z ETZ.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2012, 20:35:45 wysłana przez Bulo »

semaj

• Gość
Odp: Lagi z ETZ (tarcza) do Jawy TS 350
« Odpowiedź #1 dnia: Października 24, 2005, 21:38:12 »

Ja dokonałem takowego zabiegu br. Powiem, że to ciekawe doświadczenie i warte zachodu :) Jak chcesz to sobie przybliżyć to zapraszam na moją stronę do działu "powoli do celu"

http://strony.aster.pl/semaj

pozdro

PS. Alternatywa, hehe, jest wiele alternatyw, ale nowe zawieszenie MZ kosztuje 450 PLN a wyobra¼ sobie ile może kosztować od czegoś lepszego :D

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 24, 2005, 22:02:30 »

No ok przeczytałem wszystko z twojej strony i powiem że ogarneło mnie lekkie przerażenie  :o  Jak bardzo trzeba przerabiać tą pułke ?? jak to wygląda czy poprostu nie można zamontowac tej z MZ ??

Ps. Ty to wszystko składałeś na nowych częściach ?? to ładnie cie musiało skasować

semaj

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 24, 2005, 22:13:05 »

Nie byłoby to takie straszne, gdybym miał własny garaż i więcej czasu.
Nowe kupiłem dlatego, że po tym jak zobaczyłem jakie są luzy na używanym, które sobie załatwiłem, przeraziłem się i w trosce o swoje bezpieczeñstwo rzuciłem się na nowe.

Przeróbki górnej półki polegają na:
-roztoczeniu (poszerzeniu:) ) otworów na lagi
-wstawieniu pierścienia, który będzie otworem na śrubę (bo śruba ma mniejszą średnicę niż w Jawie)
-zespawaniu jednego z drugim
-ztoczeniu nadmiernej ilości spawu

to wszystko :)

Czytałem na jakiejś stronie (nie pamiętam której), że ktoś zakładał półki MZ, ale wtedy podobno można zapomnieć o zawróceniu na raz na niewielkiej uliczce.

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 24, 2005, 22:21:50 »

Spoko mam nadzieje że w razie czegoś mój stały ślusaż będzie na tyle inteligentny żeby coś takiego wykonać i nie krzyknie za to bówg wie ile.

Ps. mugłby ktoś wykonać kilka zdjęć górnej półki od MZ w kilki perspektywach ??
« Ostatnia zmiana: Października 24, 2005, 22:28:53 wysłana przez Sikor »

semaj

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 25, 2005, 10:06:52 »

da się zrobić ale nie będzie to jakość rewelacyjna :) Może wieczorem, albo jutro będzie...

Możej

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 25, 2005, 22:49:27 »

To ja też sie wypowiem ;) również mam przód od Mz w swoim moto. Ja wybralem inny sposób na jego założenie. Zostawiłem oryginalne półki od Jawy, natomiast znajomemy stoczył mi lagi na górze tak jak to wygląda w oryginalnych jawoskich -bodajże o 1mm (specjalnie dla mnie przeprogramował linie produkcyjną :P). W dolnej półce włożyłem blaszki 0,5 mm (różnica pomiędzy lagami Mz a Jawy wynosi owy 1mm). Teraz hamowanie dostarcza mi niesamowitych wrażeñ :D szczęgólnie że mam obecnie miękkie klocki = lepsze hamowanie = szybsze zużycie :P

PS. semaj jak utwardziłeś zawieszenie? jaki i ile oleju masz w lagach? orygalne sprężyny zostawiłeś? :)

semaj

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 26, 2005, 18:12:05 »

uda się czy się nie uda załączyć zdjęcia, w sumie jak to widzicie, tzn., że się udało :)

hehe, ja nie potrzebuję miękkich klocków, bo jeszcze bym się na nich zabił. ostatnio się trochę zdziwiłem jak mi tylne koło uniosło i tył zaczął mi uciekać w bok:) na miękkim klocku by mi pewnie wtedy zblokowało koło.

co do utwardzania to nic nie poczyniłem w tym kierunku myślałem o sprężynach Jawy ale po prostu mi się nie chciało. Jedyne co zrobię to chyba zaleję olejem crossowym.

z załączniku dawno obiecane zdjęcia

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 26, 2005, 18:30:28 »

No dzięki wielkie za te foty teraz wszystko maluje się w jaśniejszych barwach  ;D

Czyli trzeba tylko roztoczyć otwory w górnej półce a nastepnie od góry naspawać pierścieñ ??

Czym spawa się aluminium ?? bo jak bede rozpytywał o ta spawanie to chciałbym wiedzieć o czym mówie i z czego najlepiej uzyskac te pierścienie

semaj

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 26, 2005, 21:14:14 »

jakoś tak, a pierścieñ po zewnętrznej miał jeszcze fazę (ścięty ukośnie) żeby było gdzie zmieścić spaw, a na koniec nadmiar spawu poszedł do stoczenia.

o spawaniu aluminium wiem tylko tyle, że spawa się je w osłonie argonu:) jest to też bardzo delikatny proces, bo alu szybko zaczyna się topić

a pierścienie są aluminiowe tak samo jak półka, żeby jedno się trzymało z drugim

Możej

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 26, 2005, 22:35:57 »

Pytałem Cie o utwardzenie zawieszenia bo przynajmniej moje ma tendencje do ostrego nurkowania przy nagłym hamowaniu(nie dobija ale troche dziwne jest uczucie gdy twoja głowa leci do przodu :P). Ile oleju zalałeś do lag? jeszcze co do dobijania... to na śpiących psach (tych górkach na osiedlach) potrafi mi nie¼le dobijać przy niewielkich nawet prędkościach :/ poza tym... świetnie amortyzuje dziury na drodze:)

semaj

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 27, 2005, 09:32:17 »

Pytałem Cie o utwardzenie zawieszenia bo przynajmniej moje ma tendencje do ostrego nurkowania przy nagłym hamowaniu(nie dobija ale troche dziwne jest uczucie gdy twoja głowa leci do przodu :P).

Hamuj na prostych rękach, to się łatwiej do tego przyzwyczaisz:D

Ile oleju zalałeś do lag?

Do lag ETZ wlewa się po 230 ml oleju na stronę (w sumie 460 ml :)) i w książce "Jeżdżę motocyklem MZ" nie ma nic napisane, żeby olej amortyzatorowy mieszać z silnikowym.

A co do olejów, a raczej ich oznaczeñ...
kiedy w oznaczeniu jest mniej W to olej jest gęstszy, czy rzadszy??
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2005, 09:35:12 wysłana przez semaj »

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Października 27, 2005, 10:13:47 »

Oznaczenia W dotyczą oleju silnikowego a nie amortyzatorowego i jest to oznaczenie lepkości, a w danym zakresie temperatur nie gęstości. Natomiast co do oleju amortyzatorowego - np. dla oleju Mobil ForkOil - producent zaleca używać oleju 5-10 przy niższych temperaturach, zaś 15-20 przy wyższych. Wynikałoby z tego, że 15-20 jest gęściejszy. Jest jeszcze Mobil Fork Oil Heavy i zamierzam go wypróbować :D

semaj

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Października 27, 2005, 15:43:28 »

Oznaczenia W dotyczą oleju silnikowego a nie amortyzatorowego i jest to oznaczenie lepkości, a w danym zakresie temperatur nie gęstości.

Jesteś tego pewny??
Po małym research'u, który przeprowadziłem chyba się z Tobą nie zgodzę. Np. ten sklep internetowy przy oznaczeniach olejów amort. podaje jednostkę W:
http://www.e-motocykl.com.pl/index.php?selected_category_id=103
Niby jest przy mobilu, o którym mówisz, napisane, że 5-10 do niższych, a 15-20 do wyższych temperatur,

ale rok temu w sklepie w Wawie na ul. Oszmiañskiej dowiedziałem się (jeszcze oleje elf miały inne opakowania:)), że elf syntese' 20W jest do jazdy komfortowej, a 5W do jazdy crossowej.
Jakoś moje logiczne myślenie ostatnio nie działa, bo myślałem, że do crossa powinien być gęstszy olej.  Więc albo ja jestem tak bardzo niekumaty, albo elf i mobil mają swoje (każde z osobna) oznaczenia...

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #14 dnia: Października 30, 2005, 15:39:32 »

Od pewnego czasu zastanawiam się nad zawieszeniem od etki do mojej jawci,ale nurtują mnie następujące pytania:
1. Powyżej został podjęty problem nurkowania przodu przy hamowaniu stąd pytanie: czy te amorki nie są za słabe (za miękkie) do Jawy  ???
2. Czy nie zmienia się geometria zawieszenia (inna długość lag), która utrudnia jazdę  ???

A jeżeli chodzi o alternatywę dla zawieszenia od mzetki, to niedawno znalazłem sklep, w którym obiecano mi załatwienie kompletnego oryginalnego zawieszenia Jawy (of corse nówka ;D). Cena takowego kompletu tzn. lagi, tarcza, kompletna hydraulika i koło miała wynieść od 500 do 700 zł, więc może warto się tym zainteresować, skoro Semaj pisze, że nowe zawieszenie kosztuje 450 zł. >:(

Z góry dzięki za odp. 

Możej

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Października 30, 2005, 16:41:48 »

Ja swoje zawieszenie od Mz kupiłem za 150 zł. Stan pozostawiał wiele do życzenia, ale ja i tak planowalem wypolerować pompe hamulcową i lagi. Jeśli chodzi o twardość zawieszenia to planuje w zime włożyć spręzyny jawowskie i zobaczyć jak na nich będzie sie zachowywać Jawa przy hamowaniu. Jeśli chodzi o jazde na tym co obecnie mam (bez żadnych udoskonaleñ) to jedyną wadą jest wchodzenie w zakręt w nocy na nieoświetlonej drodze :) mianowicie podczas zwalniania przed zakrętem (ja to robie zawsze tuż przed tym jak sie zaczynam kłaść) zawieszenie idzie w dół a razem z nim lampa, która zaczyna mi oświetlać tylko to co mam pod kołami :P po chwili oczywiście zawieszenie zaczyna sie "wynurzać", ale to już po jaPcach bo wtedy jestem już za zakrętem :)

semaj

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Października 30, 2005, 20:25:34 »

Jeśli chodzi o twardość zawieszenia to planuje w zime włożyć spręzyny jawowskie

czyli między sprężynę a śrubę zamierzasz jakiś walec wpakować??
Czyli pewnie będzie to aluminium. Ciekawe ile zrobienie takiego cósia może kosztować?

Możej

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Października 30, 2005, 22:30:23 »

Tego jeszcze nie wiem :) Gdy nadejdzie zima zaczne się tym poważnie interesować. Narazie to tylko pomysł :)

profaner

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 22, 2006, 18:17:40 »

W brzydki sposob pozwole sobie odnowic temat mam nadzieje ze nikt sie nie obrazi.

Ma ktos pomysl jak polaczyc zacisk z MZ z pompka od japonca? Z tego co mi wiadomo moja gwinty o roznym skoku. Najlepsze co mi przyszlo do glowy to dotoczenie dystansu.

Jeszcze jedno chyba wazniejsze pytanie bo na tamto juz chyba mam rozwiazanie.
Mam zamiar przeszprychowac piaste Mz na obrecz jawy. Gadalem kiedys z kolesiem ktory to robil i mowil zeby uzyc szprych od MZ mi bardziej odpowiadaly by te od jawy bo mam ich wiecej i chyba sa w lepszym stanie. Czy mozna uzyc tych od Jawy?
Na poczatek bede sam probowal przeplatac to kolo:)
« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2006, 11:02:08 wysłana przez profaner »

rumcajs251

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 23, 2006, 17:22:21 »

Johnny a mozesz zdradzic co to za sklep? no i czy na terenie polski?

jawamania

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 24, 2006, 07:44:19 »

Rozmawialem jakies 2 tygodnie temu z kolesiem ktory na gieldzie w Gliwicach sprzedaje czesci min do Jawy.Mowil mi ze mial jeszcze niedawno oryginalne jawoskie zawieszenie z tarcza(nowe).Sprzedal je za ponad 300zl.Qwa,a ja od ponad 1,5roku co jakis czas tam sie pojawiam.Niestety juz nie ma dostepu do takich zeczy.Qwa mac  <furious>

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 24, 2006, 14:09:22 »

Sklep jest w Rybniku na ¯orskiej. Problem w tym że koleś już to sprzedał i nie ma dostępu do pozostałości magazynowych. Może co prawda ściągnąć nowe ale wtedy cena przestaje być konkurencyjna.

Jawamania być może mówimy o tym samym kolesiu bo na giełdzie z tego co wiem też go można spotkać.

maziTS

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 13, 2006, 14:46:57 »

Ja tak myślałem o zawieszeniu z Yamahy RD 350 ale jakoś zaniedbałem ten pomysł. Czesci do RD nie były nawet zbyt drogie.

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 13, 2006, 17:23:31 »

A ja po wymianie uszczelnienia w teleskopie, zalaniu nowego oleju, wyczyszczeniu bębna i regulacji hamulca wogóle nie myślę o wymianie lag. Ten hamulec mi w pełni wystarcza. Tymbardziej, że Jawę sprzedam (najprawdopodobniej) w przyszłym sezonie. Zastanówcie się czy  to się opłaca, jeśli Jawa ma być motorem przejściowym.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 13, 2006, 21:11:44 »

ty kolego Tokarz jak mozesz tak myslec o Jawie <hammer>
bo juz pisac to calkiem bym sie nie odwazyl  :>
Skoro traktujesz ja jak jakas dziwke przejsciowa, to lepiej uwazaj  <lol>
Predzej czy pozniej sie odwdzieczy  <scared>
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.