Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 14:16:12
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: nowy zakup... czy sie opłaca...  (Przeczytany 4933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gringo

• Gość
nowy zakup... czy sie opłaca...
« dnia: Maja 22, 2008, 08:37:43 »

http://www.allegro.pl/item368785930_jawa_stara.html

powiedzcie mi ile mniej wiecej moze kosztowac uzupełnienie widocznych na zdjejciach braków (dekiel itp). bo tak sie zastanawiam czy by nie kupić... opłaca sie wogóle?? za cene oscylujaca w okolicach tych 300zł?? /+ew. transport.

aha jest to 175... ile generalka wyniesie?? ok:P
« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2008, 08:39:44 wysłana przez gringo »

lluke

• Gość
Odp: nowy zakup... czy sie opłaca...
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 22, 2008, 10:39:34 »

A ja bym się poważnie zastanawiał bo o ile dekle bez problemu można na alledrogo dostać to nie widziałem nigdy tych wypełnieñ z tyłu co są wokół narzędziówki . Brakuje również osłony ga¼nika ale to jest do dostania tak samo jak siedzenie z tłumikami też nie będzie problemu. Lampe chyba kiedyś widziałem licznik idzie rozebrać czyli jakąś tam wskazówkę byś znalazł i ewentualnie cyferblat byś pomalował. Czy się opłaca musisz sam sprawdzić podliczyć wszystko i sprawdzić czy ci nie wyjdzie lepiej kupić kompletnej

EDIT aaa no i zapomniałem o najważniejszym ona nie ma papierów
« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2008, 10:46:20 wysłana przez Luke »

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 22, 2008, 10:58:56 »

miom skromnym zdamiem motocykl bez dokumętów to juz odpada to nie dawne dobre czasy ze je¼dziło sie takimi sprzętami a jak cie złapali to za flaszkę puszczali ...... nie te czasy a motorek bardziej na część wq mnie
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

lluke

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 22, 2008, 11:15:26 »

Tyż prawda  <lol>

Brein

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 22, 2008, 12:36:31 »

Odpuść sobie.
Nie dość, że roboty masa i części dużo brak to papieru nie ma. Lepiej zrobisz jak poczekasz i poszukasz - najlepiej kompletny z papierem znale¼ć do remontu, co wcale nie jest trudne. A jeśli chcesz coś takiego to 2 opcje albo 1) dużo pracy ale z papierem, albo 2) mało pracy ale bez papieru. Natomiast tu roboty w chu... i trochę, masę części do dokupienia i naprawy a po miesiącach pracy lipa bo papieru nie ma. Nie warto.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 22, 2008, 13:13:04 »

Dokładnie tak jak Brein pisze.
Albo masz komkretna podstawe do odbudowy tj kompletnośc motocykla albo dostęp do elementów, albo masz papier (ważny nie pocięte rogi itp). Ten motoykl co najwyżej na częsci według mnie można wziąść co nie oznacza że jego odbudowa jest niemożliwa. Jednak opłacałnośc jest rzaczej mała no chyba ze chcesz go sobie w pokoju postawić albo obok kominka...   

Jest trzecia opcja .... Znajdujesz jakiś naprawde konkretny sprzęt (np HD WLA ) u dzidka w szopie i go z racji unikalności odbudowujesz nie zwracając na brak papieru bo każdy rzeczonawca za 250 zło zrobi ci opinie o unikalności i bez problemu zarejestrujesz  :P

ale to takie moje łużne dywagacje od tematu   
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

gringo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 22, 2008, 15:29:00 »

no i chu... nie biore kupy szmelu, bede szukał czegos kompletnego z papierami do roboty. dzieki za poomoc:P

aker6

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 27, 2008, 17:27:54 »

dobrze radze, pojed¼ do paru wioch, im bardziej zadupna tym lepsza i popytaj dziadków o motory, a jak jeszcze postawisz piwo to już wszystko powiedza ;) Ja przypadkiem znalazłem skuter Cezeta 501 komplet do remontu, ale zabardzo przy kasie nie jestem, wiec nie kupie, może na mnie zaczeka :D

Taxido

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 13, 2008, 00:50:30 »

Witam wszystkich na samym poczatku,poniewaz jestem tu nowy. Nie chcialem "zasmiecac" forum wiec pozwole sobie podlaczyc sie po ten watek...

Przymierzam sie do zakupu maszyny,najbardziej podobaja mi sie Jawy TS 350,ale nie mam doswiadczen z motocyklami. Przechodzac do konkretow,co sadzicie o tym?
http://www.allegro.pl/item377692603_jawa_350ts.html

Agent 634-7

• Jawa 350 634-7 1985 r.
  • Starszy Jawer
  • Jawa 350 634-7-13
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 13, 2008, 07:12:23 »

Nawet nie napisał czy ma papiery itp. Szlif to wyniesie Cię tak około 70-80 zł + tłoki pierścienie to gdzieś razem około 150-170 zł.
Jawa 350 634-7-13
Jawa 350 638-5 (w trakcie odbudowy )

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 13, 2008, 07:47:25 »

dokładnie jak napisał agent najlepiej szukaj takiej co ma już białe blachy wtedy jest i dowód bo często ludzie piszą ze są papiery a potem okazuje sie ze stary dowód z uciętym rogiem i brak umów...  poza tym ta jawa to ostra dezelka z rok czasu dochodziłbyś co i jak
proponuje;

http://moto.allegro.pl/item382007863_jawa_ts_350.html
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M800628

a tak w ogóle to radze przeczytać artykuł Breina, na pewno dostarczy Ci wiedzy na temat tego motocykla i pomoże w wyborze odpowiedniego egzemplarza

http://www.demonos.vipserv.org//content/view/457/64/
http://mienki1987.blogspot.com/

Agent 634-7

• Jawa 350 634-7 1985 r.
  • Starszy Jawer
  • Jawa 350 634-7-13
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 13, 2008, 08:12:17 »

No wiesz ja też mam JAWE na czarnych tablicach jeszcze :D:D a dowód jest cały :D:D, tylko trzeba wymienić bo przeglądów nie ma gdzie wbijać już :D
Jawa 350 634-7-13
Jawa 350 638-5 (w trakcie odbudowy )

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 13, 2008, 08:16:25 »

wiesz ale często jest tak ze piszą ze kwity są żeby było zainteresowanie sprzętem na pierwszy rzut oka wszystko wygląda ok a potem okazuje sie w urzędzie ze jest niezła lewizna i trzeba szukać kwitów  (np. Brein co sie obiegał ze swoja Jawa)... a jak ktoś ma na białych blachach to raczej nie ma problemów z dokumentacja..

Taxido

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 13, 2008, 13:34:42 »

Ten artykul czytalem juz na samym wstepie,bo on mnie na ta strone przywiodl. Ta Jawa z Wielunia za 800 zl,praktycznie ideal,do drobnych poprawek wizualnych,a ja i tak mialbym w planach lakierowanie. Jest tylko jeden zasadniczy problem - transport,bo to dosc spory kawalek,glownie o to sie wszystko rozbija... Z poczatku myslalem,ze z zalatwieniem dokumentow,numerow od innego motocykla bedzie latwiej,ale teraz widze ze trzeba sie jednak porzadnie zastanowic nad kupnem maszyny bez papierow,a takich jest najwiecej,przynajmniej w tym przedziale cenowym ktory by mnie interesowal (do 1000 zl).

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 13, 2008, 13:46:13 »

a skąd jesteś bo może któryś z braci Jawerów ma  Ts na sprzedaż lub ma namiary na dobra Ts do sprzedania z twoich okolic...

jak masz w swojej okolicy jakieś wioski pogadaj czasami z lokalna meneliadą bo oni wiedza kto czym je¼dzi i kto co sprzedaje wtedy możesz za nieduże pieniądze wyrwać naprawdę pożądny motocykl...

Taxido

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 13, 2008, 14:09:23 »

Okolice Bydgoszczy. Na wioskach praktycznie nie widuje sie motorow w moich okolicach,wszystkie albo poszly na zlom,albo padly ofiara "tuningu" i przerobki na crossa. Rozgladam sie caly czas,byc moze na cos wkoncu trafie.

lluke

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 13, 2008, 16:35:33 »

Dobrze popatrz. W moich stronach też niby nie ma Jaw ale trafiła się okazja i 20 km od mojego domu kupiłem dla kuzyna za 400zł z zapłonem do wymiany tak więc należy dobrze poszukać:)

Taxido

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 13, 2008, 17:04:57 »

Znalazlem jeszcze cos takiego na allegro,dosc blisko mnie
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=382153129
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2008, 17:06:56 wysłana przez Taxido »

lluke

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 13, 2008, 17:17:27 »

BRAK DOKUMENTÓW- <hammer> Ze spokojem nie ma co się podniecać. To że silnik nie rozpaławiany to nie tak do koñca dobrze co prawda ma on 29tyś ale nie wiadomo kto tym je¼dził, po za tym te zdjęcia są jakieś takie jakieś <blink>. Ze spokojem ja tą Jawę dla kuzyna kupiłem z papierami. Teoretycznie można by zakombinować z papierami ale jak ja to mówię Jesteśmy za biedni na pomyłki i myślę że w twoim przypadku jeśli chcesz wydać max 1000zł to też się sprawdzi

Taxido

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 13, 2008, 17:43:55 »

Dostalem inne zdjecia na maila,nie wyglada najgorzej,troche porysowany (albo sie czesto przewracal,albo ktos mial ciasny garaz),tak czy inaczej poszedlby do malowania. Wyglada na to ze jest kompletny,niczego nie brakuje,wlasciciel pisze ze normalnie odpala i jezdzi. Co do dokumentow,orientuje sie ktos ile moze kosztowac kupno samych papierow plus tabliczka z numerem itd.?
Pisalem,ze max 1000 zl,ale wiadomo ze to kwota zakupu,pozniej mozliwe (i niezbedne) sa inne inwestycje,np. w papiery. Na poczatku i tak jezdzilbym sobie tylko po polnych drogach zeby sie "nauczyc" motocykla.

lluke

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 13, 2008, 17:50:59 »

Taxido

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 13, 2008, 17:53:03 »

Dlaczego? Ze wzgledu na koszty? Za duzo zachodu?

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 13, 2008, 18:12:09 »

tez bym sie nie bawił w zabawy z kwitami bo jak juz kupowac to z kwitem bo nie oszukujmy sie ale Jawa to nie sprzęt do jazdy po polach, co do tej czerwonej Ts to luke ma racje to ze silnik nie rozpoławiany przy jej przebiegu  może oznaczać już konieczność kapitalki, jeżeli ktoś jej nie żałował... poza tym przy kupnie nie można się śpieszyć tylko trzeba kupić coś co spełnia trzy podstawowe warunki;
1. ma kwity
2. pali  od kopa i je¼dzi
3. ma prostą ramę
  jak czegoś brak to szukamy dalej...
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2008, 18:19:20 wysłana przez Mienki »

Taxido

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 13, 2008, 21:26:17 »

Poki co jedynie przegladam,wiec zadnych decyzji nie podjalem. Wiadomo,ze zawsze jest ten podswiadomy (a moze zupelnie swiadomy) pospiech,zeby juz...miec,jezdzic...
Nie pisalem o jezdzeniu po polach,chodzilo mi o boczne drogi,takich u mnie sporo. Wyglada na to,ze chyba nie ma tu nikogo z moich okolic:)
Tutaj w dziale "Kupie" dalem swoje ogloszenie,chyba dam tez w gazecie "Anonse",to najwiekszy zbior ogloszen w moim wojewodztwie,ukazuje sie tez jeszcze w paru innych regionach,moze to da jakis efekt,bo podstawa zeby dobrze wybrac jest bogactwo ofert,wtedy szanse rosna.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 13, 2008, 21:35:40 »

lepiej kup anonse przejrzyj ogłoszenia podzwoñ i pooglądaj co jest.. zawsze tez możesz obserwować allegro.. ale ja radze pogadać z wujkami dziadkami itp. a nawet z meneliada spod sklepu bo ktoś może wiedzieć gdzie stoi jawa ts 350 nie jeżdżona od lat wielu...