Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 12:58:43
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Majówkowe wypady Jawerskiej Braci  (Przeczytany 9011 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kronobel

• Gość
Majówkowe wypady Jawerskiej Braci
« dnia: Kwietnia 29, 2008, 17:04:54 »

Witam zacni Bracia.
Chciałem zapytać czy ktoś z Was szykuje się na większy wypad na swoim Czeskim Rumaku?
Ja sam mam zamiar zrobić sobie kilkudniową wycieczkę, ale sam jeszcze nie wiem co by tu odwiedzić.Zastanawiam się nad Pragą, Jurą Krakowsko-Częstochowską (choć wiem ...to trochę oklepana sprawa).
Jeśli ktoś się gdzieś wybiera albo ma ciekawe miejsce do polecania to chętnie bym o tym poczytał w tymże wątku :)

Zgryzliwytetryk

• Gość
Odp: Majówkowe wypady Jawerskiej Braci
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 29, 2008, 17:31:07 »

Sześć bracie!

Tak na najblizsze dni to są spekulacje żeby sie ruszyć do Srebrnej góry na Majówke Jak byliśmy teraz na ,,wiosennej wycieczce'' to troche gadaliśmy z S.S i zbychem można w sumie na trzy dni wyskoczyć...

Jest też zlot<ale to juz spotkanie forumowe z motodriver.eu a tobie pewnie chodzi o patryiotyzm jawowy  :D> w mosznej <moszna..... <lol> <lol> <lol>>zapowiada sie fajnie ino ja nie jade bo mam szkołę....
tu jest opis ...http://motodriver.eu/topic-t6187.html

A na dalsze plany narazie nic nie słyszałem

connect

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 29, 2008, 18:35:50 »

witam.

mam zamiar jechać jawą nad zalew Siemianówka (na mapie polski jest przy samej granicy z Białorusią). jest to około 18km odemnie ale nigdy nie miałem czasu się tam wybrać :)

kamil123

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 29, 2008, 19:53:31 »

Ja mam w planach Berlin i Poczdam :) Ruszam w czwartek rano, mam nadzieję, że maszyna się spisze.

pzdr

Piszczałka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 29, 2008, 20:15:55 »

A ja z kolegą Zagierrem mam zamiar dobić do Białegostoku do kolegi connect'a.
Trasa ponad 300km w jedną strone

connect

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 29, 2008, 20:35:39 »

bracie piszczałka pamiętaj że do michałowa tzn 40 km dalej. jak będziecie chcieli to przejedziemy się razem nad ten zalew

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 29, 2008, 20:38:50 »

Moje plany wyglądają tak.  W piątek jadę na górę ¦w.Anny, potem kierunek Otmuchów nad jezioro, camping lub namiot (zależy od temperatury w nocy) i w niedziele do domciu.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

wysoki33

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 29, 2008, 21:54:31 »

Panowie, u mnie na działce w Gostchorzu (I lubuskie zak. sezonu) w sobote 03.05 jest motocyklowe ognisko. Jeżeli ktoś miałby ochote serdecznie zapraszam. Miejsce na namiot napewno się znajdzie, a motocyklowe klimaty oferuję GRATIS.
SERDECZNIE ZAPRASZAM  <cheers>

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 29, 2008, 22:44:40 »

No, no proszę.Jawerska Brać nie próżnuje.Będzie się widzę działo.Twiny zaryczą i wyruszą na podbój asfaltowej wstęgi :)

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 29, 2008, 22:58:07 »

A ja na następny dzieñ po maturach pomyślałem se wyruszyć na podbój mazur, taka wycieczka jednodniowa - wyruszyć o świcie i wrócić o zachodzie słoñca, albo i po ;) A jakby moja już niestety była klasa by opijała matury gdzieś nad jeziorkiem to do domu wrócę na następny dzieñ, albo jeszcze pó¼niej, bo dostałem u szefa wolne od pracy po maturach aż 2-3 dni <thumbup>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 30, 2008, 11:02:43 »

Wysoki odezwij sie do mnie na kom bo nie mam twojego numeru. 693 034 463

Już mam ;]

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 30, 2008, 19:13:27 »

ale Wam dobrze ja mam matury ale to jeszcze nic , najgorsze ze nie mam z kim je¼dzic. Ale mam super oferte tyle ze w sierpniu
I Moto Zauro Music http://www2.blackridermc.pl/www/str/index.php
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 30, 2008, 20:57:25 »

Gustaw, nie pękaj. Ja też mam matury, ale przed koñcem maja się skoñczą to i zostanie kilka dni na moto-majówkę ;) I na te mazury to pojadę pod warunkiem, że mi jawa zacznie palić na dwa gary dobrze ;)

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 01, 2008, 09:22:13 »

Gustaw nie pekaj . Ja tez nie mam z kim jezdzic =] Ale samemu sie jedzie wygodnie , swoim tempem =]

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 01, 2008, 15:32:23 »

Ktoś z Braci by się jeszcze skusił na tą Mosznę (mowa rzecz jasna o zamku)?
« Ostatnia zmiana: Maja 01, 2008, 19:47:37 wysłana przez Kronobel »

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 01, 2008, 19:39:30 »

ale Wam dobrze ja mam matury ale to jeszcze nic , najgorsze ze nie mam z kim je¼dzic.

Ja dziś z Black Snakem zrobiłem kilkadziesiąt km dziwnymi drogami  :> W deche beskidzkie traski. Nawet karnąłem sie jego Tworzową Cezetą  ;)

Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

Brein

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 01, 2008, 19:51:29 »

Czy ktoś z Braci Jawerskiej nie był dziś przypadkiem w Uje¼dzie? - bo odjeżdżając już (niestety katamaranem) widziałem czarną ts, a nie wyglądała jak ze stodoły wyjęta, więc jakiś rozsądny jawer  musiał ją dosiadać :)

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 01, 2008, 21:11:48 »

W deche beskidzkie traski
Czekamy na jakąś ciekawą "Beskidzką jawerską wycieczkę"  :>

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 01, 2008, 23:28:53 »

Ja dzisiaj zrobiłem tradycyjnie traskę po Mazowszu. :>
Wawa - Kampinos - Brochów - Wyszogród - Kamion - itp - Sochaczew - Wawa

Wyszło ponad 160km, z czego prawie polowa w ulewie.
Początek był całkiem przyjemny i nic nie zapowiadało pó¼niejszego ataku wodnego żywiołu.

W Brochowie jest ciekawy kościół twierdza z XVI w. Wygląda trochę jak zamek, trzy wieże, mur okalający, małe okienka strzelnicze i fosa. Pierwszy raz widziałem w Polsce tego typu kościół. Podobno w Rumuni dużo jest takich warownych kościołów ale w Polsce to ewenement. Z ciekawostek: Fryderyk Chopin był tam ochrzczony ,a wcześniej jego rodzice wzieli tam ślub.

W czasie Bitwy nad Bzurą w 39 Polskie Wojsko wykorzystywało go jako punkt obserwacyjny.

Dojeżdżam do Wyszogrodu, w średniowieczu ważny gród (wiadomo miejsce przepraw większości wypraw wojennych przez Wisłę). Coś z tego chyba do tej pory zostało. Ludzie jacyś trochę podejrzliwi, dziwnie się patrzą, bykiem jakoś.

Nad Wisłą punkt widokowy ze starego przęsła drewnianego mostu, chyba pamięta czasy carskie. Przy wejściu buda z kebabem, kto by się spodziewał?

Zaczyna kropić, dobra czas wracać do domu.
Za mostem zatrzymuje mnie jakiś motocyklista z laską na ścigaczu, pytają o drogę na Nowy Dwór, chyba myśleli że ja tutejszy. Chcieli jechać jakimiś dziurami ale ale im odradziłem. <yes>

Zaczyna lać na całego, wiem gdzie znajdę schronienie u swojego patrona św. Jacka. Grzeję w deszczu do Kamiona, tam jest kościół pod wezwaniem św. Jacka, i jego święty kamieñ, już raz tam byłem. Stoję pod daszkiem, Jawa porzucona na deszczu, ciekawe czy potem odpali, czy nie będzie jakiegoś zwarcia? Cóż zrobić?

Pół godziny i po deszczu, dobra komu w drogę temu czas, kierunek Sochaczew.
2km znowu deszcz, cholera chyba dogoniłem chmurę, nie ma wyjścia, przecież nie będę tu nocował, jadę dalej. Deszcz coraz większy.
Dlaczego wziąłem kask otwarty? Aha było ciepło. Teraz krople walą mnie po ryju jak małe kamienie, jestem zły ale nie odpuszczę, jadę jeszcze szybciej.
Albo ona mnie albo ja ją (chmura).
Spod przejeżdżających samochodów fontanny wody leją się na mnie, kurwa!
Już się nie złoszczę, śmieję sie do siebie. W zębach chrzęści mi drogowy piasek.

Jawa jedzie jak czołg. Tylko się nie rozkracz w tym deszczu chyba bym cię przerobił na gwo¼dzie.

Jeszcze tylko gdzieś 60km, może przestanie padać? <blink>

Nie przestało...

W koñcu dojeżdżam, mokry ale szczęśliwy.

PS: jutro może zapuszczę jakieś fotki, na razie wszystko się suszy, aparat też

« Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2008, 19:59:22 wysłana przez jacu frankensztajn »

black snake

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 01, 2008, 23:44:05 »

Ja dziś z Black Snakem zrobiłem kilkadziesiąt km dziwnymi drogami   W deche beskidzkie traski. Nawet karnąłem sie jego Tworzową Cezetą 

Naczelny - bez podtekstow :>

Piszczałka

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 02, 2008, 18:22:09 »

Ja dziś wróciłem od Connecta
W sumie mam jakieś 700km przejechane , pierwszy dzieñ był spokojny słoneczny,
Brat jawer przyjął nas miło, pogadali my przy browaru zwiedzili okolice.
A dziś wróciliśmy a jak tylko wyjechaliśmy zaczęło padać i do samej wawy padało czyli tak od 9 do 14, jazda w deszczu, wiadomo nic ciekawego
Za plecakiem widać silnik główny pretekst wyprawy

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 02, 2008, 19:38:22 »

Ja narazie nie oddalam sie dalej, niż 5km od domu....

Docieranie wstępne mam.

connect

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 02, 2008, 20:03:32 »

bracie Piszczałka teraz ja będe szukał pretekstu żeby wpaść do was :D jak tylko zrobie prawko i będzie ciepło zawitam do was :P

Piszczałka

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 02, 2008, 20:21:39 »

Zapraszamy i bez pretekstu!!
Jaworzy mile widziani zawsze!

A co do Brochowa to co roku we wrześniu jest organizowana za tym kościołem nad Bzura rekonstrukcja historyczna walk nad Bzurą( największa w kraju).
http://www.bzura1939.pl

kamil123

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 05, 2008, 15:21:27 »

Wróciłem z Berlina. Nie było mnie od czwartku  do niedzieli wieczorem. Trasa łącznie liczyła 1400km. Co tu dużo pisać, było super z motocyklem żadnych problemów. Na Placu Paryskim pod Bramą Brandenburską obładowana Jawa wzbudzała sporą sensację, co chwilę ktoś podchodził, oglądał, słychać było ochy i achy na widok tablicy z PL, niektórzy zagadywali do mnie co to za sprzęt skąd i w ogóle. Także polecam Berlin jako cel wycieczki, jest co zwiedzać - wspaniałe muzea itp. Po mieście je¼dzi się przyjemnie, pomimo godzin szczytu nie zauważyłem korków. No i niemieckie autostrady, tylko pozazdrościć.

Tutaj trochę zdjęć:
http://picasaweb.google.pl/kamil.glinski/MajWka2008