Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 16:04:36
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Interkom  (Przeczytany 4512 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
Interkom
« dnia: Kwietnia 07, 2008, 00:45:19 »

sam wbudowales interkom czy byl fabrycznie ??
do kazdego kasku da rade to zrobic ??
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
Interkom
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 07, 2008, 02:34:40 »

do każdego da się dorobić. Tylko przy otwartym trzeba dać mikrofon na pałąku i są duże szumy. Cała wyprawę zrobiłem z interkomem. Gdyby nie on to już by nie było to. Przy przelotowych Jawy sprawdza się w 100% Ja mam interkom oparty na tym samym schemacie co Wysoki.
http://www.roadking.riders.pl/new/main.php?id=1310
jedyny problem to znalezienie dobrych przewodów i wtyczek. Pod koniec wyprawy jednak te elementy zawiodły. Na kolejny sezon będę znowu  szukał. Wtyczka miniJack nie zdała egzaminu. Ktoś zna jakieś dobre wtyczki 3 pinowe (albo 4.. żeby duże nie były) 
głośniczki mam wkrejone w kasku (trzeba było zrobić małe wyżłobienie w skorupie (w styropianie). Mikrofon jest wmontowany przy szczękach w taki sposób aby nie wiał na niego wiatr, głeboko schowany. Widać tylko mały 3 mm otworek.

Ja już się nigdzie bez interkomu nie ruszam jak mam gdzieś jechać w trasę w pasażerem :D

bede miał kaski pod ręką to porobię fotki
Najwięcej czasu (z 2 godziny) zajęło mi takie poprowadzenie i zamocowanie kabelka, by Oli kask dało się otwierać (podnoszona szczęka). Koniec koñców przy zamykaniu kasku kabelek ładnie zwija się w "harmonijkę"
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2008, 02:40:54 wysłana przez m4riush »

lluke

• Gość
Interkom
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 07, 2008, 06:57:59 »

Jeśli chodzi o wtyczki to może tu znajdziesz coś dla siebie http://www.neutrik.com/fl/en/audio/productline.aspx  Są drogie ale najlepsze pod względem wytrzymałości i jakości

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
Interkom
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 07, 2008, 13:14:56 »

M4ariusz a instalacja Jawy nie powodowala zaklucen ??
miales jakis odtwarzacz np. MP3 (bo walkman to juz przezytek  :D)  czy podstawowa wersja ??

a BTW cus mi sie zdaje ze watek trzeba bedzie podzielic i przeniesc do dzialu elektryka
robota w sam raz dla moderatorow tego dzialu  :D
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
Interkom
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 07, 2008, 19:58:05 »

Nie miałem podłączonej mp3. Wysoki miał. Ja miałem wszystkie przewody ekranowane (znaczy się masa szła ekranem :) ) z tym nie było problemów. Poza tym u mnie na zasilaniu jest wsadzone kilka cewek i kondensatorów wg schematu z innej strony. Szumów nie ma. ale przy kombinowaniu z potencjometrami (dokładaniu kondensatorów ale malutkich (piko) tak by potencjometry nie generowały trzasków w pewnym momencie złapałem jakieś angielskie radio. Nie żartuje :) ale po zmianie wartości kondensatorów wszystko wróciło do normy, a i potencjometry już nie zakłócały. Generalnie u mnie mam trochę bardziej rozbudowaną regulacje niż na stronie (więcej szumów ale głośno.. prawie żadnych  szumów ale trochę ciszej na zworkach i jeszcze potencjometry od głośności).
wiem, że część osób (jak robiłem to się naczytałem w necie) przestało używać różnych tanich interkomów bo szumią i nie da się je¼dzić mając go cały czas włączonego. Ja jak pisałem przy optymalnym dostrojeniu nie słychać wcale szumów i całą wyprawę interkom był włączony.

co do tych wtyczek to widzę, że fajne rzeczy mają. tylko gdzie ja kupie w Polsce ich asortyment???

Wysoki miał złożony "na kolanie" na ostatnią chwilę bez regulacji i ekranowania i oprócz tego, że mu się na początku zwara zrobiła i wszystko spaliło to też działał aż do momentu, aż się zepsuł. :D podobno bardzo nie szumiał. To już niech się Wysoki wypowie
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2008, 20:07:50 wysłana przez m4riush »

lluke

• Gość
Interkom
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 07, 2008, 21:48:23 »

W dobrym sklepie muzycznym są to dość drogie zabawki bo np wtyczka 6 pin do elektroniki(z jakąś tam rezystancją) kosztuje 60 zł ale jest na wieki wieków

www.neutrik.pl  nie wiem czy tu idzie kupić w każdym bąd¼ razie są :P
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2008, 22:02:42 wysłana przez Luke »

wysoki33

• Gość
Interkom
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 09, 2008, 22:18:58 »

Wysoki miał złożony "na kolanie" na ostatnią chwilę bez regulacji i ekranowania i oprócz tego, że mu się na początku zwara zrobiła i wszystko spaliło to też działał aż do momentu, aż się zepsuł.  podobno bardzo nie szumiał. To już niech się Wysoki wypowie
Owszem, podczas pierwszej jazdy testowej nie wsadziłem do koñca wtyczki, przez co zrobiło się zwarcie i trochę się stopiło ustrojstwo. Podczas zeszłorocznego wyjazdu rozwaliłem sam (przyznaję sie) wtyczkę i interkom był jednoosobowy, tzn służył tylko do słuchania muzyki z MP3. Co do szumów, niebyło z tym żadnego problemu. Miałem wsadzoną jakąś tam część ze starego radia, nie pamiętam co to było dokładnie, bo elektronik ze mnie marny i któś mi to dał, żeby przez to podpiął interkom.
P.S. Prośba do moderatorów: przenieście to do tamatu usprawnienia.