Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 18:20:59
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zakup tablic rejestracyjnych  (Przeczytany 1712 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
Zakup tablic rejestracyjnych
« dnia: Kwietnia 04, 2017, 01:36:43 »

Cześć
Często na części są sprzedawane motocykle z tablica rejestracyjna. Oczywisce za 20 zł sprzedający pogoni i tablice rejestracyjna. Czy zakup takich tablic w celu zamontowania ich ozdobnie na ścianie garażu(i tylko w tym celu) jest naruszeniem prawa?
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
Odp: Zakup tablic rejestracyjnych
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 04, 2017, 22:20:21 »

Szczerze, to dobre pytanie...

ROZPORZÑDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 22 lipca 2002 r.
w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów, mówi tylko, o tym, że na wniosek właściciela właściwy miejscowo organ wydaje tablice rejestracyjne, a na właścicielu pojazdu spoczywa obowiązek utrzymania w dobry stanie czytaj w całości i czytelnej tablicy rejestracyjnej, a w przypadku zagubienia bądź zniszczenia zawiadomienia o tym właściwego organu i wystąpienie z wnioskiem o wymianę.

Nie wiem gdzie może to być jeszcze uregulowane.

Nie mniej jednak, wyobraź Sobie, że zakupiłeś Sobie taką blaszkę, i pewnego dnia zjawiają się u Ciebie panowie Policjanci, sprawdzają taką blaszkę, i się okazuje, że pochodzi z pojazdu pochodzącego z kradzieży bądź innego przestępstwa.
    Status GG

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 05, 2017, 00:23:23 »

Właśnie o te pojazdy z przestępstwa mi chodzi:-)
Z drugiej strony - założymy,że zjawi się policja. Po pierwsze - ja tylko te czarne i te zielone tablice "zbieram". Czyli po tylu latach sprawa raczej przedawniona... Po drugie - one od razu lądują na ścianie w garażu. Czyli policja musiałaby przeszukać mój garaż(do czego potrzebne jest nakaz).A na pogaduszki policja nie przyjeżdża do mnie aby spisali tablice.
Po trzecie - ok,kupiłem kradziona tablice. Przyjeżdża do mnie policja,wykazują,że taka tablica.u mnie wisi i jest dowodem przestępstwa.  Ja im tablice oddaje. Czy w jakikolwiek sposób za zakup kradzionej tablicy ponosze konsekwencje?
Po czwarte - jak kradzione to raczej pierwsze co to demontaż tablicy i jej zniszczenie,a nie robienie fotek z.widocznymi numerami na olx....

Ale oczywiście dzięki za odpowiedź,w necie nie mogę nic o tym znaleźć....
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2017, 00:25:05 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

łysy79

• Jawer
  • Jawa 350 634-7 + Velorex 562, Jawa 350 OHC
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 05, 2017, 10:23:46 »

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 05, 2017, 10:47:22 »

Nie wolę tablice "z przeszłością":-)

Wojaczek

• Jawer
  • Cebra, Zygzak, Szadoł i Intruder.
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 05, 2017, 11:04:14 »

Mam chyba z 10. Gliniarze na kawę lub fajka wpadają przynajmniej raz w tygodniu. Mają to w dupie. Znalazłeś i powiesiłeś.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 05, 2017, 13:35:02 »

Kodeks Karny, Rozdział XI, Przedawnienie, Art. 101. § 1. Mówi:
 Karalność przestępstwa ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia
upłynęło lat:
1) 30 – gdy czyn stanowi zbrodnię zabójstwa,
2) 20 – gdy czyn stanowi inną zbrodnię,
2a) 15 – gdy czyn stanowi występek zagrożony karą pozbawienia wolności
przekraczającą 5 lat,
3) 10 – gdy czyn stanowi występek zagrożony karą pozbawienia wolności
przekraczającą 3 lata,
4) 5 – gdy chodzi o pozostałe występki.
5) (uchylony).

No tak więc, gdy to była zwykła kradzież to przedawnienie następuję po 10 latach, gdy pojazd został skradziony w wyniku rozboju to 15-20 lat.

Po drugie, to że tablice są czarne skąd wiesz kiedy został sprawa zgłoszona ?

Po trzecie jaki Nakaz ? Hahaha... Chyba za dużo YouTuba się naoglądałeś... Policja może Ci wjechać na chatę na podstawie trzech rzeczy:
1) Postanowienie Sądu lub Prokuraotra;
2) Nakaz wydany przez Kierownika jednostki Policji bądź osobę; uprawnioną
3) Legitymację służbową Policjanta dokonującego czynności;
Większość przeszukań dokonuje się na podstawie 3 czyli za okazaniem legitymacji służbowej policjanta, a po zakończeniu czynności delikwentowi podsuwa się protokół z czynności i ma się określić, czy chce zatwierdzenia czynności przez prokuratora. Jeżeli ma takową ochotę, to w ciągu 7 dni dostaje kwitek z prokuratury, że czynność była legalna :P

To, że ją oddasz, to nie znaczy, że nie będziesz ciągany... na pewno trzeba będzie Cię przesłuchać na okoliczność wejścia w posiadanie przedmiotów pochodzących z przestępstwa. W razie gdy będziesz miał takich fantów więcej w garażu, Policja może podjąć decyzję o zatrzymaniu Cię na 48h aby nie dopuścić do zacierania śladów lub matactwa, a w tym czasie prokurator może wydać decyzję o zatrzymaniu Cię do 3 miesięcy ;)

Większość ludzi w tym kraju, zwłaszcza ludzi popełniających przestępstwa są ograniczeni umysłowo, mimo, że nie mają tego stwierdzonego przez specjalistę.

Mam chyba z 10. Gliniarze na kawę lub fajka wpadają przynajmniej raz w tygodniu. Mają to w dupie. Znalazłeś i powiesiłeś.

Niektórzy mają to w dupie, niektórzy nie. Paru moich znajomych tak przy okazji sprawdziło takie blaszki i były trafione więc wiesz. Po drugie im mniejsza jednostka tym większa wyjebka milicji... no tak Głogów nie jest małym miastem, mimo to jet to Powiat, a Powiat w Policji to stan umysłu.... dlatego Powiaty nie lubią Oddziału Prewencji który stacjonuje w miastach Wojewódzkich, bo wpadaja na powiat, i się nagle okazuje, że jest więcej pijanych kierowców, więcej bolków z trawką albo mąką w majtkach, czy nawet tablic z kradzionych pojazdów...
    Status GG

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 05, 2017, 14:27:32 »

Ja nic do ukrycia nie mam:) Mogą sobie przeszukiwać, byle nie uszkodzili tego,co mam w garażu.

Jak sprawdzić, czy rejestracja "jest trafiona"?

Wojaczek - a nie chcesz się ich pozbyć?:P

BOBBER

• Świeżak
  • *
  • Albo sztywno ,albo wcale.
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 05, 2017, 21:40:00 »

Jeszcze nie słyszałem, żeby kogoś ucapili za stare rejestracje. Kiedyś na złomie się walały setkami nawet nie pocięte. Możesz znaleźć w rowie i tyle. Żeby zaczęli Cię ciągać to musi być sprawa, a jak nie ma sprawy to nikt dziury w dupie szukać nie będzie. Po za tym jak byś miał motocykl z trefną tablicą to inna sprawa. Same tablice to po prostu kawałki blachy niejednokrotnie robione przez samych właścicieli. Inna bajka jak byś miał kamienie za kradzieże to wtedy sprawdzą wszystko ale jak masz czyste konto i sumienie to wieszaj ile wlezie.
Louder than your girlfriend last night

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Października 09, 2017, 23:18:13 »

Mały up - nie chce ktoś się takich tablic pozbyć w normalnej cenie?