Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 12:45:58
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Szybkie pytanie odnośnie rejestracji bez dokumentów  (Przeczytany 68245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Młodyy

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 typ 472.5
Szybkie pytanie odnośnie rejestracji bez dokumentów
« dnia: Marca 15, 2017, 21:41:00 »

Witam, mam możliwość kupienia cezety 350 od kolegi jednak jest ona bez jakichkolwiek papierów. Czy jeśli spiszemy umowę miedzy mną a nim to w przypadku rejestracji na zabytek WK ma możliwość sprawdzenia kto był ostatnim właścicielem ? Jedno jest pewne że był pytał nie jest kradziona

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
Odp: Szybkie pytanie odnośnie rejestracji bez dokumentów
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 15, 2017, 21:59:37 »

Wk w takich sytuacjach sprawdza wszystko, ale jak pojazd legalny to ok. Jak nie to masz kłopoty

KML

• Jawer
  • Jawa 250 353 & BMW R1150R
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 15, 2017, 22:13:37 »

Zależy kiedy była wyrejestrowana , jeżeli w latach 80tych to wtedy nie prowadzili jeszcze ewidencji komputerowej.
Jeżeli nie posiadasz lub nie podasz im numeru rejestracyjnego, to raczej nie będzie im się chciało szukać w papierowych archiwach po nr. ramy do kogo należał motocykl.
Tym bardziej że nie będą wiedzieli w którym wydziale komunikacji są papiery i gdzie szukać.
W wydziale mi ostatnio gość powiedział że czasami taki motocykl może wypłynąć po latach jak likwidują archiwa to sprawdzają czy pod tym Vinem coś jeździ.

Młodyy

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 typ 472.5
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 16, 2017, 05:12:55 »

No motor znajomy kupił od kolegi któremu zmarł ojciec i został taki motor bez papierów bo prawdopodobnie kiedyś został wyrejestrowany. Pytał na policji czy w wk czy nie jest kradziony po numerach ramy no i odpowiedziano że nie. Okej w takim razie myślę że gra jest warta świeczki i trzeba ją brać i przywrócić dawny blask..
Pozdrawiam

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 16, 2017, 07:19:08 »

A nie masz namalowanych numerów rejesracyjnych na błotniku przednim? Kiedyś był taki obowiązek.

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 16, 2017, 07:39:51 »

Cześć :)
Porozmawiaj jeszcze z rzeczoznawcą który ma ci odpowiednie papiery wystawić jak to będzie wyglądać.
Na przykład w moim przypadku nie dało rady zarejestrować motocykla bez papierów na zabytek :( Rzeczoznawca uparł się, że trzeba udowodnić mu w jakiś sposób że jestem teraz właścicielem, umowa z kolega który nie był właścicielem jest nic nie warta :( Gadka była o sądzie i tam w jakiś sposób udowadniać swoją własność, odpuściłem :(
Nie wspominając, że taki rzeczoznawca bierze około 1300 zł za robotę przy mało wartych motocyklach może się nie opłacać.

--
Pozdrawiam
Deadamf

SztandeR

• Młodszy Jawer
  • **
  • CZ175 487 - TS350 638.0 - TS350 638.1 - FZ8
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 16, 2017, 07:55:41 »

@deadamf, gdzie Ty takieko rzeczoznawcę  znalazles, co nie chce pomoc, a tyle kasy wola? Ja ostatnio gadalem z gosciem, co wszystko mi wytlumaczyl i powiedzial, ze nie ma rzeczy niemozliwych, ale nie jest to rozmowa na telefon, wiec wiadomo o co chodzi :) Cena za opinie to 400 zl za unikat i 500 za zabytek.
CZ 175 487 88', Jawa TS 350 638.0 89', Jawa TS 350 638.1 90', Yamaha FZ8 11'

sebatoja

• fizykkk
  • Jawer
  • Jawa 250 353 1958r
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 16, 2017, 08:20:18 »

Zależy kiedy była wyrejestrowana , jeżeli w latach 80tych to wtedy nie prowadzili jeszcze ewidencji komputerowej.
Jeżeli nie posiadasz lub nie podasz im numeru rejestracyjnego, to raczej nie będzie im się chciało szukać w papierowych archiwach po nr. ramy do kogo należał motocykl.
Tym bardziej że nie będą wiedzieli w którym wydziale komunikacji są papiery i gdzie szukać.
W wydziale mi ostatnio gość powiedział że czasami taki motocykl może wypłynąć po latach jak likwidują archiwa to sprawdzają czy pod tym Vinem coś jeździ.

Nie do końca, wszystko zależy na kogo trafisz w WK. Miałem tylko vin i umowe ks, po 15minutach w wk pracownik wrócił do mnie z kompletem informacji na kogo i gdzie jest zarejestrowany. Kwestia tego czy w jakimś wk nie było biednego stażysty który siedział i archiwizował stare dokumenty. W takiej sytuacji wszystko zależy tak naprawdę od szczęścia.

Cześć :) Porozmawiaj jeszcze z rzeczoznawcą który ma ci odpowiednie papiery wystawić jak to będzie wyglądać.Na przykład w moim przypadku nie dało rady zarejestrować motocykla bez papierów na zabytek :(  Rzeczoznawca uparł się, że trzeba udowodnić mu w jakiś sposób że jestem teraz właścicielem, umowa z kolega który nie był właścicielem jest nic nie warta :(  Gadka była o sądzie i tam w jakiś sposób udowadniać swoją własność, odpuściłem :( Nie wspominając, że taki rzeczoznawca bierze około 1300 zł za robotę przy mało wartych motocyklach może się nie opłacać.

Zmień rzeczoznawce, drogi i mało kompetentny...

Pytał na policji czy w wk czy nie jest kradziony po numerach ramy no i odpowiedziano że nie.

To jest ciekawe co piszesz. Byłem w podobnej sytuacji i o sprawdzeniu nr vin przez policję nie było mowy mimo że mam kilku znajomych w policji. A wiesz dlaczego? Bo jeżeli ktoś sprawdzi vin, i przypadkiem się okaże że auto jest kradzione to nie można przemilczeć tego faktu. Nie da się tego ukryć, ślady w systemie zostaną i nikt nie będzie ryzykował takiej sytuacji.

Moje wnioski są takie, nigdy więcej zabawek bez papierów. Lepiej kupić droższy z dokumentami i nie mieć nerwów niż potem ma się okazać że są problemy z rejestracją albo co gorsze moto wisi w bazie danych jako skradzione.
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2017, 08:56:14 wysłana przez sebastianm »
Pozdrawiam. Seba
Jawa&Kawa
Moja Jadwiga rocznik 1958
Kawasaki Zephyr 750 2000r
Jawa 250 60r "Złomek"
Jawa 354 56r

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 16, 2017, 08:33:10 »

@deadamf, gdzie Ty takieko rzeczoznawcę  znalazles, co nie chce pomoc, a tyle kasy wola? Ja ostatnio gadalem z gosciem, co wszystko mi wytlumaczyl i powiedzial, ze nie ma rzeczy niemozliwych, ale nie jest to rozmowa na telefon, wiec wiadomo o co chodzi :) Cena za opinie to 400 zl za unikat i 500 za zabytek.

Dokładnie jest tak jak piszesz, ja trafiłem na takiego a są tacy co problemu nie robią :)
--
Pozdrawiam
Deadamf

KML

• Jawer
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 16, 2017, 10:24:15 »

Liste rzeczoznawców można znaleźć na stronie konserwatora zabytków.
Ja obdzwoniłem z ośmiu , ceny były w widełkach 500-1000zł + Vat, Wybrałem tego z którym najlepiej mi się rozmawiało i akurat był z tej niższej półki cenowej.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 16, 2017, 11:52:15 »

A możesz się podzielić twoją wiedzą i znajomością kruczków? Kolega pyta więc podpowiedz jak to zrobić a będzie pewnie bardzo wdzięczny za okazaną pomoc i będzie Cię wychwalał na wszystkich odpustach  ;)

KML

• Jawer
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 16, 2017, 13:20:29 »

Ja rejestrowałem bez dowodu rejestracyjnego i bez tablic, musiałem napisać oświadczenie że nie posiadam.
Miałem tylko ostatnią umowe kupna , opinie rzeczoznawcy i wpis do ewidencji zabytków.
Na początku powiedzieli mi że się nie da , ale gdy nie odpuszczałem gościu co chwila latał na zaplecze dopytać się co i jak , w końcu wydali mi czerwoną   blache aby zrobić przegląd.
Marudzili że nie mając dowodu rej. nie są w stanie ustalić daty pierwszej rejestracji, ale ustawowo jest tak że jeżeli nie mogą ustalić to wpisuja 01.01.data produkcji.
Później już była tylko wymiana na żółtą.

Odnoszę wrażenie że im starszy sprzęt i im mniej miał właścicieli tym lepiej dla nas.
Mojego w ewidencji nie mieli , jak zobaczyli krótki nr. VIN (kiedyś każdy producent nabijał tyle znaków ile chciał) to od razu wiedzieli że w komputerze go nie sprawdzą.
Jak motocykl na przestrzeni lat zmieniał nawet właścicieli ale nie był rejestrowany to też lepiej dla nas.

Jeżeli kupujemy moto bez papierów ważne dla nas jest też to aby w umowie była wzmianka (sprzedający oświadcza że pojazd jest jego własnością itd).
Jeżeli nie ma tego w umowie to może być na osobnej kartce jako oświadczenie.
Bez takiego oświadczenia mogą się czepiać w WK że nie wiadomo czy osoba sprzedająca motocykl była jego  właścicielem.
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2017, 13:39:48 wysłana przez KML »

Młodyy

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 typ 472.5
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 16, 2017, 14:03:54 »

Dzwoniłem do rzeczoznawcy który jest też bieglym sądowym i u mnie w mieście za załatwienie wszystkich papierów dla konserwatora zabytków to koszt 300 zł natomiast dla stacji kontroli pojazdów wszystkie dokumenty to 50 zł. Także za 350 zł mam komplet z dojazdem do mnie do garażu. On jako rzeczoznawca nie potrzebuje dowodu rejestracyjnego ani tablicy tylko umowę ks. Także zostaje mi najgorsze iść do WK i się dowiedzieć czy u mnie będą robić problem..
Dzięki panowie za odp
« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2017, 18:35:36 wysłana przez Młodyy »

Młodyy

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 typ 472.5
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 19, 2017, 18:38:24 »

Panowie czy załatwiając formalności związane z rejestracją na zabytek muszę wykupić jakieś oc chociaż na kwartał czy jest to wgl możliwe bez żadnych dokumentów ? Czy mogę na spokojnie go rejestrować na zabytek a oc dopiero kiedyś kiedy go odremontuje ?
« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2017, 18:41:19 wysłana przez Młodyy »

pitterpan

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 1991r
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 19, 2017, 18:59:26 »

Żeby zarejestrować pojazd, to trzeba chyba najpierw przegląd zrobić...
Wiec jak masz nie wyremontowany, to raczej go nie zarejestrujesz...

KML

• Jawer
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 19, 2017, 19:55:22 »

Aby opłacić OC musisz mieć dowód rej.
Najpierw remontujesz , później rzeczoznawca , następnie konserwator zabytków, później WK i czerwona blacha , teraz opłacasz OC i lecisz na przegląd, teraz znowu WK po żółtą blachę.

Jak masz sprzęt w kiepskim stanie to konserwator może nie chcieć go wpisać do ewidencji a bez tego nie zarejestrujesz, więc dlatego od remontu powinieneś zacząć.

Młodyy

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 typ 472.5
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 19, 2017, 20:25:18 »

Super, dzięki za odpowiedź. Ogólnie wczoraj kupiłem CZ 350 typ 472.5 z 1982 roku kompletną, w oryginalnym bordowym (burgunt?) kolorze, na chodzie i sprawną poza tylnym błotnikiem stąd myślałem że najpierw zarejestruje na zabytek a później będę zbierał kasę na kompletne malowanie itd.
Jak dostanę czerwone blachy to muszę płacić oc czy mogę zawieźć na przegląd np. przyczepką ?

KML

• Jawer
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 19, 2017, 20:35:38 »

Możesz przyczepką lub na kołach na własne ryzyko , diagnosta tego sprawdzał nie będzie.
W WK przy wymianie czerwonej blachy na żółtą też nie chcieli oc ode mnie , ale babka powiedziała że jak już będę odbierał twardy dowód to muszę mieć.

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 19, 2017, 20:37:39 »

Panowie inna sprawa. Kilka lat temu kupiłem motocykl rozebrany do remontu. Na białej blasze z dowodem. Umowy nie pisałem, bo był na to czas. Remont zrobiony a dowód zgubiony. Co teraz?

KML

• Jawer
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 19, 2017, 20:44:08 »

Jeżeli przerejestrowałeś na siebie to idziesz do swojego WK i prosisz o wtórnik .
Jeżeli nie przerejestrowałeś to niestety musisz się udać wraz z umową kupna do wydziału w mieście gdzie motocykl był zarejestrowany.
Mogą trochę stękać że tylko właściciel może dostać wtórnik, czyli ten na kogo moto stoi ale jak będziesz miał umowę to powinno się udać , najlepiej wcześniej do nich zadzwoń.

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 19, 2017, 20:46:20 »

Jak umowy nie masz i dowodzik zagubiłeś to jedyne wyjście brać ostatniego właściciela, który widniał w dowodzie za pasek od spodni, przetransportować go do WK gdzie wydano dowód i niech on jako właściciel, otrzyma tam zaświadczenie że pojazd jest zarejestrowany, zawierające pełne dane pojazdu.
Tobie jako formalnie nie posiadającego dokumentu zakupu, takiego kwita WK nie wyda.
Jak taki dokument WK wyda, piszesz umowę i masz na przerejestrowanie pojazdu 30 dni, po tym czasie kwit traci ważność.
Inna opcja to ubieganie się przez poprzedniego właściciela o wydanie wtórnika dowodu rejestracyjnego ale to kosztuje więcej więc przepłacać nie warto.
Jawa 350 OHC - 2025
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 19, 2017, 20:47:46 »

Jeżeli przerejestrowałeś na siebie to idziesz do swojego WK i prosisz o wtórnik .
Jeżeli nie przerejestrowałeś to niestety musisz się udać wraz z umową kupna do wydziału w mieście gdzie motocykl był zarejestrowany.
Mogą trochę stękać że tylko właściciel może dostać wtórnik, czyli ten na kogo moto stoi ale jak będziesz miał umowę to powinno się udać , najlepiej wcześniej do nich zadzwoń.
Czytaj chłopie ze zrozumieniem, przecie kolega napisał że umowy nie sporządził, to jak miał rejestrować na siebie  :D
Jawa 350 OHC - 2025
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

mario16

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 472.6
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 19, 2017, 21:40:25 »

Młodyy wszystko pięknie tylko napisałeś, że właściciel nie żyje, a sprzedaje syn. Jeśli nie przeprowadził sprawy spadkowej to nie ma prawa sprzedawać czegokolwiek po ojcu bo nic z tym nie zrobisz. Jesli będzie w WK wzmianka o właścicielu-ojcu kolegi to mogą robić problem. Ja to przerobiłem chcąc sprzedać auto po ojcu. Musiałem najpierw nabyć spadek, a dopiero po tym dysponować wedle uznania.

KML

• Jawer
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 19, 2017, 21:55:10 »

Czytaj chłopie ze zrozumieniem, przecie kolega napisał że umowy nie sporządził, to jak miał rejestrować na siebie  :D

Racja przegapiłem to , w takim razie tak jak pisał Bizonek

Problem się zrobi jak ten gość kupił od kogoś i też nie przerejestrował , bo wtedy to już będziesz musiał szukać gościa na którego motocykl jest zarejestrowany.
Kupiłeś motocykl z ważnym OC i płaciłeś je dalej?
Jeżeli nie to po rejestracji przy opłaceniu składki OC fundusz gwarancyjny może się przypierdzielić i naliczyć kary, oczywiście nie musi tak być bo sprawdzają pojazdy wyrywkowo i musieli by akurat trafić.

SztandeR

• Młodszy Jawer
  • **
  • CZ175 487 - TS350 638.0 - TS350 638.1 - FZ8
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 20, 2017, 08:36:07 »

Wlasnie najwiekszy problem jest z tym funduszem gwarancyjnym. Jezeli tego tworu by nie bylo, to rejestracja byla by sporo prostrza, jesli chodzi o stare motocykle, ktore maja problemy z papierami. Sa na to aposoby, jak na wszystko, ale nie do konca legalne i na pewno nie do publikacji na forum ;)
CZ 175 487 88', Jawa TS 350 638.0 89', Jawa TS 350 638.1 90', Yamaha FZ8 11'