Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:36:39
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Ogólnie problemy  (Przeczytany 11204 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

clinton22

• Gość
Ogólnie problemy
« dnia: Marca 27, 2008, 23:25:06 »

Witam wszystkich .
Chłopaki pomóżcie mi, nie tak dawno zrobiłem generalny mojej jawce i zaczęły dziać sie następujące rzeczy. Nie zasysała paliwa- z tym sie uporałem, zapłon - też ustawiłem, nie wiem co sie dzieje z ga¼nikiem , jawa wchodzi na obroty ale długo z nich zejść nie chce , może coś w ga¼niku spartoliłem, Wymieniałem dysze  pływak i śrubki od dawki i od powietrza <frusty>.Widziałem tam że dwie dysze są podobne tylko różnią sie wielkością przepływu jedna jest 0,92 a dróga 0,72 i nie wiem która gdzie idzie? <worship>Może to spaprałem?Jak Boga kocham nie wiem co jest grane. <scared>

« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2008, 00:55:03 wysłana przez bakczysaraj »

bakczysaraj

• Gość
Odp: Ogólnie problemy
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 27, 2008, 23:37:51 »

£apie lewe powietrze. Uszkodziłeś zimeringi przy zakładaniu, albo nie uszczelniłeś połączenia ga¼nik->cylindry.

clinton22

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 27, 2008, 23:46:55 »

ga¼nik -cylindry jest dana uszczelka ale i sylikon może być wina sylikonu? u szczelniacze były dawane nowe i raczej starałem się nich nie uszkodzić innych opcji nie ma? <mur>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 28, 2008, 00:32:24 »

silikon a nie sylikon. 92 ma być pod iglicą a 72 po środku trzech dysz

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 28, 2008, 08:05:55 »

Już nie raz pisałem... nie ma czegoś takiego jak zimmering!!! SIMMERING!! ;)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Simmering

pzdr

clinton22

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 28, 2008, 21:00:37 »

ok tylko , skoro uszczelniacze na wale były by uszkodzone to by nie było chyba ciśnienia żeby zassać mieszankę na tłoki(tak mi się zdaje może się mylę).Chłopaki mam jeden problem, a mianowicie rozregulowałem ga¼nik kręcąc śrubkami czy jest jakaś pozycja wyjściowa do ustawiania dawki benzyny i powietrza czy ustawia się to metodą prób i błędów ?Popatrze jeszcze na uszczelnienie między ga¼nikiem a cylindrami może tam zasysa lewe powietrze .pozdro <thumbup>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 28, 2008, 21:27:37 »

jaki masz model jawy lub inaczej silnik TS czy CZ? opis regulacji gaznika ts znajduje sie w zakładce artykuły na stronie głownej co do cz srube skaładu mieszanki wykrecamy o 1 do 2 obrotów od maksymalnego wkrecenia w korpus, druga tak by uzyskac optymalne obroty i najlepsza prace silnika, a to zalezy od wyeksploatowania silnika...
http://mienki1987.blogspot.com/

zed

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 28, 2008, 21:39:53 »

Tak, jak napisał kolega bakczysaraj. Jeżeli simmeringi masz ok, to sprawdz połączenie kroćca z cylindrami/ga¼nikiem. Może zrobiłeś ten błąd, że przykręciłeś go po dokręceniu cylindrów (dotyczy modelu TS) i pomimo zastosowania uszczelki jest szczelina przez którą łapie powietrze. W mojej Jawie miałem taki przypadek, że krociec dostał pęknięcia od wibracji. Była to dosłownie ledwo widoczna ryska, która powodowała takie cyrki, że moto po odpaleniu dostawało "wolnych" obrotów na poziomie 4 tyś.

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 28, 2008, 22:32:01 »

ktoś to juz pisał ale ja napisze jeścio raz: najpierw przykręcamy króciec a dopiero cylindry <hammer> <hammer> <hammer> wiele osób popełnia ten głupi błąd ale jakże ważny ;]
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 28, 2008, 23:24:17 »

Już nie raz pisałem... nie ma czegoś takiego jak zimmering!!! SIMMERING!! ;)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Simmering

pzdr

????????? spójrz na ten opis....

clinton22

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 29, 2008, 01:35:49 »

ok dzieki chłopaki postaram sie sprawdzic połączenie cylindrów z ga¼nikem, mam model jawy ts, fakt najpierw dokreciłem cylindry a potem króciec mój bład myslałem ze róznicy nie ma a tu buba róznica jest, a co do uszczelniaczy to nie jestem na 100% pewien ze nie sa uszkodzone ale wkładajac je starałem sie nie uszkodzić ich ale jesli były by uszkodzone jawa nie zasysała by paliwa wcale a przeciez nia juz jezdziłem, jeszcze jedna sprawa gdy poluzuje cylindry aby dokrecic najpierw króciec to musze wymienić uszczelke czy zostaje ta sama pod cylindrami
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2008, 01:45:27 wysłana przez clinton22 »

clinton22

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 29, 2008, 01:38:39 »

sprawdziłem nie ma w artykule opisu ustawiania ga¼nika  <sadwalk>

clinton22

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 29, 2008, 01:42:40 »

ok dzieki chłopaki postaram sie sprawdzic połączenie cylindrów z ga¼nikem, mam model jawy ts, fakt najpierw dokreciłem cylindry a potem króciec mój bład myslałem ze róznicy nie ma a tu buba róznica jest, a co do uszczelniaczy to nie jestem na 100% pewien ze nie sa uszkodzone ale wkładajac je starałem sie nie uszkodzić ich ale jesli były by uszkodzone jawa nie zasysała by paliwa wcale a przeciez nia juz jezdziłem, jeszcze jedna sprawa gdy poluzuje cylindry aby dokrecic najpierw króciec to musze wymienić uszczelke czy zostaje ta sama pod cylindrami

<oops>sorki znalazłem regulacje ga¼nika ¼le szukałem ale jużma <thumbup>

sprawdziłem nie ma w artykule opisu ustawiania ga¼nika  <sadwalk>

Edit bak: naucz sie klikać na przycisk "edytuj"
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2008, 10:29:54 wysłana przez bakczysaraj »

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 29, 2008, 15:32:30 »

bakczysaraj jest Zimson czy Simson? Bo ja tam w tym opisie nie widzę "Z" na początku...  <cheers>

pzdr

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 29, 2008, 15:40:29 »

to tak jak pierścieñ siegera...

clinton22

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 31, 2008, 20:45:44 »

Witam ponownie dziś wykręciłem ga¼nik zmieniłem uszczelke miedzy króćcem a cylindrami i przez kilka godzin wszystko mozna powiedziec ze grało jeżdziłem wszystko było ok i nagle buł dziwięk buuuuu i stoi iskra jest  ale świece są suche co może być przyczyną,i w dalszym ciągu wolno mi z obrotów schodziła już sam nie wiem co jest grane ,,, <mur> chłopaki jeśli podejrzewacie co może być wina to podpowiedzcie mi i jeszcze jedno jak sie ustawia ten chole......y ga¼nik jaka śrubka jest od czego iwogóle dzieki z góry

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 31, 2008, 20:57:07 »

najlepiej sciagnij sobie z tej strony serwisówke do swojej jawy
www.breinride.home.pl
tam jest wszystko ekstra wyjaśnione,  co do problemu to sprawd¼ czy kranik dobrze przepuszcza benzynę, po drugie sprawd¼ odpowietrzenie korka baku, a co do schodzenia z obrotów linka nigdzie sie nie zawiesza w pancerzu? poziom na iglicy dobrze ustawiony?

clinton22

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 31, 2008, 21:33:02 »

sorki a jak mam byc poziom iglicy ustawiony jest tam blaszka i naciecia na iglicy? a jeszcze jedno w jakiej kolejnosci maja byc ustawione dysze w ga¼niku 0,92    0,72, i dysza najmniesza ale ona pasuje tylko w jedno miejsce
« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2008, 21:37:25 wysłana przez clinton22 »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 01, 2008, 07:33:54 »

Stary już Ci to pisałem- czytaj odpowiedzi a nie walisz kolejne pytania- po kiego czorta się produkuję- napisałem kilka postów wyżej,że dysza 92 ( a nie 0,92 !! <hammer> ) to dysza główna- ma być pod iglicą- a 72 to dysza średniego obciążenia- pomiędzy tą małą a główną ma być. co do kolejności to zależy jak patrzysz ale dysza główna 92 ma być w sąsiedztwie zaworka pływaka.

clinton22

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 01, 2008, 07:59:04 »

sorki stary całkiem zapomniałem ze pisałes o tych dyszach <oops>ale spoko dysze se poprawnie ustawione.Jak mozesz odezwij sie na gg10813020

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 01, 2008, 11:40:34 »

Dysza o przepustowości 72 to nie jest dysza średnigo obciążenia tylko tzw. dysza rozruchowa.Czepiasz sie chłopaka o 0,92 a sam taki byki walisz.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2008, 11:42:56 wysłana przez fizyk0 »

clinton22

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 01, 2008, 11:44:35 »

Dzieki chlopaki za cenne rady dzis bede działał <hammer> jeszcze jedna sprawa czy mozna wymnienic wałek starterowy bec rozbierania silnika jesli tak to w jaki sposób aby niczego nie uszkodzic <punk>
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2008, 11:52:36 wysłana przez clinton22 »

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 01, 2008, 11:55:42 »

To nie jest dysza rozruchowa - to jest nastepny blad w ¯ółtej Księdze .
Gaznik z TS ma 3 dysze + wzbogacacz mieszanki + uklad rozruchowy (ssanie) , a z CZ ma tylko 2 dysze .

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 01, 2008, 14:09:48 »

To nie jest dysza rozruchowa - to jest nastepny blad w ¯ółtej Księdze

Nie jest to błąd żółtej książeczki.Przeanalizujcie dokładnie działanie ga¼nika Jawy.Przez dyszę 72 przepływa paliwo tylko wtedy kiedy włączone jest urządzenie rozruchowe.Dysza ta tylko i wyłacznie wzbogaca mieszanke w paliwo przy rozruchu zimnego silnika.Nazwa dysza rozruchowa jest prawidłowa i spotykana bardzo często w danych technicznych ga¼ników.Inna popularna nazwa to "dysza paliwa dodatkowego".W oryginalnej serwisówce Jawy jest opisana jako "KALTSTARTDUSSE" (j.niem) - co można tłumaczyć jako dysza zimnego startu.

Gaznik z TS ma 3 dysze + wzbogacacz mieszanki + uklad rozruchowy (ssanie)

Wytłumacz mi jaka jest różnica między urządzenim rozruchowym a wzbogacaczem mieszanki oczywiście w przypadku Jawy bo pompki przyspieszającej zwanej często wzbogacaczem mieszanki  jakoś się w tym ga¼niku nie dopatrzyłem.Na układ rozruchowy też mówi się wzbogacacz mieszanki.

a z CZ ma tylko 2 dysze

CZ ma dwie dysze bo nie ma układu wzbogacającego czy jak to nazwałeś rozruchowego w ga¼niku.Tam wzbogacenie mieszanki odbywa się (o ile dobrze pamiętam) w najprostszy sposób przez podniesienie poziomu paliwa w komorze pływakowej przez zatopienie pływaka tzw. "przelanie ga¼nika".
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2008, 14:35:19 wysłana przez fizyk0 »

clinton22

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 02, 2008, 00:59:08 »

jak by bylo wszystkiego mało ,,,,,,jawa łapie mi lewe obroty co jest grane?
pali z kopniaka jak chce właczyc bieg ona chce jechac do TYłU i jeszcze jedno czym wyczyscic bak w którym nie było paliwka jast zasyfiony na ścianch jest pełno jakiegoś drobnego pyłu i ciagle się z tego powodu kranik zapycha?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2008, 01:28:30 wysłana przez clinton22 »