Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 05:57:41
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Nietypowy temat SUZUKI RM 125  (Przeczytany 3662 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

piotras1989

• Młodszy Jawer
  • **
Nietypowy temat SUZUKI RM 125
« dnia: Stycznia 04, 2017, 15:02:38 »

Witam wszystkich brat kupił kiedyś rm 125 rok 96 albo 97
mamy pewien problem bo w silniku brakuje zaworu wydechowego i jego mechanizmu który nim steruje
motor był dość tani  i wiedzieliśmy że tego niema kupiony od kolegi ale nie idzie dokupić a jak znalazłem kiedyś to gość zawołał tyle co za cały sprzęt dał :/

i tak się zastanawiam czy gdybym dorobił zaślepki i spiłował je tak by nie było zawirowań spalin może było by to jakoś i dość płynnie dało  się jechać

może ktoś coś doradzi nie jest to nasz pierwszy cross kiedyś było to nasze hobby teraz rm jest tylko do zabawy by po pijaku po piwko skoczyć z campingu

do silnika mamy już nowe łożyska wał zrobiony u pana marka nowe okładziny sprzęgła uszczelki itp tłok ma kilka godzin a cyl tuleję z kilkoma ryskami to póki co zostanie tylko wypoleruję

tak to wygląda https://www.youtube.com/watch?v=KjWCjD9X4I0
u nas zawory są okrągłe co ułatwi dorobienie kołków

daniel89_lb

• Jawer
  • Amfa Fatima było od huja a nic nima
Odp: Nietypowy temat SUZUKI RM 125
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 04, 2017, 18:48:31 »

Miałem taki zawór w cagiva mito.Tam było tak,że linka od gazu rozdwajała się do gaźnika i do tego zaworu regulowała wylot spalin.Bez tego nie będzie mieć pełnej mocy,to musi być tak jak było fabrycznie.

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 04, 2017, 18:58:25 »

Brat ma Mito 2000r. i zawór wydechowy sterowany jest elektrycznie, otwiera się przy ok 8tys.

A w kwestii tematu, wolałbym poszukać mimo wszystko orginalnego.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

kuchar

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 638-0
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 04, 2017, 19:13:30 »

Miałem rm250 z 89roku i w mojej nie było tego zaworu, montowano go dopiero później. Może spróbuj znaleźć informacje czy cylinder ze starszego rocznika w którym nie było tego zaworu pasował by do Twojego.
Jak zaślepisz to silnik nie będzie generował pełnej mocy.

adrianus15

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 ts 1989
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 04, 2017, 21:18:33 »

Silnik bd rozwijał pełną moc, ale nie bd jej oddawał płynnie. Bd jak w typowym starym dwusuwie: nic,nic i ogień. Napisz do frezmotu albo do wojtala garage. Oni ci dorobią zaślepki, aczkolwiek to tanie nie bd znająć tych majstrów ;)
    Status GG

piotras1989

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 05, 2017, 10:47:18 »

w poprzednich crossach mieliśmy zawory obstawiam ze w tym brakuje go z powodu tulei może coś im nie pasowało i to wymontowali nacią się na to już kolega ale on wiele nie jeździł w sumie od razu rozebrał motor a my go od niego odkupiliśmy w kartonach
podejrzewam właśnie że pełnej płynności nie będzie ale myślę że da się jechać zresztą nie ma co gdybać
zaślepki sam dorobię mam zaplecze myślałem o użyciu aluminium jak zrobię to wkleję fotkę i zamkniemy temat chyba że ktoś coś takiego ma na zbyciu to pomyślimy o kupnie

puki co to dzięki za odpowiedzi

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 09, 2017, 20:46:41 »

Oj,ludzie... Zawór wydechowy poprawia elastycznośc poniżej rezo. Na rezo otwiera się całkowicie!!! Silnik bez zaworu i z zaworem ma tą samą moc maxymalną! A sposoby sterowania są różne - od elektrycznego(honda NSR, powyżej pewnych obrotów serwo podnosi lub opuszcza zawór) przez mechaniczne(o ile pamiętam dobrze to Kawasaki miało mechaniczne,dwa "popychacze" na styl laski zaworowej idą do cylindra i "przekręcając się " regulują zawór) po mechaniczno- elektryncze(KTM o ile się nie mylę). Tak czy owak - każdy 2T na rezo musi mieć jak najbardziej drożny wylot. Ale za to poniżej rezo,kiedy spaliny się nie cofają do cylindrów warto mieć zawór przyknięty, bowiem mniej mieszanki przez niego ucieka w wydech. Tak w dużym skrócie
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o