Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 01:17:28
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: ICE - pomoc dla ratujących nas  (Przeczytany 3538 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bakczysaraj

• Gość
ICE - pomoc dla ratujących nas
« dnia: Marca 10, 2008, 01:31:16 »

Poniższy tekst został opublikowany na stronie:
http://www.cspsp.pl/wdp/biuletyn/numer_21_2007/przeg_prasy_pow_wyp.html

Ratownicy medyczni, policjanci, strażacy i wszyscy inni, którzy interweniują na miejscu wypadków, wielokrotnie napotykają na trudności, kiedy muszą skontaktować się z krewnymi lub bliskimi poszkodowanych.

Włoskie media, po przeprowadzonych rozmowach z pracownikami służb ratowniczych - zaproponowały, abyśmy w specjalny sposób oznakowali w swojej komórce numer - pod którym to w nagłych wpadkach można byłoby skontaktować się z bliskimi poszkodowanych.
Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, który można przy nich znale¼ć. Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak grupa krwi, jakie przyjmują leki, czy cierpią na jakieś choroby, czy są alergikami...

Ratownicy zaproponowali, aby każdy w swoim telefonie umieścił na liście kontaktów - osobę, z którą trzeba się skontaktować w nagłych wypadkach. Lista kontaktów w naszych telefonach - zwykle jest bardzo długa i nie wiadomo kogo w pierwszej kolejności powinniśmy powiadomić.

Według włoskich ratowników, międzynarodowy skrót pod którym można byłoby umieścić taki numer to: ICE (=in Case of Emergency) tzn. w nagłym wypadku.
Takie oznakowanie uprościłoby pracę wszystkim służbom ratowniczym. Gdyby ktoś chciał umieścić więcej osób w swoim telefonie mógłby je oznaczyć w następujący sposób: ICE1, ICE2, ICE3, itd.

Pomysł jest łatwy w realizacji, nic nie kosztuje - a może być bardzo użyteczny. Przecież dzisiaj prawie każdy dysponuje telefonem komórkowym.

Aktualnie podobna akcja jest rozwijana w innych krajach Europy (i nie tylko).

Ponieważ szczególnie w Polsce, gdzie ginie o wiele za dużo osób w ruchu drogowym (ale dotyczy to przecież nie tylko takich sytuacji !) proszę Pañstwa o wprowadzenie pod hasłem ICE "namiarów" Waszych najbliższych. Jednocześnie proszę o popularyzację tej idei:

Nie kosztuje nic, a może pomóc ocalić życie.
Teoretycznie Ratownicy w całej europie zostali już poinformowani.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Batman, Was o tym informowali?

p.s ja już ustawiłem. A co mi szkodzi.

Brein

• Gość
Odp: ICE - pomoc dla ratujących nas
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 10, 2008, 07:43:01 »

popieram i od dawna mam :)

connect

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 10, 2008, 08:33:42 »

też popieram i zaraz sobie zapisze

madras30

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 10, 2008, 08:54:54 »

tez popieram ale i zawracam uwagę na coś jeszcze- ile z użytkowników komórek ma pozakładane kody -piny czy jakoś tak ( mam  stary model na szczęście i nie mam tej usługi chyba) i by cokolwiek zrobić  tu: wejść do tej nieszczęsnej listy kontaktów należy wpisać kod, który jest znany tylko właścicielowi (np. nieprzytomnemu czy odpukać-jeszcze gorzej). Wówczas sztuczka z ICE  jest bezużyteczna.  :[

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 10, 2008, 12:32:58 »

Kod pin jest blokadą karty i można go ustawić na każdym telefonie. Tego zabezpieczenia nie da rady obejść (znaczy jakoś zawsze sie da ale nie w kilka chwil na miejscu wypadku). Ale przecież nikt nie nosi przy sobie wyłączonego telefonu. Jeżeli więc telefon nie ucierpiał podczas zdarzenia to do listy kontaktów zawsze będzie można się dostać...

carlos

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 10, 2008, 12:35:54 »

ewentualnie karteczka z nr telefonu przyklejona na tylnej pokrywie  <thumbup>

black snake

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 10, 2008, 13:10:51 »

ja również popieram i zaraz sobie zapisze <cheers>

madras30

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 10, 2008, 18:35:49 »

opanowałem tylko podstawową obsługę  <crybaby> komórki (to mi wystarcza w zupełności) stąd nie wiem czy można czy nie dobrać sie do listy kontaktów itp. zakodowanego aparatu czy karty. Chodziło mi o proste wyjaśnienie sprawy, która mnie nurtuje: aby cokolwiek zrobić potrzeba wpisać  kod by móc wpisać np numer zamiast użycia tylko klawisza odblokowania, stąd jak mam posłużyć się tym ICE będąc np. w takiej sytuacji na drodze by pomóc?. Może osoby. które mają pokodowane aparaty dodatkowo  np. w dokumentach -karteczka ICE,  ot tak jak np z grupą krwi.

Batman

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 10, 2008, 20:03:25 »

No więc tak droga szlachto  :>
ICE to poniekąd ściema. Mogę powiedzieć z punktu widzenia pogotowia (dla pogotowia to ściema). Jeśli karetka przybywa na miejsce zdarzenia to nikt nawet nie pomyśli o jakimś ICE, bo po prostu nie ma czasu na grzebanie w cudzym telefonie. Pacjent jest zaopatrywany na miejscu zdarzenia i wieziony do szpitala. Także ICE w ogóle nie dotyczy pogotowia. Owszem zapewne przyda się w SORze, gdzie już personek szpitala na spokojnie się tym zajmie ale tylko i wyłącznie jeśli telefon jest włączony. Realistycznie patrząc ICE nie jest jakimś super "wynalazkiem" ale można powiedzieć, że w pewnym procencie odnosi sukces.

Niemniej, polecam każdemu mieć ustawione ICE w telefonie :)

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 10, 2008, 20:21:10 »

Ratownik medyczny:D:D:D:D

Dzisiaj był karetką kupować łañcuch DID do jawy  <eek> <thumbup> <thumbup> :>

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 10, 2008, 21:08:14 »

Jeśli karetka przybywa na miejsce zdarzenia to nikt nawet nie pomyśli o jakimś ICE, bo po prostu nie ma czasu na grzebanie w cudzym telefonie.
Racja.  <yes>  Dodam jeszcze że ratownicy mają opory  (i słusznie) przed grzebaniem po kieszeniach (np. w poszukiwaniu telefonu) ofiarom wypadków.
Realistycznie patrząc ICE nie jest jakimś super "wynalazkiem" ale można powiedzieć, że w pewnym procencie odnosi sukces.
Rzeczywiście żadna rewelacja i skuteczność raczej przereklamowana...

A może by tak "nieśmiertelnik" z nazwiskiem, grupą krwi i numerem telefonu kontaktowego sprawić sobie. Np z Allegro
I wozić przy sobie (na łañcuszku?) przynajmniej na motocyklu.
Co bracia na to?
Np; coś takiego:
http://www.allegro.pl/item319919893_niesmiertelnik_grawer_4_strony_niesmiertelniki.html
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2008, 21:16:06 wysłana przez jawol »

Batman

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 10, 2008, 22:02:48 »

http://www.allegro.pl/item319919893_niesmiertelnik_grawer_4_strony_niesmiertelniki.html
Z tego to ja se chyba zrobię brelok do kluczy z napisem JAWA albo z adresem forum.

Generalnie przydaje się wszystko, co ułatwi identyfikację poszkodowanego

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 10, 2008, 22:12:08 »

panowie a nie lepiej  nakleić sobie na kask: ice numer kontaktowy i podać grupę krwi? może to nie będzie zbyt  ładnie wyglądało ale czy  estetyka jest tu najważniejsza???? zawsze można to zrobić z tyłu kasku tuż nad karkiem i będzie super.....
http://mienki1987.blogspot.com/

Batman

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 10, 2008, 22:41:41 »

i podać grupę krwi
Tak naprawdę choćbyś się obwiesił czym się da z grupą krwi to i tak są robione badania - wszystko musi busi być udokumentowane - to raz a po drugie niegdy nie wiadomo czy ktoś sobie nie przyczepił danej grupy dla jaj np. Wiem, że to dziwne ale wyobrażacie co się dzieje z człowiekiem, który dostał złą krew? Pewnie tak.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 10, 2008, 22:57:29 »

fakt batman i tu jest kolejna dziura w polskim prawie ze nie mamy obowiazkowo w dowód wbite grupy krwi i deklaracji oddania organów....  glupi szczegół a tak wiele żyć mógł uratować....
http://mienki1987.blogspot.com/

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 10, 2008, 23:28:20 »

Tak naprawdę choćbyś się obwiesił czym się da z grupą krwi to i tak są robione badania

Masz racje i jednocześnie nie masz racji.
Gdy jest znana grupa krwi wykonuje się  "próbę krzyżową"
Badanie to jest bardzo szybkie ale jednocześnie skuteczne.
W przypadku nieznanej grupy konieczny jest komplet badañ.
Wydaje mi sie że "nieśmiertelnik" z podanym nazwiskiem, adresem, nr telefonu i grupą krwi a może i peselem może być traktowany jako swojego rodzaju dokument.
Jeden nieśmiertelnik do kluczyków a drugi na szyję.

panowie a nie lepiej  nakleić sobie na kask: ice numer kontaktowy i podać grupę krwi?

Naklejka na kasku to nie najlepszy pomysł bo kask można mieć pożyczony, kask może spaść w trakcie wypadku itd...
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2008, 23:31:28 wysłana przez jawol »