Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:51:21
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Pierścienie, zamki, okna  (Przeczytany 11764 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
Odp: Pierścienie, zamki, okna
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 17, 2016, 13:47:27 »

W pierwszej chwili myślałem o do symetrycznie umieszczonych oknach wydechowych,potem o "płatkach" cylindrów wchodzące w kartery,dopiero jak Yabaman mi wyjaśnił zczaiłem,że mowa ciągle o kanałach płuczących:P
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 17, 2016, 21:05:48 »

T.Sałek się naprodukował o tym a wy teraz Ameryke w konserwach odkryliscie...
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 17, 2016, 21:20:13 »

Przepraszam - nie będę więcej pisał na forum, bo przecież jest Sałek. I w ogóle to obciach odkrywać Amerykę na nowo, zwłaszcza w konserwach ...
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 17, 2016, 22:27:09 »

T.Sałek się naprodukował o tym a wy teraz Ameryke w konserwach odkryliscie...
Moze podwazam jakis Autorytet ale kto to jest T.Sałek? Wiem co pisze, robi to z sensem ale to co mozna znalezc w Jego artykulach istnialo i przed tymi artykulami i to w wydaniu ludzi ktorzy silniki i konstruowali i tuningowali. Jesli poszukac nie tylko po polsku to mozna naprawde duzo znalezc. Tuningowcy dwusuwow nadal o nich piszą - czy oni tez powinni siedziec cicho bo sa artykuly p. Salka? Prosze wpisac chocby po angielsku "2 stroke port adjustment"  (po japonsku tez mozna ale Kolegom oszczedze...).
Zapoznanie sie z teorią zawartą w artykulach T. Salka nie rozwiąze problemu stukajacych Knedli i niedokladnie wykonanych czesci do nich. Dlatego uwazam, ze roztrząsanie takich kwestii na Forum i ilustrowanie ich zdjeciami, filmikami i ogolnie naszym praktycznym, "knedlowym" doswiadczeniem ma sens.
PS: Chcialem dolączyc tutaj widzianą bardzo dawno temu ilustracje (autorem byl chyba Andrzej Mleczko) na ktorej do glowy wtlaczana jest Teoria a w roli Praktyki wystepuje piesc waląca te glowe miedzy oczy. Niestety nie moge tej ilustracji odnalezc wiec wklejam cos podobnego. Mi tez zdaza sie teoretyzowac (staram sie ubierac te wywody w  "lopatologiczne" sformulowania) ale wpisy oparte na praktyce garazowej sa chyba duzo bardziej realistyczne i przydatne, nawet jesli teorie z nimi zwiazaną poruszal p.Salek w swoich artykulach.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 19, 2016, 14:25:28 »

Tak więc zdecydowałem się jednak na dopracowanie współpracujących części. Poprawiłem wycięcia w płaszczach tłoków, dopracowałem pierścienie, wyważyłem tłoki i dzisiaj odpaliłem. Zawsze pierwszy litr paliwa w stosunku 1:20 (stąd dużo dymu) i na spokojnie, bez obrotów, do pierwszego ciepła na żeberkach i na bogato w paliwo ...

https://www.youtube.com/watch?v=pFyA1r5ue4o&feature=youtu.be

To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 19, 2016, 14:31:53 »

Ładnie cyka:)
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 19, 2016, 15:22:08 »

Jesli ta perfekcyjna praca silnika sie dlugo utrzyma i sie on nie rozdzwoni to link do tego filmiku i watku trzeba bedzie wysylac wszystkim narzekaczom, "ze im dzwoni zaraz po remoncie".
Chcialbym posluchac pracy takiego silnika przez stetoskop.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 19, 2016, 15:27:47 »

mój tez tak chodził. Po 1 000 km zaczął dzwonić,chociaż po rozbiórce nic nie znalazłem

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 19, 2016, 21:52:09 »

Z przyjemnością zaprezentowałbym jak to cyka przez stetoskop, ale filmowałem zwykłą kamerką samochodową, bez możliwości podłączenia urządzeń zewnętrznych. Niestety jestem technologicznie (i wiekowo) zapóźniony co sprawia. że nie mam lepszego sprzętu - o stetoskopie nawet nie wspomnę. Żałuję bardzo, ale nie mogę spełnić tego życzenia ...

Co do silnika i jego pracy, to po bardzo ostrożnym spaleniu litra paliwa z olejem w stosunku 1:20, szum z wnętrza silnika znacznie zmalał. Mam cichą nadzieję, że będzie jeszcze ciszej ...

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 20, 2016, 11:41:58 »

Żałuję bardzo, ale nie mogę spełnić tego życzenia ...
Nie naciskam az tak mocno aby potrzebne byly przeprosiny ;D . Po prostu przypuszczam ze w przypadku tego silnika bylaby okazja uslyszec, jak brzmi niczym niezaklocone tlo dzwiekowe pracy dwusuwowego twina. Gdyby je nagrac, nalozyc i odjac to nagranie od zapisu silnika stukajacego to moze uzyskaloby sie stukanie w czystej postaci, bez tla.

Czmielu

• Global Moderator
  • knedel knedel knedel
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 20, 2016, 12:28:03 »

Tak więc zdecydowałem się jednak na dopracowanie współpracujących części. Poprawiłem wycięcia w płaszczach tłoków, dopracowałem pierścienie, wyważyłem tłoki i dzisiaj odpaliłem. Zawsze pierwszy litr paliwa w stosunku 1:20 (stąd dużo dymu) i na spokojnie, bez obrotów, do pierwszego ciepła na żeberkach i na bogato w paliwo ...

https://www.youtube.com/watch?v=pFyA1r5ue4o&feature=youtu.be

Piękny dźwięk
Čz 472.6 87'
Jawa 250 353 60' + Velorex 560+ PAV 40
Jawa 638-5 87'
ČZ 472.5 x3
Jawa 350 638.1x2
Jawa 634-638 "tęczówka" + velorex 562
Jawa 639 91'
ČZ  175/450 62'

tel. 508 168 776

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 20, 2016, 20:09:01 »

Na pewno są większe autorytety niż T.Sałek.POdałem to jako przykład po są tam podstawowe informacje i wytłumaczone w prosty sposób po Polsku ;)
Przyznam szczerze że sam nigdy nie sprawdzałem tych zamków pierścieni bo nie przyszło by mi do głowy że można tak spitolić.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 20, 2016, 22:03:41 »

Przyznam szczerze że sam nigdy nie sprawdzałem tych zamków pierścieni bo nie przyszło by mi do głowy że można tak spitolić.

Mógłbym się założyć, że większość tego nie sprawdza, ślepo ufając strzałce wyciśniętej na tłoku. Tyle, że nie każdy potrafi się do tego przyznać. Zatem szacunek dla Ciebie Kolego, bo widzę, żeś szczery gość ...