Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 21:13:55
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Problem z lewym cylindrem  (Przeczytany 13278 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kyuubi1990

• Młodszy Jawer
  • **
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Problem z lewym cylindrem
« dnia: Kwietnia 15, 2016, 15:50:32 »

Witam serdecznie wszystkich forumowaiczów, postanowliliśmy z bratem przywrócić świetność naszej Jawie 350 TS lecz mamy
pewniem problem z pracą silnika a mianowicie lewy cylinder tak jakby przerywał nie zgrywa sie jego praca z prawym i wygląda
to tak jakby gubił iskrę (nie ma tego dzwięku Jawy), sprawdzaliśmy ustawienie zapłonu , jest on ustawiony na 2.5 mm ,
przerwa na platynkach jest obecnie 0.3 patrzyłem też na 0.9 jest lepiej na wolnych obrotach ale podczas jazdy lewy cylinder
jakby sie wyłączał i załapuje czasami zazwyczaj na wyższych obrotach.
Probowaliśmy zmieniac świece oraz przerwe na  nich lecz to nie daje za dużego efektu , gaźnik regulowany jak w książce.

Wał jest nowy , cewki i kondensatory również, uszczelniacz od strony zapłonu nowy szczelny , także nie bardzo już wiem do
czego sie dotknąć i proszę o poradę jak z tym walczyć .
Pozdrawiam

oskare2345

• Jawer
  • bez młota nie robota
Odp: Problem z lewym cylindrem
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 15, 2016, 16:03:59 »

być może słaby akumulator i na niskich obrotach nie ma mocy na dwie cewki i tylko jedna pracuje? Z tego co pamiętam to wyprzedzenie 2.7 ale to jest dla każdego silnika inne :P

Damian 52

• Młodszy Jawer
  • **
  • jawa 638.1 yamaha xj900f honda sfx 50 fiat 125p
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 15, 2016, 16:08:19 »

Spróbuj zamienić cewki miejscami to samo z kondesatorami  , współczesne cześci,no cóż różnie to bywa . Platyny też nowe ? Sprawdż czy jest przejście jak są zwarte ,czasem coś podejdzie i takie objawy też mogą występować. Słuszna uwaga w poście wyżej sprawdz ładowanie

beduin929

• Jawer
  • CZ 350 (472.4) 1979r & MZ ETZ 251 1990r
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 15, 2016, 16:11:44 »

Dokładnie zamieniaj po kolei miejscami świece fajki z kablami platynki kondensatory i cewki . tylko nie zmieniaj wszystkiego naraz. po jednej rzeczy jesli nic sie nie zmienia to powrót i nastepna rzecz zamieniaj jesli znowu nic to powrót i tak w kółko. powodzenia

Krystian

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 15, 2016, 16:30:40 »

naładuj porządnie akumulator, albo odpal na chwilę z podłączonym prostownikiem, i sprawdź czy będzie chodzić , 99% przypadków niedomagania jednego z cylindrów to brak prądu, jak załapuje na wyższych obrotach  to nawet pewne, bo altek już w pełni daję prąd jak należy.
CZ 472.5   WSK 125 M06B3   Suzuki GSF 1200S  Jawa 20

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 15, 2016, 16:33:57 »

jak sprawdzisz elektryke i nie da to rady to szczelności wypadało by posprawdzać cylindry i głowice. Długo to stało?
    Status GG

kyuubi1990

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 15, 2016, 17:01:58 »

Motor długo nie stał bo tata od czasu do czasu nim jeździł , na początku jak sie wzieliśmy za nią to w ogóle iskry nie było na świecy o przerwie 0.6 przełożyłem akumulator i iskra sie pokazała , naładowałem ten co był i też iskra jest, platynki są nowe , co do szczelności cylindrów to sprawdzałem je nalewają w nie benzyny i zostawiłem tak na jakiś czas nic nie przeleciało, na głowicy nowa uszczelka  . Poprzekładam miejscami cewki i kondensatory tak jak radzicie i sprawdzę co będzie sie działo . A propo to jak sprawdzić jakie jest ładowanie ? przykładając miernik do akumulatora jak robi sie to w samochodzie zeby sprawdzic ładowanie pokazuje mi 0 i nie wiem za bardzo gdzie to przyłożyć .

oskare2345

• Jawer
  • bez młota nie robota
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 15, 2016, 17:12:28 »

podpinasz woltomierz (najlepiej analogowy bo cyfrowe szaleją od jawy) plus do plusa a minus do minusa na wyłączonym zapłonie powinno być 12.6 v a jak odpalisz silnik to napięcie powinno wzrosnąć do ok 14v przy ok 3000 obr/min jeśli tak jest to masz ładowanie  ;)

kyuubi1990

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 15, 2016, 17:17:06 »

No tak podpiąłem plus do plusa minus do minusa na wyłączonym mam 12.8v a na odpalonym pokazuje zero  ???

oskare2345

• Jawer
  • bez młota nie robota
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 15, 2016, 17:22:19 »

w całym zakresie obrotów jest zero?
mi kiedyś pokazywał miernik ładowanie 90v ale to była kwestia tandetnego miernika cyfrowego

kyuubi1990

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 15, 2016, 17:29:32 »

w całym zakresie pokazuje 0 także nie rozumiem tego jak to możliwe miernik jest sprawny sprawdzałem w samochodzie . Ogólnie w tym motorze problem z lewym cylindrem jest od samego początku jak ją mamy czyli już 7 lat tata jakoś tam poregulował i tak jeździł bo też nie potrafił sobie z tym poradzić

oskare2345

• Jawer
  • bez młota nie robota
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 15, 2016, 17:39:19 »

W samochodzie występują wiele mniejsze zakłócenia które pojawiają się przy zapłonie platynkowym.
Czy wszystkie elementy układy zapłonowego są czyste? możliwe że coś się przylepiło lub zaizolowało choć to niezbyt prawdopodobne. Kondensatory podmieniałeś? wygląda na to zły kondensator.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2016, 17:54:54 wysłana przez oskare2345 »

kyuubi1990

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 15, 2016, 17:53:53 »

zapłon wyczyszczony , podmienię kondenstaory i zobacze co bedzie się działo

>>>
Kondensatory i cewki podmienione i dalej to samo zadnej zmiany :( 

Kolejny problem z tym motorem to ładowanie tzn. kontrolka gaśnie po przekroczeniu ok 3 tysięcy obrotów , szczotki wymienione i dalej to samo , szukałem na forum o tym problemie i nie mogłem znaleźć takiego przypadku .

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2016, 20:41:42 wysłana przez kyuubi1990 »

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 15, 2016, 21:38:45 »

Jak masz taki objaw to najprawdopodobniej masz 2 fazy zamiast trzech. Sprawdź element po elemencie układu ładowania zamiast tracić czas na szukanie czy ktoś już to znalazł. Dużo do sprawdzenia nie ma. Opór na wirniku i szczotkach, jakie napięcie dociera do wirnika po włożeniu kluczyka, jak zachowuje się regiel czyli jak obniża napięcie ze wzrostem obrotów i ogólnie przed tym czy wszystko jest podłączone jak powinno być. Dużo roboty nie masz. Multimetr w rękę i sprawdzasz.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

kyuubi1990

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 16, 2016, 08:45:10 »

Dziekuje za podpowiedz ale niestety nie wiem jak posprawdzac te rzeczy mam multimetr ale nie wiem gdzie go przylozyc

Damian 52

• Młodszy Jawer
  • **
  • jawa 638.1 yamaha xj900f honda sfx 50 fiat 125p
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 16, 2016, 09:20:38 »

Niestety mamy ograniczone pole działania chodzi mi o forum . Nikt nie jest w stanie dokonać pomiarów na odległość , może czas poprosić kogoś nie tylko o radę a także o pomoc  . Na pewno jest w twojej okolicy ktoś bardziej doświadczony, nie żebym w ciebie nie wierzył , ale przy okazji ktoś mógłby pokazać zasady pomiarów multimetrem

kyuubi1990

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 16, 2016, 14:54:34 »

Postaram sie znaleźć taką osobe dzięki za wiarę :) apropo silnika pojawiłysie nowe objawy poszedłem dzisiaj odpalić i odpaliła ale ciągle ma wysokie obroty śruba regulacyja nic nie daje , patrzyłem czy linka sie podwiesiła i nic , psikałem plakiem żeby znaleźć gdzie ciągnie lewe powietrze i też nic sie nie dzieje , jakiś przeklęty ten motor chyba :) do tego z tłumików wali taką smołą że aż kapie . Coś musi być nieźle pomieszane w tym silniku .

oskare2345

• Jawer
  • bez młota nie robota
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 16, 2016, 15:03:39 »

może brakuje jej prądu i jakiś skomplikowany czechosłowacki patent trzyma ją na obrotach żeby ładowanie było  :P
sprawdź blaszkę pod przepustnicą jak ona odpadnie to nie schodzi z obrotów.
Może banalne ale na ssaniu ma wysokie obroty to działo się na ssaniu czy bez?

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 16, 2016, 15:42:27 »

A simmering od strony zębatki sprzęgłowej sprawdzałeś?

kyuubi1990

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 16, 2016, 15:58:26 »

bez ssania na ssani zalewa ją już totalnie hehe :) a simering był sprawdzany jak silnik rozpoławiałem czyli kilka dni temu było ok , ale wtedy by chyba bardzo dymił jakby olej przepalał , jako tako nie dymi ale ta smoła to jest okropna , od zawsze jak ją mamy to te tłumiki były takie "zarzygane" ale teraz to już jest za dużo normlani jakby benzyna leciała do tłumików , zmieniałem iglice na każdy ząbek i dalej to samo

oskare2345

• Jawer
  • bez młota nie robota
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 16, 2016, 16:53:02 »

Wyreguluj gaźnik od za bogatej mieszanki może pluć nieprzepalonym olejem. Na ssaniu na zimnym nie powinno zalewać. Na moje oko za bogata mieszanka... może niedrożny filtr powietrza?

kyuubi1990

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 16, 2016, 18:34:31 »

Dzieki za porade postaram sie jak najszybciej tym zająć . J[size=78%]eszcze do tego raz nie chciała zapalić i zauważyłem że to paliwo jest wyrzucane własnie do filtra a nie na cylindry byc moze filtr zawalony jakimś syfem [/size]

kyuubi1990

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 16, 2016, 22:32:39 »

jeszcze jedna sprawa zobaczyłem że zapłon jest w ogóle poza skalą żeby go ustawić zostało wypiłowane więcej a płyutce niz orginlanie wszystko to jest bardzo dziwne :(

oskare2345

• Jawer
  • bez młota nie robota
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 16, 2016, 22:41:32 »

To może być albo wyrobiona krzywka lub zcięty kołek ustalający wirnik. Jest jeszcze najstraszniejsza opcja czyli krzywy wał... ale on jest podobno nowy...

kyuubi1990

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 16, 2016, 22:49:14 »

Kołek ustalajacy siedzi  wystaje wał nowy na poprzednim też było tak samo wszystko :( a krzywka była wymieniana jak tata próbował rozwiązać ten problem .  A mem pytanie o podłączenie szczotek zauważyłem na zdjęciach że na lewej blaszce szczotek każdy ma podłączony zielony kabel z tą większą osłoną plastikową ja mam na odwrót zielony kabel est na prawej blaszce jak macie u siebie koledzy ?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2016, 22:51:51 wysłana przez kyuubi1990 »