W końcu przyszła pora, aby zamieścić tutaj swój temat odnośnie jawy, którą remontuję z bratem
Po roczniku i zdjęciach wywnioskowałem, że jest to właśnie model 353/04. Najprawdopodobniej brakuje tutaj kilka części, ale co i gdzie, to wyjdzie podczas składania.
Historia motoru jest raczej typowa, ponieważ motorem dawniej jeździł ojciec, potem przeleżał u dziadka w garażu, a ponad rok temu został przywieziony przez ojca do domu z zamiarem naprawy, albo zezłomowania. Od momentu tego momentu jawa stała sobie koło roku pod chmurką i dalej niszczała. W końcu postanowiliśmy z bratem, że ją zrobimy i tak się zaczęła zabawa, czyli rozbieranie wszystkiego w drobny mak i próba odnowienia i doprowadzenia do stanu idealnego.
Tak wyglądała przed rozpoczęciem prac:

Po rozłożeniu wszystkiego w drobny mak silnik + pokrywę oddałem do skiełkowania, a cylinder do piaskowania. Efekt jest zadowalający

Remont posuwa się cały czas do przodu i silnik mam całkowicie złożony wraz z podłączoną instalacją.
Zdjęcie w trakcie składania

Teraz aktualnie czekam na wymalowanie części przez lakiernika, a w międzyczasie rozpocząłem składanie kół. Jednak trafiłem na problem, a mianowicie nie wiem, czy zębatka napędowa tylnego koła jest od mojego modelu, czy jakaś adaptacja?