Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 04:14:23
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Ile wykasować?  (Przeczytany 4469 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bakczysaraj

• Gość
Ile wykasować?
« dnia: Lutego 26, 2008, 20:43:18 »

Ostatnio pracuję dorywczo u handlarzy motocykli, jako elektryk do "spsutych" motorów.

Dostałem zlecenie na naprawę, przegląd instalacji elektrycznej i uruchomienie sprzęta, Jest to jakiś skuter BMW 200ccm, z dachem, pasami, wycieracvzkami, ABS itp.

Pierwszy etap, była to wymiana spalonych przewodów z instalacji elektrycznej. Po połataniu jej (kilka kabli ktoś wcześniej ucioł), wymianie niektórych przewodów na nowe, zawołałem 70zł (5h roboty)

dzisiaj był drugi etap, siedziałem 6 godzin, aż znalazłem, że sterowanie przekażnika, który steruje przekażnikiem załączającym rozrusznik jest podłączone nie tam gdzie trzeba (mówię Wam, to naprawde nie takie proste to znale¼ć).

Jutro musze przerobic światła, aby zapalały sie po odpaleniu silnika, i naprawić kierunkowskazy.

No i jutro muszę krzyknąć ile za to chce (za ten drugi etap). Po moich naprawach cena motora wzrosła znacznie (z 7000 do okolo 13000)

Czy jak im krzykne 300zł za te dwa dni roboty to nie bedzie za dużo?

Batman

• Gość
Odp: Ile wykasować?
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 26, 2008, 20:50:17 »

Ja bym od nich zawołał połowę tej różnicy :>

leszkowiak

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 26, 2008, 20:55:17 »

Jak miałem praktyki na warsztacie to roboczogodzina mechanika kosztowała 25 zł a elektromechanika ok 40-50 wiec wydaje mi się ze te 300 to dobra cena za takie usługi.

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 26, 2008, 21:00:20 »

Też wydaje mi się, że cena nie jest wygórowana.
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

alan666888

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 26, 2008, 21:17:03 »

jak zrobiłes robote precyzyjnie i sie na tym znasz, wiesz co gdzie i jak to powinni zapłacić taka cena jaka zawołasz, w koncu byle kogo nie zatrudniali. Teraz trudno o dobrego fachowca jak się jakis znajdzie to spierniczy robote a zawoła że hoho  <scared>.

Batman

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 26, 2008, 21:25:22 »

Niech nie próbują cie kantować bo przeca musimy łañcuchy DID'a se walnąć  <thumbup>

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 26, 2008, 21:27:02 »

Ja kasuję Tylko w przypadku, jeśli spełnie założenia dotyczące naprawy. Siedze 2 dni, ale zrobie do koñca, nawet kolor taśmy izolacyjnej jest taki jak gościu chce. Jak koncze, pokazuje co i jak, jak chodzi, jak to tamto, i jak już jestem spakowany do wyjścia gadamy o kasie. Zawsze mam pod ręką obcinaczki do kabli, na wypadek, jakby odmówił zapłaty:)

A elektryką zajmuje się jako pasjonat, nie mam jakichś kursów zawodowych na elektrykę pojazdową, i znam sie trochę na tym. To co wiem, że jestem w stanie zrobic, tego sie podejmuje.

Brein

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 26, 2008, 21:27:55 »

Możesz zawsze spytać ile proponują - może okazać się, że dadzą więcej niż chcesz (ja tak miałem kiedyś - a potem gratulowałem sobie, że wpierw się spytałem bo było by łyso)

Pozdrawiam

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 26, 2008, 21:32:11 »

300zł za te dwa dni roboty to nie bedzie za dużo
Tanio jak barszcz...
Nie zauważyłeś jeszcze że dziś za wszystko co jest związane z motocyklami rachunek mnoży się: x 500%

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 26, 2008, 21:35:46 »

Brein - przecież są dorośli, i wiedzą, że takie usługi nie kosztują 10zł.....

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 26, 2008, 21:39:50 »

zorb tak jak radzi Brein... a to ze są dorośli nie znaczy ze maja pojecie o motocyklach... jak rzucisz im parę terminów których znaczenia nie ma nawet na wikipedi to na pewno zapłacą tyle ile chcesz ale ja myślę ze 300 zł to nie jest zła cena...
http://mienki1987.blogspot.com/

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 26, 2008, 21:48:58 »

oni troche czasu siedzą już w motocyklach. A że robota prawie skoñczona, to troche za pó¼no na pytania:)

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 26, 2008, 21:55:59 »

jak rzucisz im parę terminów których znaczenia nie ma nawet na wikipedi to na pewno zapłacą tyle ile chcesz
<lol> <lol> <lol>
Np: ???

Brein

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 26, 2008, 22:29:38 »

Bakczy dorośli? taaa... mój szef też jest dorosły a jak poszedłem o podwyżkę i spytałem to dał mi o 500 zł więcej miesięcznie niż chciałem więc warto czasem... :)

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 26, 2008, 22:45:03 »

to najpierw spytam potem powiem:D

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 28, 2008, 18:46:48 »

Tępe chuje..

mysleli, że wezmę od nich 50zł. wziołem 140. Juz nigdy wiecej tam nie pójde. Moto juz wystawione przed sklep, sprawne, jezdzace, a koleś mi mówi, że ja mu namieszałem w instalacji i że ja już tego nie bede robił. Nie chciał powiedzieć co mu nie pasuje, czyli poprostu wciskał kit

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 28, 2008, 19:09:49 »

bo myśleli ze odwalisz im kawał dobrej roboty za grosze i ze oni na tym zarobią potrójnie a ty będziesz mail satysfakcje... poczekaj aż sami do Ciebie znowu przyjdą bo nie znajda innego speca od motocykli bo jest ich coraz mniej (starzy motocykliści i mechanicy motocykli wymierają a młodych jest mało bo mało kto je¼dzi motocyklem którego naprawy można dokonać samemu)
http://mienki1987.blogspot.com/

natal007

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 28, 2008, 19:24:52 »

Typowe...Jak następnym razem zwrócą się z czymś do Ciebie to zacznij rozmowę od zaległych 160zł.
Poza tym jak taki cwaniak i "szpec" to czemu sam nie naprawił?

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 28, 2008, 19:26:00 »

nie wiem. z tego co wiem, ten motor stał u nich już pół roku. i jakoś nikt sie nie podjął naprawy oprócz mnie

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 28, 2008, 23:56:39 »

zacznij rozmowę od zaległych 160zł.
<yes> <yes>
Dokładnie to samo sobie pomyślałem.
Głowa do góry bakczysaraj prędzej oni do Ciebie przyjdą w potrzebie niż Ty do nich.

ten motor stał u nich już pół roku. i jakoś nikt sie nie podjął naprawy oprócz mnie
Na drugi raz będzie stał rok albo i dwa  <lol> <lol> <lol>