Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 05:49:57
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Etui/pokrowiec/futerał na szybę od kasku - jest coś takiego?  (Przeczytany 3509 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Batman

• Gość

Jak w temacie.
Jestem trochę wygodny i chcę używać dwóch szyb w kasku - czarnej na lato i słoneczne (po)deszczowe dni (gdy słoñce niemiłosiernie odbija się od asfaltu) i zwykłej przezroczystej w nocy, jesienią i zimą.
A wiećc czy słyszeliście o czymś takim? A jeśli tak, to gdzie to można kupić?
A jeśli nie to jak Wy sobie radzicie z tym problemem (jeśli ktokolwiek taki ma <thumbup> )
Od razu mówię, że zwykłe walnięcie szyby do torby odpada - nic mnie tak nie wku.... jak porysowany sprzęt...
A więc jak? Pomożecie?  ( ;] )

(od razu mówię, że google nie pomaga a na allegro ni ma)
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2008, 20:35:26 wysłana przez Batman »

Jawsim

• Gość
Odp: Etui/pokrowiec/futerał na szybę od kasku - jest coś takiego?
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 08, 2008, 20:50:33 »

pokrowców jako takich na szybkę od kasku nie ma bo i po co? najlepsze są szybki odbijające promienie słoneczne i jednocześnie nie przyciemniane- takie mieniące się na złoto-fioletowo. a nie lepiej wozić parę okularów przeciw słonecznych w etui w plecaku czy gdzieś tam? w ciągu dnia czarne bryle na nos a w nocy do kieszeni- i git.

Batman

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 08, 2008, 20:56:04 »

Niestety jestem okularnikiem i wszelkie bryle, które nie polepszają mi widzenia na odległość (mam minusy - krótkowidz) z oczywistych przyczyn odpadają. Mam chytry plan przerzucenia się na soczewki kontaktowe, które będę zakładał na rower i motocykl (tylko) ale muszę zobaczyć jaki to koszt.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 08, 2008, 22:50:21 »

Ja mam czarna szybe w kasku i dlatego woze ze soba okulary na noc (takie lekko żólte szybki maja) ... :| Moja nastepna szyba bedzie biala i przyciemniane okularki =]

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 09, 2008, 00:29:59 »

Jak będziesz kupował sobie nowy kask, to kup sobie np.  takiego Caberga jak ma moje Kochanie.
Przyciemniana szybka na oczy jest wysuwana i wsuwana takim suwakiem na gorze kasku (normalnie w rękawicy sie obsluguje). Oleñka bardzo sobie chwali.
http://www.nakolach.pl/2007/galeria/zdjecia/DSC08902.JPG

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 09, 2008, 08:15:05 »

Dobry pomysl , dzieki M4riush , nie wiedzialem ze takie kaski sa =D Przypomina mi to troche kask z odrzutowca , ale to dobrze , tylko jak cenowo on stoi ?

wysoki33

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 09, 2008, 11:36:06 »

Są też takie Airoh'y, kolega ma i bardzo sobie chwali (szczekowiec + okulary)http://moto.allegro.pl/item307873587_2008_kask_airoh_mathisse_rs_sport_z_okularem_w_wa.html

Batman

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 09, 2008, 15:10:20 »

No fakt, takie kaski to nawet niezły patent.
Ale swoją drogą aż dziwi mnie to, że nikt (jakaś firna - w sensie) nie pokusił o stworzenie takiego futerału. Może sam coś wymyślę ;)

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 09, 2008, 16:29:12 »

wiesz -tak szczerze- dosyć dziwny to pomysł,żeby wymieniać szybki w czasie podróży- pierwszy raz coś takiego słyszę  <blink>;) może właśnie dlatego żadna firma nie robi takich pokrowców bo nie sądzili,że ktoś będzie miał takie potrzeby. to trochę tak, jakby chcieć mieć kombinezon,który zmienia barwę w zależności od pory dnia- w dzieñ byłby na przykład czarny a nocą miałby być jakiś odblaskowy ;) :>

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 09, 2008, 16:47:11 »

Jawsim- doby pomysł!

Piszczałka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 09, 2008, 16:53:41 »

Panowie ja też należę do grona ślepców i muszę smigać w goglach, dlatego kupiłem szkła fotochromowe z anty refleksem wydatek spory, bo 120 za szkło, ale nie oślepia mnie pojazd z naprzeciwka ani słonko

Batman

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 23, 2008, 21:38:57 »

Już mi przeszedł patent na dwie szyby jak zobaczyłem, że szyba do Lazera kosztuje prawię połowę kasku <sadwalk> ...
Postanowiłem, że kupię na raty <lookaround> ten kask http://airoh.pl/kask.php5?id=12239
Tyle, że w Pile w sklepie jest jakieś 50pln tañszy <drool>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 24, 2008, 11:17:54 »

jakby co ma pomysł- drugą szybke wepchnij do skarpetki i po sprawie <lol>