Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 23:07:55
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: "Oszustwo nigeryjskie"  (Przeczytany 1643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DziadekJacek

• Global Moderator
  • Jawa 350
"Oszustwo nigeryjskie"
« dnia: Listopada 14, 2015, 16:53:32 »

Cześć.Mam wystawioną CZ-tę na OLX i otrzymałem maila następującej treści.Nieznający ang.możecie sobie przetłumaczyć w translatorze-mniej więcej poznacie sens maila.
z takiego adresu:oltramariadenisa@gmail.com

..I have been searching for ages and have decided that this is exactly what I am looking for and want to purchase it from you! Can you assure me that i will not be disappointed with it. I’m ready to pay your asking price,I agree with the price and i'm satisfied with the condition too But the issue is I’m working as a drilling engineer on a offshore rig.Due to the nature of my job, there is strictly no call due to the lack of reception on the area. But I’m able to access my mail anytime as i will make use of wireless laptop. i'm willing to pay through PayPal & i'll cover the paypal fees too, and about the transportation, since i am interested in the immediate purchase.Am buying it internationally to Spain and i will be making use of a shipping company to have this picked up from you and have it delivered to me.Further arrangements will be made with you in regards to the pick up once i have paid you,I would appreciate if you email me with more pictures (if available) too since i won't be be able to see this in person.If you agree with this, i would require the details below to proceed with payment:

Your PayPal e-Mail Address :
Your Full Contact address:
Your Phone# :
Total Amount :
Full name:

Note: i'll also include the Shipping company's fee so kindly Get back to me with your PayPal email account and your address for the pick up to be arrange? so i can proceed with the payment asap..

Thanks

...a teraz wygooglujcie sobie frazę "oszustwo nigeryskie"

jednak nie pojeżdzi sobie moja czesia po Hiszpanii :)
Jeśli go nie znałeś,to nie żałuj,nie!.Bo przyjaciela straciłbyś.

yuzik

• Jawer
  • cz 175/450, jawa 350/638
Odp: "Oszustwo nigeryjskie"
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 14, 2015, 17:21:37 »

Akcja stara jak świat:) Niestety ludzie węsząc możliwość zarobienia większej kasy za wystawiony przedmiot dają się wciągnąć. Sam jak sprzedawałem laptopa przez allegro dostałem takiego podobnego maila. Gość mi wysłał zapytanie czy zgodzę się wysłać za granicę i płaci w dolarach za pośrednictwem westernunion. Oczywiście zgodziłem się, z tym że wiedziałęm z góry że to przekręt i sam gosciowi spreparowałem dowód nadania UPS i czekałem na rozwój wydarzeń:) Pisał skurczybyk codziennie, wysyłał potwierdzenia western union nieudolnie zrobione w paincie, ja natomiast zapewniałem że paczka wysłana etc:)koniec końców gosc sie pokapował że go zrobiłem w konia i byl bardzo rozczarowany:)

Edit:)

Nawet znalazłem na mailu sfingowany dowód nadania oczywiście moje dane również zmyślone bo nie nazywam się przemek:)
« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2015, 17:33:05 wysłana przez yuzik »

Wojaczek

• Jawer
  • Cebra, Zygzak, Szadoł i Intruder.
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 14, 2015, 17:22:38 »

O ile dobrze pamiętam mechanik350 też miał kiedyś takiego klienta.

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 14, 2015, 19:00:12 »

Miałem podobny przypadek z tym, że coś mu odpisałem nie pamiętam już co ale gość sam zrezygnował  ;D
"Motocykl - to nie tylko pusty dźwięk,
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
to zabawka, która pomoże Ci
przetrzymać okropne dni,
gdy czułości zabraknie Ci..."

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 14, 2015, 23:54:23 »

Też miałem ;) moją yamahe chcieli do dubaju kupić ;)
You live more in five minutes on a bike like this going flat out than some people live in a lifetime- Burt Munro
Jawa 634/12V 84'
Yamaha YZF 600 Thundercat 98'