Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 07:47:34
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Deadamf CZ 350 typ 472.6  (Przeczytany 11131 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
Odp: Deadamf CZ 350 typ 472.6
« Odpowiedź #25 dnia: Października 01, 2015, 07:42:45 »

Może silnik już jakiś czas chodził z popsutym simeringiem i ktoś zamiast go wymienić poprostu wzbogacił mieszankę żeby dało się jeździć, a teraz jest za bogato.

Jak go kupiłem to zapinka na iglicy była na max. bogato na samym dole ale wtedy się zalewał, buczał i nie chciał jechać, dopiero na wysokich obrotach chodził.
Po czyszczeniu gaźnika zmieniłem mu zapinkę na 3 rowek od góry i od razu zaczął inaczej chodzić, najlepiej było na 2 rowku.

A teraz to w ogóle mam na pierwszym rowku od góry.
--
Pozdrawiam
Deadamf

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #26 dnia: Października 01, 2015, 07:51:42 »

Sprawdź czy któraś dysza się nie odkręciła i czy z pływakiem jest wszystko ok, ja miałem kiedyś tak w CZ że jakiś śmieć zablokował otworek na który nakłada się wężyk i pływak nie chciał zamykać paliwa.

Wydaje mi się że silnik jest porządnie zalany i trzeba będzie  trochę z nim pobiegać na pych.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #27 dnia: Października 01, 2015, 07:53:50 »

W takim razie wyciągnę gaźnik, rozkręcę go i przedmucham.

--
Pozdrawiam
Deadamf

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #28 dnia: Października 03, 2015, 21:33:48 »

Cześć.
A co się będę szczypał, rozkręcam :>

Zerknijcie na błotnik bo pewności nie mam, a wygląda nie wgnieciony ale dalej jest tak ładnie wyprofilowany jak by tak miało być.
Czy on z prawej ma być zagnieciony ?
Rama z tyłu też ma się schodzić do środka ? Pewnie tak, ale z prawej chyba delikatnie wygięte jest, chce wiedzieć przed malowaniem żeby to wyprostować.

https://www.dropbox.com/sc/muhiqe0k3l1bk4m/AAABOEJQW3MuCEkJKjR8GKvZa
--
Pozdrawiam
Deadamf

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #29 dnia: Października 04, 2015, 19:24:16 »

U mnie jest identycznie i też nie wiem czy tak ma być czy coś kombinowane.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #30 dnia: Października 04, 2015, 20:23:01 »

U mnie jest identycznie i też nie wiem czy tak ma być czy coś kombinowane.

Chodzi ci o błotnik czy ramę ?
Ja bym to zrobił tak, błotnik doprowadził do stanu oryginalnego i wtedy ramę podgiął tak aby błotnik ładnie pasował.
Prawą stronę ramy muszę ciut do góry podnieść i może z lekka na bok, ale to muszę mieć pewny błotnik.
--
Pozdrawiam
Deadamf

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #31 dnia: Października 04, 2015, 20:24:24 »

Wydaje mi się że prawa strona ramy (prawe mocowanie błotnika) jest delikatnie wciągnięta do wewnątrz, dla tego żeby po przykręceniu błotnik szedł prosto względem koła jest delikatnie zgięty., a możliwe że też i lewa strona jest trochę wygięta, tylko że na zewnątrz, musisz  koło ustawić prosto i wszystko pomierzyć,

ale może mi sie tylko wydaje ::)
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #32 dnia: Października 04, 2015, 20:33:22 »

Tu są wszystkie zdjęcia jakie zrobiłem CZty jeszcze w całości i później podczas demontażu.
Widać, że tylny błotnik jest raczej na środku tylko ciut za blisko z tyłu opony, pewnie po wyprostowaniu ramy lekko do góry to akurat by się poprawiło.
Opona jest trochę za duża 18x4,10

https://www.dropbox.com/sc/7fjcavqlz14ifzp/AACG1pahZtvxs1lJ-b0Rmtvwa

Trzeba to będzie jakoś sprawdzić dokładnie aby było tak jak trzeba.

Może ktoś z Was ma ładny błotnik na sprzedaż ?
--
Pozdrawiam
Deadamf

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 22, 2016, 08:31:32 »

Cześć.
Dawno nic nie pisałem, bo mało się działo, od stycznia trochę zacząłem i powoli jakoś remont idzie do przodu :)
Nie będę wrzucał tu zdjęć bezpośrednio bo to dużo więcej roboty, będę wklejał linki do dropbox, każdy może tam wejść bez logowania i obejrzeć zdjęcia.

Motocykl już dawno rozkręciłem w drobny mak, no oprócz silnika czeka na swoją kolej :) Rama itp. graty zostały już pomalowane na czarno proszkowo.
Każda śrubka, blaszka i inna nie typowa rzecz została wyczyszczona i oddania do ocynku, razem z innymi gratami z garażu uzbierało się tego 18 kg. Paręnaście dni zajęło mi czyszczenie tych wszystkich części.
Tak to wygląda:
https://www.dropbox.com/sc/20omfcduutfsb7h/AACLbv12QTHBAgLE1rDRbk6ea

Później zająłem się regeneracją amortyzatorów tylnych, a że odnalazłem ich 6 sztuk to wszystkie rozkręciłem i złożę ile się da. Jeszcze nie skończyłem, nie miałem uszczelniaczy(już mam) i oleju. Dzięki poradom kolegi Jacek64 zdecydowałem się na zakup oleju do amortyzatorów o gęstości 7.5W, czekam na jego dostawę :)
Tak to na razie wygląda
https://www.dropbox.com/sc/m0l5dwjxpgaitzs/AAD8CAAi0wCPPHi5Tz0eL5Soa

Czyszcząc elementy amortyzatorów z rozpędu poczyściłem inne części między innymi  piasty kół 6 sztuk, lampę itp. Wszystkie takie części najpierw myje w ropie, później pod kranem z gorącą wodą i pastą do rąk, aby je odtłuścić. Następnie szkiełkuje różnymi gradacjami szkiełka, aby uzyskać jak najlepszy efekt. Lampę wypolerowałem i tak zostanie :)
Oto zdjęcia:
https://www.dropbox.com/sc/a3h8vfv3bcut0n4/AADRI3xldtH_fidjUi2ldLgHa

Mając gotowe piasty i szprychy z ocynku mogłem składać koła. Wczoraj złożyłem cztery koła które muszę jeszcze wycentrować co zajmie mi pewnie więcej czasu jak ich składanie. Miałem oryginalne dwie felgi stalowe w chromie, które poczyściłem, zabezpieczyłem od środka gdzie lekko rdzewiały, i dwie felgi aluminiowe z MZ, nowe które kupiłem na allegro. Oryginalnie moja CZta miała właśnie takie felgi, ale te stare były tak styrane i krzywe że dałem sobie z nimi spokój.
Zdjęcia.
https://www.dropbox.com/sc/661z3t86ywshbbg/AACHiKEZ18M7nz9aEt5EROz1a

Tu podziękowania dla kolegi Czeron za parę nypli do felg aluminiowych które są większe jak oryginalne i ciężko je dostać :)

Mam jeszcze problem z tulejkami które idą w piasty pod dekielek. Okazało się, że nie miałem z tyłu takiej tulejki jaka powinna być, nie było jej tam wcale, ktoś zrobił dystans zwykłymi kulkami włożył je w te dekielki myśląc chyba że są to bieżnie :> Może ktoś z Was ma taką tulejkę lub jej dokładnę wymiary to zamówię u tokarza ? Tylko to musi być do CZ 350 472.6 z aluminiowym wahaczem, bo niby są inne :>

Weekend spędzę pewnie nad centrowaniem kół i składaniem amortyzatorów, jak czas pozwoli to ruszę z czymś więcej.

--
Pozdrawiam
Deadamf

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 12, 2016, 21:43:50 »

Cześć :)

Małe przymiarki robię koła tylnego później przednie.

Możecie zerknąć i zobaczyć czy tak to ma być ? Czy czegoś nie brakuje ? Może jakiejś podkładki, tulejki czy coś takiego.
Czy między tą ocynkowaną blacha osłoną zębatki, a wahaczem nie ma być nic ?

Link do zdjęć
https://www.dropbox.com/sc/8kgsdq55hf1otql/AAA0Yz0tPgF8VqODCjzDVi9Pa
--
Pozdrawiam
Deadamf