Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 01:17:35
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Niezgodność danych w dowodzie rejestracyjnym a badania techniczne i prawo  (Przeczytany 4428 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Batman

• Gość

Mam takie pytanko. Dziś dostałem dowód rejestracyjny na moją TeeSię rocznik pełnoletni (1990) i hm... Nie właśnie. Pani z okienka zarejestrowała mi moją Jawkę jako 350 (nie TS). Czy w związku z tym nie będę miał problemów przy badaniach technicznych?

Oto kilka danych z mojego dowodu:

F.2 350kg
G 166kg
P.2 11,80kW (!!! <mur> :[ <sadwalk>)
Q 0,0711kW/kg

Czy może podczas badañ nie zabardzo orientują się co to za dane? <lol>

No bo o pana policmajstra się nie boję - i tak nic nie zaczają  <thumbup>

Piszczałka

• Gość
Odp: Niezgodność danych w dowodzie rejestracyjnym a badania techniczne i prawo
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 22, 2008, 18:11:33 »

Nikt się nie będzie tego czepaił, bo i poco, jak na przegląd pojedziesz to sprawdzą światła klakson, numery ramy( najważniejsze) a jak bardzo będzie się im chciało to się przejadą po placu i sprawdzą czy są hamulce. We¼mie dowód pan diagnosta i wbije pieczątkę i już nie będzie się wczytywał co tam w danych jest dokładnie
Tak przynajmniej u mnie  ta czynność wygląda
A tak swoją droga to ja mam w mojej 634 wbite że ma 21KW

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 22, 2008, 18:14:39 »

Kolego, ja w dowodzie mam Jawa 350 640.  Jest to 87r. więc 640 to chyba jeszcze na papierze nie było :D 

Nikt się tego nie czepia, byle by numery grały, Jawa? Jawa! 350? 350! Więc jaki problem <thumbup>
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 22, 2008, 18:16:49 »

jesli chodzi o marke motocykla to nie przejmuj sie.. to zalezy od widzimisia tego kto pierwszy rejestrowal.
W jednej TS mialem "Jawa 350" w drugiej TS mialem "Jawa 638" i tak powinno byc  i przy cezecie mam "Jawa CZ" :P
TS to tylko nazwa zwyczajowa. Model to 638.
czasami wieksze problemy sa zeby wyjasnij ze na tabliczce znamionowej te pierwsze 3 cyfry to wlasnie model motocykla. Z ta mocą to ja bym korygował. Ale jak nie chcesz to nie musisz. ;) bo to Cie bedzie kosztowalo z 50 zl przeglad + koszt nowego dowodu.
Najwazniejsze zeby byla dobrze wpisana pojemnosc. bo od pojemnosci zalezy OC i pozniej podczas wypadku jesli ktos by wykryl to nie masz waznego OC.

pozdrawiam

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 22, 2008, 18:49:55 »

ja ma Cz zarejestrowana jako Jawa i tak juz zostanie tego nie odkrece podobnie jak tego  ze jedna cyfra w dowodzie rozni sie od tej na ramie ale co zrobie... nic bo tak odczytal to pierwszy diagnosta i tak ktos zarejestrowal...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2008, 19:50:29 wysłana przez Mienki »
http://mienki1987.blogspot.com/

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 22, 2008, 18:58:51 »

Ja mam w dowodzie "Jawa 350" i nie miałem do tej pory żadnych problemów...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 22, 2008, 19:45:55 »

Ja mam w dowodzie po prostu:   CZ
Pamiętam Ukrainskiego celnika. Taki był mądry że wpisał mi na wjezdzie na Ukraine w paszporcie marka motocykla:   Jesionowa   <lol>
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

lluke

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 22, 2008, 19:49:37 »

Spoko nic sie nie martw to nie ma znaczenia ja przy swojej jawie mam JAWA CZ a przy Simsonie SIMSON S-51  <scared> jak mój simson jaskółka jest podobny do jakiegokolwiek simsona z seri to ja jestem ksiądz <lol> <lol>

kamil123

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 22, 2008, 21:02:57 »

Ja miałem problem na przeglądzie bo zamiast numeru VIN w dowodzie wpisany był numer ramy. Diagnosta nie chciał mi dać przeglądu z tego powodu. Więc pojechałem na inną stację. Tam obeszło się bez problemów. Jak się pó¼niej okazało ( czytałem rozporządzenie ministra infrastruktury) w dowodzie może być wpisany numer VIN lub numer ramy. Za rok pojadę tam znów i zaśmieję mu się w twarz, że się na przepisach nie zna :D :D :D

Pozdrawiam

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 24, 2008, 10:03:39 »

Ja co prawda w starym dowodzie bo przerejestrowywał będę na czasie to mam wpisane
Marka:Jawa ; Typ, model : TS 350 ; rodzaj:motocykl itd.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 24, 2008, 10:14:48 »

Ja w jawie mam JAWA LUX 350- reszta się zgadza. w sumie dobrze,że lux bo TS były bardziej popularne a z nowym wyglądem za bardzo zwracałaby uwagę diagnostom na przeróbki :> pamiętam jak w etz 150 miałem MZ ES 150- i kiedyś jak kupiliśmy chate i zmieniłem adres musiałem ją przerejestrować bo był to czas kupowania białych blach z byle pretekstu <furious> i podczas rejestracji poprosiłem,żeby mi zrobili MZ ETZ 150 S bo taki to jest model- babka w okienku- no jasne, to przecież 1991 rok, ES już nie robili- na to ja <eek> <eek> <eek> <eek> <thumbup>

Batman

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 24, 2008, 18:14:09 »

Jak przerejestrowywałem się z czarnych blach (zabolały mnie te koszty - kasa na co innego miała iść) dałem stary dowód. Pani czyta drugiej pani "Jawa 350" ta druga coś wklepuje w komputer, ja mówię, że to TS (podałem typ itd) a ona do tej drugiej znowu "Jawa 350". Zrozumiałem wówczas, że nic nie uda mi się wskórać. I tak już mam Jawa 350 rocznik 1990, z powodu numeru rejestracji dostała przydomek Ozzy :)