Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:49:58
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: odpalanie i obroty  (Przeczytany 9279 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jawa 1234

• Gość
odpalanie i obroty
« dnia: Stycznia 21, 2008, 16:29:12 »

Witam
Od razu zaznaczam ze skożystałem z opcij szukaj ale żadnych konkretów nie znalazłem.
Ostatnio przyprowadziłęm jawe od mechanika który robił mi skrzynie.
Dzisiaj chciałem sie przejechać a tu za nic nie chciała zapalić ale w koñcu udało sie to nie mogłem jej opanować obroty szalały jak nie wiem co a jak wyłączałem ssanie to moto gasło  Przed remontem wszystko było ok. Dodam jeszcze że wymieniłem szczotkotrzymacz.
Prosze o rady jak to moge naprwić.
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2008, 22:50:08 wysłana przez bakczysaraj »

lluke

• Gość
Odp: zapalanie i obroty
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 21, 2008, 16:55:40 »

no to chyba zbyt często nie zaglądasz na forum było o tym ostatnio nie chce mi się szukać teraz więc powiem tak lewe powietrze może być na klocku na zimeringu od prądnicy może być też pod głowicą lub ga¼nikiem

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 21, 2008, 18:42:42 »

Wyczyść ga¼nik (w szczególności dyszę wolnych obrotów) i układ zasilania, ustaw zapłon i sprawd¼ elektrykę...
I... napisz o efektach.

jawa 1234

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 21, 2008, 19:10:26 »

a jak myślicie dlaczego nie chciała zapalić a jak zapaliła i ją zgasiłem to musiałem troche na ssaniu pochełtać i dopiero załapywała co wcześniej ani razu tak mi sie nie zdażyło

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 21, 2008, 21:10:25 »

to silnik jak w TS czy starszy?

jawa 1234

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 22, 2008, 05:08:33 »

silnik nie jest taki jak od ts tylko z tym że 12v
a mam ten sam model Jawy co Jawol

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 22, 2008, 08:26:07 »

Hmmm , w silniku z CZ nie ma ssania , jest za to przelewanie ga¼nika ... Ssanie jest dopiero w TS .
Jezeli Twoj mechanik nie zrobił Jawci krzywdy w silnik , to ja obstawiam rozregulowany gaznik . Mozliwe ze masz zakrecona , lub zatkana dysze wolnych obrotow . I silnik na niskich obr gasnie/przygasa z braku paliwa . Wtedy musisz go przelac zeby znowu odpalic . Ewentualnie jeslibys mial przedmuchy powietrza na odcinku od gaznika do cylindrow i to dałoby troszke podobny efekt ...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2008, 08:32:18 wysłana przez von_Majzel »

jawa 1234

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 22, 2008, 17:25:14 »

a wiec tak jawa od nowości ma silnik taki jak TS ale mechanik powiedział mi ze że on nie jest taki jak w TS

Batman

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 22, 2008, 17:48:24 »

jawa od nowości ma silnik taki jak TS ale mechanik powiedział mi ze że on nie jest taki jak w TS

<eek> <eek> <scared> <sadwalk>

Ja wszystko rozumiem ale o co chodzi?

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 22, 2008, 18:40:06 »

no to jak pisze na prawym deklu JAWA i kolanka są przykręcane nakrętkami  8   to jest silnik TS !!! absolutnie nie ma innych silników TS jak normane TS. taki z niego mechanior jak z dupy młotek <furious>  ja bym takiemy nie dał nawet popatrzec na moto bo by wciskał że nie wiem na czym je¼dze  <mur>
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 22, 2008, 18:59:51 »

Może niech kolega zrobi zdjęcia... <lookaround>
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

jawa 1234

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 22, 2008, 19:35:34 »

zdjęć niestety nie mam czym zrobić
ale jest tak jak pisze gustaw
Ale czy kiedyś wogle montowali silniki TS w starych ramac

Jurto zabieram sie za przeczyszczenie gażnika a o efektech napisz

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 22, 2008, 19:42:02 »

mzoe zrob tak podaj typ motocykla, znajdziesz to na tablicze znamionowej na glowce ramy i w swoim profilu podaj typ motocykla jak to zrobic jest w dziale sprawy administracyjne dodane przez admina, watek bardzo ważne...  wracajac do tematu przeczysc gaznik....
http://mienki1987.blogspot.com/

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 22, 2008, 20:14:35 »

Jak bedziesz ten ga¦nik zakladal to dysze niskich obrotow wkec do oporu (tylko w delikatnie) a potem wykrec 1,5 obrotu ... i to jest nominalne ustawienie , ma jezdzic i palic bez oporów .

jawa 1234

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 23, 2008, 16:46:37 »

nie wiem czy to ważne
ale dzisiaj nie miałem czasu so gażnika tylko tak spróbowalem odpalić moto i pochełtałem na ssaniu zapalił i zgasł :-/ podejście 2 i to samo 20 kopów na ssaniu i odpał na chwilke. J według mnie to tyle sie wypala co jest ze saania a dalej nie ciągnie paliwa. I dalej obstawiacie na dysze
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2008, 16:48:08 wysłana przez jawa 1234 »

jawa 1234

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 24, 2008, 10:10:03 »

wielkie sory że sie nie odzywałem ale miałem problemy z kompem i czasu na naprawe moto

a więc tak co do gażnika to go dokładnie wyczyściłem i przedmuchałem i lipa jak było tak jest jak było bez zmian
- uczczelka gomowa pomiądzy gażnikiem z cylindrami jest w porządku

prosze o pomoc

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 24, 2008, 11:57:18 »

A taki może dziwne pytanie czy dobrze Ci leci paliwo z kranika i czy masz czysty filtr powietrza. I przypadkiem nie brałeś się za regulacje poziomu paliwa? Bo może masz za mały w ga¼niku i to jest przyczyną.
Pozdro.

jawa 1234

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 24, 2008, 12:05:21 »

paliwko leci dobrze
filtr jest ok i poziom paliwa też
dodam jeszcze że to stało się nagle jak przyprowadziłem od mechanika a w cześniej to musiałem często czyścić świece bo była okopcona

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 24, 2008, 20:49:26 »

A kto zakładał cylindry? Ty czy mechanik?
Bo jeśli się nie znał to mógł zrobić mały błąd przy dokręcaniu a mianowicie najpierw dokręcił cylindry potem dopiero króciec. Spróbuj poluzować mocno króciec, ga¼nik i cylindry potem najpierw dokręcić króciec i ga¼nik na fest. A dopiero wtedy cylindry z głowicami.
To wyeliminuje możliwość łapania w tamtym miejscu lewego powietrza. A jak to nic nie da to pomyślimy dalej  ;)

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 25, 2008, 05:19:01 »

on ma chyba w koñcu silnik ts czy nie? dokładnie- skręcenie najpierw głowic a potem kolektorka i ga¼nika jest idiotyzmem. bo cylindry się nie zejdą w miejscu montażu króćca ga¼nika do płaskiej powierzchni. wiele razy widziałem takich flachowców, co potem z Jawą latali po podwórku a jak zapaliła to 3000 obr. a problem z odpalaniem jest banalny- jeśli Twój mechanik wie NAPRAWDę o co chodzi w Jawach to dał dupy jeśli go skręcił w kolejności odwrotnej niż króciec-ga¼nik,głowice. Twoja Jawa nie chce odpalić gdyż pewnie złamano w niej ważną zasadę rozruchu zimnego silnika ga¼nikowego. jeśli na skutek błędu w sztuce składania góry silnika,silnik ma możliwość zassania gdzieś niepożądanej dawki powietrza to objawia się to właśnie w taki sposób. zimny silnik potrzebuje bogatszej mieszanki do rozruchu niż ciepły. a bogatsza to jak wiadomo więcej paliwa na daną ilość powietrza. idę o flaszencję Kubusia  Banan-truskawka,że nawet nie pomyślał o tym,że to podstawowa zasada i złożył gary-dolot jak leciało. dlatego jeśli mu wtrysnąłeś benzyny to zagadał- chwilowo wzbogacałeś w ten sposób mieszankę- a wysokie obroty po odpaleniu na pych- silnik sam sobie przez nieszczelność zasysa powietrze i ma Cie gdzieś ile mu dasz gazu. nie męcz się z tym,jeśli nie kumasz bazy- zaprowad¼ do "mechanika" niech  robi bisówę- to on to skopał-reklamacja.

jawa 1234

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 01, 2008, 05:21:53 »

a więc zrobiłem tak jak mi radziliście i jest tak samo tyle że paliwo pojawiło sie na świecach ale one sie zalewają
a jak podleje im to pali

Szejk350

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 01, 2008, 16:18:53 »

Kolego a spróbuj jej wlać trochę paliwa pod świece obydwie tak żeby odpaliła, i posłuchaj jak silnik pracuje jeżeli coś trzaska w silniku między cylindrami to poszła ci przegroda i masz przedmuchy między cylindrami i paliwo nie dociera tam gdzie powinno.

jawa 1234

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 17, 2008, 19:18:52 »

sorki że sie nie odzywałem tak długo
ale pisze że doszłem co było przyczyną takiego zachowania moto otóz był to zapchany gażnik

ale chciałbym sie was zapytać czy pomoże mi coś jak pomaluje bak w środku(o ile można bo sie zastanowiam czy farba chyci) bo nie moge poradziś sobie z rdzą po odrdzewiaczu za tydzieñ jest to samo

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 17, 2008, 19:26:15 »

można malować ale jaka farba chcesz to zrobić?? jedyna możliwa to farba ołowiowa która nie wejdzie w reakcje z benzyna (wtedy można narobić dodatkowych problemów), farby ołowiowe jak już gdzieś dostaniesz to nienależa do tanich.. można by też próbować minia ołowiową (taka czerwona) ale to też zależy od jakości farby czy wytrzyma "benzynowanie"
najtaniej będzie kupić filtr paliwa montowany na wężyku...
http://mienki1987.blogspot.com/

jawa 1234

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 20, 2008, 05:39:41 »

witam co do obrotów to dalej szaleją ale obczaiłem że spod kaptórka walą iskry jak by cos przebicie miałe wymieniłem już przewód teraz spróbóję wymienić kapturek ale mnejsza o to

chciałem sie was spytnąc czy właście to iskrzenie może wpływać na nierówną prace obrotów silnika