Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 09:17:09
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Labirynt TS 350 - prawda czy mit ?  (Przeczytany 12193 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bonzots

• Świeżak
  • *
  • only JAWA !!!
Labirynt TS 350 - prawda czy mit ?
« dnia: Maja 20, 2015, 21:20:43 »

Cześć
zakładam ten temat ponieważ kiedyś słyszałem ,od pewnego 'wodzireja' i znawcy ,że jeżeli labirynt w jawie jest wykończony (nie szczelny) to po włączeniu ssania w gaźniku (bez zapłonu) bez dodania gazu ,kopiąc w starter nie słychać typowego 'ssss...sss' (typowego dźwięku ssania)
Natomiast jeżeli labirynt OK to takowe charakterystyczne ssanie poprostu słychać.
Jest w tym coś prawdy czy raczej bujda?

czeron

• Potrzymaj no mi te piwo
  • Jawer Weteran
  • CEZET 472.6 1986r.
Odp: Labirynt TS 350 - prawda czy mit ?
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 20, 2015, 21:29:24 »

Jeżeli ten labirynt będzie mocno rozjechany to jest taka możliwość, bo wtedy tłoki  słabo w ogóle ssą mieszankę.
CEZET 472.6
Jawa 638,5
Jawa 638,5
Jawa Choppre 125
Jawa Chopper 125
Romet komar 50
Polonez Caro Plus

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 20, 2015, 21:34:55 »

To ssss to odgłos zasysania paliwa przez dyszę od ssania. Odgłosu nie będzie, jeśli tłoczek ssania nie będzie go uruchamiał, ssania nie będzie gdy kartery będą nieszczelne itp itp. Labirynt również ma wpływ na podciśnienie w silniku, jednak nie tylko on.

bonzots

• Świeżak
  • *
  • only JAWA !!!
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 20, 2015, 21:49:28 »

Czyli nie ma się co tym sugerować... ;)
W 90% to mit ,bo jak Czeron mówisz -nieszczelność w skrzyni korbowej musiałaby być bardzo duża by odgłosu zassysania nie było słychać po włączeniu ssania.
Więc pozostaje ,wykluczyć lewe powietrze w całym dolocie,wyczyścić,wyregulować gazior i sprawdzić w nim dysze a na samym końcu labirynt,jak nie będzie poprawy.
Ale już nie chcę kontynuować bo tematy były... ;)

czeron

• Potrzymaj no mi te piwo
  • Jawer Weteran
  • CEZET 472.6 1986r.
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 20, 2015, 21:52:25 »

Nie nie. Napisałem, że jeżeli jest zajechany bardzo mocno to jest to możliwe.

CEZET 472.6
Jawa 638,5
Jawa 638,5
Jawa Choppre 125
Jawa Chopper 125
Romet komar 50
Polonez Caro Plus

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 21, 2015, 01:16:17 »

Przestańcie to nazywać ssaniem, bo to nie jest ssanie. Jest to błędnie nazwane nie wiem przez kogo. W jikovie czy japońskich gaźnikach o trochę nowszych konstrukcjach stosuje się tzw. wzbogacenie mieszanki. Nieważne czy to Keihin, Mikuni czy inny wynalazek. Najzwyczajniej w świecie wzbogacacz. Dawka powietrza zostaje taka sama, natomiast podawane jest więcej paliwa specjalnym kanałem poprzez uniesienie dźwigni, bądź uruchamiane jest to poprzez linkę.

Ssanie można określić tylko po gaźniku gdzie:

1) można zwiększyć poziom komory pływakowej(jak zatapianie w jikovie od żeliwa) i przepustnica jest skonstruowana tak, że praktycznie całkowicie odcięty jest dostęp do powietrza. Najczęściej jest to dodatkowa plakietka, która jest na sprężynie i zostaje cały czas opuszczona nawet przy podnoszeniu przepustnicy dopóki nie wyłączymy ssania. Jest to regulowane, nie musimy dawać pełnego ssania.

2) nie można wzbogacić mieszanki poprzez przelanie gaźnika, ale fizycznie jest w konstrukcji element, który odcina prawie całkowicie dopływ powietrza.

Do ssania zalicza się nakładka stosowana w starszych jawach, kiwakach itp. Jikov od 638 nie ma ssania tylko mechanizm do wzbogacenia mieszanki. Radzę przestudiować budowę tego gaźnika. Sam gaźnik od żeliwniaka też nie ma ssania. Konstrukcja umożliwia jedynie przelanie większej ilości paliwa co pozwala na rozruch. Ssanie to ograniczenie dawki powietrza. Gaźnik od 638, różne dellorto, micarb itp. wzbogacają mieszankę w paliwo. Ograniczenie dawki powietrza umożliwia zassanie większej ilości paliwa. Przy wzbogaceniu mieszanki powietrza jest na tyle dużo, że silnik będzie chodził sam z podwyższonymi obrotami(typowa reakcja na zbyt bogatą mieszankę, oczywiście bez przesady). Chyba wystarczająco skomplikowanie napisałem. Dodatkowo - ssanie nie oznacza, że odejdziesz od silnika i będzie wkładać kask i rękawice, musisz pilnować obrotów dalej jak niańka dziecię.

Co do labiryntu, silnik z padającym labiryntem ma gorsze osiągi. Sprawdzone na silniku gdzie cylindry były po remoncie, dotarte i dalej był muł i się to nie zbierało. Po regeneracji wału - rakieta.
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2015, 01:36:53 wysłana przez Jawolotmen »
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 21, 2015, 07:21:11 »

Dlaczego nie można nazywać ssania ssaniem? Jak idziesz kupić linkę ssania do MZ czy Simsona to mówisz że chcesz linkę urządzenia wzbogacającego? Ssanie w 126p też nie jest ssaniem?

To tak samo jak nazywanie przerywacza platynkami. Gdzie tam jest metal o nazwie platyna?

Półosie w samochodzie też nie powinny być półosiami, bo przecież z technicznego punktu widzenia oś nie przenosi momentu obrotowego, a w samochodzie jest inaczej. Nazywać półosie półwałkami? Bez sensu.

Są pewne "nazwy zwyczajowe" które się przyjęły i nie ma po co z tym walczyć.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 21, 2015, 09:15:31 »

Jawolotmen jak zwykle myśli bo swojemu, jeszcze trochę w jawie nie będzie silnika tylko "spalinowy wytwornik momentu przesuwającego"

co to jest ssanie ?
Urządzenie rozruchowe nazywane potocznie “ssaniem” powoduje wzbogacenie mieszanki w momencie rozruchu zimnego silnika.
W jawie na ssanie jest bogatsza mieszanka wiec zgadza się

Do wzbogacenia mieszanki stosowany jest tzw. zasysacz lub dodatkowy kanał z zaworem (gaźnik rozruchowy).
też by się zgadzało.

ps. zróbmy jeszcze
zamiast świateł - rozpraszacze mroku
zamiast dźwigni sprzęgła - dźwignie rozdzielacza napędu
a zamiast jawera może kierowca-mechanik ;)
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 21, 2015, 11:26:06 »

Koledzy, dywagacje na temat wlasciwej nazwy dla wzbogacania mieszanki podczas rozruchu sa tu nieporozumieniem. Watek jest o nieszczelnym labiryncie i zwiazanym z tym oslabieniem zasysania mieszanki paliwowo-powietrznej przez silnik. Po prostu to co ma byc zasysane z gaznika do komory korbowej nie jest zasysane jak nalezy bo przez nieszczelny labirynt wtlaczana i zasysana jest zawartosc sasiedniej komory korbowej (wiem, ze kapujecie o co chodzi ale dla mlodych adeptow knedlizmu taka lopatologia bedzie zrozumiala).
"Ssanie" w sensie urzadzenia do wzbogacania skladu  mieszanki paliwowo-powietrznej w paliwo to zupelnie inna spiewka.

bonzots

• Świeżak
  • *
  • only JAWA !!!
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 21, 2015, 11:59:24 »

Inaczej...
...chciałem tylko obalić/potwierdzić teorię ,czy gdy labirynt jest nieszczelny jest słyszalne te typowe 'zassysanie' po włączeniu dźwigni 'ssania' ;) -Tylko tyle,wiem jak się objawia nieszczelny labirynt.
Zastanawia mnie tylko czy jeżeli jest nieszczelność to słychać ten charakterystyczny dźwięk ssania bo po chłopsku,jeżeli słychać to ciągnie paliwo z gaźnika do skrzyni korbowej,więc wszystko jest tam szczelne,można to w ten sposób rozumieć ?
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2015, 12:01:03 wysłana przez bonzots »

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 21, 2015, 13:06:59 »

na chłopski rozum tak ;D
    Status GG

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 21, 2015, 13:09:22 »

Kiedyś miałem tak że nie było słychać tego szmeru, a motor normalnie działał. Potem coś robiłem z gaźnikiem i już normalnie syczało. Labirynt był na pewno dobry. Może i komuś tak się zdarzyło że padł labirynt i przestało syczeć, ale może to też być wina gaźnika.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

lukaszooo

• Jawer
  • JAWA 638, Honda 900rr
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 18, 2020, 19:55:03 »

Wykopuje.
Robię remont silnika w TS. Chce to zrobić porzadnie. Dzwoniłem do Dor-mar czyli gościa polecanego, za zwykłą regenerację chce 600zl, gdybym chciał wymienić labirynt na uszczelniacz to już 900zl czy to nie jest lekka przesada?

killler

• Klubowicz
  • *
  • :)
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 18, 2020, 20:02:07 »

coś chyba pomyliłeś, koszt labiryntu Marka to chyba ok 120zł dopłaty do ceny podstawowej ;) czy warto ?nie wiem ja zaryzykowałem i mam go u siebie ale narazie dopiero 8 tys po remoncie ;)
    Status GG
Jawa TS 350 638.0 89r.:)
Jawa 350 634.7 Tęczówka + Velorex 562 83r.:)
Cz 350 472.6 86r.:)

ZoR

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 18, 2020, 20:02:46 »

Niedawno robiłem tam wał i za uszczelniacz płaciłem 120 zł.
MZ ETZ 250 - 1985
S51 - 1987
638.0 - 1988
638.1 - 1989
TDM 850 - 1996

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 18, 2020, 20:33:07 »

Sądzę, że coś pomyliłeś, pełna regeneracja wału w Jawie 350 ostatnio w Poznaniu kosztowała okolice 680 zł. Najlepiej zadzwoń raz jeszcze i się dopytaj, co dokładnie ile kosztuje, bo tutaj:
- nie jesteśmy Panami Markami,
- nie znamy aktualnych cen jego usług a jedynie zakres cenowy,

Nie wiemy też, o co pytałeś a co usyszałesc przez telefon.
Generalnie robiłem kilkanaście wałów do różnych motorków u Pana Marka i nigdy nie było problemów. Po prostu montujesz wał w silnik i to jedyne Twoje zmartwienie od strony wału. Co do innych zakładów - bywa różnie, wejdź na kanał Pana Marka i zobacz, co czasami konkurencja potrafi odwalić. Jak dla mnie jest to najważniejsze - coby się nie działo z silnikiem masz pewność, że wał jest OK.
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Adam112

• Klubowicz
  • *
  • Cz-Jawa
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 18, 2020, 20:43:40 »

Płaciłem za pełną regenerację wału Ts 880zł
nowe wszystkie czopy, uszczelniacz pierścieniowy.

jarconbubu

• Młodszy Jawer
  • **
  • Cz 350 , k-750 M , Motorynka , Iz Planeta , ural
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 18, 2020, 20:49:23 »

zgadza się , pełna regeneracja wału do cz 350 plus uszczelniacz wychodzi ok 800 zł , ale w tym wypadku nie warto szukać oszczędności 

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 18, 2020, 20:57:41 »

No to znowu zmiana cen po ostatnim wale 350tki wysłanym ode mnie.

Te silniki R2 nienawidzą oszczędności na wałach. TO się potem mści i to boleśnie. CO innego single, tam łatwiej i regenerację przeprowadzić jak i silniki mniej czułe na stan wału(nie licząc skrajnych przypadków)...
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

michal_t

• elektronik-programista
  • Jawer
  • Cezet 350 / Honda VT700C Wrocław
    • Honda VT700c oraz Jawa 350
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 19, 2020, 09:20:45 »

Ja mam w planie wywalić labirynt i wstawić simmering dwuwargowy w swojej cezetce. Zdarzylo się komuś że po remoncie współczesny simmering się wytarl szybciej niż i tak silnik już wymagał rozebrania do remontu/przejrzenia? Mi się nigdy nie udało zajechać simmeringu ale może mało jeżdzę. Druga sprawa to mam teorię że labirynt i tak mocno przepuszcza, dlatego Jawa 175 ma 15 KM, a Jawa 350 22KM zamiast 30KM (na logikę powinno być 2x 15KM). Tą teorię potwierdzały by też legendy że jak się wał przestawi żeby tłoki chodziły razem to silnik Jawy ma większa moc (ciśnienia i podciśnienia razem występują i nie ma strat na przedmuchy między skrzyniami korbowymi).
    Status GG
https://hondavt700c.wordpress.com ale też coś o Jawie i Cezecie się znajdzie ;)

Adam112

• Klubowicz
  • *
  • Cz-Jawa
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 19, 2020, 10:07:43 »

Ja mam w planie wywalić labirynt i wstawić simmering dwuwargowy w swojej cezetce. Zdarzylo się komuś że po remoncie współczesny simmering się wytarl szybciej niż i tak silnik już wymagał rozebrania do remontu/przejrzenia? Mi się nigdy nie udało zajechać simmeringu ale może mało jeżdzę. Druga sprawa to mam teorię że labirynt i tak mocno przepuszcza, dlatego Jawa 175 ma 15 KM, a Jawa 350 22KM zamiast 30KM (na logikę powinno być 2x 15KM). Tą teorię potwierdzały by też legendy że jak się wał przestawi żeby tłoki chodziły razem to silnik Jawy ma większa moc (ciśnienia i podciśnienia razem występują i nie ma strat na przedmuchy między skrzyniami korbowymi).
Słyszałem opinię że fabryczny labirynt poprawia warunki pracy środkowego pojedyńczego łożyska ponieważ stale niewielkie ilości mieszanki przedostają się podczas pracy z lewej komory do prawej i spowrotem. Wiadomo konstrukcja tego urządzenia sprawia że nigdy nie jest idealne szczelnie. Fabryka miała problem z tym rozwiązaniem - stosowali w starszych modelach kalamitkę żeby co jakiś czas dosmarowywać środkowe łożysko. Odnośnie simmeringu to nie wiem. Pamiętam że na starym forum jawy były osoby które miały to rozwiązanie zastosowane w jawie ts ale jak się to sprawowało nie mam pojęcia.

michal_t

• elektronik-programista
  • Jawer
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 19, 2020, 10:14:19 »

Słyszałem opinię że fabryczny labirynt poprawia warunki pracy środkowego pojedyńczego łożyska ponieważ stale niewielkie ilości mieszanki przedostają się podczas pracy z lewej komory do prawej i spowrotem.
To prawda, dlatego taka przeróbka też wymaga przerobiena smarowania. Myślalem żeby odkryć łożysko środkowe z jednej strony i dorobić kanaliki i rowek smarujący jak jest w bocznym łożysku (mowa o wale z silnika 634). Trafiłem na wątek o smmeringu zamiast labiryntu ale wg mnie jest to źle zrobione bo nie zapewnia smarowania http://www.jawacz.pl/index.php?topic=25899.0

Relacja jednej osoby z forum która miała simmernig: http://www.jawacz.pl/index.php?topic=3548.25
Co dał simmering??
Kulturalniejsza praca na niskich obrotach. Dużo więcej mocy na niskich, a na wysokich to nawet nie wspomne. Albo mi sie zdaje albo troszke mniej paliła. £atwiejsza była w uruchomieniu, w porównaniu do stanu wcześniejszego to wręcz rewelacja.
Aha i musiałem przerobić przy okazji napinacz koła od strony zębatki to śróba napinająca się zwyczajnie gieła.
Dla niedowiarków postaram się znaleść zdjęcia tego wału zaraz po założeniu simmeringa.
Jak dla mnie brzmi kusząco  :)
« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2020, 10:31:29 wysłana przez michal_t »
    Status GG

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 19, 2020, 11:10:36 »

Dlaczego Jawa 350 nie ma 2x więcej mocy niż 175?
Bo:
- im wieksza pojemność skokowa to w 2T sprawność spada nawet przy zachowaniu tych samych okien(dlatego 125 sportowe maja zawsze trochę wyższy wskaźnik pojemnościowy mocy niż 250tki)
- nie jestem pewien ale 175 raczej nie ma 7,5 kg wału,
- z tego co mi wiadomo raczej okna nie są identyczne w cylindrach 175 i 350,
- inny kształt dolotu i inny gaznik

Czy uszczelnienie simmera ma sens aby zwiększyć moc? Jak dla mnie nie bardzo. Mam "szczelniejsze" rozwiązanie Pana Marka i tylko dół mi sie poprawił góra pozostała bez zmian. Ale z ogromną chęcią poczytam o efektach przeróbki:-)

michal_t

• elektronik-programista
  • Jawer
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 19, 2020, 11:51:35 »

Pewnie to też prawda. A co z legendami że gdy tłoki pracują razem to silniki Jawy są mocniejsze? Słyszałem to od gościa który sprzedawał łożyska dwano temu. Jak pytał się mnie do czego to ma być i powiedziałem że do Jawy 350 to się podjarał i powiedział, że kiedyś też miał i sobie ją przerabił i zdradzi mi pewnien sekret. Jak przestawi się wał żeby tłoki chodziły razem to Jawa 350 ma dużo większa moc i jemu 160 km/h wyciągała (wiziąłem to wtedy z przymróżeniem oka bo może od większych wibracji mu wskazówka bardziej podskakiwała :P). Później pojawiły się artykóły Pana T. Sałka i książka gdzie też o tym wspominał, że napotkał na tak przerobioną Jawę i była mocniejsza. Jeszcze gdzieś na innym forum trafiłem na podobną opinię. Myślę że to w jakimś stopniu mogło być związane z przedmuchami przez labirynt.
    Status GG

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 19, 2020, 12:06:25 »

Hm mocniejsza może nie do końca ale charakterystyka przebiegu momentu i mocy się zmienia mam taki testowy kadłubek lezy parę lat już może by kiedyś się pobawił jeszcze raz z taką przeróbka   :)próbowałem kiedyś tak złożyć silnik ale nie miałem gaźnika odpowiedniego pod to i może zapału trochę zabraklo.zabawy z tym jest nawet w tym kadlubku są podkowy założone jakoś narazie nie mam weny i czasu na takie rzeczy a przeróbka t salka dotyczyła chyba jeszcze starszego silnika  ;)
    Status GG