Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 03:46:19
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Głupie pytanie :D  (Przeczytany 3417 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

£opian

• Gość
Głupie pytanie :D
« dnia: Stycznia 11, 2008, 17:08:48 »

Witam :) mam nadzieje że nie odbierzecie tego jak zaśmiecanie forum :) wziąłem się za remont mojej jawci :) tak myślę nad barwą w jaką ją ubrać :) nasunął mi się pomysł srebrnej ramy,lag i wahacza, reszta myślę że czarna. Co o tym sądzicie ? bo myśląc tak że jak bym dał czarna ramę i czarny zbiornik itd.(ale taki prawdziwy czarny) to by wyglądała jak karawan.( nie obrażając jawsima-ta jest jedyna i bardzo mi się podoba , ale po co druga taka ??) więc myślę nad ożywieniem troszku tych barw i wpadłem na pomysł srebrnej ramy :) co wy na to ??

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
Odp: Głupie pytanie :D
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 11, 2008, 17:15:57 »

Tez sie na tym zastanawialem kiedyś. W koncu ktoś mnie się zapytał jak ja to będę utrzymywał w czystości? Szczególnie okolice silnika. Podarowalem sobie. Wyobra¼ sobie jak to będzie wyglądało po dłuższej trasie w deszczu, albo przy małym wycieku oleju (nawet ten z okolich łañcucha skaszani efekt).
Przy jawie nie polecam.

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 11, 2008, 17:16:32 »

Kolego, czarny i srebrne dodatki to - naprawdę wyjdzie karawan. <no>
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

£opian

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 11, 2008, 17:19:54 »

to jak proponujecie ?? może jakieś inne propozycje na kolorek ??
p.s mam blotnik chromowany z przodu wiec żeby pasowało :D
« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2008, 17:21:57 wysłana przez £opian »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 11, 2008, 17:24:15 »

to zalezy jaki kolor ci sie podoba... rama musi byc czarna... TS to taki motocykl ktory w wielu kolorach wyglada ładnie... najlepiej wybierz sie do sklepu z lakierami tam dadza ci wzornik kolorow i sobie mozesz cos ciekawego wybrac z farb do aut np. kolor fiata pandy taki pedalski róż...
http://mienki1987.blogspot.com/

£opian

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 11, 2008, 17:30:30 »

nie no pederasem nie jestem :) dobra chyba zostane przy karawanie :D ale z czarna rama :)

lluke

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 11, 2008, 17:50:52 »

Rama obowiązkowo czarna a reszta kwestia gustu. Ja natomiast proponował bym na resztę błękitny(czy też niebieski) metalic z palety mazdy. Jak kupie sobie TS to właśnie tak ją pomaluję

henryk_o

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 11, 2008, 20:58:12 »

Cytat: Luke
Rama obowiązkowo czarna a reszta kwestia gustu. Ja natomiast proponował bym na resztę błękitny(czy też niebieski) metalic z palety mazdy. Jak kupie sobie TS to właśnie tak ją pomaluję

Też tak uważam. Rama musi być czarna  <thumbup> a takie rzeczy jak bak, boczki i przedni błotnik pomalował bym na ciemny wiśniowy lub bordowy.

Batman

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 11, 2008, 21:02:56 »

U mnie będzie cała czarna a na czarny lakier nałożona jeszcze jedna warstwa bezbarwnego lakieru (tzw czarne lustro - jak klasyczne amerykañskie samochody) + srebrne lagi - praktycznie każdy motocykl tak ma (srebrne lagi oczywiście) i bardzo dobrze się to prezentuje. Jak będzie więcej kasy to będą chromowane liczniki, chromowany błotnik i chromowana lampa  <drool> <drool> <drool>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 11, 2008, 21:12:39 »

co do ramy - nie koniecznie ma być czarna.byleby była ciemna. ale fakt- czarna najmniej rzuca się w oczy- a rama w jawie arcydziełem nie jest <no> inna sprawa gdyby była kratownicą lub chociaż jak w niektórych japoniach-grube rury wkoło baku. srebrna rama w jawie wygląda nieco tandetnie- wiadomo,że to nie alu. poza tym widać zaraz każdy syfek- nic tylko czyszczenie. karawan ma swój klimat.

£opian

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 11, 2008, 21:37:26 »

Zastanę przy karawanie :) tylko chcem malować piecowo !! i mam jeden problem ponieważ dupka naszych rumaków jest plastykowa:-/ i co teraz :-/ :(

Batman

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 11, 2008, 21:45:07 »

Na dupki zostają akryle. No chyba, że zależy ci na piecu to próbuj  <thumbup>

£opian

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 11, 2008, 22:09:40 »

wole bez ryzyka :D zobaczymy co da sie zrobić:) po pomalowaniu zapodam zdjątka :)

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 11, 2008, 22:15:35 »

jak piecowo malować będziesz to uważaj na numery ramy. Ja o tym nie pomyslałem  :'( i mam teraz ledwo widoczne (lakier zalał). Na przeglądach jakos przechodzi  :P ale czujniejszy stróż prawa może sie już przyczepić  :]
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 11, 2008, 22:19:26 »

proszkowo to malujemy ramę itp. elementy typu bak,boczki itp nie polecam- metoda proszkowa jest dobra tam,gdzie chodzi G£ÓWNIE  o trwałość powłoki a nie jej estetykę- bak i boczki oraz zadupek powinny być gładkie jak lustro a tego proszek nie oferuje. z resztą nie wiem po co tyle zachodu- wszyscy maluja moto pistoletami i żyją. jak chcesz zmienić zadupek w kichę to wkładaj do pieca- przecież on się topi już przy około 100"C

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 11, 2008, 23:26:27 »

Ja mam kakę całą (prócz osłon na nogi bo je w ogóle zdjąłem) w srebrnym metaliku(rama czarna). Najgorsze są sraki much  <furious>  <furious>. Nic tylko bić je... <hammer> <hammer> <hammer>
Myślę aby w mojej jawie (250) zamiast dać całą czerwoną to inaczej pomalować ramę i niektóre detale. Rama jest tak jakby na drugim planie patrząc na moto więc trochę rama by się świeciła jak psu jajca. Ale to jeszcze plan odlegly z braku funduszy.