Niedawno robiłem remont swojego silnika, myślę że warto zwrócić uwagę na:
-stan łożysk środkowych i bocznych wału korbowego, korbowodów, łożyska w skrzyni biegów
-bicie czopów wału korbowego i ich stan, czy łożyska wchodzą ciasno
-stan gniazd na łożyska w karterach, łożyska nie mogą wchodzić luźno
-stan automatu zmiany biegów, może mieć już luz na nicie
-stan kłów na kołach zębatych skrzyni, jeśli są zaokrąglone to mogą wyskakiwać biegi i wodziki będą się szybko zużywać
-stan wodzików, u mnie w oryginalnych blaszanych poluzowały się te kołki które wchodzą w automat, teraz założyłem nowe odlewane
-stan otworów na prowadnicę wodzików, mogą być wyrobione
-czy czoło wału i klocek ciasno wchodzą w kartery
-czy płaszczyzny przylegania do siebie karterów nie są pokrzywione i pokaleczone, bo może wyciekać olej
Ja najpierw złożyłem kartery bez wału, tylko z samą skrzynią biegów żeby skontrolować czy wszystkie biegi chodzą poprawnie, czy po wrzuceniu biegu wodziki mają luz i nie są naprężone. Ustawiłem luz osiowy wałka pośredniego poprzez przesunięcie ślepego łożyska igiełkowego w stronę silnika.
Pamiętaj że w tych silnikach nie stosuje się uszczelki pomiędzy kartery, tylko samą masę uszczelniającą, polecam Reinzosil.
To by było tyle jeśli chodzi o to co silnik ma między karterami.
Po lewej stronie do sprawdzenia:
-napęd prędkościomierza i jego uszczelniacz
-na zabieraku sprzęgła często jest wyrobiony wielowypust i trzeba go wymienić na nowy
-zwis łańcuszka sprzęgłowego i stan kół zębatych łańcuchowych
-połączenie wałka wybieraka i wałka kopnika, jeśli to jest wyrobione to może wyskakiwać kopnik do góry przy przerzucaniu biegów
-napęd obrotomierza i jego uszczelniacz
-tarcze sprzęgłowe i oring sprzęgła
-nie zapomnij włożyć popychacza sprzęgła tego z grzybkiem
Generalnie lepiej wymienić wszystkie elementy uszczelniające na nowe, ja kupiłem komplet za 12zł i jest ok.
Jak założysz tłoki i cylindry to najpierw dokręć kolektor dolotowy a dopiero potem głowice, bo inaczej może brać lewe powietrze.
Zauważyłem że po założeniu dodatkowych podkładek które kasują luzy osiowe napędów liczników przestały skakać wskazówki i liczniki działają jak w samochodzie